tawananna 27.07.04, 20:14 Co sądzicie o tym imieniu? Zdrobnienia... nie wiem, Ozka? ;P Pochodzi z hebrajskiego, od hosanah - "Hossanna". Imieniny Ozanny obchodzą 9 września. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Ozanna 27.07.04, 20:16 Te wszystkie imiona z koncowka "anna" wydaja sie troche nienaturalne. Ja mam takie wrazenie. Moze Ośka? Latwiej wymowic. Mnie sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:19 > Te wszystkie imiona z koncowka "anna" wydaja sie troche nienaturalne. Ja mam > takie wrazenie. Nie zgadzam się. Bardzo lubię wszelkie "anny" i "any", w moim odczuciu są bardzo dziewczące-kobiece i ładnie brzmią. Ale nie wszystkie . Ozanna jest moim zdaniem okropna . I bardzo trudna do sensownego zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ozanna 27.07.04, 20:28 > Nie zgadzam się. Bardzo lubię wszelkie "anny" i "any", w moim odczuciu są > bardzo dziewczące-kobiece i ładnie brzmią. Jak juz napisalam to moje osobiste odczucia. Owszem sa ladne np. Lilianna, Florianna (chociaz wole Florentynę). Jednak jak slysze tego typu imiona, to sobie mysle, a czemu nie Anna?! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:31 > Jak juz napisalam to moje osobiste odczucia. Owszem sa ladne np. Lilianna, > Florianna (chociaz wole Florentynę). Jednak jak slysze tego typu imiona, to > sobie mysle, a czemu nie Anna?! Oczywiście, moje odczucia też są całkowicie osobiste )). Czemu nie Anna? Hmm, w porównaniu z Lilianną czy Florianną jest ciut niedokończona . A poważniej: Anny nie zdrobnisz na Lilę, Florkę czy Liliankę . Na dodatek mnie osobiście bardzo podoba się zdrobnienie Ania, troszkę mniej: Aneczka, Anusia czy Nusia (tak zdrabniana jest moja kuzynka - mała Ania), a do formy Anna z niewiadomych przyczyn nie mogę się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ozanna 27.07.04, 20:49 tawananna napisała: > Co sądzicie o tym imieniu? Zdrobnienia... nie wiem, Ozka? ;P Pochodzi z > hebrajskiego, od hosanah - "Hossanna". Imieniny Ozanny obchodzą 9 września. Prawie jak czarodziej z krainy Oz Ozka... Jak może byc Ofka, to własciwie czemu nie? Rymut notuje 10 Ozann, w tym jedną urodzoną w latach 20., jedną w 70. i "aż" 8 w 80. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:56 Ozka... Jak może byc Ofka, to własciwie > czemu nie? Mnie nie podoba się, bo po ubezdźwięcznieniu to prawie jak Osa . Muszę sobie w końcu sprawić słownik Rymuta . Dziękuję za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ozanna 28.07.04, 10:22 Hej. Nie podoba mi sie to imie, ani ew. zdrobnienia. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ozana, Uzanna 01.08.04, 14:26 - znalazłam jeszcze dwie Polki o tych imionach, niewątpliwie bedących wersjami Ozanny. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty a może Ożanna? 01.08.04, 17:09 w jezyku staropolskim istnialo imie Ożanna (łac. Osanna, franc. Osanne, Ozanne) wywodzace sie z okrzyku hebrajskiego 'hoszi anna', lac. 'hosanna', 'osanna' co oznacza "daj zbawienie". imię to zaczeto nadawac we francji od XIII wieku. polska forma Ożanna zdrabniana byla jako Oszka, Ożanka i Hożanka - imie to pisane przez "ż" wyglada lepiej od tego przez "z" i do tego jest zgodne ze staropolska jego forma (poswiadczona juz w 1265 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:20 Pejsaty, jesteś wielki! Skąd masz takie informacje? W ich świetle nie pozostaje nic innego, jak tylko Ożanna. A jakie ładne ma zdrobnienia (Oszka)! Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:40 kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis czas podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem, na przyklad tu podalem imiona na litere g: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14590203 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:49 pejsaty napisał: > kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis czas > podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem, A mógłbyś też podać tytuły tych książek? Koniecznie muszę je mieć Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 18:23 gaudencja napisała: > pejsaty napisał: > > > kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis > > czas > > podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem, > > A mógłbyś też podać tytuły tych książek? Koniecznie muszę je mieć Przyłączam się do pytania Gaudencji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a może Ożanna? 17.09.04, 21:42 Według ksiązek, które poleciłeś, Ożanna to też forma imienia Zuzanna (Żużanna). Odpowiedz Link Zgłoś