27.07.04, 20:14
Co sądzicie o tym imieniu? wink Zdrobnienia... nie wiem, Ozka? ;P Pochodzi z
hebrajskiego, od hosanah - "Hossanna". Imieniny Ozanny obchodzą 9 września.
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Ozanna 27.07.04, 20:16
      Te wszystkie imiona z koncowka "anna" wydaja sie troche nienaturalne. Ja mam
      takie wrazenie.
      Moze Ośka? Latwiej wymowic.
      Mnie sie nie podoba.
      • tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:19
        > Te wszystkie imiona z koncowka "anna" wydaja sie troche nienaturalne. Ja mam
        > takie wrazenie.
        Nie zgadzam się. Bardzo lubię wszelkie "anny" i "any", w moim odczuciu są
        bardzo dziewczące-kobiece i ładnie brzmią.

Ale nie wszystkie smile. Ozanna jest moim zdaniem okropna big_grin. I bardzo trudna do
        sensownego zdrobnienia.
        • szczekuszka Re: Ozanna 27.07.04, 20:28
          > Nie zgadzam się. Bardzo lubię wszelkie "anny" i "any", w moim odczuciu są
          > bardzo dziewczące-kobiece i ładnie brzmią.

Jak juz napisalam to moje osobiste odczuciasmile. Owszem sa ladne np. Lilianna,
          Florianna (chociaz wole Florentynę). Jednak jak slysze tego typu imiona, to
          sobie mysle, a czemu nie Anna?!smile
          • tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:31
            > Jak juz napisalam to moje osobiste odczuciasmile. Owszem sa ladne np. Lilianna,
            > Florianna (chociaz wole Florentynę). Jednak jak slysze tego typu imiona, to
            > sobie mysle, a czemu nie Anna?!smile

Oczywiście, moje odczucia też są całkowicie osobiste smile)). Czemu nie Anna? Hmm,
            w porównaniu z Lilianną czy Florianną jest ciut niedokończona wink. A poważniej:
            Anny nie zdrobnisz na Lilę, Florkę czy Liliankę smile. Na dodatek mnie osobiście
            bardzo podoba się zdrobnienie Ania, troszkę mniej: Aneczka, Anusia czy Nusia
            (tak zdrabniana jest moja kuzynka - mała Ania), a do formy Anna z niewiadomych
            przyczyn nie mogę się przekonać.
    • gaudencja Re: Ozanna 27.07.04, 20:49
      tawananna napisała:

> Co sądzicie o tym imieniu? wink Zdrobnienia... nie wiem, Ozka? ;P Pochodzi z
      > hebrajskiego, od hosanah - "Hossanna". Imieniny Ozanny obchodzą 9 września.

Prawie jak czarodziej z krainy Oz smile Ozka... Jak może byc Ofka, to własciwie
      czemu nie?

Rymut notuje 10 Ozann, w tym jedną urodzoną w latach 20., jedną w 70. i "aż" 8
      w 80.
      • tawananna Re: Ozanna 27.07.04, 20:56
        Ozka... Jak może byc Ofka, to własciwie
        > czemu nie?

Mnie nie podoba się, bo po ubezdźwięcznieniu to prawie jak Osa smile.

Muszę sobie w końcu sprawić słownik Rymuta wink. Dziękuję za informacje!
    • madziarek_edziecko Re: Ozanna 28.07.04, 10:22
      Hej.
      Nie podoba mi sie to imie, ani ew. zdrobnienia.
      Pa
      Madzia
      • cysia.b Re: Ozanna 28.07.04, 10:52
        dziwaczne
    • gaudencja Ozana, Uzanna 01.08.04, 14:26
      - znalazłam jeszcze dwie Polki o tych imionach, niewątpliwie bedących wersjami
      Ozanny.
    • pejsaty a może Ożanna? 01.08.04, 17:09
      w jezyku staropolskim istnialo imie Ożanna (łac. Osanna, franc. Osanne, Ozanne)
      wywodzace sie z okrzyku hebrajskiego 'hoszi anna', lac. 'hosanna', 'osanna' co
      oznacza "daj zbawienie". imię to zaczeto nadawac we francji od XIII wieku.
      polska forma Ożanna zdrabniana byla jako Oszka, Ożanka i Hożanka - imie to
      pisane przez "ż" wyglada lepiej od tego przez "z" i do tego jest zgodne ze
      staropolska jego forma (poswiadczona juz w 1265 roku).
      • gaudencja Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:20
        Pejsaty, jesteś wielki! Skąd masz takie informacje?

W ich świetle nie pozostaje nic innego, jak tylko Ożanna. A jakie ładne ma
        zdrobnienia (Oszka)!
        • pejsaty Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:40
          kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis czas
          podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem, na przyklad tu podalem
          imiona na litere g:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=14590203
          • gaudencja Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 17:49
            pejsaty napisał:

> kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis
            czas
            > podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem,

A mógłbyś też podać tytuły tych książek? Koniecznie muszę je mieć smile
            • forencja Re: Oczywiście Ożanna :) 01.08.04, 18:23
              gaudencja napisała:

> pejsaty napisał:
              >
              > > kupilem pare ksiazek o imionach uzywanych w dawnej Polsce - moge co jakis
              >
              > czas
              > > podrzucic kilka ciekawych imion na jakie natrafilem,
              >
              > A mógłbyś też podać tytuły tych książek? Koniecznie muszę je mieć smile

Przyłączam się do pytania Gaudencji smile
      • gaudencja Re: a może Ożanna? 17.09.04, 21:42
        Według ksiązek, które poleciłeś, Ożanna to też forma imienia Zuzanna (Żużanna).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.