Dodaj do ulubionych

Polskie kompleksy a imiona dla dzieci

30.07.13, 18:16
Może oprócz "zabaw kalendarzowych" zaciekawi was również poniższy artykuł:

wolnemedia.net/spoleczenstwo/dlaczego-nie-nadajemy-dzieciom-polskich-imion/
Mpoim skromym lubomirowskim zdaniem jest to świetny artykuł - GĘ GĘ GĘ (Niko Rej)
Obserwuj wątek
    • lubomiro Dla tych co nie "załapali" wcześniejszego wątku 30.07.13, 18:24
      Zapraszam sedrecznie do rozmowy na temat smile "Skąd pochodzi Twoje imię?"

www.youtube.com/watch?v=yv4qGg9Sz6Y
    • gaudencja Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 30.07.13, 19:04
      Napisany wulgarnym językiem, przez autora nieposiadającego podstawowych wiadomości (od kiedy to Maciej to imię staropolskie??!!).
      • lubomiro Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 30.07.13, 19:11
        Przyznam, że twórca wypracowania językoznawcą doskonałym nie jest/był oraz, że trafiają się błędy merytoryczne, ale brawo za odwagę, za nagłośnienie sprawy smile Oczywiście pozdrawiam drogie Panie smile
        • bachtin Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 30.07.13, 22:45
          Niby dlaczego "nagłaśnianie sprawy" (haha - wielka mi sprawa) wymagało odwagi?
    • panna_turkus Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 31.07.13, 10:13
      chyba żartujesz, toż to jakieś wypociny...
    • niwius Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 31.07.13, 13:23
      Polemizowałabym z większością tez tych wypocin.
    • quasi.modo Re: Polskie kompleksy a imiona dla dzieci 31.07.13, 15:36
      Kompleksów narodowościowych to się można nabawić czytając takie rozprawki...

Co do meritum. Ja już nieraz pisałam, że też lubię słowiańskie imiona (nie wszystkie, bo niektóre są moim zdaniem niestety okropnie brzydkie). Drażni mnie jednak taka polaryzacja: albo bierzesz słowiańskie, albo jesteś zapatrzonym w telenowele, niewykształconym półgłówkiem. Ktoś kto tak myśli chyba nigdy dziecka nie próbował nazwać ani nie rozmawiał na poważnie z rodzicami stojącymi wobec wyboru.
      • lubomiro bla bl abla 31.07.13, 19:47
        Witajcie

Widzę, że oprócz jednej wypowiedzi quasi.modo, nikt nie podjął rozważań. Pewnie zagadnienie jest za trudne i lepiej skrytykowac twórcę artykułu za braki językowe. Albo jeszcze lepiej bawic się w kalendarzyki:

1. dzisiaj imieniny ma Alfons, jutro Penelopa, pojutrze Dżessika.
        2. Pomóżcie: jak dac córce na imię! Asia, Basia czy Kasia czy Delma?
        3. Uważam, że imię Oskar, Eryk są bardzo śliczne, ale podoba mi się imię "Wolfgang" - takie imię miał mój pradziadek, to tradycyjne polskie imię, co uważacie?
        3. Modne imiona w Srilance, Mars, Kosmos - wasze typy: Hykjashj, Manuioszjkm, Ertajsllal

To moje podsumowanie zamykające smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.