ksiezna_pani1 15.08.13, 12:15 Zauważyłam, że Salomon jeszcze nie doczekał się własnego tematu. Salomon — imię męskie pochodzenia semickiego. Pochodzi od hebr. imienia שְׁלֹמֹה (Shelomo) należącego do słynnego z mądrości króla Izraela — Salomona. Istnieje kilku świętych katolickich o tym imieniu. Imieniny obchodzi: 13 marca, 2 września i 28 września. Do 1994 roku został nadany 42 razy: Do 1920 roku został nadany 26 razy. W latach 20-tych - 3 W latach 30-tych - 6 W latach 40-tych - 2 W latach 50-tych - 1 W latach 60-tych - 1 W larach 70-tych - 1 W latach 80-tych - 2 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Salomon 15.08.13, 12:46 Mam zbyt mocne skojarzenia, więc dla mnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Salomon 15.08.13, 12:46 Znam jednego Solomona, ale nie w Polsce. Używa zdrobnienia Solly. Chłopak fajny, ale mimo to nie przekonał mnie do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Salomon 15.08.13, 13:25 Kojarzy mi się tylko z tym, co to z pustego też nie naleje Dla mnie to zbyt oczywiste skojarzenie. I jeszcze trochę kojarzy mi się z łososiem. Generalnie syna bym tak nie nazwała, bo dla mnie jest zbyt delikatny (i do tego jeszcze te skojarzenia, o których wspomniałam). Nie mniej pozytywnie zaciekawiłby mnie mały Salomon - świetna odmiana wśród Kacprów, Kubusiów i Antków. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Salomon 15.08.13, 20:41 dalenia napisała: Nie mniej pozytywnie zaciekawi > łby mnie mały Salomon - świetna odmiana wśród Kacprów, Kubusiów i Antków. Oj tak Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Salomon 15.08.13, 20:44 Bardzo fajne imie podoba mi sie. W ogole zydowskie imiona sa piekne, jedyne co mnie niepokoi to zdrobnienie, bo sale po francusku to brudny, a mogloby sie z jego zdrobnieniem kojarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomon 15.08.13, 14:13 Podoba mi się to imię, ale ma zbyt oczywiste skojarzenia, żeby zdecydowała się je nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Salomon 15.08.13, 18:16 Kojarzy mi się z bohaterem książki Józefa Ignacego Kraszewskiego pt."Macocha".Średnio mi się to imię podoba,ale u kogoś na pewno bym doceniła. Odpowiedz Link Zgłoś