15.08.13, 12:15
Zauważyłam, że Salomon jeszcze nie doczekał się własnego tematu.

Salomon — imię męskie pochodzenia semickiego. Pochodzi od hebr. imienia שְׁלֹמֹה (Shelomo) należącego do słynnego z mądrości króla Izraela — Salomona. Istnieje kilku świętych katolickich o tym imieniu. Imieniny obchodzi: 13 marca, 2 września i 28 września.

Do 1994 roku został nadany 42 razy:
Do 1920 roku został nadany 26 razy.
W latach 20-tych - 3
W latach 30-tych - 6
W latach 40-tych - 2
W latach 50-tych - 1
W latach 60-tych - 1
W larach 70-tych - 1
W latach 80-tych - 2

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Salomon 15.08.13, 12:46
      Mam zbyt mocne skojarzenia, więc dla mnie odpada.
    • annthonka Re: Salomon 15.08.13, 12:46
      Znam jednego Solomona, ale nie w Polsce. Używa zdrobnienia Solly.
      Chłopak fajny, ale mimo to nie przekonał mnie do tego imienia.
    • dalenia Re: Salomon 15.08.13, 13:25
      Kojarzy mi się tylko z tym, co to z pustego też nie naleje wink Dla mnie to zbyt oczywiste skojarzenie. I jeszcze trochę kojarzy mi się z łososiem.

Generalnie syna bym tak nie nazwała, bo dla mnie jest zbyt delikatny (i do tego jeszcze te skojarzenia, o których wspomniałam). Nie mniej pozytywnie zaciekawiłby mnie mały Salomon - świetna odmiana wśród Kacprów, Kubusiów i Antków.
      • ksiezna_pani1 Re: Salomon 15.08.13, 20:41
        dalenia napisała:
        Nie mniej pozytywnie zaciekawi
        > łby mnie mały Salomon - świetna odmiana wśród Kacprów, Kubusiów i Antków.

Oj tak smile
      • dolcevita007 Re: Salomon 15.08.13, 20:44
        Bardzo fajne imie podoba mi sie. W ogole zydowskie imiona sa piekne, jedyne co mnie niepokoi to zdrobnienie, bo sale po francusku to brudny, a mogloby sie z jego zdrobnieniem kojarzyc.
    • gaudencja Re: Salomon 15.08.13, 14:13
      Podoba mi się to imię, ale ma zbyt oczywiste skojarzenia, żeby zdecydowała się je nadać.
    • florianne Re: Salomon 15.08.13, 18:16
      Kojarzy mi się z bohaterem książki Józefa Ignacego Kraszewskiego pt."Macocha".Średnio mi się to imię podoba,ale u kogoś na pewno bym doceniła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.