Dodaj do ulubionych

Kilian, Kiliana

16.08.13, 19:21
Co sadzicie o tych imionach? Juz dawno spodobala mi sie wersja meska Kilian uwazam ze jest bardzo ladnie brzmiace zenska forme tego imienia odkrylam calkiem nie dawno.
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:23
      W 3 klasie LO (czyli daaaaawnooo temu, kiedy słońce było bogiem wink ) byłam zafascynowana tymi imionami, ale mi przeszło. Kiliana nadal mi się podoba (ale już nie tak bardzo), natomiast Kilian jet dla mnie mało męski.
      • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:46
        ksiezna_pani1 napisała:

> W 3 klasie LO (czyli daaaaawnooo temu, kiedy słońce było bogiem wink ) byłam zafa
        > scynowana tymi imionami, ale mi przeszło. Kiliana nadal mi się podoba (ale już
        > nie tak bardzo), natomiast Kilian jet dla mnie mało męski.
        >
        A jak trafilas na to imie? Znalas kogos, o takim imieniu?
        Nigdy nie poznalam nikogo osobiscie, kto mialby tak na imie, niestety mialam kolege o takim nazwisku i to mnie troche zniecheca , ze w Polsce bedzie raczej z nazwiskiem , a nie imieniem kojarzone.
        • ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 22:02
          Nie pamiętam dokładnie, ale na Kiliana/Kilianę natknęłam się czytając jakąś tam książkę (nie pamiętam tytułu). Ale nie jestem pewna.
    • magdmaz Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:40
      Oba zaskoczyłyby mnie bardzo pozytywnie, zwłaszcza męska firma mi się podoba (z czymś mi się dobrze kojarzy, tylko z czym?), ale sama bym raczej nie nadała.
    • dalenia Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 11:31
      "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" wink

A tak na serio, to nie podobają mi się. Kilian dla mnie jest zbyt zniewieściały, a Kiliana mogłaby być mylona z Lilianą. Zresztą - oba brzmią dla mnie jakoś tak ... pretensjonalnie-cygańsko.
      • ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 11:41
        dalenia napisała:

> "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" wink
        >

Szkoda, że nie ma przycisku "lubię to" big_grin
      • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 16:16
        dalenia napisała:

> "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" wink
        >
        > A tak na serio, to nie podobają mi się. Kilian dla mnie jest zbyt zniewieściały
        > , a Kiliana mogłaby być mylona z Lilianą. Zresztą - oba brzmią dla mnie jakoś t
        > ak ... pretensjonalnie-cygańsko.
        Bo przeciez tu nie o imiona chodzi tylko o urazona dume ,zdziwilabym gdyby sie tobie spodobal na serio
        • dalenia Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 17:22
          dolcevita007 napisał(a):
          > Bo przeciez tu nie o imiona chodzi tylko o urazona dume ,zdziwilabym gdyby sie
          > tobie spodobal na serio

Też bym się zdziwiła, gdyby mi się spodobał big_grin
    • jowita771 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 15:41
      Nie podoba mi się wcale. Pasowałoby do płatnego mordercy, tylko by trzeba przez dwa "l" napisać.
    • florianne Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 20:01
      Nie podobają mi się.
    • gaudencja Re: Kilian, Kiliana 18.08.13, 12:40
      Pasuje jako imię międzynarodowe dla urodzonych zagranicą polskich dzieci.
      • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 18.08.13, 17:19
        w tym wypadku tak byloby
      • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 18.08.13, 19:03
        A wlasciwie polskie dziecko w polowie. To imie znalazlam w wykazie imion bretonskich. Bretania utozsamia sie bardziej ze swym regionem niz z sama Francja i teraz sa tam bardzo czesto nadawane imiona typowo bretonskie czasem trudne do wypowiedzenia, to uznalam za calkiem ladne i latwe do wymowienia przez Polakow.
        Stad pytanie , nie jestem jeszcze oczekujaca, ale starajaca i przy okazji przegladam potencjalne imiona.
        • gaudencja Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 00:29
          W ostatnim WnŚ warszawskim był właśnie jeden Kilian. A użycie imienia w Polsce dokumentują m.in. nazwisko oraz nazwy miejscowości (nie wiem, od jak dawna funkcjonujące w polszczyźnie):
          pl.wikipedia.org/wiki/Kiliany
          pl.wikipedia.org/wiki/Kilian%C3%B3w
          • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:49
            gaudencja napisała:

> W ostatnim WnŚ warszawskim był właśnie jeden Kilian. A użycie imienia w Polsce
            > dokumentują m.in. nazwisko oraz nazwy miejscowości (nie wiem, od jak dawna funk
            > cjonujące w polszczyźnie):
            > pl.wikipedia.org/wiki/Kiliany
            > pl.wikipedia.org/wiki/Kilian%C3%B3w
            Czyli slowo to w Polsce bardziej funkcjonowalo jako nazwisko, nazwa miejscowosci, a imie raczej sporadycznie. Niestety.
            • gaudencja Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 20:17
              Wręcz odwrotnie - funkcjonowanie nazwiska od tego imienia musi świadczyć o tym, że było ono popularne jako imię właśnie. Nazwy miejscowości też są raczej urabiane od imion, nie od nazwisk (w przypadku nazwisk kierunek bywa odwrotny - od nazwy miejscowości; tu jednak ten przypadek nie zachodzi).
              • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 23:43
                gaudencja napisała:

> Wręcz odwrotnie - funkcjonowanie nazwiska od tego imienia musi świadczyć o tym,
                > że było ono popularne jako imię właśnie. Nazwy miejscowości też są raczej urab
                > iane od imion, nie od nazwisk (w przypadku nazwisk kierunek bywa odwrotny - od
                > nazwy miejscowości; tu jednak ten przypadek nie zachodzi).

W takim razem to imie imie zyskuje dla mnie na wartosci. Dzieki tamu, ze ma rowniez polskie tradycje jako imie.
                Bardzo dziekuje Gaudencjo.
    • abiela Re: Kilian, Kiliana 19.08.13, 11:31
      Mnie się podobają.
      • losninos Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 13:54
        Mnie też, zwłaszcza Kilian
    • rurek00 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:08
      Mnie się kojarzy z kimś zainfekowanym kiłą wink Niestety, obawiam się, że w szkole dzieci by radośnie przezywały Kiłjan, Kiłjana itd.
      • dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:47
        rurek00 napisała:

> Mnie się kojarzy z kimś zainfekowanym kiłą wink Niestety, obawiam się, że w szkol
        > e dzieci by radośnie przezywały Kiłjan, Kiłjana itd.
        Nas ten problem nie dotyczylby.
        A poza tym w Polsce moj kolega majacy tak na nazwisko njgdy nie spotkal sie z podobnymi przezwiskami.
        Mi rowniez imie to nie przynosi na mysl podbnych skojarzen, bardziej przeszkadza mi skojarzenie z nazwiskiem. To jest jedyny minus, ze moze ktos pytac czy to imie czy nazwisko.
    • sulimira Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 00:17
      pl.wikipedia.org/wiki/Wojs%C5%82aw_Powa%C5%82a

"Wojsław Powała (ur. ok. 1060, zm. ok. 1140) – protoplasta rodu Powałów Ogończyków, komes wrocławski, piastun księcia Bolesława Krzywoustego (...) Z pierwszej żony Dobromiły, córki Kiełcza, zostawił synów: Janusza i Trojana, drugiej – zmarłej bezpotomnie Dobiechnie córce Kiliana przekazał pewne dobra mazowieckie"

Kilian najwyrazniej ma bardzo glebokie korzenie w Polsce. Zreszta wedlug Konstantyna VII cale wybrzeze europejskie (obecnie Polska, Niemcy, Francja) mowilo tym samym jezykiem w VIII-IX wieku wiec moze to i nie dziwne, ze imie Kilian mozna znalezc w Bretani i Polsce tysiac lat temu.
    • miaumia Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 00:32
      Zabójczo piękne, dla obydwu płci wink
    • remigia1 Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 22:06
      Kilian wydaje mi się zbyt delikatnym imieniem w brzmieniu.
      Z kolei Kiliana pewnie byłaby notorycznie mylona z Lilianą.
    • kaga9 Re: Kilian, Kiliana 21.09.24, 15:13
      Znam rodzinę o takim nazwisku i zbyt mocno utrwaliło mi się, że to właśnie nazwisko, a nie imię. Z Markiem czy Zygmuntem nie mam takiego problemu, a z Kilianem owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.