dolcevita007 16.08.13, 19:21 Co sadzicie o tych imionach? Juz dawno spodobala mi sie wersja meska Kilian uwazam ze jest bardzo ladnie brzmiace zenska forme tego imienia odkrylam calkiem nie dawno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:23 W 3 klasie LO (czyli daaaaawnooo temu, kiedy słońce było bogiem ) byłam zafascynowana tymi imionami, ale mi przeszło. Kiliana nadal mi się podoba (ale już nie tak bardzo), natomiast Kilian jet dla mnie mało męski. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:46 ksiezna_pani1 napisała: > W 3 klasie LO (czyli daaaaawnooo temu, kiedy słońce było bogiem ) byłam zafa > scynowana tymi imionami, ale mi przeszło. Kiliana nadal mi się podoba (ale już > nie tak bardzo), natomiast Kilian jet dla mnie mało męski. > A jak trafilas na to imie? Znalas kogos, o takim imieniu? Nigdy nie poznalam nikogo osobiscie, kto mialby tak na imie, niestety mialam kolege o takim nazwisku i to mnie troche zniecheca , ze w Polsce bedzie raczej z nazwiskiem , a nie imieniem kojarzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 22:02 Nie pamiętam dokładnie, ale na Kiliana/Kilianę natknęłam się czytając jakąś tam książkę (nie pamiętam tytułu). Ale nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Kilian, Kiliana 16.08.13, 21:40 Oba zaskoczyłyby mnie bardzo pozytywnie, zwłaszcza męska firma mi się podoba (z czymś mi się dobrze kojarzy, tylko z czym?), ale sama bym raczej nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 11:31 "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" A tak na serio, to nie podobają mi się. Kilian dla mnie jest zbyt zniewieściały, a Kiliana mogłaby być mylona z Lilianą. Zresztą - oba brzmią dla mnie jakoś tak ... pretensjonalnie-cygańsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 11:41 dalenia napisała: > "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" > Szkoda, że nie ma przycisku "lubię to" Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 16:16 dalenia napisała: > "Czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalni" > > A tak na serio, to nie podobają mi się. Kilian dla mnie jest zbyt zniewieściały > , a Kiliana mogłaby być mylona z Lilianą. Zresztą - oba brzmią dla mnie jakoś t > ak ... pretensjonalnie-cygańsko. Bo przeciez tu nie o imiona chodzi tylko o urazona dume ,zdziwilabym gdyby sie tobie spodobal na serio Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 17:22 dolcevita007 napisał(a): > Bo przeciez tu nie o imiona chodzi tylko o urazona dume ,zdziwilabym gdyby sie > tobie spodobal na serio Też bym się zdziwiła, gdyby mi się spodobał Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kilian, Kiliana 17.08.13, 15:41 Nie podoba mi się wcale. Pasowałoby do płatnego mordercy, tylko by trzeba przez dwa "l" napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian, Kiliana 18.08.13, 12:40 Pasuje jako imię międzynarodowe dla urodzonych zagranicą polskich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 18.08.13, 19:03 A wlasciwie polskie dziecko w polowie. To imie znalazlam w wykazie imion bretonskich. Bretania utozsamia sie bardziej ze swym regionem niz z sama Francja i teraz sa tam bardzo czesto nadawane imiona typowo bretonskie czasem trudne do wypowiedzenia, to uznalam za calkiem ladne i latwe do wymowienia przez Polakow. Stad pytanie , nie jestem jeszcze oczekujaca, ale starajaca i przy okazji przegladam potencjalne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 00:29 W ostatnim WnŚ warszawskim był właśnie jeden Kilian. A użycie imienia w Polsce dokumentują m.in. nazwisko oraz nazwy miejscowości (nie wiem, od jak dawna funkcjonujące w polszczyźnie): pl.wikipedia.org/wiki/Kiliany pl.wikipedia.org/wiki/Kilian%C3%B3w Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:49 gaudencja napisała: > W ostatnim WnŚ warszawskim był właśnie jeden Kilian. A użycie imienia w Polsce > dokumentują m.in. nazwisko oraz nazwy miejscowości (nie wiem, od jak dawna funk > cjonujące w polszczyźnie): > pl.wikipedia.org/wiki/Kiliany > pl.wikipedia.org/wiki/Kilian%C3%B3w Czyli slowo to w Polsce bardziej funkcjonowalo jako nazwisko, nazwa miejscowosci, a imie raczej sporadycznie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 20:17 Wręcz odwrotnie - funkcjonowanie nazwiska od tego imienia musi świadczyć o tym, że było ono popularne jako imię właśnie. Nazwy miejscowości też są raczej urabiane od imion, nie od nazwisk (w przypadku nazwisk kierunek bywa odwrotny - od nazwy miejscowości; tu jednak ten przypadek nie zachodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 23:43 gaudencja napisała: > Wręcz odwrotnie - funkcjonowanie nazwiska od tego imienia musi świadczyć o tym, > że było ono popularne jako imię właśnie. Nazwy miejscowości też są raczej urab > iane od imion, nie od nazwisk (w przypadku nazwisk kierunek bywa odwrotny - od > nazwy miejscowości; tu jednak ten przypadek nie zachodzi). W takim razem to imie imie zyskuje dla mnie na wartosci. Dzieki tamu, ze ma rowniez polskie tradycje jako imie. Bardzo dziekuje Gaudencjo. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:08 Mnie się kojarzy z kimś zainfekowanym kiłą Niestety, obawiam się, że w szkole dzieci by radośnie przezywały Kiłjan, Kiłjana itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian, Kiliana 20.08.13, 15:47 rurek00 napisała: > Mnie się kojarzy z kimś zainfekowanym kiłą Niestety, obawiam się, że w szkol > e dzieci by radośnie przezywały Kiłjan, Kiłjana itd. Nas ten problem nie dotyczylby. A poza tym w Polsce moj kolega majacy tak na nazwisko njgdy nie spotkal sie z podobnymi przezwiskami. Mi rowniez imie to nie przynosi na mysl podbnych skojarzen, bardziej przeszkadza mi skojarzenie z nazwiskiem. To jest jedyny minus, ze moze ktos pytac czy to imie czy nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 00:17 pl.wikipedia.org/wiki/Wojs%C5%82aw_Powa%C5%82a "Wojsław Powała (ur. ok. 1060, zm. ok. 1140) – protoplasta rodu Powałów Ogończyków, komes wrocławski, piastun księcia Bolesława Krzywoustego (...) Z pierwszej żony Dobromiły, córki Kiełcza, zostawił synów: Janusza i Trojana, drugiej – zmarłej bezpotomnie Dobiechnie córce Kiliana przekazał pewne dobra mazowieckie" Kilian najwyrazniej ma bardzo glebokie korzenie w Polsce. Zreszta wedlug Konstantyna VII cale wybrzeze europejskie (obecnie Polska, Niemcy, Francja) mowilo tym samym jezykiem w VIII-IX wieku wiec moze to i nie dziwne, ze imie Kilian mozna znalezc w Bretani i Polsce tysiac lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Kilian, Kiliana 20.09.24, 22:06 Kilian wydaje mi się zbyt delikatnym imieniem w brzmieniu. Z kolei Kiliana pewnie byłaby notorycznie mylona z Lilianą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Kilian, Kiliana 21.09.24, 15:13 Znam rodzinę o takim nazwisku i zbyt mocno utrwaliło mi się, że to właśnie nazwisko, a nie imię. Z Markiem czy Zygmuntem nie mam takiego problemu, a z Kilianem owszem. Odpowiedz Link Zgłoś