gaudencja 04.08.04, 15:43 A jak Wam się podoba to imię? To imię biblijne, z gr. nikao - zwyciężam, czyli zwycięzca. W Bułhakowie, w "Mistrzu i Małgorzacie" występował Nikanor Iwanowicz Bosy (chyba stosunkowo popularniejsze jest w prawosławiu), widziałam też to imię w Grecji i w Hiszpanii (tu pisane Nicanor). Jak dla mnie - proste, ładne, eleganckie; poza tym lubię imiona zaczynające się na "Nik-" - Nikifor, Nikodem). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaj1 Re: Nikanor 04.08.04, 15:47 Bardzo ładne, podobnie jak Nikodem czy Nikifor Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja jeszcze Nikander 04.08.04, 18:44 monikaj1 napisała: > Bardzo ładne, podobnie jak Nikodem czy Nikifor Z tej serii znalazłam jeszcze Nikander, też strasznie mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: jeszcze Nikander 04.08.04, 18:50 A od Nikandra to już tylko krok do... Fikandra   Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jeszcze Nikander 04.08.04, 18:56 reptar napisał: > A od Nikandra to już tylko krok do... Fikandra ...ale Fikander nie ma sylaby "nik" ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: jeszcze Nikander 04.08.04, 20:11 gaudencja napisała: > ...ale Fikander nie ma sylaby "nik" ;-P No fakt, nie ma. Ale jeśli o mnie chodzi, to przymknę na to oko. A Tobie do kolekcji podrzucę jeszcze Nike   Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jeszcze Nikander 04.08.04, 20:18 reptar napisał: > A Tobie do kolekcji podrzucę jeszcze Nike Żeńskie jakoś mnie nie ruszają. Nikola, wbrew pozorom, też nie ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: jeszcze Nikander 04.08.04, 22:11 To może z męskich: Niktuś Nicuś? W jakiejś bajce była taka postać, ale nic więcej nie pamiętam   Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: jeszcze Nikander 05.08.04, 10:24 O - też bardzo ładne. Szukaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jeszcze Nikander 05.08.04, 11:22 monikaj1 napisała: > O - też bardzo ładne. Szukaj dalej Chyba już nic nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jeszcze Nikander 01.09.04, 17:42 gaudencja napisała: > monikaj1 napisała: > > > O - też bardzo ładne. Szukaj dalej > > Chyba już nic nie ma A jednak znalazłam Nikifor ma inną formę Nicefor (Nikifor to forma raczej wschodnia), oprócz tego jest Nicetas (i pewnie Niceta; dobra propozycja zamiast Nicoli ;-O ), Nikomach (Nikomacha?), Nikomedes (Nikomeda?)i nawet Nikon (to imię akurat ryzykowne w dzisiejszych czasach). Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: jeszcze Nikander 01.09.04, 19:34 Nikazjusz jest super! Z Nikonem bym nie ryzykowała, a dla Nikoli każda alternatywa jest dobra)) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Nikon 02.09.04, 18:37 tak na imię ma syn Doroty Gawryluk z telewizji Polsat... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikon 02.09.04, 18:58 lunatica napisała: > tak na imię ma syn Doroty Gawryluk z telewizji Polsat... No proszę, nie przypuszczałabym, że ktoś je jeszcze odświeża. To niezwykle rzadkie imię, Rymut podaje 5 "nosicieli". Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Nikon 02.09.04, 19:06 to prawda. tak się tylko zastanawiam, czym kierowała się pani Dorota wybierając to imię dla syna, skoro twierdzi, że jeśli kiedyś będzie miała córkę nazwię ją Minolta (tak było w wywiadzie... może w ramach żartu ) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica link do wywiadu z DG 02.09.04, 19:09 gala.onet.pl/0,1147856,4,wywiady.html Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Nikon 02.09.04, 19:12 Minolty nie ma nawet u Rymuta - Koniki zresztą też nie Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Nikanor 04.08.04, 22:21 Witajcie ! Brzmi nie zle,ale jakos mnie nie porusza w przeciwienstwie do Nikodema.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nikanor 05.08.04, 19:02 A mnie to imie kojarzy sie z nerkami. Nie wiem sama dlaczego... )) Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Świetne imię! 03.09.04, 09:24 tylko czy pasuje do każdego nazwiska? Nikanor Śledź będize brzmiał tyleż śmiesznie, co pretensjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Świetne imię! 03.09.04, 18:19 sabe napisała: > tylko czy pasuje do każdego nazwiska? Nikanor Śledź będize brzmiał tyleż > śmiesznie, co pretensjonalnie... Do (prawie) kazdego nazwiska pasują tylko imiona od dawna i niezmiennie popularne, takie jak Adam, Łukasz czy Paweł. Nb. myślę, że dzięki umożliwieniu nadawania dzieciom nazwiska matki nazwiska typu "Śledź" bedą zanikać Ale cieszę się, że Ci sie podoba to imię )))) Odpowiedz Link Zgłoś