Dodaj do ulubionych

Malina - jak Wam się podoba to imię?

11.10.13, 10:45
j.w.
Obserwuj wątek
    • kopiko-lol Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 12:04
      brzmi slodko, ale nie dalabym tak dziecku na imie. Powod jest bardzo prosty, dzieciaki w szkole moglyby sie z Maliny wyśmiewać smile achhhh Malinka .... smile
    • paul_ina Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 12:50
      Podoba, z tej samej półki co Jagoda - znam jedną Jagodę, zapowiada się na wielką malarkę smile
    • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 12:56
      lubię wyjątkowe i awangardowe imionasmile Moja córka takie ma i wszyscy ją przez to pamiętają. np. w przychodni, nauczyciele, koledzy z innych klassmile
      • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:00
        aa no i co ważne, żeby takie niespotykane imię w miarę współgrało z nazwiskiem...miałam na osiedlu Dżesikę Pieprzak. No Comment
    • aaaniula Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:08
      Myślisz, że rozmowa o gustach ma sens? smile
      • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:13
        ma czy nie ma. Jesli ktos pyta i oczekuje odpowiedzi to czemu nie?
        • monazupa Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:21
          Ciekawa jestem Waszej opinii o tym imieniu. 4 lata temu jak byłam w ciąży chciałam mieć Lenkę - wyszedł Tymon. Teraz przez pół roku w drugiej ciąży mówiłam, że będzie Lenka...a ostatnio mąż stwierdził, że co druga dziewczynka teraz jest Lenka. I tak właśnie wymyślamy... później pojawiła się Nina - ale jakoś nie mam przekonania. I ostatnio mąż znalazł Malinę - z jednej strony podoba mi się Malinka, ale z drugiej sama nie wiem... starsze pokolenie, czyli jej babcia, ciotki itd. mówią, że dziwnie...
          • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:27
            nie patrz na to, że imię jest popularne. Twoja Lenka to będzie Twoja, jedyna, kochana, nieporównywalna do nikogo innego.
            A opinie rodziny są najmniej wazne. Przyzwyczają się do każdego imienia.
            Pamietam, jak mój teść kilka dni po urodzeniu córki, wydzwaniał do męza z pytaniem " czy zmieniliście w końcu TO imię". Miałam ubaw.
            • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:33
              przypominam sobie też , że druga córka miała mieć na imię Melissa/Melisa. też dość kontrowersyjne, za to popularne w innych krajach. Niestety nie grało nam to z nazwiskiem.
            • ultra75 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 11:58
              Ani mnie nie zachwyca, ale tez nie powiem, ze okropne. Duzo zalezy od nazwiska, czy sie ładnie komponuje smile. Ze 'spozywczych' imion bardziej podoba mi sie Róża.
              Natomiast nie do końca zgodze sie z tym, ze popularnosc imienia nie ma znaczenia - sama mam jedno z 3 najpopularniejszych imon nadawanych w Polsce przez całe chyba lata '70 sad. I nie było w tym nic fajnego - miec najpierw 4, potem 6 osób o tym samym imieniu w klasie w podstawówce i liceum.
            • mika_p Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 12:58
              > A opinie rodziny są najmniej wazne.

W kontekście wątku, w którym autorka pyta "jak wam się podoba" anonimowe internautki?
          • awidyna Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 14:29
            Malina. Ładne imię. A znasz jakąś? Kojarzy Ci się z kimś dobrze? Ja imię córki wybrałam ze względu na koleżankę. Jak przedstawiła mi się na studiach - Letycja - to zakochałam się w tym imieniu wink No i mam teraz swoją Letycję.
            No i najważniejsze aby się Wam podobało bo gusta są różne wink
          • grajfrutt Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 17.10.13, 13:32
            monazupa napisała:

> Ciekawa jestem Waszej opinii o tym imieniu. 4 lata temu jak byłam w ciąży chcia
            > łam mieć Lenkę - wyszedł Tymon. Teraz przez pół roku w drugiej ciąży mówiłam, ż
            > e będzie Lenka...a ostatnio mąż stwierdził, że co druga dziewczynka teraz jest
            > Lenka. I tak właśnie wymyślamy... później pojawiła się Nina - ale jakoś nie mam
            > przekonania. I ostatnio mąż znalazł Malinę - z jednej strony podoba mi się Mal
            > inka, ale z drugiej sama nie wiem... starsze pokolenie, czyli jej babcia, ciotk
            > i itd. mówią, że dziwnie...

He, he to podobnie jak u mnie. Jak byłam w pierwszej ciąży miał być Szymon albo Lena, jest Szymon. Ale teraz córce nie dam Lena, bo po pierwsze jakoś mi się "osłuchało" to imię, po drugie sąsiedzi obok mają właśnie Szymka i Lenę smile Malina podoba mi się bardzo, mężowi mniej, więc drogą kompromisu będzie Malwina smile a ja pewnie i tak będę zdrabniać do Malinki smile)
          • paula.anna Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 13:59
            Malina jak dla mnie jest zbyt owocowa (podobnie jak Jagoda itp). Jeśli jednak jest wybór Malina czy Lena, to już wolę Malinę...
            Albo Malwinę, nieco bardziej mi się podoba niż Malina.

> z jednej strony podoba mi się Mal
            > inka, ale z drugiej sama nie wiem...

A może to nie jest po prostu TO imię. Macie jakieś inne, najlepiej wspólne z mężem wink, typy?
            Rodziny bym nie słuchała, wszystkim nigdy nie dogodzisz.
    • nuna.k Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:19
      Podoba się. Chciałam dać córce Jagoda, bo podoba mi się jeszcze bardziej. Jedną Malinę znam, fajny dzieciak wink. Tyle że trzeba dopasować do nazwiska (np. słabo brzmią dwa rzeczowniki obok siebie), dlatego ja zdecydowałam się na bardzo popularne imię.
      • kondolyza Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 13:55
        jakbym ja teraz tak miała na imię lub jakaś moja koleżanka-super. oryginalne it. poza tym z rodowodem chyba skandynawskim?

ale ja bym tak dziecka nie nazwała, dla mnie to głupote-krzywdzenie dzieciaka, życia by nie miało w szkole itp.
        • twitti Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 15:15
          Podoba mi siesmile fajniej brzmi z krotkim nazwiskiem. Znam jedna dorosla Maline.
          • frijka Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 15:20
            Mi akurat nie podobają się tego typu imiona i sama bym nie nazwała.
    • 18lipcowa3 okropne 11.10.13, 15:17
      monazupa napisała:

> j.w.
      • neffi79 Re: okropne 11.10.13, 15:18
        i co wydaje ci sie , że znowu jestes kontrowersyjna buhahahhaa
        • kasiak37 Re: okropne 11.10.13, 16:17
          wole Kalinewink
        • 18lipcowa3 Re: okropne 11.10.13, 17:27
          neffi79 napisał(a):

> i co wydaje ci sie , że znowu jestes kontrowersyjna buhahahhaa

Nie, po prostu uważam to za okropne imie tak samo jak Malwina i Jagoda.
          • neffi79 Re: okropne 11.10.13, 18:11
            no kurcze no - ale chodzi o formę, bo w realu zapewne bys tak komuś nie powiedziała
    • libretinka Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 16:24
      W moje gusta nie trafia.
    • agrypina6 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 18:14
      Mnie się nie podoba. Ale jeśli Tobie tak, to najważniejsze.
    • murwa.kac Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 11.10.13, 19:39
      nie podoba mi sie.
    • titinanebulina Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 09:27
      Ciekawe imię wink
      • alutka314 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 10:48
        Jeśli się tobie podoba to ok smile
        Mi się takie imiona nie podobają smile
        • dianaro Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 12:19
          Nie podoba mi się - podobnie jak Jagoda czy Nadzieja. Równie dobrze można by było nazwać syna Burak i zapytać czy ładnie?
          • komyszka Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 12:47
            Przykład Buraka jest od czapy. Burak kojarzyć sie może ze startu negatywnie- patrz- osoba "zachowująca się jak burak". Tymczasem Jagoda a tym bardziej Nadzieja nasuwają skojarzenia co najmniej neutralne albo wręcz pozytywne, bez względu na to, czy komuś te imiona się podobają czy nie.
            Ja proponuję nazwać dziecko MalWina smile.
          • neffi79 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 13:19
            nie no z tym burakiem to przegięłaś, Malina, Jagoda, Róza, Kalina - ladne dziewczęce imiona, najlepiej by łączyło się z typowo polskim nazwiskiem z koncówką "-wska"

https://lb2m.lilypie.com/poKFp2.pnghttps://lbym.lilypie.com/VXlop2.png
    • mruwa9 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 13:49
      swietne imie, jesli ma sie na celu zrobienie z dziecka obiektu wysmiewania i ofiary mobbingu.
      Okaleczajce na cale zycie.
      • baba_niejaga Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 15.10.13, 18:13
        Ofiarę i buraka robi z siebie każdy,kto wyśmiewa się z imieniasmile Nawet,jeśli ktoś by miał na imię Burak.
    • wardzka Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 14:16
      W podstawówce chodziłam do klasy z Maliną. Do tego imienia miała super pasujące nazwisko smile Ma 4 siostry. Wg kolejności od najmłodszej rodzice nazwali je tak: Róża, Kalina, Malina, Jagoda i Karolina. Super babiniec smile Ale sama chyba nie nazwałabym tak córki.
    • milleys Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 12.10.13, 14:53
      Malina bardzo ładne ale nie spotkałam jeszcze nigdy takiego imienia.
      Prędzej już Malwina niz Malina.
    • horsewhisperer85 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 15.10.13, 13:12
      Mi baaardzo,ale maz sie nie zgodzil. Mamy za to Michaline-moze bedzie miala ksywe Malina- skrot od imienia tongue_out
    • baba_niejaga Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 15.10.13, 18:09
      Podoba sięsmile Ja miałam mieć swoją Kalinkę, ale małż się kategorycznie nie zgodził. Na Jagodę też.

Bardzo wdzięczne, kobiece imię.
      • mamatomika Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 15.10.13, 21:53
        Ogolnie nie przepadam za imionami ktore cos okreslaja lub nazywaja typu Malina,Jagoda, Paris, Santiago itd. Jednak sa napewno gorsze imiona. Dla nas bylo wazne by to imie kazdy umial napisac, przeczytac i wypowiedziec ( sa imiona gdzie inaczej sie pisza inaczej czytaja i wypowiadaja typu Jessika, Jackeline itp) aby nie bylo modne bo to z moda roznie bywa. No i dalismy dziecia imiona po mojej babci i dziadku od meza. Magdalena i Thomas. Skracamy na Lenke i Tomi.
    • wuika Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 16.10.13, 09:06
      Ładne, z tej samej grupy co Jagoda, Róża i inne okołokwiatowe i okołoowocowe. Tylko rzeczywiście musi pasować do nazwiska, bo można wtopić.
      • straggly Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 16.10.13, 18:34
        Wole Jagode, ale Malina tez ladnie. Zgadzam sie co do nazwiska, mam kolezanke Slodka, wowczas troche smiesznie by to brzmialo. Malwina mi u sie nie podoba.
    • vi0let Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 00:43
      Znam tylko jedną Malinę, która jest odnazwiskowa. Róża, Kalina, Jaśmina, Lilianna to imiona na mojej liście, w stronę Maliny bym chyba nie poszła, aczkolwiek u kogoś może być.
    • dalenia Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 11:53
      Mnie chyba średnio przekonuje jej zdrobnieniowa etymologia, choć do Kaliny już się przekonałam smile Róża też mnie jakoś wybitnie nie razi, więc dlaczego nie Malina? W sumie to brzmieniowo Malinka pasuje mi duuuuużo bardziej niż np. Jagoda.
      • dalenia Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 11:54
        A, jeszcze dodam, że znam jedną Malinowską, która od podstawówki jest tylko i wyłącznie Maliną - nawet dla rodziny. W sumie to nawet nie wiem, jak brzmi jej prawdziwe imię wink Ale do czego zmierzam - a do tego, że owa Malina naprawdę nieźle funkcjonuje u, teraz już, dorosłej kobiety.
    • liliowewzgorze Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 15:29
      podobnie jak Jagoda, Malina rownież mi się podoba smile
    • florianne Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 23.10.13, 16:08
      Mogłoby być słodkim zdrobnieniem,ale nieszczególnie przemawia do mnie jako pełne imię.
    • panna_turkus Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 24.10.13, 08:06
      bardzo.
      • nadia.r Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 25.10.13, 14:05
        Ja na swoją Kalinkę czasem mówię MalinkasmileŁadne, ale ja wybrałabym innesmile
    • ksiezna_pani1 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 25.10.13, 14:39
      Nie, nie podoba mi się.
    • adriankaa.s Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 26.10.13, 15:35
      Nie podobają mi się owocowe, kwiatowe imiona..
      Malina, Jagoda, Róża, Jaśmina, Malwina etc. mówię stanowczo NIE !!!
    • polik17 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 03.07.23, 16:00
      Bardzo podoba mi się Malina, podobnie jak Jagoda smile Uważam, że dobrze pasuje do dorosłej kobiety i nie jest infantylna w porównaniu do wielu innych zdrobnień nadawanych jako pełne imię (Maja, Pola, Nela itp.). Wypowiadając „Malina”, mam przed oczami piękną dziewczynę z długimi blond włosami🥰 Moja mama miała kilka lat temu w przedszkolnej grupie Malinkę i podobno bardzo dobrze jej się to imię nosiło ☺️ Także ja jestem jak najbardziej za, jeśli tylko imię pasuje do nazwiska smile
      • sulimira Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 03.07.23, 19:08
        Tak samo. Kaline bardzo lubie, Haline srednio, a Malina podoba mi sie szczegolnie jako imie nadane na obczyznie
      • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 03.07.23, 19:28
        Popieram, Malina jest śliczna smile Uwielbiam owocowe imiona <3 Bardzo przyjemne brzmienie i pachnące znaczenie wink
      • annthonka Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 04.07.23, 15:56
        W moim odczuciu Malina i Jagoda to owoce, równie dobrze mogłabym nazwać córkę brzoskwinia czy truskawka.

Może miłe jako zdrobnienia do użytku domowego, ale zdecydowanie nie jako pełnoprawne imię.
        • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 04.07.23, 16:25
          Malina od dawna jest pełnoprawnym imieniem. Skoro istnieją Morela, Róża, Jeżyna, Jarzyna, Jagoda, Kalina, to i Malina nie powinna nikomu przeszkadzać. A do użytku domowego, to tak naprawdę do żadnego, dlatego na forum były takie walki o nadawanie np. Kornelii zamiast Neli, czy Heleny zamiast Leny. W praktyce i w dorosłym życiu zdrobnienia rzadko są respektowane, poza szczególnymi przypadkami na przykładzie długich imion, jak Katarzyna i Małgorzata.
          Nie rozumiem, jak można urobić Malinę z Moniki, to dwa zupełnie różne brzmienia, poza tym, że na M.
          • gaudencja Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 04.07.23, 23:56
            niii napisała:

> Malina od dawna jest pełnoprawnym imieniem. Skoro istnieją Morela, Róża, Jeżyna
            > , Jarzyna,

Jarzyna to nazwisko reżysera, nie imię. Z Morelą i Jeżyną też przesadziłaś.

A do uż
            > ytku domowego, to tak naprawdę do żadnego,

O przepraszam, ja mam dom.

> Nie rozumiem, jak można urobić Malinę z Moniki, to dwa zupełnie różne brzmienia
            > , poza tym, że na M.

Może poczekaj z tymi wypowiedziami, aż nabędziesz trochę doświadczenia życiowego.
            • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 06.07.23, 01:57
              Jarzyna to imię nadawane co prawda rzadko ale występuje też w rejestrze nadań i jako proponowane imię, sprawdzałam osobiście i nie polecam nikomu Jarzyny wink
              W takim razie ktoś kłamie, jeśli nie ma zarejestrowanej Jarzyny, i nie ja jestem tą osobą.
              Nie mam nic przeciwko jej istnieniu bądź nie, i nie upieram się, czy ja pewno istnieje. Widziałam Jeżynę, Jarzynę i Jerzynę w zestawie propozycji , a także imion już funkcjonujących. O Jeżynie i Jerzynie wiedziałam wcześniej, natomiast Jarzyna mnie zdziwiła mocno.
              • gaudencja Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 07.07.23, 02:07
                niii napisała:

> Jarzyna to imię nadawane co prawda rzadko ale występuje też w rejestrze nadań i
                > jako proponowane imię,

Nie istnieje rejestr "proponowanych imion", a samo występowanie w rejestrze nadań nic nie oznacza. Rejestr nadań roi się od form popsutych, z literówkami, z błędami ortograficznymi i nie jest miarodajny w kontekście istnienia imion.
            • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 06.07.23, 02:01
              Rzeczywiście istnieje imię Morela i naprawdę nie zmyślam. Trafiłam na jej nadanie w Polsce na początku wiosny, w rejestrze gov.
            • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 06.07.23, 02:16
              Nawet gdyby jakiś złośliwy urzędnik się uparł i nie chciał nadać Moreli, zawsze można nadać imię o innym znaczeniu, Morella, która jest bohaterką opowieści u Edgara Alana Poe.
              Poza tym jeśli nikomu nie przeszkadza Mirabella, która też jest owocem, i Jagoda( nie wierzę, że to zdrobnienie Jadwigi), to nie będzie przeszkadzać też Morela. W zestawieniach była też Wiśnia i prawdopodobnie Śliw(k)a.
              Za granicą nikomu takie imiona nie rażą, a my przecież nie nadajemy obcych, a w polskiej, uroczej wersji. Morela brzmi bardzo ładnie w moim odczuciu i pewnie wielu innych też.
              A odnośnie Truskawki i Poziomki, rodzice dzieci chcieli je tak nazwać, tylko nie wiem, czy ostatecznie tak się im udało. Odnotowano za to męskie imię Melon.
              • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 06.07.23, 02:22
                Nikomu takie imiona nie robią różnicy i nie rażą*.
                Dziwi mnie, że tutaj jest wciąż mało otwartości na pozytywne zmiany.
                Plemiona nazywały dzieci dowolnie, z natury i nie musiały tłumaczyć się żadnej radzie starszych wink
                Malina brzmi bardzo przyjemnie, jednak mam wątpliwości, czy pochodzi od słowa mal- w innym języku. Sama znam Malinę z naszego kółka zajęciowego i ludzie przeważnie lubią Jej imię. Lepsza Malina, niż przedawkowana dawno Martyna.
                • gaudencja Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 07.07.23, 02:15
                  niii napisała:

> Plemiona nazywały dzieci dowolnie, z natury i nie musiały tłumaczyć się żadnej
                  > radzie starszych wink

Jeśli ci tak tęskno za tymi czasami, cóż stoi na przeszkodzie powrotowi do życia pierwotnego, bez naleciałości cywilizacyjnych. Możesz przecież żyć jak w epoce kamienia łupanego (choć trudno powiedzieć, jaka była wówczas rola starszyzny), bo już w starożytnych plemionach jednak starszyzna plemienna decydowała, i to w dużo większym zakresie niż teraz. Nie tylko wybrałaby imię dla dziecka, ale i wcześniej męża i nie byłoby odwołania.
                  • paula.anna Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 19.07.23, 16:04
                    gaudencja napisała:

> Jeśli ci tak tęskno za tymi czasami, cóż stoi
                    > na przeszkodzie powrotowi do życi
                    > a pierwotnego, bez naleciałości
                    > cywilizacyjnych. Możesz przecież żyć jak w
                    > epoce kamienia łupanego

I bez internetu!
                    Ta wizja bardzo mi się podoba 😁.
                    Skuś się trollu.
                  • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 19.07.23, 19:36
                    Mojego nie wybrałaby na pewno wink Niewiele różni się mentalnie nasza cywilizacja od epoki kamienia łupanego.
              • gaudencja Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 07.07.23, 02:12
                niii napisała:

> a. W zestawieniach była też Wiśnia i prawdopodobnie Śliw(k)a.

Aktualnie ich nie ma.

> Za granicą nikomu takie imiona nie rażą, a my przecież nie nadajemy obcych, a w
                > polskiej, uroczej wersji.

Jest też Szyja, i co z tego? Też będziesz ją proponować? Ma więcej nadań niż Jarzyna i więcej niż Wiśnia ze Śliw(k)ą razem wzięte.

> e wiem, czy ostatecznie tak się im udało. Odnotowano za to męskie imię Melon.

Melion to po rosyjsku Emilian (jedna z form); być może został zapisany bez zmiękczenia.
                • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 19.07.23, 19:38
                  Dobrze wiedzieć, choć polska para ma Melona i Oliwię.
                  Szyi nie proponuję, bo jest do wyboru Noga wink
        • paula.anna Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 04.07.23, 17:03
          annthonka napisała:

> W moim odczuciu Malina i Jagoda to owoce, > równie dobrze mogłabym nazwać córkę b
          > rzoskwinia czy truskawka.

Siostro!
          Piątka 🙏!

Może też być pokrzywa, a dla chłopca perz 😛.
          • niii Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 04.07.23, 20:49
            Na Litwie istnieje też Mięta oraz Lipa. Bardzo popieram takie imiona wzięte z natury wink
          • remigia1 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 05.07.23, 22:57
            O ile Kamelia, Melisa czy Hortensja jeszcze mi się podobają (mimo odrzeczownikowosci), to Malina jest jednak zdrobnieniem. Przez to IMO brzmi niepoważnie.
            • remigia1 Re: Malina - jak Wam się podoba to imię? 05.07.23, 22:58
              *rzeczownikowosci, nie odrzeczownikowosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.