Dodaj do ulubionych

Imie dla brata Mii

11.11.13, 14:33
szukam inspiracji, bo o ile dla dziewczynki mialam wymyslone, tak okazalo sie, ze bedzie synek i jestem w kropce.
Imie powinno byc najlepiej pochodzenia anglosaskiego albo na tyle zakorzenione w tej kulturze, zeby nie szokowalo. Jednoczesnie musi sie dac wymowic po polsku (Mia jest ok, wiec podobny poziom 'trudnosci' moze byc).
I jeszcze dobrze, jakby mialo fajne znaczenie.
Aha, nie moze sie zbyt mocno kojarzyc z zadna religia (czyli odpadaja wszelkie typowo biblijne).
Nie musi byc bardzo popularne (w zasadzie najlepiej jakby nie bylo w pierwszej dziesiatce), ale tez nie chce czegos zupelnie z kosmosu smile
Nazwisko dziecko bedzie miec egzotycznego pochodzenia, ale tez nie wyczesane z kosmosu. Drugie imie na pewno bedzie zimbabwejskie, ale nie bedzie uzywane. Ot, tatus sie uparl, ze ma byc smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 15:01
      Moja pierwsza myśl to Gawin. Może jeszcze Feliks/x, Zachary, Ruben?
      • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 17:00
        Felix to u nas karma dla kotow, odpada.
        Gawin w Polsce chyba by sie z Gowinem kojarzyl?
        No normalnie jak dla corki mialam typ 100%, tak dla syna absolutnie zadne do mnie nie przemawia.
        • agjato Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 17:44
          Mnie przyszedł do głowy Graham (dla mnie takie typowo anglosaskie) ale znowu może się kojarzyć z chlebem. A znowu Ruben to jakby nie było biblijne imię. Szkoda, że zawęziłaś trochę pole manewru przez wykluczenie imion biblijnych.
          A może Dorian albo Maddox, jak wyczytałam ma fajne znaczenie - pomyślny, fortunny.
          Gawin mi się podoba, całkiem, całkiem. Chociaż mój starszy syn chodził do podstawówki z kolegą o takim nazwisku to mimo wszystko kojarzy mi się na pierwszym miejscu z imieniem.
          • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 18:06
            Zawezilam nie ja, a ojciec dziecka - gdyby nie to zawezenie, to rzucalabym moneta miedzy Noah a Elijah big_grin
            Niestety ojciec dzieci trafil mi sie mocno antyreligijny i ma takie wymagania - po prostu te imiona nie 'przejda'.
            Graeme nazywal sie moj wychowawca w liceum, zbyt podobne do Graham, zeby mi sie nie kojarzylo wink
        • dalenia Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 18:43
          illegal.alien napisała:
          > Gawin w Polsce chyba by sie z Gowinem kojarzyl?

A jakoś wcale mi Gowin nie przyszedł do głowy smile
    • annthonka Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 18:37
      Tak na szybko
      Henry, Thomas, Morgan, Alfie, Dylan, Adam, Edward, Ben, Theo, Sam.
    • vi0let Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 19:11
      Adam, Artur, Adrian, Albert, Alexander, Angus, Bernard, Derek, Dominic, Dorian, Dylan, Edgar, Edwin, Eric, Ernest, Evan, Ferdinand, Frederick, Gerald, Gilbert, Grant, Harry, Hubert, Hugo, Leo, Leon, Logan, Martin, Robert, Ronald,
    • mariags Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 21:13
      Leon, Ian/Jan, Max, Ben, Kaj, Sam, Tim, Marcel, Sven, Adam, David, Alex,
    • olinininka Re: Imie dla brata Mii 11.11.13, 21:40
      Znajoma mi osoba rozważa do siostry o imieniu Mia brata o imieniu Elian. Może Tobie się też spodoba?
      • eraz-lilipop Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 00:12
        Mia i Henry . Henry w Polsce moze byc po prostu Heniem.
    • abiela Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 10:53
      Rufus
      Bazyli (pewnie pisownia inna)
      Quentin
      Lucius
      Livius
      Timothy
      • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 11:44
        Hehe, no wlasnie Rufusa macie nam z głowy wybić wink
        Na razie na liście (mojej, bo ojciec dziecka odrzuca wszystkie imiona) są: Rufus, Lionel/Leo i Theodore.
        Bo Elijah i Noah na bank nie 'przepchne'.
        • abiela Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 11:46
          illegal.alien napisała:

> Hehe, no wlasnie Rufusa macie nam z głowy wybić wink
          > Na razie na liście (mojej, bo ojciec dziecka odrzuca wszystkie imiona) są: Rufu
          > s, Lionel/Leo i Theodore.
          > Bo Elijah i Noah na bank nie 'przepchne'.

Ale czemu? Rufus jest świetny! Znam nawet angielskiego sześciolatka o tym imieniu.
          Lionel wg mnie już problemtyczny dla Polaków, zamiast Leo wolałabym Leona lub Leonarda, a Teodor to dany rpzez Boga więc ma duży związek z religią.
        • dalenia Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 18:24
          Bardzo popieram Rufusa, choć za nim nie przepadam. Ale w Waszej sytuacji i na brata Mii wg mnie pasuje świetnie smile
        • gaudencja Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 23:39
          Rufus jest ekstra, nad czym się jeszcze zastanawiacie?
          A Herbert?
      • quasi.modo Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 13:08
        Mi także podoba się Rufus!

Oprócz tego może Leopold?

Albo Damian, Linus, Sebastian, Bernard, Benedykt (Benedict?), Albin...
    • q_fla Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 14:33
      A może Martin (Marcin)?
    • adriankaa.s Re: Imie dla brata Mii 12.11.13, 23:33
      Alex, Adam, Liam
    • liliowewzgorze Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 01:05
      Marcel
      Edwin
      Alvin
    • annthonka Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 11:24
      A jakie imiona proponuje ojciec dziecka? Może wtedy łatwiej będzie doradzić jakiś kompromis.
      • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 14:57
        Zadnych. Po prostu po kolei odrzuca wszystkie moje pomysly wink
        • betty842 Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 15:15
          illegal.alien napisała:

> Zadnych. Po prostu po kolei odrzuca wszystkie moje pomysly wink

U mnie było dokładnie tak samo kiedy byłam w ciąży z drugim synem. Kazde zaproponowane przeze mnie imię mąż odrzucał a kiedy prosiłam,zeby sam jakieś zaproponował odpowiadał :nie wiem. W końcu od niechcenia rzuciłam imię które "nawet" mi się podobało z góry zakładając,ze napewno je odrzuci a tu,o dziwo,powiedział:może być. Z jednej strony ucieszyłam się,że wreszcie jakieś imię mu się spodobało ale z drugiej strony bylam trochę zawiedziona bo inne imiona podobały mi się dużo bardziej a jedno to juz szczególnie mi się podobało ale na nie się nie zgodził...Do samego końca łudziłam się,że może jednak zgodzi się na to imię nr 1 ale nie...Po jakimś czasie zaczęłam żałować,że jednak nie uparłam się na to imię nr 1 bo lepiej by pasowało do naszego syna...Ale już zaznaczyłam,ze jeśli kiedyś bede w trzeciej ciązy i miałby być trzeci chłopak to nie ugnę się i bedzie nosił imię nr 1 z mojej listysmile.
        • annthonka Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 16:21
          A może warto przyjrzeć się też imionom z kręgu kulturowego Twojego męża i zobaczyć, czy któreś z nich nie dałoby się przenieść lub zaadaptować na Waszym gruncie. Może to ułatwi sprawę? Ja na przykład miałam taki problem, że wszystkie niepolskie imiona, nawet jeżeli podobały mi się brzmieniowo, to wydawały się takie "nie moje", zupełnie ich nie czułam i nie wyobrażałam sobie, że zwracam się nimi do własnego potomstwa. Może Twój mąż ma podobne odczucia?

A jak nie, to może spróbuj zadziałać podprogowo wink. Żartobliwie zacznij o dziecku mówić jakimś imieniem (oj, dzisiaj Theo kopie za dwóch / no Rufus pora na drzemkę itp.), aż się tatuś przyzwyczai i sam stwierdzi, że to w sumie całkiem fajne imię.

• illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 22:35
            No wlasnie on sie uparł, ze syn bedzie miał imię szona. Ja sie na to absolutnie nie zgadzam z rożnych względów. Rufus był jego pomysłem jak byłam w pierwszej ciazy, ale jako zart. Tylko mi sie imię od tego czasu mocno osluchalo i nie mogę znaleźć zadnego, ktore by je wyparlo, a on nadal uważa, ze to żart.
            Dla mnie juz bardzo dużym kompromisem jest fakt, ze dziecko bedzie miało nazwisko i drugie imię szona, ponieważ nie chce nadawać trzech imion, to polskiego miec w ogóle nie bedzie.
            Żartem mu mowie, ze mam ta przewagę, ze mogę bez niego zarejestrować dziecko a on beze mnie nie, więc zeby nie fikal wink drugi argument jest taki, ze jak chce pierwsze imię szona, to nazwisko w takim razie bedzie po mnie wink
            No nijak nie możemy dojść do porozumienia.
            • annthonka Re: Imie dla brata Mii 13.11.13, 22:55
              A może w takim razie Sean?
              (wymawiane "szon" - przepraszam nie mam możliwości fonetycznego zapisu)
    • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 12:11
      Ponieważ lubie, jak ludzie dopisuja 'ciąg dalszy' do wątków forumowych, to i sama czuje sie zobowiązana Was poinformować, ze 31. marca urodził sie nasz syn, któremu imię wybraliśmy dopiero przedwczoraj - nie wyglądał mi na Rufusa, bo Rufus to dla mnie taki trochę bandyta i kojarzy mi sie z 'twardym' facetem, a moj synek wyglada na łagodnego jak baranek, wiec koniec końców nazwalismy go Masimba Liam.
      Pierwsze imię wybrał jego ojciec, naprawde chciałam go przekonac do odwrócenia kolejności, ale nie udało sie. Trudno, bedzie dwojga imion wink
      • dalenia Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 12:14
        Gratuluję serdecznie! smile Masimba tak miło mi się kojarzy - pewnie przez słodkiego Simbę z "Króla Lwa" wink
        • illegal.alien Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 13:00
          Mnie to skojarzenie wlasnie martwi, a w dodatku imię rymuje sie z nazwiskiem, ale ten Liam po środku trochę zaburza rytm i jest lepiej.
          Aha, Simba oznacza sile, 'ma' robi z tego liczbę mnoga, Masimba oznacza człowieka niezależnego, silnego - wydaje mi sie, ze pasuje do znaczenia imienia Liam smile
          • dalenia Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 15:49
            A dla mnie to właśnie bardzo sympatycznie skojarzenie i w dodatku chyba wcale nie tak oczywiste. Znaczenie Masimby bardzo na plus - lubię takie imiona o "silnym" znaczeniu.
      • gaudencja Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 13:01
        Bardzo serdecznie gratuluję synka i żałuję Rufusa wink Masimba i Mia stanowią jednak całkiem dobrany duet.
      • liliowewzgorze Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 14:17
        Gratuluje, oryginalne imię ale pasuje do siostry smile
      • panna_turkus Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 17:51
        smile gratulacje
      • annthonka Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 18:43
        Gratuluję synka, niech zdrowo rośnie smile
      • polifonia1983 Re: Imie dla brata Mii 18.04.14, 21:34
        Serdecznie gratuluję smile

Masimba brzmi słodko i ma ładne, mocne znaczenie, nie żałuj!
      • abiela Re: Imie dla brata Mii 07.05.14, 15:07
        Gratulacje!!
    • agjato Re: Imie dla brata Mii 07.05.14, 16:20
      Spóźnione ale szczere gratulacje! Masimba i Mia - fajnie! Ja też lubię wątki z zakończeniem, tak więc dzięki, że poinformowałaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.