malinacytryna 07.12.13, 21:11 Jak Wam się podoba? Czy jest to popularne imię? Ja nie znam osobiście żadnej małej Kornelki. A zdrobnienia? Nelcia, Nela, Kornelcia. Jakie jeszcze przychodzą Wam do głowy i jak oceniacie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty842 Re: Kornelia 07.12.13, 21:31 Mnie to imię podoba się tak średnio...Osobiście znam 3 Kornelie-20-letnią,26-letnią i 30-letnią. Ta najmłodsza jako dziecko była Kornelką a dwie pozostałe są Nelami. O ile zdrobnienie Kornelka jest ok to jednak zdrobnienie Nela wogole mi się nie podoba-kojarzy mi się z imieniem dla krowy.Mam nadzieję,ze nikogo tym nie uraziłam ale naprawdę Nela kojarzy mi się z krową. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kornelia 07.12.13, 21:42 Mnie się podoba, ale jakoś za dużo o niej na forum i zaczęłam mieć jej w pewnym momencie dość Nie wiem, jak wyglądają oficjalne statystyki Kornelii, ale mam wrażenie, że jej popularność dość szybko rośnie, niestety. Jeśli chodzi o zdrobnienia to ja używałabym pewnie tylko Neli i Kornelki. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Kornelia 07.12.13, 22:21 Niby brzmienie ładne, ale coś mi w niej bardzo nie pasuje, nie potrafię określić co. Odbieram je jako ciotkowate. Większość znanych mi Kornelii funkcjonuje jako Kornela (bez "i"). Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kornelia 07.12.13, 22:52 Znam tylko jedna Kornelie teraz ma ok 20 lat bardzo ladna dziewczyna jak byla mala wolano na nia Korusia mozna tez Kora mowic i Kornelka. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_kra Re: Kornelia 07.12.13, 23:12 Osobiście nie przepadam za tym imieniem (żeby nie powiedzieć, że go nie lubię). Kornela wręcz uwielbiam, a do wersji żeńskiej umiem się przekonać . Trudno podać powód - po prostu mi się nie podoba. Jednak obiektywnie patrząc: pełna wersja pasuje do każdego wieku, różnorodność zdrobnień, popularność (w moim odczuciu - nie zaglądałam do statystyk) umiarkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kornelia 08.12.13, 09:45 ma_kra napisał(a): > Kornela wręcz uwielbiam, a do wersji żeńskiej umiem się przekonać . Mam zupełnie odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Kornelia 07.12.13, 23:29 w skali 1 na 10 - 7 czyli całkiem nieźle, podoba mi się choć bez większego zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Kornelia 08.12.13, 09:11 Mi się podoba. Znam jedną 7-letnią Kornelię, która lubi swoje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kornelia 08.12.13, 09:44 Podobna mi się, była na liście imion dla chyba obu córek, dla drugiej na pewno i była moim mocnym typem przez jakiś czas. Niby nie lubię "słodkiej" końcówki -lia, jednak wg mnie Kornelia ma charakter, nie to co Julia, czy Amelia. Może przez "r"? No i skrócenie do Neli mi się podoba. Nadal byłabym skłonna nadać. U mojej Matyldy w grupie jest 1 Kornelka (jedyna w tym w przedszkolu), ale czy to imię nie rośnie w siłę? Tego nie jestem pewna, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Kornelia 08.12.13, 09:56 Mnie się bardzo podoba. Kornelie znam 2, w wieku 11 i 13 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kornelia 08.12.13, 10:12 Poznałam w życiu tylko jedną Kornelię,dziś ma ok.20 lat.Koleżanki mówiły do niej "Kora".Według statystyk popularność tego imienia rośnie,ale nie jest jeszcze oszałamiająca.Umiarkowane mi się Kornelia podoba-u kogoś bardzo na tak,ale swojej córki raczej bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kornelia 08.12.13, 11:38 Pełna forma bardzo ładna, ale już zdrobnienia Kornelka, Nela czy Kora mnie nie przekonują. A ciężko przecież do niemowlaka zwracać się per Kornelio. U kogoś fajnie, sama bym córce nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Kornelia 08.12.13, 12:15 Znam bliżej jedną Kornelię, starsza ode mnie o 6 lat. Jako, że rodzice wołali na nią od zawsze Nela, dla mnie już od wczesnego dzieciństwa zawsze była Nelą. Dopiero około dziesiątego roku życia dowiedziałam się, że Nela jest Kornelią. Zaczęłam się wtedy interesować imionami i Nela jako pełne imię (jak wcześniej sądziłam) przestawała mi pasować. O wyjaśnienie poprosiłam wtedy bezpośrednio posiadaczkę imienia, która i tak dla mnie pozostanie Nelą, podobnie jak dla jej rodziny. Kornelia także bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Kornelia 08.12.13, 12:19 Bardzo mi się podoba imię Kornelia Znam tylko dwie, jedna 30+, druga 6-letnia. Ostatnio zauważyłam, że dużo osób rozważa to imię dla córki. Ze statystyk widać, że nieznacznie popularność rośnie. Jednak jakiejś mega popularności osobiście się nie spodziewam. Dla mnie Kornelia byłaby po prostu Kornelią, ale ja nie lubię zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Kornelia 08.12.13, 13:39 Podoba mi się bardzo i pełne imię i zdrobnienia typu, Nela, Nelcia, Kornelcia... Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Kornelia 09.12.13, 21:06 Nie przepadam za imionami kończącymi się na -lia. Są według mnie zbyt słodkie, wyjątek stanowi Aurelia i Kornelia (choć ta druga w mniejszym stopniu mi się podoba). Popularne.. hmm.. na tym forum często słyszę o Korneliach (czy to planowanych, czy już narodzonych), aczkolwiek w życiu realnym spotkałam się raptem z jedną. Zdrobnienia to Nela, Nelka, Nelcia (podobają mi się), Korka, Korcia (nie podobają mi się, są to zdrobnienia imienia mojej koleżanki - Korina -tak, tak, przez o) Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Kornelia 09.12.13, 22:46 Imię lubię, ale tak umiarkowanie. Nie należy ono do grona ulubionych i szczególnie bliskich mojemu sercu. Kornelię znam tylko jedną. W dzieciństwie nazywana była Kornelką, ale obecnie jest Nelą, ponieważ nie przepada za swoim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Kornelia 10.12.13, 18:40 Od pewnego czasu bardzo mi się podoba, jest u mnie na drugim miejscu zaraz po Lilianie Osobiście znam tylko jedna Kornelkę, więc jak dla mnie imię to jest mało popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Kornelia 10.12.13, 18:52 Ja się do niej powoli przekonuje. Kiedyś jej nie lubiłam bez powodu. Znam dwie jedną 30 letnią (ma trudny charakter) i drugą niespełna dwuletnią i to ona mnie powoli przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kornelia 17.12.13, 22:10 Uważam, że to imię jest w porządku. Jego popularność ostatnio delikatnie wzrosła, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Kornelia 30.11.15, 12:14 koleżanka ma wrześniową Kornelię Aniele wg mnie oba ładne i ładnie się komponują Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kornelia 01.12.15, 11:38 A mi się zlewają - Kornelia Aniela. Aniela Kornelia brzmiałaby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kornelia 01.12.15, 14:10 justii23 napisała: > koleżanka ma wrześniową Kornelię Aniele wg mnie oba ładne i ładnie się kom > ponują A moim zdaniem zupełnie niedobrany zestaw, to taka Nela razy dwa. Odpowiedz Link Zgłoś