18.01.14, 12:52
W domu jest Jerzy, na którego w zależności od humoru wołamy :Jerz, Jerzu, Jerzon, Jerzyk, Jerzyczek, Jurek, Juruś, Juron. Kroi się siostra i myślę o Jasi, Jance. Tylko pełna forma mi się trochę nie widzi - Janina (dzianina). Czeska Jana głupio by u nas wyglądała, ale te zdrobnienia bardzo mi się podobają.
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Janka 18.01.14, 13:29
      Dlaczego glupio?
      • paulisek Re: Janka 18.01.14, 13:36
        Wydaje mi się, że jeśli jest polska wersja - to dajemy ją. Obce wersje imion to "buraki i cebula " big_grin Już oczyma wyobraźni widzę Dżordża w domu wink
    • misselene Re: Janka 18.01.14, 13:36
      Mnie osobiście bardziej podoba się Janina, ale w Janie nie widzę niczego głupiego. Jeżeli taka forma się Tobie podoba to nie widzę powodów, dla których miałabyś z niej zrezygnować. Zwłaszcza, że moim zdaniem Jana dobrze komponuje się z większością polskich nazwisk.
    • magdmaz Re: Janka 18.01.14, 16:52
      Moim zdaniem Janina jest wygodna - Dla Ciebie będzie Janką. Janeczką, a może sama kiedyś zechce być Niną (modne chyba)? Raczej nikt nie będzie się do niej zwracał "Janino", przynajmniej tak mi się wydaje.
    • annthonka Re: Janka 18.01.14, 16:53
      Nie pomogę, bo mi się podobają zarówno zdrobnienia jak i pełna forma imienia Janina.
    • paulisek Re: Janka 18.01.14, 16:59
      Dzięki za odpowiedzi - jeszcze mam trochę czasu - przekonam się do Janiny wink
      • annajustyna Re: Janka 18.01.14, 17:36
        Janina tez moze byc przez niektorych wymawiana jako Zanina i to raczej nie powod, by jej nie lubic wink. A Jana jest jak najbardziej ok, choc troche krociutka.
      • olianka Re: Janka 18.01.14, 23:02
        Janina i jej zdrobnienia podobają mi się bardzo!
    • florianne Re: Janka 18.01.14, 17:37
      A może spodobałyby ci się Kasjana,Tycjana,Tacjana albo Felicjana?Też można je zdrabniać do Janki,a skoro Janina Cię nie przekonuje,to byłoby to jakieś rozwiązanie.
    • luska.s Re: Janka 18.01.14, 18:02
      mi się nie podoba, ani brzmieniowo a i mało kobiece jest wg mnie, ale to twój wybór
    • dalenia Re: Janka 18.01.14, 19:07
      Mnie tam Janina się podoba, do Jerzego też lepiej pasuje niż Jana. Ale Jany nie demonizuję - podobnie jak np. Miry czy Romy, a w przeciwieństwie do Pol i Nel wink Popieram za to Floriannę - może jakieś inne imię zdrabniane do Janki, ale od końca? Marcjanna może?
    • liliowewzgorze Re: Janka 19.01.14, 01:24
      Janka brzmi wg mnie zbyt męsko, za to pełna forma Janina już bardziej do mnie przemawia, nie mam nic do zarzucenia temu imieniu, ale są ładniejsze (to tylko moje skromne zdanie)
    • olinininka Re: Janka 19.01.14, 17:23
      Razem brzmią dobrze Janina i Jerzy, Jana nieco mniej, choć nie ukrywam nie przepadam ani za Janą ani za Janiną, ale jak pasuje do nazwiska to śmiało nadawaj.
      Ja zaproponuję Cecylię lub Stefanię.
      • makuffka Re: Janka 19.01.14, 23:02
        Bardzo mi się podoba Janina, Jana jest też ok, ale wybrałabym Janinę chyba, zwłaszcza że przez pierwsze lata życia byłaby zapewne zdrabniana. Jerzy podoba mi się obłędnie. I ładnie te imiona współbrzmią.
    • abiela Re: Janka 20.01.14, 10:28
      Mnie się Janinka bardzo podoba, i do Jerzyka świetnie pasuje. NIgdy w życiu nie spotkałam Janiny nazywanej Zaniną. Nie wiem skąd ten pomysł.
      Janina daje ci tę możliwość, że możesz zdrabniać w imiona "janeczkowe" i w "ninowe" i masz jeszcze na dokładkę Janinkę.
      Aczkolwiek sama Jana też mi się podoba.
    • aga.czarodziejka Re: Janka 20.01.14, 10:51
      paulisek napisała:

> Kroi się siostra i myślę o Jasi, Jan
      > ce. Tylko pełna forma mi się trochę nie widzi - Janina (dzianina). Czeska Jana
      > głupio by u nas wyglądała, ale te zdrobnienia bardzo mi się podobają.
      > Co o tym sądzicie?

Mnie się bardzo podoba i pełna forma i możliwe zdrobnienia. Uwielbiam Jankę !! Janina, ze wszystkich imion zakończonych na - nina podoba mi się najbardziej. I w moim otoczeniu funkcjonuje powiedzenia "Janina piękna dziewczyna ", z czym się zgadzam smile), nie wiem nawet czy to nie jest jakieś przyslowie. To jest imię które rozważam dla swojej corki smile
      Jana podoba mi się już trochę mniej, rzeczywiście brzmi czesko - dobre na zdrobnienie dla nastolatki, ale jako pelne imie byłoby dla mnie "niepełne".
      • fruzielka27 Re: Janka 20.01.14, 11:08
        I Jana i Janina są w porządku. Janina dla malucha poważna, ale od czego są zdrobnienia. A Jana wcale nie jest glupia! I w ogóle super imiona dla dzieciaków!!!
    • gaudencja Re: Janka 22.01.14, 00:34
      Możesz córkę nazwać Janczysława - to imię staropolskie. Albo Janisława, to też staropolska forma, wychodząca od Jana. I oczywiście Januaria.
      Joanna występowała w dawnej Polsce także w formach Janna i Jana i powiem szczerze, że mimo to Janą bym dziecka nie nazwała - zupełnie mi się ta forma nie podoba i kojarzy jednoznacznie czesko.
      Z nich wszystkich (z Janiną, XIX-wiecznym pomysłem włącznie) najbardziej podoba mi się Joanna, Janna i Janisława, a córkę chyba nazwałabym najprędzej Janczysławą, Janisławą albo Januarią (Joanna jest dla mnie zbyt częsta, a Janna - myląca).
      • paulisek Re: Janka 22.01.14, 10:30
        Ale ta Janczysława od razu mi brzmieniowo wypadła jako Jęczysława big_grin
        Jakoś coraz bliżej mi do Janiny jednak.
        Siostra w Sarajewie mieszka i tam sporo serbskich Jan jest, więc już mi teraz Jana przeszła.
        Dzięki za wsparcie forumowe smile
        • aga.czarodziejka Re: Janka 22.01.14, 12:36
          paulisek napisała:

> Ale ta Janczysława od razu mi brzmieniowo wypadła jako Jęczysława big_grin

haha , ja też miałam takie skojarzenie big_grin

jednak Janina bezapelacyjnie najładniejsza ze wszystkich "jankowatych " imion
        • polifonia1983 Re: Janka 29.01.14, 11:52
          a Iliana zdrabniana do Janki?
          • gaudencja Re: Janka 31.01.14, 22:29
            Nie ma takiego imienia w jęz. polskim...
    • adriankaa.s Re: Janka 24.01.14, 02:51
      Janka mi się podoba, ale tylko jako zdrobnienie, Jana nie za bardzo, a Janina ładnie, ale kojarzy mi się z ciocią/babcią.
      • woi.mi Re: Janka 25.01.14, 09:23
        Mnie też babciowo.
    • a_weasley Re: Janka 29.01.14, 00:33
      Paulisek napisała:

> Kroi się siostra i myślę o Jasi, Jance.

...Janeczce, Ninie. Dla siostry Jurka w sam raz.
      Rzadkie imię obecnie, ryzyko spotkania imienniczki pomijalne, ale nie tak egzotyczne, by ktoś się mógł zdziwić, że jest takie imię (co Janę, i owszem, mogłoby spotkać).
    • agjato Re: Janka 01.02.14, 13:45
      Janina i Jerzy - bardzo ładnie.
    • paulisek I jest Janka 07.06.14, 12:39
      zapisana w urzędzie jako Janina Maria.
      Nie mogła mieć inaczej na imię! big_grin
      Pozdrawiam!
      • agjato Re: I jest Janka 07.06.14, 12:57
        I pięknie. Gratulacje! Niech zdrowo rośnie.
      • annthonka Re: I jest Janka 07.06.14, 13:46
        Ale super smile
        Gratuluję córci i wyboru imion!
      • olianka Re: I jest Janka 07.06.14, 14:12
        Gratuluję raz jeszcze!
      • polifonia1983 Re: I jest Janka 07.06.14, 14:40
        Fantastycznie! Gratuluję serdecznie smile
      • gaudencja Re: I jest Janka 07.06.14, 15:15
        Gratuluję!
      • dalenia Re: I jest Janka 07.06.14, 18:18
        Gratuluję! Rośnij zdrowo, Janeczko o przepięknym imieniu wink
      • polixena Re: I jest Janka 07.06.14, 21:23
        Gratulacje! Dużo zdrowia!
      • aganioq Re: I jest Janka 07.06.14, 21:44
        Gratuluję, świetne imiona smile Niech zdrowo rośnie smile
        • florianne Re: I jest Janka 08.06.14, 09:55
          Gratulacje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.