Dodaj do ulubionych

Gerard, Sambor, Julian, Daniel

20.02.14, 14:57
Szukamy braciszka dla Adama. Nie jestem z tych, dla ktorych imie musi pasowac do imienia brata, jedynie nie moze byc zbyt podobne, tak jak Adrian, ktory bylby naszym pierwszym wyborem, gdyby nie identyczne zdrobnienie.

Imie mialobyc miedzynarodowe, maksymalnie podobne w wymowie i pisowni bo mieszkamy w Londynie.

Julian i Daniel wiem, ze sa tu popularne i ladnie w miare neutralnie/przyjemnie brzmiace, zwlaszcza to drugie. Nie ma raczej z nimi problemow i dziecka nie skrzywdzimy, dla doroslego tez chyba ok. Ze zdrobnieniami tez fajnie to wyglada (Joules, Danny)

Gerard - czytalam opinie na angielskich forach jakoby zbyt twarde, dla brytyjczykow wrecz nieprzyjemne, i tez problem ze zdrobnieniami (?)uncertain

Natomiast- Sambor- uwielbiam!, ale tez zastanawiam sie co do jego brzmienia. Jest tu chyba wogole niespotykane, wiec ciezko mi stwierdzic jakie beda reakcje otoczenia.
I przyznam sie, ze te dwa ostatnie sa moimi faworytami. Jestem fanka meskich i twardych imion - jednak nie chce nadac imienia, ktore tu bedzie sprawialo trudnosci/nieprzyjemnosci/ bedzie przez otoczenie uwazane za poprostu nieladne etc. Strasznie ciezko mi podjac decyzje. Moze ktos z was ma blade pojecie jak moga byc odbierane? Bylabym niezmiernie wdziecznasmile

Co myslicie ogolnie na ich temat, jakie sa w Polsce zapatrywania na te imiona?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 15:02
      Aryo, sama się zastanawiałam nad Samborem, więc dla mnie wybór jest prosty smile
      • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 15:08
        Wiesz, gdybym mieszkala w Polsce, tez byloby moim pierwszym typem, a w tym wypadku mam jednak watpliwosci... ehh uncertain
    • olinininka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 17:05
      Z tej czwórki zdecydowanie wybrałabym Sambora, choć do Adama średnio pasuje lepiej z Adamem brzmi Daniel lub Julian. Oczywiście wszystko zależy od nazwiska.

Dodaję od siebie inne propozycje:
      Maksymilian, Aleksander, Dominik, Tymon, Tymoteusz, Leon, Samuel, Oskar
      • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 23:21
        Oj Aleksander bardzo mi sie podoba, niestety maz zdecydowanie oponuje.
        Tymoteusz, Tymon - Timothy tez swego czasu bardzo mi sie podobal - ale znow maz uncertain

Wlasnie Daniel coraz bardziej mnie przekonuje. Nad nazwiskiem sie tak nie zastanawialam - a konczy sie na "iel" - sorry nie mam polskich znakow (ieL ,z L jak Labadz wink). Sama nie wiem czy to gra, niemal by sie rymowalo.
    • liliowewzgorze Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 17:46
      Podobają mi się Twoje typy oprócz Daniela bo jest dla mnie zbyt osłuchany i Gerarda nie podoba mi się jego brzmienie za to Julian tak romantycznie a Sambor twardo, męsko i nieprzeciętnie smile Byłabym za tym ostatnim.
    • kasiak37 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 22:14
      zdecydowanie Julian z tych, ktore zaproponowalas.Od siebie dorzuce Karola.
      • eraz-lilipop Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 22:28
        Nie lubie imion na D, ale Danny brzmi fajnie.Julian, sama rozwazalam dla synka te imie, ale odpadlo bo za malo meskie.Gerard, jak dla mnie brzmi bardzo mesko, twarde, fajne, a zdrobnienia jakie sa od Gerarda? Sambor jak dla mnie zbyt wymyslnie.
        Ja bym rozwazala Daniela i Gerarda , z pierszenstwem dla Gerarda.
        Od siebie dorzucam Alfreda ,Vincenta wink
        • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 23:16
          Gerard, ma zdrobnienie np Gerry. Ale slyszalam ze wielu ludzi tego zdrobnienia nie lubi, nie wiem czemu. Czy tez pasuje do malego slodkiego chlopca ? Ja mam tendencje do zdrabniania w najrozniejsze sposoby a przy Gerardzie jakies male pole do popisu wink
          • paula.anna Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 24.02.14, 08:23
            arya82 napisała:

> Gerard, ma zdrobnienie np Gerry. Ale slyszalam ze wielu ludzi tego zdrobnienia
            > nie lubi, nie wiem czemu.

No ale co z tego, nawet jeśli "wielu ludzi tego zdrobnienia nie lubi"???

Juliana nie lubię- za słodki, za miękki, zbyt juliowaty, za Danielem też nie przepadam. A więc stawiałabym na Sambora albo Gerarda, nie patrząc na opinię jakichś "innych".

Czy tez pasuje do malego slodkiego chlopca ? Ja mam t
            > endencje do zdrabniania w najrozniejsze sposoby a przy Gerardzie jakies male po
            > le do popisu wink

Nie mam pojęcia, czy Gerry jest wystarczająco "słodki", dla mnie imiona takowe być nie muszą...
            Wymyślisz coś swojego. Tymczasową wersję dla "słodkiego bobaska", którym syn nie będzie przecież zbyt długo.
    • polifonia1983 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 22:39
      Sambor!! Najwyżej sobie zdrobnią do Sama smile
    • ewka.mewka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 22:42
      witaj arya82.Tez tu dotarlam z podobnym pytaniem.Swietnie Cie rozumiem.Trudno mi sie zdecydowac I trudno doradzic. Ja tez mysle o Danielu.chyba troche duzo ich tu. A na pierwszego syna czesto mowimy Jule, tak jakos do niego pasowalo to imie jak byl naworodkiem.Ale drugiego syna jakos nie mam odwagi tak nazwac.A co myslisz o Kamilu?
      • ewka.mewka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 22:43
        mialo byc Julek od Juliana. Kamil? Emil?
        • dolcevita007 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 23:04
          Podobaja mi sie wszystkie cztery imiona. Na Gerarda to chyba mozna w Anglii Garry wolac
          ( Dzery).
          Na Sambora mozna Sam, takze jakos dopasowalyby sie. Julian i Daniel bez problemu rowniez.
          Ja od siebie dodam Samuel i Jeremi.
          • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 23:08
            Dzieki dziewczyny.
            Niestety Sambor raczej odpada a szkoda sad Gdybysmy byli w Pl to nie mialabym watpliwosci.
            Dowiedzialam sie, ze wymowa moze byc kojarzona z slowem Sambo, co jest bardzo pejoratywnym rasistowskim okresleniem.
            • gaudencja Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 23:19
              Szkoda, że Sambor odpadł.
              Kiedyś spisywałam polsko-angielskie imiona na podstawie pierwszej setki brytyjskiej:
              forum.gazeta.pl/forum/w,12924,82314238,82337142,Re_problem_z_imieniem.html
              - może coś Ci się spodoba.
      • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 20.02.14, 23:12
        hej ewka.mewka smile
        A jak sie nazywa twoj pierwszy synek?

Przegladam tez brytyjskie fora. Danielow, fakt duzo, ale to podobno nie jest taka trendy popularnosc (typu Oliver). Poprostu piekne klasyczne imie.

Kamil do mnie nie przemawia, zbyt miekkie chyba, koncowka mil mi nie pasuje do meskich imion
        • eraz-lilipop Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 00:51
          Z ta popularnoscia to na forach tylko widac co popularne bardziej a co mniej. Ja mam syna Antoniego i corke Amelie i nie spotkalam jeszcze dziecka o tych imionach. Corka mowila mi ze u niej w szkole na 600 dzieciakow jest jeszcze jedna Amelia i jeden Antoni. Daniela natomiast nie spotkalam zadnego a od paru lat mieszkam w Londynie, zwiedzilam mnostwo szkol, centrow dla dzieci i placow zabaw.
        • ewka.mewka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 23:02
          Damian
    • myszy80 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 10:34
      Z Twoich propozycji wybieram Gerarda, ale ja lubię twarde imiona. Od siebie proponuję Olgierda, Oskara lub te, które mi podobały się najbardziej czyli Artura i Alberta smile
      • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 22.02.14, 08:51
        Olgierd jest swietne, zupelnie zapomnialam o tym imieniu. Musze podsunac mezowi
        Artur rowniez - ale to maz wink
        Albert zle mi sie kojarzy, kiedy bylismy mali... i niegrzeczni prababcia wolala na nas alberty wink
    • agjato Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 10:35
      Jestem za Samborem. Daniel do Adama mi nie pasuje, ze względu na wymowę - dla mnie za dużo "d" obok siebie. A co do odbioru i wymowy , to bym się nie obawiała. Narzeczona mojego ciotecznego brata, Kolumbijka, bezbłędnie wymawiała moje szeleszczące imię, oczywiście z lekkim akcentem. Podobnie Duńczyk, z którym kiedyś korespondowałam listownie, jeszcze w liceum, podczas wizyty w Polsce. Moje imię nie sprawiało mu żadnego problemu w wymowie. Tak więc jeżeli podoba Ci się Sambor. Ja bym nie rezygnowała.
    • crulotka Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 13:44
      Mnie najbardziej podoba się Julian. Lubię twarde imiona, ale i Gerard i Sambor są dla mnie już zbyt twarde. Daniel moim zdaniem odpada jeśli gryzie się z nazwiskiem(u nas tak odpadła niestety Klara). Od siebie jeszcze dorzucę Zachariasza ze skracaniem do Zach'a smile
    • dalenia Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 21.02.14, 13:59
      Najbardziej podoba mi się Sambor - myślę, że to byłoby też fajne podkreślenie Waszej polskości smile Jeśli odpada, to z pozostałych wybrałabym chyba ... Juliana - ale sama nie wiem, bo żadne z tych trzech imion nie jest szczególnie w moim typie.

Poza tym może (podaję w pisowni polskiej, ale w większości to kwestia zmian ks-x czy k-c):
      Albert, Antoni, Beniamin, Bruno(n), Dawid, Damian, Eryk, Edgar, Filip, Feliks, Fabian, Gustaw, Hubert, Henryk, Igor, Jonatan, Jeremi, Kornel, Ksawery, Leon, Miron, Maksym, Maksymilian, Natan, Norbert, Olaf, Patryk, Robert, Sebastian, Samuel, Tomir, Witold, Wincenty, Zachary
    • panna_turkus Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 22.02.14, 09:07
      Daniel
      lub Eryk
    • adriankaa.s Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 22.02.14, 16:22
      Mi to Adama pasuje Aleksander (na którego się Twój mąż nie zgadza) i Piotr (które różni się z angielską formą) ..
      Nic innego mi do głowy nie przychodzi pasującego..
      Z podanych propozycji bardziej Daniel mi się podoba.
    • sanydel Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 23.02.14, 11:10
      W takim razie wybrałabym Juliana. Daniel jest zbyt podobny do nazwiska.
      Od siebie dorzucę: Edmunda, Ronalda, Ernesta, Konrada.
    • ksiezna_pani1 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 28.02.14, 16:36
      Mnie najbardziej podoba się Sambor! smile
    • arya82 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 02.03.14, 08:26
      Dzieki wszystkim za opinie. Chyba juz wybralismy
      A wzasadzie samo sie wybralo smile tak nam razem z mezem pasowalo najbardziej mowic do brzucha baby Danny - jakos tak spontanicznie I naturalnie nam to przychodzi. Takze bedzie Daniel smile
      • dolcevita007 Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 02.03.14, 09:07
        Gratulacje!
      • dalenia Re: Gerard, Sambor, Julian, Daniel 02.03.14, 12:15
        Gratuluję podjęcia decyzji smile Życzę Ci teraz spokojnego dotrwania do końca, potem szybkiego porodu i koniecznie się pochwal, gdy Daniel pojawi się na świecie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.