merche 13.03.14, 21:23 Co myślicie o tym imieniu? W pierwszym momencie pomyślałam sobie "to jest to", ale potem zwątpiłam, czy zestaw z pospolitym polskim nazwiskiem nie będzie zbyt pretensjonalny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Rita 13.03.14, 21:53 Nie przekonuje mnie. Nie lubię dźwięku "ri-", który zresztą (o ile się orientuję) nie jest zbyt naturalny dla naszego języka. I faktycznie np. Rita Kowalska czy Rita Nowak mnie nie zachwyca. Nie mniej wolę Ritę od Nikoli np. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rita 13.03.14, 22:41 Znam swieta Rite jest do niej modlitwa bardzo znana w sprawach trudnych. pl.wikipedia.org/wiki/Ryta_z_Cascii Bardzo ciekawy wybor, mi nie przeszkadza jej brzmienie z polskim nazwiskiem. Wiadomo, ze lepiej bedzie brzmialo typowo polskie nazwisko z typowo polsko brzmiacym imieniem. Jednak patronka tez jest istotna. www.stacja7.pl/article/31/%C5%9Awi%C4%99ta+Rita%3A+najskuteczniejsza+w+sprawach+beznadziejnych Nie wiem dlaczego w Polsce jest zapisywanaw dwoch roznych formach Ryta i Rita. Osobiscie znalam jako Rite wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Rita 13.03.14, 23:59 Mam takie samo zdanie jak Dalenia. Poza tym brak ładnych zdrobnień. Ricia? Ritka? Nieeee... Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Rita 14.03.14, 11:22 Dla mnie brzmi zdrobnieniowo - zresztą jest zdrobnieniem Wolę Rutę. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Rita 15.03.14, 00:47 Zależy z jakim nazwiskiem, Rita Gombrowicz brzmi świetnie, Rita Słoik niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rita 15.03.14, 17:09 polifonia1983 napisała: > Zależy z jakim nazwiskiem, Rita Gombrowicz brzmi świetnie, Rita Słoik niekoniec > znie. Rita Sloik bedzie musiala szybko szukac meza z pieknym nazwiskiem. A jakie imie pasuje do nazwiska Sloik i brzmi przyzwoicie? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Rita 15.03.14, 10:31 Podoba mi się,ale nie na tyle,żeby rozważać ją dla córki.Poza tym jej etymologia mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Rita 16.03.14, 17:59 Wszystko zależy od nazwiska. Rita Wójcik nie brzmi tak strasznie jak Rita Gąsior, Rita Paluch czy Rita Paliwoda. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Rita 17.03.14, 20:20 vi0let napisał(a): > Wszystko zależy od nazwiska. Rita Wójcik nie brzmi tak strasznie jak Rita Gąsio > r, Rita Paluch czy Rita Paliwoda. Jestem tego samego zdania. Rita to ciekawe imię, ale z niektórymi nazwiskami niestety może nie tworzyć najszczęśliwszych zestawów. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Rita 18.03.14, 10:49 IMO imię Rita w Polsce będzie pretensjonalne niezależnie od nazwiska... Czy dobrze kojarzę, że Twoje starsze dzieci to Witek i Irenka? Nie wiem, w jakim stopniu zależy Ci na "spójnej stylistyce" imion rodzeństwa, ale Rita pasuje do Witka i Ireny jak trampki do sukni ślubej. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rita 18.03.14, 11:52 sangrita napisała: > IMO imię Rita w Polsce będzie pretensjonalne niezależnie od nazwiska... > > Czy dobrze kojarzę, że Twoje starsze dzieci to Witek i Irenka? Nie wiem, w jaki > m stopniu zależy Ci na "spójnej stylistyce" imion rodzeństwa, ale Rita pasuje d > o Witka i Ireny jak trampki do sukni ślubej. Dla mnie nie jest ono pretensjonalne. Wedlug mnie ma podobny styl jak Emma, Stella, Sara. Ma ono dosc miedzynarodowy charakter. Poza tym jest skrotem . Czy musi pasowac do imion rodzenstwa? Dlaczego nie pasuje? Jak i sama pretensjonalnosc wszystko jest umowne. Imiona musza sie podobac i wszystko zalezy od gustow. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Rita 18.03.14, 14:56 > Dla mnie nie jest ono pretensjonalne. Wedlug mnie ma podobny styl jak Emma, Ste > lla, Sara. Ma ono dosc miedzynarodowy charakter. Poza tym jest skrotem . Czy m > usi pasowac do imion rodzenstwa? Dlaczego nie pasuje? Jak i sama pretensjonalno > sc wszystko jest umowne. Imiona musza sie podobac i wszystko zalezy od gustow. Nie, imię nie musi pasować do imion rodzeństwa, jeżeli rodzicom to niedopadowanie nie przeszkadza. Ale jeżeli Merche pisała w poprzednim wątku, że szuka imienia dla siostry Witka i Ireny, to pomyślałam, że akurat jej niedopadowanie może przeszkadzać - tym bardziej, że imiona Witek i Irena są dobrane idealnie. Zgadzam się, pretensjonalność to też kwestia umowna. Dla mnie na przykład Sara też jest pretensjonalna - bo jednak ja, spotykając małą Sarę, pomyślałabym raczej, że rodzice wzięli imię z amerykańskiego serialu, a dopiero po zastanowieniu, że może jednak z Biblii. Z tą międzynardowością też jest ciężko - Rita przez to nieszczęsne "Ri" brzmi bardzo niepolsko. No i styl to też kwestia umowna - dla mnie np. Emma i Sara mają ze sobą tyle wspólnego, że są międzynarodowe. Ale to trochę tak, jakby dowodzić, że Zofia i Oliwia są w tym samym stylu, bo obie są popularne I na koniec niestety - dla mnie Rita to imię w tym stylu, co Sara, Oliwia, Nadia, Roksana, a nawet Nikola. Just my humble opinion, ale piszę, Merche chyba interesuje, jak ludzie odbierają imię Rita - po to ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Rita 19.03.14, 00:21 No wlasnie i kazdy odbiera je na swoj sposob. Poza tym watku nie odbieralam jako pytanie o imie dla siostry Witka i Ireny tylko ogolnie, co sadzimy. I tak je potraktowalam. Pierwsze co mi przychodzi do glowy to skojarzenie ze swieta Rita. Skojarzenie jest bardzo mile i jak najbardziej pozytywne, Sara rowniez skojarzenie bibilijne nie specjalnie jestem fanka zagranicznych seriali, a tymbardziej zeby szukac w nich imion dla potencjalnych dzieci stad nie posiadam podobnych wnioskow. A tak na marginesie, ja osobiscie nie lubie ani krotkich imion ani zdrobnien jako samodzienych imion. Jednak nie uwazam, ze sa pretensjonalne, po prostu czegos mi w nich brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Rita 18.03.14, 12:36 sangrita napisała: > Rita pasuje do Witka i Ireny jak trampki do sukni ślubej. Zdaje się, że ostatnio była mowa o tym, że imiona dzieci do siebie nie muszą pasować, tylko do nazwiska. Jestem w stanie sobie wyobrazić nazwiska, z którymi Rita gra nie gorzej niż Witek czy Irenka (choć i tak jestem za Rutą). A poza tym: blog.fajnewesele.pl/wp-content/uploads/2011/03/converse-1.jpg Spod sukni ślubnej i tak nie widać butów Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rita 18.03.14, 11:31 W moim odczuciu zbitka "ri" jest nienaturalna dla języka polskiego, dlatego jestem na nie. Wolę Rytę. Poza tym odbieram Ritę jako zdrobnienie Margarity. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 18.03.14, 18:19 Nieee, to już raczej nazwałabym córkę Małgorzatą i zdrabniała ją do Rity. Jeśli już chciałabyś jednak nazwać ją w ten sposób, to raczej Rytą (wcześniejszym spolszczeniem, bardziej dostosowanym do warunków języka polskiego) niż Ritą. Ritę odebrałabym jako bardziej wysublimowane imię w stylu Nikoli albo Nadii. Bardziej polecam Rutę, podobnie jak koleżanki. Albo np. Rufinę, jeśli musi być na "R", a Ruta z jakichś przyczyn odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Rita 18.03.14, 21:34 Zasadniczo pytanie jest już nieaktualne - prawdopodobnie będzie to jednak chłopak. W sumie muszę się chyba zgodzić, że Ritę można postawić w jednym rzędzie z Sarą (bardzo mi się podoba, ale jednak nie w naszym kręgu kulturowym), co wzmacnia moje obawy przed pretensjonalnością. Tak czy inaczej - to już nie mój problem , teraz muszę się skupić na męskich imionach... Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Rita 18.03.14, 22:43 a nikomu z krytykujacych nie przyszlo do glowy, ze moglo chodzic o to, by dziecko mialo za patronke akurat sw Rite? to imie ma swoja tradycje i historie. dla mnie jest pieknym imieniem dla dziewczynki i daje jej patronke w zasadzie doskonala, swieta od spraw niemozliwych. najwygodniej krecic noskiem, a co do nazwisk - coz, nie kazdy moze sie nazywac Potocki, czy Radziwill. Kowalscy maja nie mniejsze prawo do pieknych imion i takich, jak sobie wymarza dla dzieci niz Potoccy czy Radziwillowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 19.03.14, 12:28 Nie, dlatego że patronkę można "załatwić" również przez drugie imię. Poza tym nadal można nadać to imię w postaci starszego spolszczenia, stosowanego jak najbardziej wobec świętej - Ryta. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Rita 21.03.14, 18:55 No ale to nie to samo, znaczenie inne, brak patronki, zdaje sie nie ma sw Ruty, a przynajmniej ja nie znalazlam. Nie to ladne, co ladne, a co sie komu podoba Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna12342 Re: Rita 21.03.14, 20:33 Moja babcia Irena, miała brata Witolda i siostrę Władysławę, więc może Władzia A tak na temat, to moim zdaniem Rita jest pięknym imieniem, i ma dobrą patronkę. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Rita 23.03.14, 19:23 Ha, Władysław chodzi za mną od kilku już lat, ale mąż nie chce się złamać. Może jednak w końcu się uda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 22.03.14, 12:24 undoo napisała: > No ale to nie to samo, znaczenie inne, brak patronki, zdaje sie nie ma sw Ruty, > a przynajmniej ja nie znalazlam. saints.sqpn.com/ruth-the-matriarch/ Odpowiedz Link Zgłoś