No wiecie co - teraz to jestem zaskoczona! Czyżby najpopularniejsze męskie imię w naszym kraju nie doczekało się osobnego wątku?

Szukałam i nic nie znalazłam (a może źle szukam, wszak pora już niewczesna) - ostatnio było o Piotrze we Francji, no ale to nie "to".
Ja za Piotrem przepadam. Właściwie dostrzegam u niego same zalety

Świetnie wygląda na piśmie i równie świetnie brzmi. Do tego jest bardzo tradycyjne i ma piękne, silne znaczenie. Podoba mi się też fakt, że to imię właściwie rośnie wraz z człowiekiem - najpierw mały Piotruś, potem nastoletni Piotrek i na koniec dorosły Piotr. A do tego pasuje do człowieka o każdej profesji - w porządku jest wg mnie śmieciarz Piotr, ale także w porządku prezydent Piotr. No i właśnie - mnogość zdrobnień, o czym można się przekonać na wikipedii

No i dobry argument w dzisiejszym świecie - wydaje mi się dość międzynarodowy. A jeśli ktoś miałby problem, to chyba w każdym języku Piotr znajdzie swój odpowiednik.
Jedyną, acz dość poważną wadą, jest wg mnie popularność Piotrka. Nie nadałabym synowi najpopularniejszego imienia w Polsce. I na nic argument, że Piotrusiów jakby coraz mniej - 13 pozycja jest dla mnie nadal zbyt wysoka. No i bardziej osobisty argument "na nie" - mój tato jest Piotrem, a nie chcę powtarzać imion z bliskiej rodziny.
Tak czy siak, podsumowując mój przydługi wywód, mój syn pewnie na drugie dostanie tego Piotra
A Wam jak podoba się Piotr? Mając na uwadze, że sporo z Was woli niepopularne imiona - podoba się Wam, abstrahując od jego popularności? A może nie da się o niej zapomnieć?

Moglibyście tak nazwać syna?