Dodaj do ulubionych

Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka?

25.06.14, 10:08
Miał być chłopiec, lekarz zastrzelił mnie informacją, że jednak dziewczynka big_grin W domu mamy już Zuzię i Alicję. Najbardziej jestem za Blanką, potem Lilianą, od wczoraj starsza córka powtarza Gabrysia. Które z imion najbardziej Wam się podoba?
Obserwuj wątek
    • zappytajka Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 10:13
      Najładniejsze z tych 3 Blanka/Bianka później Gabrysia i najmniej podoba mi się Liliana.
      • nataszaasza Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 10:18
        Wszystkie trzy piękne. Liliana to moje ukochane imię od wielu lat i jeśli będę mieć kiedyś córkę zamierzam ją tak nazwać. Blanka równiez mi się podoba, z tych trzech najmniej jednak Gabriela smile. Do imion Twoich córek ja wybrałabym Blankę smile
    • mikolajka85 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 10:28
      Do sióstr najbardziej pasuje Liliana. Podobna popularność, brzmienie tez.
      Choć osobiście wybrałabym Blankę.
    • olinininka Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 11:02
      Wszystko zależy do jakiego nazwiska. Może podasz?

Do imion sióstr najlepiej komponuje się Gabriela. Sama też wybrałabym Gabrysię. Liliana też ok ale dla mnie troszkę za słodka. Blanka niby ok, ale ostatnio stała się trochę pretensjonalna.
    • iziula1 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 11:25
      Gabrysia to imię bardzo popularne. W każdej klasie w szkole mego syna w roczniku 2006 są po dwie Gabrysie, dwie Wiktorie, dwie Aleksandry.
      Blanka - imie ładne, przesłodkie, super dla małej i średniej dziewczynki, już dla dorosłej kobiety w mojej opinii nie pasuje.
      Liliana - imie piekne, uniwersalne. Pasuje i do małej dziewuszki i dorosłej, pieknej kobiety. I nie jest ani mega popularne ani bardzo rzadkie. Nie wywoła "zdziwienia" w sensie negatywnym. wręcz przeciwnie.
      Wydaje mi się,że do Alicji i Zuzanny najbardziej pasuje Liliana.

Z tych trzech bezwględnie wybrałabym Liliane .
      I już sam fakt takiego pięknego imienia sprawia że trzecia córeczka staje się super niespodzianką smile
    • giekana Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 12:40
      Wszystkie trzy mi się podobają więc ciężki wybór... chyba kolejność bym ustawiła taką: Liliana, Gabriela, Blanka...

A tak z ciekawości zapytam - miał być chłopak, bo na niego liczyliście, czy lekarz tak twierdził i się pomylił? Ja teraz też idę na badania w 27tc i jak na tą chwilę chłopak smile
      • camii22 giekana 25.06.14, 21:48
        lekarz Nam mówił aż do 26 tyg, że będzie chłopczyk, na usg w 27 tyg stwierdził, że coś się zmieniło i będzie dziewczynka.
        • giekana Re: giekana 26.06.14, 09:56
          Ja idę za tydzień... Ja już się nastawiłam na chłopca i podobno trzeci chłopiec ma być.. mąż liczy jednak na córeczkę smile
    • meggan79 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 13:13
      Wszystkie fajne,w kolejności Liliana,Gabrysia,Blanka. Najbardziej zbliżona popularnością do imion Twoich córek jest Gabrysia,Lilek jest jednak trochę mniej,a Blanki spotykam naprawdę rzadko.
    • liliowewzgorze Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 14:38
      Wszystkie pasują do imion sióstr, ale mi najbardziej podoba się Liliana - jest taka delikatna i dziewczęca smile Blanka tak średnio mi się podoba brzmi blado a Gabrysia też fajna, ale popularna. Także ja oddaje głos na Lilianę smile
      • kaixa Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 25.06.14, 16:02
        a mi Zuzanna i Liliana brzmia razem nie za bardzo, z uwagi na zbyt podoba koncowke.
        Lepiej z imionami siostr komponuje sie moim zdaniem Gabriela.
        Blanka w ogole mi sie nie podoba.
        • camii22 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 26.06.14, 09:16
          Nazwisko Ewert
          • florianne Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 26.06.14, 09:53
            Zdecydowanie Blanka.
          • gaudencja Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 28.06.14, 17:38
            Zdecydowanie Blanka, także biorąc pod uwagę nazwisko.
    • agjato Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 26.06.14, 10:27
      Wybrałabym Gabrielę.
    • vi0let Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 26.06.14, 20:13
      Do imion sióstr i nazwiska najbardziej pasuje mi Gabriela. Potem Liliana, Blanka na trzecim miejscu.
    • olinininka Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 26.06.14, 21:54
      W takim wypadku jestem za Gabrielą
      Gabriela Ewert - fajnie brzmi
      Blanka Ewert - niezbyt brzmi z nazwiskiem, dla mnie nijako
      Liliana Ewert - brzmi w miarę dobrze, ale Gabriela lepiej
    • luska.s Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 28.06.14, 14:05
      zdecydowanie Blanka
      Gabrieli nie lubię
      Liliana mi jakoś nie gra z Alicją
    • nati_28 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 28.06.14, 14:09
      Wszystkie imiona ładne i wszystkie pasują do nazwiska. Nadaj to, które jest najbliższe Twojemu sercu.
      Ja wybrałabym z tych trzech Blankę
    • dalenia Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 29.06.14, 14:18
      Wg mnie wszystkie 3 tak samo pasują zarówno do nazwiska, jak i imion starszych sióstr. Dla swojej córki wybrałabym chyba Blankę. Liliana także jest w porządku. Nie przepadam natomiast za Gabrielą, choć raczej bez większego powodu - u kogoś jest dla mnie znośna.
      • camii22 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 14:48
        Dzięki laski kiss Po wstępnych ustaleniach z mężem odpada i Liliana i Gabrysia. Uff big_grin Zostaje Blanka i dochodzą dwa nowe typy - Nikola i Wiktoria. Z naciskiem na Blankę i Nikolę.
        • nati_28 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 15:25
          Jestem za Blanką, na drugim miejscu Wiktorią
        • dalenia Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 15:38
          Zdecydowane NIE dla Nikoli. Zdecydowane TAK dla Blanki smile Wiktoria ewentualnie - po pierwsze jest bardzo popularna, a po drugie dla mnie się robi coraz bardziej dresiarska.
        • giekana Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 16:06
          W taki razie zdecydowanie Blanka
          • olinininka Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 17:39
            W takim razie jestem za Wiktorią mimo popularności. Blanka i Nikola są dla mnie zbyt pretensjonalne.
            A tak poza nawiasem znam dwa małżeństwa które mają Nikolę i Blankę. A na którymś z forów ktoś zastanawiał się pomiędzy Nikolą a Blanką (więc coś jest w zestawieniu tych dwóch imion).
        • vi0let Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 01.07.14, 20:36
          W takim razie Wiktoria, ewentualnie Blanka...
        • iziula1 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 01.07.14, 21:09
          Nikola?
          Zupełnie nie pasuje do imion sióstr. Nie mówiąc że samo imię jest pretensjonalne i brzydkie.
          Owszem, to moje odczucia i nigdy nie dałabym takiego imienia córce.
          Z tych co podałaś wybralabym już Wiktorie ale nie używałabym zdrobnień Wika, czy Wikunia....brrr sad
    • olianka Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 30.06.14, 19:50
      Z tych trzech wybrałabym Lilianę. A może Lilla?
      • domi_33 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 01.07.14, 22:29
        Camiiiiiiiiiiii tylko nie nikola proszę! aż dreszcz mnie przeszedł. Blanka bardzo fajnie. Wiki też może być.
    • lazurja1 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 01:30

• camii22 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 08:56
        haha tak wiedziałam, że Nikola nie spotka się z pozytywnymi komentarzami big_grin już wyperswadowałam starszej córce z główki wink Zostaje Blanka i Wiktoria, chociaż ta Wiki tak popularna... Na Lilianę jednak nie zgadza się mąż, to był mój typ. Mi podoba się jeszcze Aurelia, Amelia, Helenka, ale to w życiu nie przejdzie.
        • iziula1 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 09:09
          Twoje córki mają piękne imiona, fakt b.popularne.
          Może Hania, Emilia ? Też ładne, popularne.
        • nati_28 Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 09:11
          Aurelia i Helenka - ślicznie. U syna w szkole jest Aurelka. Ładnie brzmi to imię. Może popracuj nad mężem wink
        • dalenia Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 10:52
          Przeanalizowałam sprawę i stwierdzam, że w sumie to do imion starszych sióstr bardziej pasuje Wiktoria. Po pierwsze stylistycznie (nie wiem, jak Alicja, ale przecież Zuzanna to też takie prababcine imię), a po drugie zdrobnieniowo - imiona starszych są zdrabniane, mają pełne "oficjalne" wersje, a Blanka jest raczej z tych "niezdrabnianych". Ja generalnie bardzo lubię Wiktorię, no ale ta popularność, obrzydliwa wręcz .... Sama nie wiem, na którą bym się zdecydowała. Może poczekajcie do porodu? Może jak spojrzycie na córkę, to Was olśni? smile
        • liliowewzgorze Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 12:11
          skoro bitwa rozgrywa się między Blanką a Wiktorią to stawiam na Blankę w Wiktorii nie mogę dostrzec żadnego uroku ze względu na duuuużą popularność, z Twoich typów najbardziej podoba mi się Aurelia szkoda, że nie przejdzie bo imię oryginalne i pięknie brzmi.
        • abiela Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 18:17
          Z tych dwóch wybrałabym Blankę. Wiktoria bardzo popularna, choć Zuzia pewnie jeszcze częstsza. Ja nie trawię zdrobnienia Wiki.
          • gaudencja Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 12.07.14, 17:36
            Również nadal popieram Blankę.
    • dasza_dm Re: Trzecia córka - Gabrysia, Liliana czy Blanka? 02.07.14, 10:43
      Wybralabym Blankę. Jest to jedno z moich ulubionych imion i będę je rozwazac dla mojej córeczki. Można bardzo ładnie zdrabniać: Blanusia, Blaneczka.... Przeslicznie! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.