Dodaj do ulubionych

imię Adolf

01.07.14, 15:35
Coraz bardziej chodzi mi po głowie i zaczyna podobac. Syna nie mam, ale podoba sie wam?? Takie mocno skojarzeniowe, nie?smile
Obserwuj wątek
    • indian.coffee Re: imię Adolf 01.07.14, 15:39
      dzieci w podstawówce to juz chyba niekoniecznie kojaza adolfa...
      • basia_400 Re: imię Adolf 01.07.14, 15:42
        Pewnie niektórym się będzie kojarzyło na zasadzie Adolf-Hitler, ew Adolf-Eichmann
        Tyle że idiotami nie ma się co przejmować, równie dobrze może się ktoś dowalić do Miecia, Kazimierza czy Zenka, bo niemiłe skojarzenia będzie miał
        • ira_07 Re: imię Adolf 01.07.14, 19:03
          Idiotami? No niestety, żyjemy w kraju, w którym Adolf jeszcze dłuuugo będzie kojarzył się z Hitlerem. Idiotą może być ktoś, kto z powodu imienia dokucza, ale być idiotą za samo skojarzenie? No to widocznie jestem idiotką. Bo na imię Adolf nie myślę "Dygasiński" ani "Dymsza" a "Hitler".
          • ichi51e Re: imię Adolf 01.07.14, 19:21
            Mnie sie z Dymsza tez kojarzy. Ale z Hitlerem tez big_grin
        • crises Re: imię Adolf 02.07.14, 08:33
          To jakieś 99,99% polskiego społeczeństwa jest idiotami w takim razie.
    • zazou1980 Re: imię Adolf 01.07.14, 15:43
      to imię jeszcze długo będzie wywoływało pejoratywne odczucia, nie nazwałabym tak dziecka, tak samo jak Alfons...
      • prochottka1 Re: imię Adolf 01.07.14, 16:09
        zazou1980 napisała:

> to imię jeszcze długo będzie wywoływało pejoratywne odczucia, nie nazwałabym ta
        > k dziecka, tak samo jak Alfons...

w de imie Alfons jest czesto spotykane i nie ma tu skojarzen jak w pl
        tak samo jak Melina - nie ma znaczenia jak w pl
      • ciaste-czkowa Re: imię Adolf 01.07.14, 22:04
        miałam napisać to samo.
    • black.joanna Re: imię Adolf 01.07.14, 15:59
      okropne, jak chcesz dziecku krzywdę zrobić, to proszę bardzo, ale ja bym w życiu nie stygmatyzowała dziecka tym imieniem.
    • e_on Re: imię Adolf 01.07.14, 16:06
      nie
    • semihora Re: imię Adolf 01.07.14, 16:12
      Ja mam lepszy pomysł - rozważ imię Jezus, skojarzeniami się nie przejmuj ;>
      • heca7 Re: imię Adolf 01.07.14, 18:34
        Eee. To imię jest bardzo popularne w Hiszpanii smile
    • ew00 Re: imię Adolf 01.07.14, 16:19
      Imię spalone na najbliższe 200 lat wink
      • ichi51e Re: imię Adolf 01.07.14, 19:22
        W sumie dziwne ze Jozef nie...
        • misterni Re: imię Adolf 02.07.14, 03:23
          Albo Feliks np
    • attiya Re: imię Adolf 01.07.14, 19:42
      pradziadek tak miał na imię
    • pochodnia_nerona Re: imię Adolf 01.07.14, 20:59
      Zanim rodzice dadzą imię dziecku, powinni najpierw wsadzić głowę do wiadra z zimną głową, a potem pomyśleć.
      Imiona typu Adolf czy Alfons budzą zdecydowanie negatywne skojarzenia i nie ma co się wykręcać, że w Hiszpanii czy w Czadzie to nie. W Polsce - TAK i jeżeli ktoś nie chce skrzywdzić własnego dziecka, to powinien o nich zapomnieć. Adolfa raz na zawsze skreślił Hitler, a Alfonsa - dzieło Dumasa syna, gdzie Monsieur Alphonse był właśnie alfonsem, co przeniknęło do mniej oficjalnego języka polskiego na określenie sutenera. Naprawdę chcecie tego dla najbliższych?
    • widosna Re: imię Adolf 01.07.14, 21:24
      Znam Niemca (mlodego) o tym imieniu. Wstydzi sie tak bardzo i nienawidzi imienia, ze nawet w oficjalnych dokumentach podpisuje sie Adi.
      • melikoto Re: imię Adolf 01.07.14, 22:05
        Duzo jest fajnych i starodawnych imion jak Adolf, alfons czy Judasz. W UK tez oprócz wiadomo Mahometa, popularna robi sie Chlamydia.
      • raczek47 Re: imię Adolf 01.07.14, 22:14
        Przed wojną to było w Polsce popularne i wręcz arystokratyczne imię, niestety, wydarzenia II w.ś. jeszcze na długo będą powodować negatywne skojarzenia i konotacje-mówię o Polsce.
        I absolutnie się nie dziwię.
        Czujecie się na siłach walczyć z ogólnonarodowym stygmatyzmem? Czy na pewno? Spotkacie się, i to na lata i z wyzwiskami i z nieprzychylnymi komentarzami i z ośmieszeniem i z ostracyzmem-bo "rodzice,którzy tak nazwali dziecko nie mogą być normalni, wartościowi itp" i wasze dziecko też będzie cierpiało. Bo nie da się wszystkim wszystkiego wytłumaczyć.
        Zastanówcie się, czy wam to potrzebne.To jest Polska, nie Ameryka, chociaż i tam pewnie znalazłyby się już teraz imiona "na cenzurowanym"np.Osama.
    • evee1 Re: imię Adolf 02.07.14, 04:11
      To namow partnera, zeby w USC zmienil sobie imie na Adolf i zobacz czy po paru miesiacach nadal bedzie Ci sie to imie podobac.
      • aagnes Re: imię Adolf 02.07.14, 07:30
        I to jest pomysł! smile
    • anestezjolog72 Re: imię Adolf 02.07.14, 08:19
      Tak mocno źle się kojarzy, że nadanie dziecku takiego imienia zrobi mu krzywdę. Pisały o tym wyżej dziewczyny. Niestety, to co stało się dziełem najbardziej popularnego w historii Adolifa, skresla to imię nawet jeśli jego dźwięk komus sie podoba. Krzywda dla dziecka ogromna, stygmatyzowanie, negatywne komentarze pod adresem rodziców, to murowane.
      Znałam Adolfa, który jak tylko doszedł do pełnoletności zmienił imie na inne.
    • mx3_sp Z racji konotacji 02.07.14, 08:22
      nie. Właśnie tak jak Alfons. Proponuję autorce zmianę swojego imienia na Adolfinę. To prawie to samo.
    • triss_merigold6 Re: imię Adolf 02.07.14, 08:26
      Adolf i Alfons to w Polsce imiona z takim stygmatem, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć czy obiektywnie są ładne.
      Rodzic, który nazwałby tak dziecko musiałby mieć ciężko naptane w głowie.
      • mx3_sp Re: imię Adolf 02.07.14, 08:28
        albo mieć tak wielką chęć wyrażenia własnego indywidualizmu, płynięcia pod prąd, że kosztem dziecka mógłby zaryzykować.
        • triss_merigold6 Re: imię Adolf 02.07.14, 08:32
          Przyjmijmy, że nawet.
          IMO nie ma takiej opcji, żeby człowiek dający w Polsce dziecku na imię Adolf był normalny, to musi występować w połączeniu z innymi dziwacznymi i toksycznymi zachowaniami. Jest szansa, że ktoś z otoczenia zwróciłby uwagę MOPS i Sądu Rodzinnego na krzywdzenie dziecka, a sąd nakazałby zmianę imienia.
          • mx3_sp Re: imię Adolf 02.07.14, 08:34
            instytucja UC nie ma podstaw na nie nadanie tego imienia. Natomiast inne typu lekarz rodzinny powinien bliżej przyjrzeć się rodzicom. Najpewniej tam , w głowie coś szwankuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.