emmeleila 23.07.14, 19:34 Pytanie zasadnicze- czy jest takie imię? Jako imię samodzielne, nie skrót od Larysy... Z góry dziękuje, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Lara 23.07.14, 19:56 Jako takiego imienia chyba nie ma w polskim języku. Ale skoro rejestrują różne przedziwne zdrobnienia, to myślę, że z Larą nie będzie problemu. Szczerze mówiąc, to nawet wolę Larę od nijakiej Leny Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lara 23.07.14, 22:32 W Niemczech dość popularne, znam kilka Lar. Dla mnie to jednak zdrobnienie Larysy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Lara 30.07.14, 12:39 Jest nadawane jako usamodzielniony skrót - córka Magdy Gessler ma tak na imię, urodzona w 89 roku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 30.07.14, 23:12 Lara jest zdrobnieniem od Larysy (i zawsze się zastanawiałam, po co ludzie tak psują ładne imię ). Odpowiedz Link Zgłoś
emmeleila Re: Lara 31.07.14, 11:11 dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Larysa sama w sobie jest ładna, ale do mojego dość długiego nazwiska nie pasuje jak nie wiem co szukam raczej krótkiego imienia i Lara to jeden z typów (obok Neli, Idy i w ramach lekkiego odstępstwa od b. krótkiego imienia - Laury). Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Lara 31.07.14, 11:20 Laura wg mnie jest ładniejsza od reszty które wymieniłaś i wcale nie jest taka długa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 31.07.14, 11:29 Tylko że jak nadasz Larę, będziesz uchodziła (Ty lub Twój mąż) za fascynatkę Lary Croft/Angeliny Jolie. Nadawanie rosyjskich zdrobnień (nawiasem mówiąc, po rosyjsku brzmi ono raczej jak Łara, ale zachodni Europejczycy nie mają "ł") mocno półśrednio ma jakiekolwiek tradycje w Polsce i będzie nasuwało skojarzenia z postaciami kultury masowej oraz sugerowało, ze się nimi inspirujesz. Laura jest dużo lepsza, a jeśli już chcesz ją zdrabniać do Lary (choć IMO jest to psucie), to także nie ma przeciwwskazań. Nela także jest zdrobnieniem (od Kornelii, Anieli) i IMO jako pełne imię brzmi niepoważnie, czegoś się tak nazwane dziecko pozbawia - a mianowicie prawa do bycia dorosłą i poważną osobą. Jest mnóstwo innych krótkich imion, takich jak Lea, Zoe, Klara, Stella, Ksenia, Ligia, Liwia, Lilla, Gaja, Dagna, Łucja, Aida, Afra, Bega, Celia, Ewa, Feba, Fabia, Flora, Justa, Lina, Maura, Nila, Róża, Ruta, Tala, Tulia. Poza tym z dobieraniem krótkiego imienia do długiego nazwiska też IMO nie trzeba przesadzać - najlepszy układ to imię o jedną sylabę krótsze lub dłuższe od nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
emmeleila Re: Lara 01.08.14, 09:47 No tak, lara croft a ja miałam cały czas z tylu głowy doktora żywago Pasternaka... No ale co kto lubi A co do reszty propozycji, to wiadomo - co sie komu podoba dla mnie Nela jest ok i pasuje tez do dorosłej osoby, za to np Ruta jest dla mnie z niemiecka twarda i przepraszam ale kojarzy mi sie z wojna, nic tylko małej dać giwere ) Nazwisko jakie potomstwo dostanie w prezencie jest dość długie ale bardzo klasyczne i trochę trudne w wymowie ( z r, cz etc) i wymowienie na jednym wydechu imienia Laura i nazwiska wymaga skupienia. Z Ida idzie lłatwo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 01.08.14, 13:27 emmeleila napisała: > No tak, lara croft a ja miałam cały czas z tylu głowy doktora żywago Pasterna > ka... No ale co kto lubi W "Doktorze Żywago" występuje Larysa, a nie Lara, dlatego sama osobiście z tą książką nadania Lary bym nie kojarzyła. Tym bardziej, że rosyjskie zdrobnienie od Larysy to Łara w wymowie. A co do Lary Croft i Angeliny Jolie, to mnie osobiście przeszkadzałoby snucie przez otoczenie domysłów, ze np. mój mąż zapatrzył się na Angelinę i wymusił na mnie nazwanie córki Lara. Z niewymawialnością Larysy (która jest IMO ładnym imieniem, w odróżnieniu od Lary) bym nie przesadzała, jest to imię krótkie i równie proste, jak np. Teresa. Co mają powiedzieć rodzice Robertów, Krzysztofów, Grzegorzów? Tym bardziej tych imion nie powinno się dać wymówić, a przecież ich nosiciele liczą się w dziesiątkach i setkach tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
emmeleila Re: Lara 01.08.14, 13:56 Szkoda, ze nie miałaś ochoty na czytanie ze zrozumieniem.... Napisałam, ze wiem, ze w "Doktorze Żywago" bohaterka miała na imię Larysa, choć już w następnym zdaniu od jej "pojawienia sie" nazywana jest Larą. W polskich przekładach tej powieści przetłumaczone jest jej imię jako Lara a nie Łara. Po drugie, nie wiesz jak mam na nazwisko i jak brzmi z imieniem Larysa. Trochę mi nieprzyjemnie, ze takim wszechwiedzacym tonem piszesz co sie dobrze wymawia, a co nie, nie mając pojęcia o jakim połączeniu mówimy. Larysa Kowalska jest b. proste do wypowiedzenia, z moim nazwiskiem po prostu nie. Trudno, musisz uwierzyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 01.08.14, 19:40 emmeleila napisała: > Szkoda, ze nie miałaś ochoty na czytanie ze zrozumieniem.... Napisałam, ze wiem > , ze w "Doktorze Żywago" bohaterka miała na imię Larysa, choć już w następnym z > daniu od jej "pojawienia sie" nazywana jest Larą. W polskich przekładach tej p > owieści przetłumaczone jest jej imię jako Lara a nie Łara. Chyba się nie dogadałyśmy. Niezależnie od tego, jak jest zwana zdrobniale Larysa w "Doktorze Żywago", jest ona Larysą, a nie Larą, stąd widząc małą Larę, kojarzyłabym ją z Larą Croft, a nie z jakąkolwiek Larysą. Nie działoby się tak bynajmniej z powodu utraty połowy mózgu, w której przechowywałam wiedzę o "Doktorze Żywago", wskutek nałogowego grania w "Tomb Raidera" - w którego nigdy nie grałam, filmu z Jolie także nie widziałam. Ponadto standardowa transliteracja polska w takiej sytuacji nakazuje pisać takie zdrobnienie jako "Lara", ale w rosyjskim nie ma "l", tylko "Litera л oznacza, w zależności od pozycji, dwa różne dźwięki: twarde, zębowe ł (czubek języka dotyka przednich zębów) oraz miękkie l′ (w języku rosyjskim nie ma neutralnego l).. W tym przypadku л jest w żaden sposób niezmiękczone i brzmi jak "ł". Dlatego brzmieniowo mamy Łarissę i Łarę (przy czym wymowa "ł" przypomina wymowę, która w Polsce obecnie ćwiczona jest chyba tylko wyłącznie w szkołach aktorskich, ale już nawet w teatrze aktorzy tak nie mówią, z jakimiś zapewne drobnymi wyjątkami). Oczywiście, że nie znam Twojego nazwiska, z jakimś konkretnym Larysa może brzmieć fatalnie, ale jednak jeśli przyjąć, że z Twoim nazwiskiem nie są problematyczne tylko i wyłącznie imiona w stylu Nela, Lena, Nana, Lila, Lala, to trudno sobie wyobrazić, jak były nazywane pokolenia Polek o tym nazwisku. Larysa nawet Brychczyńska pasuje i Larysa jest na tyle prostym imieniem, że nie wprowadza przy takim nazwisku dodatkowych utrudnień, a jeśli już - to nie większe niż Lara. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Lara 01.08.14, 10:17 gaudencja napisała: Nela także jest zdrobnieniem (od Ko > rnelii, Anieli) i IMO jako pełne imię brzmi niepoważnie, czegoś się tak nazwane > dziecko pozbawia - a mianowicie prawa do bycia dorosłą i poważną osobą. > > Jest mnóstwo innych krótkich imion, takich jak Lea, Zoe, Klara, Stella, Ksenia, > Ligia, Liwia, Lilla, Gaja, Dagna, Łucja, Aida, Afra, Bega, Celia, Ewa, Feba, F > abia, Flora, Justa, Lina, Maura, Nila, Róża, Ruta, Tala, Tulia. Wydaje mi się, że dla przeciętnego Polaka, niezainteresowanego imiennictwem, nie będzie żadnej różnicy w odbiorze imion Nela i Nila, co z tego, że jedno jest skrótem, a drugie nie, oba będą brzmiały normalnie na dorosłej kobiecie (Nela nawet lepiej przez osłuchanie). A ja sama odebrałabym Justę jako krótką formę Justyny (już się doedukowałam i wiem, że to samodzielne imię). Za dwadzieścia lat, kiedy dorosną liczne obecnie Leny i Niny, pani Nela na pewno nie będzie nikogo razić. Wydaje mi się, że Ida, Nela i Laura to wybór o wiele lepszy niż Lara, skojarzenia z Larą Croft są zbyt silne, a podejrzewam, że i tak będzie często mylona z Laurą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 01.08.14, 13:30 lily-beth napisał(a): > Wydaje mi się, że dla przeciętnego Polaka, niezainteresowanego imiennictwem, ni > e będzie żadnej różnicy w odbiorze imion Nela i Nila, co z tego, że jedno jest > skrótem, a drugie nie, oba będą brzmiały normalnie na dorosłej kobiecie (Nela n > awet lepiej przez osłuchanie). Nie jestem przekonana. Nela zawsze była dla mnie ewidentnym zdrobnieniem, także w czasach przed rozwinięciem się zainteresowania imiennictwem. Nila to coś innego, ta forma nie funkcjonuje jako zdrobnienie od żadnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Lara 01.08.14, 15:12 Na upartego można zdrabniać tak Neonilę - znam jedną Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 01.08.14, 19:43 Fakt, ale Nila nie jest ugruntowanym w Polsce zdrobnieniem typowo występującym od jakiegokolwiek imienia - to miałam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
emmeleila Re: Lara 01.08.14, 10:33 Z ta Lara Croft macie racje, nie pomyślałam o tym choć w sumie wiem, ze jest i taka gra i film i angelina i nawet byłam w Kambodży gdzie go kręcili wiec powinnam sie szybciej skąpanac, ze ludziom sie bedzie kojarzyc.... ( w sumie z niezła łaska wiec nie tak najgorzej ) a tak mi sie podoba i tak uwielbiam Doktora Żywago i postać Lary( choć to prawda, w książce to tez skrót od Larysy)... Na szczęście jest jeszcze trochę czasu, Ps. Od jakiś 15 lat podoba mi sie imię Lena, a teraz taki klops, takie mega popularne imię, ze nie ma opcji żebym nadała... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Lara 01.08.14, 10:46 A Larysa nie pasuje Ci brzmieniowo, czy tylko ze względu na długość? Bo ona nie jest długa, gorzej brzmiałaby z bardzo krótkim nazwiskiem, typu Larysa Bem. Odpowiedz Link Zgłoś
emmeleila Re: Lara 01.08.14, 12:05 Nie jest brzydkie, ale mnie nie urzeka chyba na tyle aby je wybrać. Z dłuższych bardziej podoba mi sie Jaśmina albo Liliana. Ale co najważniejsze Larysa byłoby bardzo ciężkie do wymówienia z nazwiskiem, dziecko pewnie do 10 rż nie dałoby rady wypowiedzieć a i ja sama choć wymawiam "r" poprawnie i bez problemów muszę sie skupić, żeby języka nie połamać. Nie chce nazwiska podawać, musicie mi uwierzyć, ze jest różnica pomiędzy Larą, Laurą a Larysą w wymowie Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Lara 01.08.14, 15:15 Jeśli Cię nie urzeka, to chyba wystarczający argument przeciwko nadaniu. Ale do Lary nie zachęcam, podejrzewam, że córeczka często musiałaby się przedstawiać "Lara, nie Laura". Odpowiedz Link Zgłoś
olkat90 Re: Lara 02.08.14, 14:33 Mnie osobiście dobijają te wszystkie Nele, Leny, Julie, Amelie, Nadie... Wszystkie brzmią tak samo i Lara też by się wpasowała. Dla mnie jednak tak samo jak Nadia - od rosyjskiej Nadieżdy, Lena - od rosyjskiej Eleny, Lara będzie się kojarzyć jedynie z niewiedzą rodziców o prawdziwej, dłuższej wersji imienia. Tyle, że Larysa brzmi jeszcze gorzej, bo na poziomie Samanty, czy Tamary Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 04.08.14, 18:01 Nie do końca się zgadzam, bo Larysa nie jest imieniem osłuchanym w popkulturze Zachodu, w odróżnieniu od Samanty i Tamary. Poza tym - prawie zupełnie popieram Twoją wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Lara 08.08.14, 19:59 Jeśli Wam rodzicom Lara się podoba, to śmiało nadajcie Tym bardziej, że twierdzisz iż imię pasuje do nazwiska. Skojarzeniami z imieniem bym się nie przejmowała. Moich rodziców nikt nie podejrzewał o skojarzenia z aktorką. Natomiast dzieci mają skojarzenia z własnego świata, m.in. świata bajek. Jak przebywałam parę lat temu wśród dzieciaczków, to powiedziały "o, Pani ma na imię jak myszka z bajki Angelina balerina". Tak, więc jakoś nie podejrzewam, żeby w piaskownicy czy w przedszkolu córka była kojarzona z Larą Croft, bądź z grającą ją Angeliną Jolie. Ich nawet nie będzie interesować istnienie takiej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 08.08.14, 22:08 angelina7-83 napisała: > Jeśli Wam rodzicom Lara się podoba, to śmiało nadajcie Tym bardziej, że twie > rdzisz iż imię pasuje do nazwiska. Tylko że nie ma takiego imienia w języku polskim. Jest takie rosyjskie zangielszczone zdrobnienie Larysy. > Skojarzeniami z imieniem bym się nie przejmowała. Moich rodziców nikt nie podej > rzewał o skojarzenia z aktorką. Zapewne jesteś jej rówieśnicą mniej więcej, zdziwiłabym się zatem podejrzeniami, że inspirowali się imieniem jakiegoś nikomu nieznanego niemowlaka z dalekich krajów. A co do skojarzeń przedszkolaków, to głównie z przedszkolakami obcuje się tylko przez kilka lat swojego życia, i dotyczy to tylko dziecka, bo już mama cały czas przestaje z dorosłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Lara 09.08.14, 00:51 Ja rowniez nie przejmowalabym sie skojarzeniem z Lara Croft. Jesli Wam sie podoba i pasuje do nazwiska. Zreszta nazwisko corka tez kiedys moze zmienic. Znam dziewczynke trzyletnia o tym imieniu. Nikt nie kojarzyl jej z Angelina Jolie. Mi przeszkadza w tym imieniu nadmierna popularnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 09.08.14, 01:36 Dolcevita, ale w takich przypadkach warto napisać, że nie mieszkasz w Polsce. W Polsce to imię jest skrajnie niepopularne (6 osób w całym kraju nosiło to zdrobnienie jako imię w 1994 r., potem brak danych ze względu na nadal zbyt niską nadawalność), a co się z tym wiąże, będzie się kojarzyć z jakimikolwiek znanymi postaciami o tym imieniu, w tym przypadku z fikcyjną postacią popkultury. Zresztą skojarzenie z Angeliną Jolie nie jest wszak niczym złym, zwłaszcza o ile dziewczynka jest pięknością - czego nie można z góry przewidzieć; mnie osobiście przeszkadzałoby skojarzenie z bohaterką gry komputerowej i filmu, a nie z samą Jolie. Opinii (negatywnej) Rady Języka Polskiego o Larze jeszcze tu nie było, w związku z tym linkuję: www.rjp.pan.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=534 Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Lara 11.08.14, 00:47 gaudencja napisała: > Dolcevita, ale w takich przypadkach warto napisać, że nie mieszkasz w Polsce. W > Polsce to imię jest skrajnie niepopularne (6 osób w całym kraju nosiło to zdro > bnienie jako imię w 1994 r., potem brak danych ze względu na nadal zbyt niską n > adawalność), Faktycznie moze mam troche inne podejscie z uwagi, ze mieszkam za granica, gdzie jest to dosc popularne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Lara 09.08.14, 19:22 Obecnie w modzie jest nadawanie zdrobnień. Ja za nimi nie przepadam, ale jeśli komuś się podobają, to nie będę tego negować, a tym bardziej zabraniać. Z przedszkolakami nie tylko miałam styczność w wieku przedszkolnym. Parę lat temu, jeszcze przed 30. akurat takim dzieciaczkom kojarzyłam się z myszką z bajki Natomiast skojarzeniami z Larą Croft bym się nie przejmowała, gdyż za parę lat, jak Lara będzie nastolatką, to nie wiadomo co będzie w modzie, ajkie gry itp. Przyszli nastolatkowie mogą być zdziwieni, że taka postać była. Jak opowiadam nawet tym po 20. kawał o "Korki Taczer" (film z mojego dzieciństwa), to nie wiedzą o kogo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 10.08.14, 11:25 Pewnie, że nie jesteś władna nikomu zabraniać niczego (ja także nie), ale zachęcać do nadawania form, które zaśmiecają polskie imiennictwo (mają negatywną opinię RJP) także nie musimy. A jeśli chodzi o odbiór otoczenia, to występuje on w dwóch grupach - rówieśniczej dla dziecka oraz dorosłych, którzy odnoszą się bezpośrednio do dziecka albo do rodzica. Gros komentarzy do mojego imienia usłyszałam od dorosłych, będąc jeszcze dzieckiem. Na szczęście były pozytywne, ale i tak uważałam, że nic tym obcym ludziom do mojego imienia. Nie zmienia to jednak faktu, że ludzie komentują i będą pytać dziecko, czy to na cześć Lary Croft albo - w gorszym przypadku - czy tata lubił dobrze rozwinięte w klatce piersiowej panie. Nie masz też pewności, że Lara Croft się nie utrzyma w zbiorowej wiedzy o wątkach kultury i popkultury - pewne postaci są dla wszystkich rozpoznawalne przez lata, a inne nie. Trudno dziś rozpoznać, o których pamięć wygaśnie, a które przetrwają. Starsze od dziecka pokolenie jednak będzie pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Lara 12.08.14, 23:42 Lara i Nela mnie nie przekonują. Ida powinna brzmieć dobrze z karkołomnym nazwiskiem ze względu na brak pułapek fonetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: Lara 13.08.14, 14:18 Lara bardzo mi się podoba, ale gry z Larą Croft ukazują się już od 1996 roku i będą pewnie dalej ukazywać się i kojarzyć, więc nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś