czajenka 26.08.04, 22:35 Szukam imienia dla dziewczynki, buszuję długo po tym forum i nikt nie wspomniał o Jagodzie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankanka Re: A może Jagódka??? 27.08.04, 12:49 Jagoda to zdrobnienie od Jadwigi,choć występuje jako samodzielne imię. Wiele nie pomogłam. ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Jagódka??? 29.08.04, 01:09 ankanka napisała: > Jagoda to zdrobnienie od Jadwigi,choć występuje jako samodzielne imię. Może byc też od Agaty (Jagaty). Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: A może Jagódka??? 27.08.04, 13:36 Jak dla mnie niekoniecznie. Trochę zabardzo owocowe. A jak wyjdzie za mąż za pana Słoninę, albo Lisa? Albo jak zostanie premierem, to tak jakoś tak nie poważnie Jagoda... Poszukaj jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: A może Jagódka??? 28.08.04, 00:29 milenium5 napisał: > Jak dla mnie niekoniecznie. Trochę zabardzo owocowe. A jak wyjdzie za mąż za > pana Słoninę, albo Lisa? Albo jak zostanie premierem, to tak jakoś tak nie > poważnie Jagoda... Poszukaj jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Jagoda 27.08.04, 16:53 czajenka napisała: > Szukam imienia dla dziewczynki, buszuję długo po tym forum i nikt nie > wspomniał o Jagodzie?? Moze nie jest teraz modne? Znam jedną dorosłą Jagodę i to imię mi się w dzieciństwie bardzo podobało. Teraz mój entuzjazm jest znacznie mniejszy, i jeśli już, zdecydowałabym sie na Jadwigę, zdrabniając to imię m.in. do Jagody. Jako samodzielne imię tez jest za bardzo owocowe, jak na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: A może Jagódka??? 27.08.04, 19:04 Inie zwasze mi sie podobalo, ale tak miala podobno na imie zona Stalina i jej zycie bylo tragiczne. Dletego mi sie teraz zle kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: A może Jagódka??? 28.08.04, 00:24 Moim zdaniem miło brzmi i jest bardzo romantyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
czajenka Re: A może Jagódka??? 04.09.04, 20:27 Hmmm dlaczego ludzie kojarzą Jagodę z jadzią. Ostatnio ciotka jak się dowiedziała jak zamierzam dac córce na imię , sptała " A to Jadzia"??? Osłupiałam, chyba zrezygnuję z tego imienia. Marcelina albo Milena!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Jagódka??? 04.09.04, 21:37 czajenka napisała: > Hmmm dlaczego ludzie kojarzą Jagodę z jadzią. Bo to jest zwyczajowo zdrobnienie od Jadwigi (między innymi zdrobnieniami). Odpowiedz Link Zgłoś
merrlin Re: A może Jagódka??? 04.09.04, 21:30 Oj to jest chyba kwestia gustu. Mi się "owocowe" podobają właśnie ze względu na swoją "owocowość" Jagoda, Malina, Jaśmina, Kalina (Kalina baardzo mi się podoba). Ja niestety nie będę miała raczej takiej córeczki -mąż zglasza zdecydowane veto (na warzywniak, jak to mówi) Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: A może Jagódka??? 04.09.04, 23:55 Ja rodziłam razem z dziewczyną, która nazwała córeczkę Jagoda. A moja – Jagienka. Ładny duet? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
merrlin Re: A może Jagódka??? 05.09.04, 08:04 Przepraszam, ze w tym poście -Jagienka -ślicznie. To jest Jagna? Czy Jagienka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Jagna 05.09.04, 10:33 merrlin napisała: > Przepraszam, ze w tym poście -Jagienka -ślicznie. Jagna jest imieniem nadawanym samodzielnie od lat 70-tych XX wieku, a wcześniej było zdrobnieniem imienia Jadwiga lub zdrobnieniem od Agaty (Agata -> Jagata -> Jagna). Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: A może Jagódka??? 06.09.04, 18:38 Moja córka jest Jagienka. Ja akurat słyszałam ostatnio w radiowej Trójce, że imię to pochodzi od Agnieszki. Zresztą, jak się okazuje, jest bardzo dużo imion pochodzących od Jadwigi i Agnieszki. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
konsonans Re: A może Jagódka??? 06.09.04, 19:32 Ja zawsze byłam za Jagną i Jagodą. obydwa oczarowały mnie jakiś rok temu i jeszcze mi nie przeszło. ;> Pozdrawiam Agata (Jagata-Jagna?) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: A może Jagódka??? 07.09.04, 20:16 Heh, ja mam Jagódkę!!! Tzn Jadzię - Jadwigę. Kochana, słodka....Mnie się podoba. Choć wolę właśnie formę Jadwiga, bo gdy dorośnie będzie brzmieć bardziej dostojnie i poważnie. A wogóle, to śliczne, historyczne imię. Druga córeczka ma na imię Antosia.... Odpowiedz Link Zgłoś