06.08.14, 18:08
Jak Wam się podoba? Jak zdrabniać? Oznacza "Boża włócznia". Chętnie nadałabym tego typu imię, ale boję się, że Ansgaria "puściłaby w praniu" i byłaby zdrabniana do kolejnej Ani, Asi czy Agi...
Obserwuj wątek
    • agjato Re: Ansgaria 06.08.14, 18:26
      Nie podoba mi się, dla mnie zbyt karkołomna w wymowie. Jak zdrabniać? Sama sobie po części odpowiedziałaś - bardzo możliwe, że byłaby kolejną Anią, Asią lub Agą. Ale i tak lepiej - ansa to uraza, pretensja. Więc może lepiej nie zdrabniać lub szukać innego imienia.
    • dalenia Re: Ansgaria 06.08.14, 20:20
      3 spółgłoski obok siebie to zbyt wiele dla mojego ucha i języka wink Imię totalnie mi nie brzmi. A jak zdrabniać? Ansia, Garia, Garusia, Aria - sama nie wiem.
    • ksiezna_pani1 Re: Ansgaria 06.08.14, 20:39
      Ciekawe smile A z jakiego kręgu kulturowego wywodzi się to imię?
      • hersylijka Re: Ansgaria 07.08.14, 12:15
        ksiezna_pani1 napisała:

> Ciekawe smile A z jakiego kręgu kulturowego wywodzi się to imię?

To od Oskara, czyli Ansgara wink
        • ksiezna_pani1 Re: Ansgaria 18.08.14, 21:34
          Dziękuje! smile
    • liliowewzgorze Re: Ansgaria 07.08.14, 00:44
      a cóż to za Twór? nie podoba mi się wogóle!!!
    • aganioq Re: Ansgaria 07.08.14, 08:26
      Brzmi trochę jak z powieści fantazy smile
      Jako imię literackie jak najbardziej, do nadania nie bardzo, ciężkie do wymówienia smile
    • abiela Re: Ansgaria 07.08.14, 09:27
      Mnie od dawna podoba się Ansgar, więc do Ansgarii także poczułam sympatię. Zdrobnienia pewnie ograniczyłyby się do Ari? Ale ja bym nie zdrabniała.
    • gaudencja Re: Ansgaria 07.08.14, 13:26
      Nie jestem pewna, czy tak powinna brzmieć forma żeńska utworzona od Ansgara. Być może powinna to być po prostu Ansgara.
      • hersylijka Re: Ansgaria 16.08.14, 15:17
        gaudencja napisała:

> Nie jestem pewna, czy tak powinna brzmieć forma żeńska utworzona od Ansgara. By
        > ć może powinna to być po prostu Ansgara.

Ale przecież istnieje imię Ansgary, więc na logikę musi istnieć też Ansgaria... Tak jak Cezary - Cezaria.
        • gaudencja Re: Ansgaria 18.08.14, 20:24
          Rzecz w tym, że istnieją trzy warianty tego imienia: Oskar, Anskar i Ansgary. Nie jest powiedziane, że formę żeńską urabia się od każdego z nich. Wg słownika Janowowej w różnych językach jeśli istnieje forma żeńska, to tylko urobiona od Oskara - i jest to Oskara lub Oskaria. Tworzenie odmiany żeńskiej od Ansgara w języku polskim to czyste słowotwórstwo, oczywiście dopuszczalne, ale lepiej byłoby, żeby ta forma była możliwie regularna. Ponieważ Ansgary jest analogią do łacińskiego rozwinięcia tego germańskiego imienia, wydaje się, że główniejszą formą męską jest Ansgar i to on powinien być podstawą do tworzenia żeńskiego odpowiednika.
          • dalenia Re: Ansgaria 23.08.14, 21:48
            Nie wiedziałam, że istnieje Oskaria! Ciekawe imię smile
            • gaudencja Re: Ansgaria 24.08.14, 17:06
              Po polsku się z nim nie zetknęłam, gwoli ścisłości wink
    • niwius Re: Ansgaria 12.08.14, 23:45
      Bardzo mi się podoba, ale jest dość trudne w wymowie. Zapewne musiałoby upłynąć sporo czasu, zanim otoczenie zapamiętałoby to imię.
      • aka10 Re: Ansgaria 13.08.14, 19:40
        Mam w rodzinie Ansgara. Poczatkowo nie cierpial swojego imienia, pozniej sie przyzwyczail i polubil.
    • milamala Re: Ansgaria 18.08.14, 21:28
      A ja najbardzej balabym sie wymowy. Trzeba bylo by to imie z przerwa w srodku imienia wymawiac. Znaczenie ladne, ale dosc trudne w uzytku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.