ikruck 29.08.04, 19:37 Moja siostra planuje dziecko z mężem Norwegiem. Jemu się podoba Ingrid, to imię w jego kraju jest tak popularne jak u nas "Kasia". Siostrze podoba się bardziej Laura, choć Ingrid też. Nie wiadomo jeszcze gdzie będą mieszkać. Które będzie lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ingrid czy Laura? 29.08.04, 20:31 ikruck napisała: > Które będzie lepsze? Bardziej uniwersalna jest zdecydowanie Laura. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ingrid czy Laura? 29.08.04, 21:17 Zdecydowanie Laura.Ingrid,to bardzo stare imie,aczkolwiek teraz modne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ingrid czy Laura? 29.08.04, 21:21 Lepsze Laura, dziecko nie bedzie mialo problemow z imieniem. Choc szczerze przyznam, ze na warunki norweskie Ingrid brzmi bardzo ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Ingrid czy Laura? 30.08.04, 10:11 w polsce przyjelo sie nadawac kobietom imiona z litera -a na koncu. takze z dwojga zlego lepsza wydaje sie laura. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia_walentyna Re: Ingrid czy Laura? 30.08.04, 10:18 Laura! Ingrid niezbyt pozytywnie mi się kojarzy (ale nie będę się wanalizowywać w szczegóły) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ingrid czy Laura? 30.08.04, 10:33 Obydwa imiona mi sie podobają, wybrałabym Laurę. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Ingrid czy Laura? 30.08.04, 12:01 Ja natomiast wole zdecydowanie Ingrid, moze dlatego ze znam beznadziejne Laury... (3) Odpowiedz Link Zgłoś
smutna-mama Re: Ingrid czy Laura? 30.08.04, 13:18 a ja znam same wspaniałe Laury. Imie to kojarzy mi się bardzo dobrze. I jest uniwersalne. Ingrid w Polsce - beznadziejnie brzmi. Wybrałabym Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Ingrid czy Laura? 31.08.04, 23:34 możemy sie spodziewać lawiny imion Ingrid, ze względu na jedna panią która podbija nasze słuchy i serca śpiewając po francusku, obawiam sie tylko przepisów i USC które będą forsowały zapewne formę Ingrida lub coś w tym stylu. A znajomi niech pokierują sie sercem, oba imiona ciekawe, wybór to kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ingrid czy Laura? 31.08.04, 23:37 Zdaje się, że polska forma to Ingryda. Ale głowy nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ingryda 01.09.04, 13:47 aniadm napisała: > Zdaje się, że polska forma to Ingryda. Ale głowy nie dam. Racja. Nowonabyty przeze mnie "Słownik imion" Ossolineum z 1991 r. (red. W Janowowa i inni), który zawiera polskie formy wszystkich imion, nawet takich, których nie zna Grzenia (oraz formy obcojęzyczne we wszystkich innych dostępnych jezykach) podaje jako polska formę tego imienia Ingrydę. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ingryda 01.09.04, 14:06 Chyba taki mam (taki duzy i żółty). Z tym, że on niestety nie podaje nic więcej oprócz form imion. Nie można się dowiedzieć ani o pochodzeniu, ani używalności - a w zasadzie jestem pewna, że nie wszystkie z podanych tam imion są używane we wszystkich krajach, nawet jesli istnieje forma dla danego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ingryda 01.09.04, 14:45 aniadm napisała: > Chyba taki mam (taki duzy i żółty). Z tym, że on niestety nie podaje nic więcej > > oprócz form imion. Tak tak, duży i żółty. Zaczęłam dopiero czytać wstęp, ale redaktorzy pisza, że jest to słownik, który ma być przydatny np. bibliotekarzom przy sporzadzaniu fiszek czy bibliografom - żeby było wiadomo, jak spolszczać dane imię, więc niektóre imiona są wzięte z historii czy mitologii, a kryterium nie jest uzywalność w Polsce. Ponadto podaje on tylko imiona, które mają swoje wersje w co najmniej 6 innych jezykach, więc pominięta została np. Marzena. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Ingrid czy Laura? 01.09.04, 23:18 uuuuuu, brzmi nieładnie jak jakas Helga, szkoda, chyba z 'i" na końcu brzmi lepiej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: Ingrid czy Laura? 02.09.04, 10:09 Zdecydowanie Ingrid bardzo ładne imię, natomiast Laura niepodoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: Ingrid czy Laura? 04.09.04, 19:08 Dla mnie totalknie nie ma znaczenia, ponieważ te imiona są dość ładne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Ingrid czy Laura? 05.09.04, 22:31 Czesc ! A mnie Ingrid zupelnie sie nie podoba.Tu pelno starych babek o tym imieniu.A wiec zostala LAURA.Ale mysle,ze jezeli twoja siostra juz bedzie tak daleko,ze nie bedzie tylko planowac to wybierze zupelnie inne imie-bo norweskie imiona sa naprawde piekne.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś