shirley_shirley 07.10.14, 18:22 Szukam pomyslu na imie dla drugiego dziecka, plci jeszcze nie znamy, ale imie dla chlopca juz jest. Nasza coreczka ma na imie Antonia. Mieszkamy za granica, wiec imie musi byc miedzynarodowe. Podoba nam sie Amelia, ale tutaj popularna jest raczej Amelie, a ja wolalabym imie zakonczone na "a". Chodzi mi jeszcze po glowie Sonia, Nina, Mia ale jakos nie jestem przekonana. Jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Siostra dla Antonii 07.10.14, 20:41 Zależy do jakiego nazwiska. Może podasz ??? łatwiej doradzać a jakie imię wybraliście dla synka? Amelia I Nina jest ok ale w Polsce dość popularne Imiona międzynarodowe które dobrze funkcjonują zagranicą: Emilia (Emily) Oliwia, Wiktoria, Alicja, Natalia, Laura, choć do Antonii wybrałabym coś bardziej oryginalnego np. Eleonorę, Cecylię, Olimpię Odpowiedz Link Zgłoś
shirley_shirley Re: Siostra dla Antonii 07.10.14, 21:10 Dzieki za podpowiedzi nazwiska nie chce podawac na forum, ale jest w nim "r" wiec imiona z "r" np Laura raczej odpadaja, wg mnie takie polaczenie brzmi zbyt twardo. Emilia, Natalia i Olivia b mi sie podobaja, ale mamy je w b bliskiej rodzinie wiec niestety tez odpadaja. Eleonora jest super ale tez ma "r". Po glowie chodza mi jeszcze Anastazja i Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Siostra dla Antonii 07.10.14, 21:24 W takim razie jestem za Anastazją (jeśli pasuje do nazwiska) śliczne imię a zdradzisz imię które wybraliście dla synka? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Siostra dla Antonii 07.10.14, 21:41 Też fajnie A co do imion to może wkleję jeszcze inne imiona: Abigail - Abigail Ada - Ada Adela - Adela Adelaide - Adelajda Adeline - Adelina Agatha - Agata Agnes - Agnieszka Alexandra - Aleksandra Alice - Alicja Aline - Alina Alison - Alicja Amanda - Amanda Amelia - Amelia Amy - Amy Angela - Angela Angeline - Angela Anita - Anita Ann - Anna Anna - Anna Annabel - Anabela Annabella - Anabela Antonia - Antonina Audrey - Audrey Barbara - Barbara Beatrice - Beatrycze Becky - Rebeka Belinda - Belinda Bess - Elżbieta Beth - Elżbieta Betsy - Elżbieta Brenda - Brenda Camilla - Kamila Camille - Kamila Carla - Karolina Carlotta - Karolina Carol - Karolina Catherine - Katarzyna Cecilia - Cecylia Cecily - Cecylia Charlotte - Karolina Chloe - Chloe Christina - Krystyna Christine - Krystyna Cissy - Cecylia Clara - Klara Clarissa - Klarysa Claudia - Klaudia Clementina - Klementyna Clementine - Klementyna Constance - Konstancja Cordelia - Kordelia Cornelia - Kornelia Cynthia - Cyntia Daisy - Małgorzata Daphne - Dafne Deborah - Debora Denise - Dioniza Diana - Diana Dinah - Dina Dolly - Dorota Dolores - Dolores Dora - Dora Doreen - Doreen Doris - Doris Dorothea - Dorota Dorothy - Dorota Edith - Edyta Elaine - Helena Eleanor - Eleonora Elisabeth - Elżbieta Eliza - Elżbieta Ellen - Helena Elsa - Elżbieta Elvira - Elwira Emilia - Emilia Emily - Emilia Emma - Emma Erica - Eryka Ernestine - Ernestyna Estelle - Estella Esther - Estera Ethel - Etel Etta - Henryka Eugenia - Eugenia Eunice - Eunice Eva - Ewa Eve - Ewa Evelina - Ewelina Eveline - Ewelina Evelyn - Ewelina Felice - Felicja Felicia - Felicja Feustine - Faustyna Flora - Flora Florence - Florentyna Frances - Franciszka Frederica - Fryderyka Gene - Eugenia Genevieve - Genowefa Georgia - Georgina Geraldine - Geraldyna Gertrude - Gertruda Gloria - Gloria Grace - Gracja Gridget - Brygida Gwendolyn - Gwendolina Hannah - Anna Hazel - Hazel Hedwig - Jadwiga Helen - Helena Helga - Helga Henrietta - Henryka Hilda - Hilda Hortensia - Hortensja Ida - Ida Ira - Ira Irene - Irena Iris - Iris Isabel - Izabella Isabella - Izabella Ivy - Ivy Jennifer - Jenifer Jessica - Jessika Jessie - Joanna Joan - Joanna Joanna - Joanna Josephine - Józefina, Józefa Joy - Joy Judith - Judyta Judy - Judyta Julia - Julia Juliana - Juliana Juliet - Julia Justine - Justyna Kate - Katarzyna Katherine - Katarzyna Kathleen - Katarzyna Laura - Laura Leila - Leila Leslie - Leslie Letitia - Letycja Lettice - Letycja Lilian - Liliana Lily - Lilia Linda - Linda Lisa - Elżbieta Lorna - Lorna Louisa - Ludwika, Luiza Lucia - Łucja Lucille - Łucja Lucy - Łucja Lydia - Lidia Madge - Małgorzata Magdalene - Magdalena Maggie - Małgorzata Maisie - Małgorzata Margaret - Małgorzata Margie - Małgorzata Maria - Maria Marian - Marianna Marianne - Marianna Marie - Maria Marina - Maryna Marlene - Magdalena Martha - Marta Mary - Maria Maryann - Marianna Maryanne - Marianna Marylyn - Marylin Mathilda - Matylda Melanie - Melania Melissa - Melisa Mildred - Mildred Miriam - Maria Moira - Moira Molly - Maria Monica - Monika Muriel - Muriel Natalie - Natalia Nicola - Michalina Nicole - Nikola Nina - Anna Noreen - Nora Norma - Norma Octavia - Oktawia Olga - Olga Olivia - Oliwia Olympia - Olimpia Ophelia - Ofelia Pamela - Pamela Patience - Patience Patricia - Patrycja Paula - Paulina Paulina - Paulina Peggy - Małgorzata Pen - Penelopa Penelope - Penelopa Prudence - Prudencja Rachel - Rachela Rebecca - Rebeka Renata - Renata Roberta - Roberta Rosalie - Rozalia Rosalind - Rozalinda Rosemary - Rozmaria Rowena - Rowena Ruth - Ruth Sadie - Sara Salie - Sara Sally - Sara Salome - Salome Samantha - Samanta Sandra - Aleksandra Sarah - Sara Sheila - Cecylia Shirley - Shirley Sibyl - Sibilla, Sybilla Silvia - Sylwia Sophia - Zofia Sophie - Zofia Sophy - Zofia Stella - Stella Sue - Zuzanna Susan - Zuzanna Sylvia - Sylwia Teresa - Teresa Tessa - Teresa Theresa - Teresa Ursula - Urszula Valeria - Waleria Vera - Wera Veronica - Weronika Vickie - Wiktoria Vicky - Wiktoria Victoria - Wiktoria Virginia - Wirginia Vivian - Wiwian Wendy - Wendy Wilhelmina - Wilhelmina Yvette - Iwona Yvonne - Iwona Zenobia - Zenobia Zoe - Zoe Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Siostra dla Antonii 05.11.14, 10:19 Znam osoby majace literke r w nazwisku i imieniu i wcale to nie przeszkadza. Wszystko zalezy od konkretnego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Siostra dla Antonii 07.10.14, 22:44 Pomyślałam o Leonii, Stefania też by była fajna, ale nie wiem czy nie za dużo tych końcówek -nia. Z Twoich chyba najbardziej pasuje mi Helena. Nie wiem o jaki kraj i jaką wymowę chodzi, ale pomyślałam jeszcze o Sabinie, Judycie, Melanii i Walentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Siostra dla Antonii 08.10.14, 00:30 Helena i Anastazja oba piekne, ale wybralabym z tych dwoch Helene. Anastazja za bardzo mi podobna do Antoni sie wydaje. Zaproponuje jeszcze: Salomea Blanka Cecylia Celina Dominika Faustyna Idalia Izabela Konstancja Kalina Liliana Matylda Olga Otylia Tatiana Walentyna Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Siostra dla Antonii 08.10.14, 15:34 To ja polecam imię Filipa/Filippa/Philippa W Polsce bardzo rzadkie i na ogół wywołuje zdziwienie, raz pozytwne, raz negatywne. Ale przynajmniej trzy razy powtarzać nie muszę, bo dźwiękowo każdy zaraz łapie. Za granicą zaś spotykam się wyłącznie z pozytywnymi komentarzami, chociaż tu gdzie mieszkamy też należy do imion niespotykanych. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Siostra dla Antonii 08.10.14, 18:53 Acha, z twoich wybrałabym bez wahania Helenę - imię proste, znane a przy tym bardzo piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
shirley_shirley Re: Siostra dla Antonii 08.10.14, 20:44 Dziekuje za wasze podpowiedzi! Na razie stawiam na Helene, tutaj gezielt mieszkamy (Niemcy) to imie nie jest tak popularne jak w Polsce. Stella - niby fajne, ale nie jestem przekonana Emma - ladnie, ale tutaj wymawia sie "Ema", a to juz nie brzmi tak dobrze Stefania- nieee, po polsku Stefa a po niemiecku Steffi Filipa - Pippa, nieee Liliana jakos tak przasnie brzmi Gloria - moze byc, ale z "r" Szukam dalej Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra dla Antonii 11.10.14, 11:05 Helena byłaby super! Nie czytałam wcześniejszych propozycji, ale zaproponuję jeszcze: Adela, Aniela, Alina, Blanka, Celina, Diana, Dalia, Daniela, Dagna, Edwina, Felicja, Flawia, Gaja, Idalia, Julianna, Jagna, Judyta, Ludwika, Lidia, Ligia, Liwia, Lawinia, Melania, Ofelia, Otylia, Olimpia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra dla Antonii 13.10.14, 19:23 Biorąc stąd: Abigail Ada Albina Alfreda Alina Amalia Angelina Anna Augusta Aurora Barbara Beata Daniela Debora Diana Eleonora Flora Gabriela Gloria Ida Julia Karolina Kornelia Laura Lea Leona Magdalena Maja Maria Monika Regina Renata Sara Teresa Walburga Wanda Wilhelmina Odpowiedz Link Zgłoś
200mm Re: Siostra dla Antonii 05.11.14, 09:31 My mamy córkę Antonię i mieliśmy przeciwny problem - dla dziewczynki było wybrane Apolonia (Pola) lub Liliana (Lilka), a dla chłopca nie mieliśmy kompletnie pomysłu Daj znać co wybraliście Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Siostra dla Antonii 13.11.14, 22:50 Antonia, moje ukochane imię, jeszcze nienadane w mojej rodzinie, ale kto wie. Znajomi, rodzice Antonii mają oprocz niej coreczkę Francescę, oraz planują Josephine. Dla mnie wszystkie trzy imiona są cudne. Odpowiedz Link Zgłoś