26.10.14, 21:59
Bluma jest żeńskim imieniem pochodzenia żydowskiego (nazwisko również ma taki rodowód). Dokładniej mówiąc wywodzi się ono z języka jidysz, w którym oznacza kwiat. Oryginalny zapis tego imię wygląda następująco: בְלוּמָ.

W minionym stuleciu imię Bluma nie zostało u nas nadane.

Co myślicie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Bluma 26.10.14, 22:49
      Nie znam jezyka jidysz, ale daleko nie szukajac w jezyku niemieckim die Blume . Nie znam takiego imienia i nie podoba mi sie jego brzmienie.
      • ksiezna_pani1 Re: Bluma 26.10.14, 22:53
        ten język jest mieszaniną m.in. niemieckiego i hebrajskiego smile
        • ksiezna_pani1 Re: Bluma 26.10.14, 22:56
          Dla mnie Bluma przede wszystkim jest nazwiskiem, jeżeli mówimy o nazwach osobowych, dopiero niedawno dowiedziałaś się, ze to też imię.
      • olinininka Re: Bluma 27.10.14, 11:01
        Podpisuję się pod słowami Dolcevita
    • lily-beth Re: Bluma 26.10.14, 22:58
      W języku polskim wydaje mi się trudne w użyciu - mówię Blumka, słyszę Plumka. Podobałoby mi się bardzo u Żydówki.
    • dalenia Re: Bluma 27.10.14, 11:05
      Ładne znaczenie, ale samo imię brzmi dla mnie jak nazwa jakiegoś Pokemona, czy innego stwora.
      • miraflores5 Re: Bluma 09.11.18, 02:42
        dalenia napisała:

> Ładne znaczenie, ale samo imię brzmi dla mnie jak nazwa jakiegoś Pokemona, czy
        > innego stwora.

Dalenio, odpowiedź jak zawsze celna. Lepiej bym tego nie ujęła. Od Blumy, Ryfki czy Cywii wolałabym Sarę, Leę czy Rachelę.
    • chayah Re: Bluma 06.11.18, 20:50
      Takie imię nosiła żona poety Mordechaja Gebirtiga.
      Imię kojarzy mi się raczej pozytywnie. Może przez wspomnianego Gebirtiga - ulubionego autora smile
      Kojarzę tylko jedną osobę o tym imieniu smile
      • chayah Re: Bluma 30.12.18, 18:16
        Niestety, nie wiem, w którym roku się urodziła. Podejrzewam, że lata 70. lub 80. XIX wieku.
    • stokrotka_96 Re: Bluma 06.11.18, 22:03
      Lubię niektóre roślinne imiona. Córce chętnie nadałabym Różę, Rozalię lub Florentynę. Uważam też, że z roślinnych bardzo dobrze brzmią Kalina i Malwina. Podobała mi się też Lilian(n)a, ale popularność jest teraz argumentem na "nie".
      Jednak do Blumy nie jestem przekonana...

Bluma kojarzy mi się, oczywiście, z niemieckim słówkiem (Blume - kwiat). Potem z kolorem niebieskim (blue) i jeszcze z Orlandem Bloomem big_grin. Mimo że imię oznacza "kwiat", to brzmi jakoś mało zwiewnie, moim zdaniem. I nie kojarzy mi się z imieniem, ewentualnie może być dobre dla jakiejś postaci z bajki.
    • humbelina Re: Bluma 07.11.18, 11:59
      Brzmi jak ksywka, nie jak imię
    • remigia1 Re: Bluma 23.11.24, 02:08
      Ciekawe imię, ale rzeczywiście za bardzo kojarzy się z plumkaniem i angielskim 'plum' oznaczającym śliwkę.
      • chocolate_dog123 Re: Bluma 23.11.24, 02:39
        Z niemieckim kalafiorem - blumenkohl
        • remigia1 Re: Bluma 23.11.24, 11:56
          No i z niemieckim 'die Blume' - kwiatem, ale to akurat dobre skojarzenie smile
    • miaumia Re: Bluma 27.11.24, 17:09
      Wolę niemiecki oryginał. Nie podobają mi się ogólnie imiona z połączenia tych dwóch języków ani zdrobnienia jidysz.
      Ciekawostka - w 90's śpiewała niemiecka wokalistka Bluemchen.
      Chociaż akurat w tym przypadku, Bluma miło brzmi winkJednak kojarzy się jednoznacznie kulturowo i może kogoś określać.
      • chocolate_dog123 Re: Bluma 27.11.24, 17:51
        Pamiętam ja. Była jeszcze bajka Beniamin Blumchen
        • miaumia Re: Bluma 29.11.24, 14:35
          Fajnie, mi mignęła na Discogs przy wyszukiwaniu muzyki z poprzednich dekad.
      • remigia1 Re: Bluma 28.11.24, 01:40
        IMO Twoj wpis jest troche antysemicki...

Choć nie wiem, może przesadzam.

Proszę moderatorki o ocenę tego...
        • chocolate_dog123 Re: Bluma 28.11.24, 03:08
          Co Ci nie pasuje w kultowej bajce lat 90?
          • remigia1 Re: Bluma 28.11.24, 13:33
            chocolate_dog123 napisała:

> Co Ci nie pasuje w kultowej bajce lat 90?

Ale kontekst jest taki, że maumia/nii/twinkletwinkle w wielu wątkach dot. imion żydowskich pisze, że "może się ono kojarzyć jednoznacznie etnicznie, a to minus"

Bajki nie znam, przez większosc lat 90. nie było mnie na świecie.
            • chocolate_dog123 Re: Bluma 28.11.24, 13:40
              Poniekąd ma racje. Chyba nie dałabyś córce na imię np. Gretchen. Za bardzo z niemieckim narodem się kojarzy...
              • remigia1 Re: Bluma 28.11.24, 13:51
                Gretchen to po polsku Małgorzata, to inna sytuacja.

Chodzi o imiona, które NIE MAJĄ polskich odpowiedników, jak Bluma czy Rebeka.
                One po polsku są zapisywane tak samo.

Co jest złego w Niemczech? To kraj, który bardzo nam pomaga w UE, a polska gospodarka w dużym stopniu opiera się na niemieckiej. Dzisiejsze Niemcy to zupełnie co innego niż Niemcy w latach 30. Padły słowa: "wybaczamy i prosimy o wybaczenie".
                • miaumia Re: Bluma 29.11.24, 14:17
                  Właśnie, popieram odnośnie wątku niemieckiego i uprzedzeń.
                  To inne pokolenie niż wiele lat temu.
                • miaumia Re: Bluma 29.11.24, 14:40
                  Ja jestem bardzo za Blumą, bo nie ma takiego imienia i brzmi w moim odczuciu subtelnie i pięknie.
                  Rodzina innej Kuzynki nie wybrała na pierwsze imię Mavi - w moim odczuciu bardzo ładne imię ale i tak funkcjonuje jako Mavi ( Melody Mavi).
                  Mavi
            • miaumia Re: Bluma 29.11.24, 14:34
              Minus u przewrażliwionych ksenofobów, bo np. dziecko Kuzynki, mogło otrzymać imię międzynarodowe,( dostało odważnie imię kojarzące się bardzo orientalnie po rodzinie ze strony swojego Ojca) i może w aspekcie relacji z uprzedzonymi osobnikami dobrze, że ostatecznie wyjechało z Polski, żeby czuć się komfortowo.

• miaumia Re: Bluma 29.11.24, 14:24
          Wpis nie jest antysemicki - podoba mi się Rachela, a nie podoba mi się Ruchla.
          Podoba mi się Riva od Rebeki, a odrzuca mnie Ryfa, Ryfka.
          Podchodzę wyłącznie dźwiękowo. Uwielbiam też m.in. imię Lea, Nataniel, Ariella, czy Noemi, które są bez wątpienia biblijne i hebrajskie i polecam je dalej.
          Problem tkwi w tym, że w obecnych czasach strach jest nadać imię rosyjskie, ukraińskie oraz semickie( i żydowskie , i muzułmańskie), bo dzieci mogą ucierpieć nie tylko podczas wojny ale i w codzienności że względu na konflikty tych stron.

• remigia1 Re: Bluma 01.12.24, 01:11
            Rosja to co innego, bo rusyfikowali wiele lat Polskę i nadal tego chcą.
            Ukraińców nie wszyscy lubią, ale jednak oni są w tym momencie ofiarami.
          • remigia1 Re: Bluma 01.12.24, 01:17
            Chodzi o to, że czasami, w wątkach o imionach żydowskich, pisałaś, że "może kojarzyć się jednoznacznie etnicznie, co jest minusem" i robiłaś to jeszcze zanim Izrael napadł na Palestynę.
            I nie tylko ja myślałam, że robisz to z motywów antysemickich.
            • remigia1 Re: Bluma 01.12.24, 01:21
              * Palestyna napadła na Izrael w 2023.
    • miaumia Re: Bluma 30.11.24, 16:19
      ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.