Dodaj do ulubionych

Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siostry!!

28.10.14, 11:08
Pomóżcie, może coś mnie natchniewink Imiona dla córek nie były wybierane wg żadnego klucza, Karolina to pełen spontan (bo spodziewaliśmy się Igorawink) a Inga bo bardzo, bardzo nam się podobało z mężem i już do brzucha mówiliśmy "Ingusia" ...a teraz pustka. Dla syna podoba mi się dalej Igor i Patryk, ale oba te imiona odpadają bo w rodzinie już ich sporo....
Imię ba być "normalne", niewyszukane, ale też nie bardzo popularne. Odpadają Julia, Natalia, Ola, Oliwia, Anna itp.
Może coś podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 11:30
      Z Igorem i Patrykiem kojarzą mi się, hmmm... może Wiktor, Hubert, Bruno, Oskar?
      Dla dziewczynki- Liliana, Jagoda, Milena, Marianna, Weronika (ale dość popularna), Dominika, Adrianna?
      • rene1311 Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 11:58
        myślałam o Weronice dla dziewczynki, podoba mi sięsmile z męskich wymienionych przez Ciebie najbardziej Hubert, Wiktor też - ale mamy już dwóch w najbliższej rodzinie
        • lily-beth Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 12:09
          Z podobnych do Huberta, ale niewyszukanych, jest jeszcze Robert smile Jest też mniej popularna od Weroniki - Berenika.
    • olianka Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 14:29
      Marcelina lub Błażej
    • nataszaasza Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 14:47
      Dla dziewczynki: Liliana, Joanna, Jagoda, Laura, Gabriela, Milena, Marlena, Malwina, Michalina, Łucja, Magdalena, Agata
      Dla chłopca: Leon, Wiktor, Tymon, Tomasz, Teodor, Wojciech, Kornel, Piotr, Antoni wink
    • liliowewzgorze Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 18:33
      Jowita, Eryk
    • dalenia Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 19:28
      Popieram Weronikę i Huberta.

Agata, Alicja, Daria, Dominika, Ewa, Izabela, Joanna, Jagoda, Kornelia, Kaja, Laura, Malwina, Melania, Magdalena, Marta, Urszula

Adam, Aleksander, Bartłomiej, Błażej, Cezary, Dominik, Dawid, Daniel, Damian, Filip, Kajetan, Kornel, Łukasz, Michał, Maciej, Marceli, Nikodem, Olaf, Piotr, Remigiusz, Stanisław, Tomasz, Tymoteusz, Wojciech
      • dolcevita007 Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 28.10.14, 19:41
        Wojtek Liliana
        Kajetan, Lidia
        Gabriel , Aurelia
    • olinininka Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 29.10.14, 08:15
      Ja też popieram Weronikę i Huberta jeśli pasują do nazwiska

Inne propozycje: Malwina, Daria, Jagoda, Urszula

Wojciech, Dominik, Tymoteusz, Kajetan, Miłosz, Ernest

A moja pierwsza myśl to właśnie Malwina i Hubertsmile
      • rene1311 Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 29.10.14, 08:48
        dzięki za propozycjewink z wymienionych przez Was podoba mi się wiele imion, ale tak najbardziej Weronika, Kornelia, Lilianna oraz Hubert, Błażej i Michał - ale to ostatnie chyba za bardzo popularne jest. Burza mózgów trawawink
        • lily-beth Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 29.10.14, 08:58
          Wszystkie imiona bardzo ładne smile Tylko nie wiem, czy przy Karolinie i Kornelii nie będzie Wam się za bardzo język plątał smile
        • dalenia Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 29.10.14, 11:24
          Dla dziewczynki najbardziej podoba mi się Kornelia - nie sądzę, żeby była zbyt podobna do Karoliny. Ale ja mam takie małe "zboczenie", że każde dziecko musi mieć imię na inną literkę. Dlatego też dla swojej córki wybrałabym Liliannę wink

Przy męskich najbardziej lubię Michała, ale faktycznie jest dość popularny teraz. Zdecydowałabym się na Błażeja.
    • vi0let Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 29.10.14, 20:04
      Z Twoich propozycji Lilianna i Hubert. Moja pierwsza myśl to Daria i Tomasz. Może jeszcze Laura, Justyna, Gabriela, Adam, Damian, Marcin. smile
      • rene1311 Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 09:02
        hm...no właśnie wczoraj mąż wymyślił że jak dziewczynka to Justynawink sama nie wiem co o tym myśleć....
        • liliowewzgorze Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 10:55
          Oj nie Justyna mi się wcale nie podoba sad ale ważne żeby Wam się podobało.. Jednak do Karoliny i Ingi szukałabym czegoś innego, z lubianych przez Ciebie wybrałabym Lilianę smile
        • lily-beth Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 11:15
          Ja też Justyny nie lubię, ale obiektywnie imię nie jest złe, ładnie się wpasowuje długością między Karolinę i Ingę, stylem pasuje.
          • dasza_dm Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 12:41
            Imię Justyna samo w sobie bardzo mi się podoba, ale przeszkadzałaby mi rymowanka: "Karolina-Justyna, Karolinka-Justynka"... Nie lubię gdy imiona rodzeństwa się rymują.
            • lily-beth Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 13:32
              Wydaje mi się, że -lina i -tyna nie będą się aż tak bardzo rymować, choć np. Weronika z końcówką -nika rzeczywiście jakoś lepiej się odróżnia. Odradzałabym natomiast wszelkie Michaliny i Marceliny właśnie ze względu na podobne końcówki.
              Uświadomiłam sobie jeszcze, dlaczego mi ta Justyna tu pasuje - bo wyszedłby kawałek alfabetu Inga, Justyna, Karolina big_grin Czwarta po prostu musiałaby być Lilianną wink
              • liliowewzgorze Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 14:58
                z imion na "J" wolę Julitę, Jagodę, Joannę
            • vi0let Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 18:00
              Znam siostry Karolinę i Justynę, imiona funkcjonują całkiem nieźle.
        • dalenia Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 30.10.14, 17:36
          Justyna podoba mi się najmniej z żeńskich propozycji - nie przepadam za tym imieniem. Dla mnie byłoby dzisiaj "ciotkowate".
          • dolcevita007 Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 31.10.14, 00:21
            Po namysle, uwazam ze pasuje do Ingi i Karoliny. Brzmienie ma ladne i jedyne co moze przeszkadzac to popularnosc 30 lat temu. Jednak Karolina jest tez w obiegu od takiego czasu mniej wiecej. Jedyna roznica ze to drugie nadal jest popularne, a Justysia zanikla.
            • olinininka Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 31.10.14, 08:43
              Uważam, że Justyna będzie jednak odbierana trochę przestarzale (obecnie noszą je ciocie). I średnio pasuje do imion sióstr. Weronika lepiej pasuje.
    • rene1311 Re: c.d. 10.01.15, 11:05
      odpuściłam na chwilkę pisanie bo musiałam się skupić na zdrowiu i badaniach, ale wracam i dalej myślęwink
      Już wiem, że Justynki na pewno nie będzie
      Dal córki zostały Kornelia i.. Ada tzn. Adrianna - ta ostatnia to pomysł moich córek i myślę, że wybierzemy z tych dwóch jeśli będzie dziewczynka. A co myślicie o Adriannie?
      A dla syna dalej żadnych konkretówcrying Z pośród już tu wymienionych Hubert i Michał. Ostatnio mąż ciagle mówi że będzie Artur. Ale do żadnego imienia nie jestem tak całkiem przekonana. A więc myślę dalej i czytam Was, może mnie coś natchniewink
      • rene1311 Re: c.d. 10.01.15, 11:11
        acha, z tym Hubertem mam taki problem, że nazwisko zaczyna się ta taką literę jak kończy imię Hubert T... no i wydaje mi się że to dość trudno brzmi. Był jeszcze Błażej na liście, ale maż kręci nosem.
        • olinininka Re: c.d. 10.01.15, 11:25
          Szkoda że Weronika odpadła. Ale Kornelia też jest ok (tylko obie córki będą na K, a jedna na I czy nie będzie to problemem??? )
          Adrianna moim zdaniem nie pasuje do imion sióstr
          Hubert też jest ok, szkoda, ze nie podasz pełnego nazwiska bo w ciemno trudno doradza, czy pasuje czy nie
          Artur jest już troszkę wujkowaty (więcej tatusiów ma tak na imię)

Inne propozycje z różnych bajek: Kryspin, Orest, Oktawian, Fabian, Amadeusz, Emlian, Mikołaj, Aleksander

Dagna, Dagmara, Emilia, Anastazja, Arletta
          • rene1311 Re: c.d. 10.01.15, 11:34
            a nie, Weronika nie odpadła, jest też brana pod uwagę w trzeciej kolejności. Trochę tylko nie umiem jej zdrobnić, a przyznam że mam takie zboczenie, że uwielbiam zdrabniać imiona dzieciwink
            • lily-beth Re: c.d. 10.01.15, 11:54
              Wera, Werka, Weronka, Weronisia, Nika, Nisia?
            • 4emalia Re: c.d. 10.01.15, 12:00
              Moim zdaniem Weronika ma urocze zdrobnienia - Weronisia, Werka, Wera, ew. Nika. A jak zdrabniasz Karoline?
            • gaudencja Re: c.d. 10.01.15, 16:16
              U mojego męża w rodzinie była zaprzyjaźniona starsza pani Weronika zdrabniana do Weni.
      • agjato Re: c.d. 10.01.15, 11:47
        Gdybym miała wybierać między Kornelią i Adrianną, to wybrałabym Adriannę.
      • lily-beth Re: c.d. 10.01.15, 11:58
        Kornelię bardzo lubię, ale dla mnie jest ciut zbyt podobna do Karoliny. Postawiłabym na Weronikę. Adę i Adelę lubię, Adrianny nie, ale jeśli Wam się podoba to pasuje do zestawu.

Z chłopięcych wybrałabym Huberta, jeśli zbitka z nazwiskiem nie jest zbyt ciężka (HubeRT TRąbalski odpada, ale Hubert Tomaszewski brzmi ok) lub Michała, którego lubię imo popularności. Do Artura chyba nic mnie nie przekona.
      • dalenia Re: c.d. 10.01.15, 13:09
        Z tych trzech damskich imion wybrałabym chyba Adriannę. Za Weroniką średnio przepadam, a Kornelia jednak jakaś taka podobna do Karoliny. Ada wg mnie najlepsza smile

A dla chłopca najbardziej podoba mi się Michał, ale jest popularny. Jeśli Wam to nie przeszkadza, to bym nadała - to jedno z moich ulubionych męskich imion, które są na topie. Ewentualnie też Hubert. Zupełnie nie podoba mi się za to Artur.
      • gaudencja Re: c.d. 10.01.15, 16:17
        Wolałabym Kornelię, ale Adrianna też jest IMO w porządku. Kornelia wprawdzie jest podobna do Karoliny, ale już zdrabnia się zupełnie inaczej, można ją więc bezpiecznie nadać.
      • luska.s Re: c.d. 11.01.15, 12:19
        Ada jest super
        dla chłopca podobają mi się Artur i Hubert
      • abiela Re: c.d. 11.01.15, 13:08
        Mnie się Adrianna nie podoba, wolałabym Adelę zdrabnianą do Ady. Kornelia ok. Artura nie lubię bardzo. Wybrałabym Huberta, Michał strasznie popularny od wielu lat.
      • florianne Re: c.d. 11.01.15, 18:29
        O ile wasze córki nie byłyby na co dzień Korą i Karolą, to postawiłabym właśnie na Kornelię. Z chłopięcych podoba mi się tylko Artur.
        • lus.sia Re: c.d. 11.01.15, 22:08
          Z damskich wolę Kornelię, ale przy Karolinie chyba zdecydowałbym się na Adriannę.
          Jesli chodzi o chłopca to tylko Michał smile
          • dolcevita007 Re: c.d. 11.01.15, 22:25
            Z tych dwoch wole Kornelie, ale do Karoliny wybralabym Adrianne. A co powiecie na Michaline? Imo to ma wiele zdrobnien.
            Pomyslalam ze skoro bierzecie pod uwage Michala, to moze wersja zenska tez sie spodoba?
            Z imion meskich chyba wybralabym Artura jakos nie jest dla mnie wujkowate moze dlatego , ze nigdy nie odbieralam tego imienia jako popularne, a Michalow znalam wiecej stad jest dla mnie zbyt osluchane. Oczywiscie caly czas na czasie i modne, ale wybralabym mniej wystepujace.
          • rene1311 Re: zdrobnienia 13.01.15, 10:18
            jeśli chodzi o zdrobnienia to Kornelia u mnie na pewno byłaby Neląsmile wiem, że to inne imię, ale tak mi się jakoś kojarzy. Adrianna byłaby Adą, a Weronika to właśnie nie wiem. Niby Weronisia, Weroniczka ok, tylko długie, a Wera mi się nie podoba i to bardzo. Ale każde z tych imion jest akceptowane zarówno przez męża jak i starsze córkiwink
            Z męskimi to już całkiem porażka nie możemy z mężem dojść do porozumieniasad
            • lily-beth Re: zdrobnienia 13.01.15, 10:27
              Nela to jak najbardziej prawidłowe zdrobnienie od Kornelii (i Anieli) - do tego bardzo ładne smile
            • abiela Re: zdrobnienia 13.01.15, 10:58
              rene1311 napisała:

> jeśli chodzi o zdrobnienia to Kornelia u mnie na pewno byłaby Neląsmile wiem, że t
              > o inne imię, ale tak mi się jakoś kojarzy. Adrianna byłaby Adą, a Weronika to w
              > łaśnie nie wiem. Niby Weronisia, Weroniczka ok, tylko długie, a Wera mi się nie
              > podoba i to bardzo. Ale każde z tych imion jest akceptowane zarówno przez męża
              > jak i starsze córkiwink

Dla mnie to oczywiste, skoro:
              Kornelia - Nela
              Adrianna - Ada
              to
              Weronika - Nika.
    • rene1311 Re: Będzie chłopak!!! 04.04.15, 07:54
      Córki będą mieć jednak bratasmile imię dalej nie wybrane. Na liście został Michał, Miłosz, Kornel, Artur, ostatnio przyszedł mi do głowy Damian. Zgadzaliśmy się co do Huberta, ale bliska kuzynka nas uprzedziła i od miesiąca mamy w rodzinie małego Hubercika i nie chcemy powtarzaćwink Ja chciałam jeszcze Wojciecha, ale mąż się nie zgadza. Kurcze, jakoś tak nam nie idzie z tym imieniem......
      • dolcevita007 Re: Będzie chłopak!!! 04.04.15, 08:51
        Najmniej z Listy podoba mi sie Artur najbardziej Milosz. Wszystkie sa ladne i pasuja do imion siostr. Powodzenia.
      • dalenia Re: Będzie chłopak!!! 04.04.15, 09:07
        Od razu chciałam głosować na Kornela, ale nie wiem czy Kornel i Karolina nie są zbyt podobni? Najbardziej podoba mi się Michał, ale ten z kolei bardzo popularny. Może Miłosz? Ja sama bym nie nadała, bo dla mnie to tylko Czesław - ale u kogoś doceniam. Nie podoba mi się tylko Artur, Damian też średnio.
      • lily-beth Re: Będzie chłopak!!! 04.04.15, 20:32
        Mnie najbardziej podobają się Miłosz i Michał (mimo popularności), świetnie brzmią z siostrami. Kornel - nie wiem, czy dałabym przy Karolinie, choć imię bardzo ładne.
        Artur i Damian to zdecydowanie nie moja bajka.
      • liliowewzgorze Re: Będzie chłopak!!! 04.04.15, 23:56
        jestem "za" Kornelem
      • florianne Re: Będzie chłopak!!! 05.04.15, 14:07
        Najbardziej podoba mi się Kornel, ale raczej nie nadałabym go bratu Karoliny. Znałam kiedyś rodzeństwo Korę (Kornelię) i Karola, matce musiał się nieźle plątać język. Postawiłabym na Artura, choć bez zachwytu.
      • gaudencja Re: Będzie chłopak!!! 01.05.15, 12:39
        Damian to taka mocno wczorajsza moda. Artur zresztą też.
        A może rozważycie trochę oryginalniejsze imiona, jak Radomir?

Ew. może jeszcze Jacek, Witold, Emil, Gerard, Nikodem, Tobiasz, Erwin, Marceli?
    • olinininka Re: Karolina, Inga i ... imię dla brata lub siost 05.04.15, 13:14
      A ja za Miłoszem pod warunkiem, że pasuje do nazwiskasmile
      Miłosz był moim typem od początku moim zdaniem pasuje do imion sióstrsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.