08.11.14, 14:26
Spotkałam póki co tylko jedną osobę o tym imieniu i nie powiem, gdy mi się przedstawiała, przeżyłam mały szok. Do tej pory imię to kojarzyło mi się tylko z legendą o powstaniu Warszawy smile Po pierwszym szoku przyszła refleksja, że w sumie to całkiem fajne imię - ma ciekawe brzmienie i charakter, jest krótkie, więc z powodzeniem może funkcjonować w pełnej formie w codziennych sytuacjach, no i jest oryginalne, ale nie jakieś udziwnione.

Jedyny minus widzę tutaj w dopasowaniu do nazwiska, bo jakoś nie potrafię wymyślić nazwiska, z którym by ładnie współgrało, no ale to już może być problem mojej płytkiej wyobraźni smile A zastrzelcie mnie nie pamiętam, jak "moja" Sawa miała na nazwisko...

W każdym razie ja jestem na tak i mogłabym tak nazwać swoją córkę. Zastanawia mnie tylko kwestia, czy imię to jest pełnoprawne? Czy to staropolskie imię, czy tylko funkcjonuje w znanej legendzie? Ile osób nosi to imię w Polsce? Znacie kogoś o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Sawa 08.11.14, 14:49
      U Grzeni nie występuje, więc w Polsce napewno ma mniej niż 200 "nosicieli".
      Wg wikipedii to nowogrecka wersja aramejskiego imienia Saba - męskiego, patrz św. Sawa
      Nie wiem, skąd się właściwie wzięła legenda o Warsie i Sawie, ale nazwa Warszawa prawdopodobnie pochodzi od imienia Warcisław, a początkowo brzmiała Warszewa, Warszowa, więc raczej nic wspólnego z Sawą nie miała.
      Hm, z moim nazwiskiem Sawa brzmi ładnie, ale podawać nie będę wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Sawa 08.11.14, 15:32
        Wow! Mniej niż 200 osób, no to dziewczyna jest wyjątkowa wink Co do Warszawy, to jestem zaskoczona, nie wiedziałam, że taka jest etymologia tej nazwy smile
    • olianka Re: Sawa 08.11.14, 16:19
      W 1994 było 60. Podoba mi się.
    • dalenia Re: Sawa 08.11.14, 19:39
      Faktycznie ciekawe! smile
    • olinininka Re: Sawa 08.11.14, 20:17
      A to nie imię męskie???
      Z wikipedii:
      Saba, Sabbas, Sabas[1] ? imię męskie pochodzenia aramejskiego, od saba ? "starzec, dziad, dziadek"[2]. Jego patronem jest święty Saba (Sawa), najważniejszy święty w Serbskiej Cerkwi, a także inni święci, również katoliccy, w liczbie co najmniej piętnastu.
      Sawa jest nowogrecką formą imienia, występującą na obszarze chrześcijaństwa prawosławnego, od której być może pochodzą m.in. takie nazwiska, jak Sawa, Sawka, Sawczyn, Sawicki[3].

Saba funkcjonuje także, jako zdrobnieniem imion Sabin i Sabina.

Odpowiedniki w innych językach

łacina ? Sabas, Sabbas
      język francuski ? Sabas, Sava
      język niemiecki ? Sabas, Sabbas
      język rosyjski ? ?????, (pol.) Sawwa
      język włoski ? Saba, Sabba

Saba i Sawa imieniny obchodzi:

14 stycznia, jako wspomnienie św. Sawy, arcybiskupa Serbii,
      5 lutego, jako wspomnienie św. Saby Młodszego, sycylijczyka,
      12 kwietnia, jako wspomnienie św. Saby Gota,
      24 kwietnia, jako wspomnienie św. Saby, męczennika rzymskiego,
      16 sierpnia, jako wspomnienie św. Saby, męczennika perskiego,
      5 grudnia, jako wspomnienie św. Saby Jerozolimskiego, archimandryty.

Znane osoby noszące imię Saba lub Sawa

Saba ? postać biblijna, wnuk Abrahama
      Sawa (apostoł) - święty katolicki i prawosławny, apostoł Bułgarii
      Sawa ? zwierzchnik Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego
      Sawa Botew ? bułgarski agronom, publicysta i uczony, współautor pierwszej bułgarskiej encyklopedii rolnictwa Zemedełska encikłopedija (bułg. ?????????? ????????????)
      Sawa Kononowicz ? hetman kozaków rejestrowych w 1637 roku
      Sawa Storożewski ? mnich i ihumen klasztoru w Storożewie i Zwienigorodzie
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Sawa 09.11.14, 11:36
        Hmm, no właśnie lily-beth pisała o św. Sawie - mężczyźnie... I zdziwiło mnie to. Ja znam tylko Sawę-syrenkę wink Możliwe, że Sawa oficjalnie funkcjonuje jako męskie imię, a Sawa-kobieta to fikcyjne imię, jak Świtezianka czy Goplana.

W każdym razie uważam, że to imię lepiej brzmiałoby u kobiety niż mężczyzny.
        • dolcevita007 Re: Sawa 09.11.14, 15:19
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Hmm, no właśnie lily-beth pisała o św. Sawie - mężczyźnie... I zdziwiło mnie to
          > . Ja znam tylko Sawę-syrenkę wink Możliwe, że Sawa oficjalnie funkcjonuje jako mę
          > skie imię, a Sawa-kobieta to fikcyjne imię, jak Świtezianka czy Goplana.
          >
          > W każdym razie uważam, że to imię lepiej brzmiałoby u kobiety niż mężczyzny.
          I ja tak uwazam. Szkoda, ze meskie.
          • kasiek-kd Re: Sawa 15.11.16, 14:22
            chyba dlatego, ze przyzwyczailismy się i uznajemy za zasade, ze żeńskie imiona konczą się na -a
    • liliowewzgorze Re: Sawa 08.11.14, 23:05
      znałam chłopaka do którego tak wołali, nie przemawia do mnie to imię.
    • lily-beth Re: Sawa 26.10.16, 11:09
      Podnoszę.
      Twórczyni bloga Kaszka z mlekiem urodziła się właśnie Sawa, siostra Zoi, Bianki i Gai.
      • dalenia Re: Sawa 26.10.16, 14:48
        Byłam bardo ciekawa, kto się urodzi, ale Sawy to się nie spodziewałam wink
        • dalenia Re: Sawa 26.10.16, 14:55
          Swoją drogą, przeglądam właśnie komentarze na instagramie - oczywiście wszyscy pieją z zachwytu nad pięknym imieniem wink Ale nie o tym ... Odezwała się aktorka, Joanna Gleń, matka Loli. W grudniu mają mieć kolejną córkę i właśnie rozważają Sawę albo Nel.
          • lily-beth Re: Sawa 26.10.16, 16:11
            Ja też się nie spodziewałam Sawy, ale od jakiegoś czasu było wiadomo, że imię ma coś wspólnego z syrenką, więc padały podejrzenia, że będzie Arielka...
            Też zwróciłam uwagę na komentarze na IG (rano, więc może jeszcze tak dużo nie było) i na te zachwyty... Zwłaszcza na komentarz o talencie rodziców do wynajdywania takich pięknych imion dziewczęcych - co mi niezwykle zgrzytnęło, jako że Sawa to imię męskie.
            Podejrzewam jednak, że teraz sypną się małe Sawy, bo to raczej opiniotwórcza rodzina w świecie blogersko-parentingowym. Mam wrażenie, ze bardzo się przyczynili do wzrastającej popularności Zoi i Gai.
            Swoją drogą Lola też jest dla mnie kontrowersyjnym imieniem... Wolę już Lunę, też z rodziny blogersko-instagramowej.
            • lidianek Re: Sawa 06.11.16, 08:47
              Dla mnie Lola jest strasznie kiczowata. Luna zajeżdża mi imieniem dla psa, chociaż dużo lepiej brzmi, niż Lola.
              • lily-beth Re: Sawa 06.11.16, 10:33
                Mnie się kojarzy przede wszystkim z boginią księżyca, więc pozytywnie. Oraz z Luną Lovegood z Harry'ego Pottera, na cześć której podobno imię nadano.
                • a_weasley Re: Luna 14.11.16, 21:57
                  lily-beth napisała:

> Mnie się kojarzy
                  <ciach>
                  > z Luną Lovegood z Harry'ego Pottera, na cześć której podobno imię nadano.

Miła panna. Niestety jej jedyna imienniczka znana w Polsce znacznie mniej sympatyczna.
                  • lily-beth Re: Luna 15.11.16, 09:08
                    ?
            • dalenia Re: Sawa 06.11.16, 22:56
              Widzę, że zablokowali konto na IG. Zdążyłam jednak przeczytać kilka nowych komentarzy. Ktoś zwrócił uwagę, że Sawa to męskie imię, na co posypały się gromy "Od kiedy to męskie imiona kończą się na -a?!" big_grin
              • lily-beth Re: Sawa 07.11.16, 09:10
                Wiadomo, że na -a to tylko żeńskie, a Zawisza Czarny była kobietą wink
                • paula.anna Re: Sawa 07.11.16, 09:32
                  Dziewczyny, podrzućcie linki do bloga i instagrama. Szukam i nie mogę znaleźć suspicious
                  Tzn bloga niby znalazłam, ale Sawy w nim nie wink.

> Wiadomo, że na -a to tylko żeńskie, a Zawisza Czarny była kobietą

A KubA, Co z KubĄ, miliony chłopców nosi żeńskie imię?
                  • lily-beth Re: Sawa 07.11.16, 09:43
                    Kuba to Jakub, więc spółgłoska po bożemu...
                    www.instagram.com/monikalenarczyk/ - piękna rodzina, jakie by imię nie było.
                    • paula.anna Re: Sawa 07.11.16, 10:40
                      Ależ teraz dużo jest Kubów, nie Jakubów!
                      56 miejsce w rankingu w ub. roku.
                      Jakub- w pełnej wersji na pierwszym. To dwa zupełnie różne imiona wink.
                      Czy więc na 56. pozycji jest ta Kuba, tylko te rzesze rodziców się nie znają?
                      ...
                      54. Borys
                      55. Eryk
                      56. Kuba
                      57. Artur
                      58. Daniel
                      59. Bruno
                      ...

Dzięki za linka!
                      • lily-beth Re: Sawa 07.11.16, 10:49
                        Aż tak wysoko? Ojoj. Dobrze, że listy są z podziałem na płeć, bo jeszcze bym pomyślała, ze to "ta Kuba" wink
                        • a_weasley Sawa, Kuba... 14.11.16, 21:59
                          ...Barnaba, Bonawentura, Żegota i Idiota((C)J.Tuwim).
            • lily-beth Re: Sawa 15.11.16, 09:06
              Ciekawam, jak będzie z Sawą, bo dojrzałam na IG dwie małe Luny, kilkumiesięczną i kilkutygodniową (ta najstarsza przeze mnie kojarzona, z bloga Luna w chmurach, ma chyba 5 lat).
    • annthonka Re: Sawa 26.10.16, 14:01
      Znam rodzinę o nazwisku Sawa i suczkę Sawę i to są moje pierwsze, bardzo silne zresztą, skojarzenia. Z tego powodu ciężko byłoby mi rozpatrywać Sawę w kategoriach imienia dla córki.
    • scisly0 Re: Sawa 14.11.16, 19:48
      Nazwij córkę Sawa i wyjedź do Francji tam zrobisz furore.
    • rosynanta Re: Sawa 15.11.16, 10:09
      Z moim nazwiskiem brzmi dobrze.
      Myślę, że z większością prostych i raczej dłuższych Sawa by się zgrała.
      Za to krótkie, odrzeczownikowe już średnio.

ŁADNIE:
      Sawa Kowalczyk
      Sawa Berkowska
      Sawa Markiewicz
      Sawa Barańska
      Sawa Charytoniuk

NIENAJLEPIEJ:
      Sawa Grzyb
      Sawa Kapusta
      Sawa Pająk
      Sawa Bien (to wręcz humorystyczne, dla znających francuski)

Ja bym nie nadała, bo wolę trochę bardziej osłuchane imiona (co nie znaczy, że popularne), ale doceniłabym u kogoś smile Sawa jako siostra Zoi, Bianki i Gai pasuje modelowo... Teraz tylko Fiony brakuje wink
      • niwius Re: Sawa 15.11.16, 17:41
        Z nazwiskiem Kapusta raczej nic nie będzie dobrze brzmieć.
    • hubba_hubba Re: Sawa 15.11.16, 12:49
      Niby ładne, ale pomyśl, jak będą ją przezywać w szkole, a może i później... "Ssawa" oczywiście, i tak to się do niej przyklei, że będzie miała duży problem. Wiem, że to paskudne, ale lajf is kruel and ful of zasadzkas niestety.
    • kasiek-kd Re: Sawa 15.11.16, 14:19
      maż kiedys w pociągu spotkał dziewczynę Sawę (teraz pewnie 35 latka?)
      zdziwiło nas to imię,
      ponieważ wczytując sie w legendy i przewodniki warszawskie,
      wiemy, ze Sawa nie była żoną (!) Warsa,
      tylko bratem!!!
      Wars i Sawa dwaj bracia założyciele osady nad Wisłą

zainteresowani prawosławiem
      wiemy tez, ze jest to imie znane w prawosławiu
      • kasiek-kd Re: Sawa 15.11.16, 14:27
        ...moze sensowniej:
        Sawa to nie żona Warsa,
        ale brat smile
      • lily-beth Re: Sawa 15.11.16, 16:51
        Casus Jowity - kończyło się na -a, znaczy dziewczęce. I tak zmarnowano piękne imię męskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.