dalliaa 01.04.15, 09:23 Cześć, chciałam prosić Was o pomoc w wyborze imienia dla synka. Mamy jeszcze trochę czasu, ale że względu na to, że obecnie żadne imię mi nie pasuje, muszę mieć chwilę, żeby się z nim oswoić i odsłuchać. Miło by było, gdyby spełniały kilka kryteriów, aczkolwiek nie jest to konieczność : - imiona w miarę krótkie - imiona, których nie trzeba ich zarabiać i można używać pełnej formy zarówno dla dziecka jak i dorosłego - najlepiej niezbyt popularne - nie lubię imion "starodawnych" w stylu Antoni, Kazimierz, Henryk itp. Miło by było, żeby pasowało do nazwiska Tybel. W domu mamy 4-letnią Blankę. Będę wdzięczna za wszystkie propozycje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwius Re: brat Blanki 01.04.15, 11:42 Igor, Adam, Eryk, Leon, Natan, Olaf, Gustaw, Florian, Wiktor, Błażej, Miron, Aleksy, Cyryl, Jędrzej, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:11 niwius napisała: > Igor, Adam, Eryk, Leon, Natan, Olaf, Gustaw, Florian, Wiktor, Błażej, Miron, Al > eksy, Cyryl, Jędrzej, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert Igor, Eryk, Leon, Wiktor są ok, aczkolwiek wydaje mi się, że oprócz Eryka są dosyć popularne. Gustaw fajny, ale jest w bliskiej rodzinie. Adam, Natan, Olaf, Florian, Miron, Aleksy, Cyryl, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert - nie moja bajka, niektórych nie lubię, inne mi się nie podobają. Błażej i Jędrzej - niby ok, ale wolałabym imię bez polskich znaków diakrytycznych, poza tym chyba u M nie przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: brat Blanki 01.04.15, 12:28 Po pierwsze piękne imię nosi Twoja córka. Jest prześliczne! A jeśli chodzi o Twoje oszukiwania to najbardziej pasuje mi tu Bruno lub Brunon, a także Norbert, Iwo, Gracjan, Cyprian, Sergiusz, Jonasz... Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:22 dasza_dm napisała: > Po pierwsze piękne imię nosi Twoja córka. Jest prześliczne! > A jeśli chodzi o Twoje oszukiwania to najbardziej pasuje mi tu Bruno lub Brunon > , a także Norbert, Iwo, Gracjan, Cyprian, Sergiusz, Jonasz... Dzięki, też mi się bardzo podoba Co do propozycji: - Bruno, Iwo i Sergiusz są ok, tylko Bruno i Sergiusz są już wśród bliskich, nie chciałabym powtarzać. - pozostałe raczej nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: brat Blanki 01.04.15, 15:16 Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Seweryn Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:26 florianne napisała: > Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Seweryn Z zaproponowanych chyba tylko Tobą, ale bez przekonania na razie. Muszę się z nim o słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:37 dalliaa napisał: > florianne napisała: > > > Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Sewery > n > > Z zaproponowanych chyba tylko Tobą, ale bez przekonania na razie. Muszę się z > nim o słuchać. Chodziło o Tobiasza, tylko mi tablet jakieś korekty robi Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: brat Blanki 01.04.15, 19:37 Moja pierwsza myśl Oskar Inne propozycje: Dominik, Fabian, Hubert, Tymoteusz, Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:28 olinininka napisał: > Moja pierwsza myśl Oskar > > Inne propozycje: > Dominik, Fabian, Hubert, Tymoteusz, Miłosz Oskar też chodził mi po głowie Pozostałe niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: brat Blanki 01.04.15, 19:42 Zacznę od tego że córka ma świetne imię, a teraz moje propozycje : Wiktor, Maksym, Aleksy, Ignacy, Maurycy, Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:31 nowalij_ka0 napisała: > Zacznę od tego że córka ma świetne imię, a teraz moje propozycje : Wiktor, Maks > ym, Aleksy, Ignacy, Maurycy, Leonard. Dzięki Wiktora biorę pod uwagę. Pozostałe propozycje jakoś mi nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: brat Blanki 01.04.15, 22:52 Leon już był widzę i wydaję Ci się zbyt popularny, obecnie jest na 24 miejscu więc nie jest tak źle z innych może Gabriel, Samuel, Alwin, Ernest Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:35 liliowewzgorze napisała: > Leon już był widzę i wydaję Ci się zbyt popularny, obecnie jest na 24 miejscu w > ięc nie jest tak źle > z innych może Gabriel, Samuel, Alwin, Ernest > Może rzeczywiście nie aż tak bardzo popularny ten Leon... Z pozostałych jeszcze Samuel, tylko zastanawiam się nad tym -el powtórzonym w końcówce imienia i nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: brat Blanki 02.04.15, 10:59 hm... "Gratulujemy Samuelowi Tybelowi"... "Dyplom dla Samuela Tybela"... Faktycznie, źle to brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: brat Blanki 01.04.15, 23:59 Chciałam zaproponować Tymona ale do nazwiska nie pasuje. Może więc: Kronel Tybel Miron Tybel Rufus Tybel Marceli Tybel Leon Tybel Juliusz Tybel Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:53 abiela napisała: > Chciałam zaproponować Tymona ale do nazwiska nie pasuje. Może więc: > > Kronel Tybel > Miron Tybel > Rufus Tybel > Marceli Tybel > Leon Tybel > Juliusz Tybel Tymon Myślałam o nim wczoraj wieczorem i podoba mi się, tylko z nazwiskiem średnio gra. No i trochę do Tymoteusza podobny, jednak jakoś serce mi do niego bije Z pozostałych Leon i Marceli, chociaż bardziej mi się chyba jednak podoba Marcel. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Blanki 02.04.15, 10:02 Dla mnie wszystkie te, które mają powtórzone sylaby z nazwiska marnie brzmią MarcEL Tybel, TYmon TYbel, Odwrócona sylaba w LEon TybEL też średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Blanki 02.04.15, 11:50 Widzę, że sporo propozycji już padło, a ja chyba nie zaproponuję nic nowego. Czekam więc na jakaś konkretną listę, może wtedy coś podpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
sigalla1 Re: brat Blanki 02.04.15, 14:37 Znam Blanke i dla jej brata najbardziej pasowało mi imie Bruno- u was odpada. Drugie pasujące to Tymon- totalnie złe brzmi z nazwiskiem, odpada. Dalej pasujące to Leon, Kostek, Ignacy, Bartek A jakie sa Twoje typy na teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: brat Blanki 02.04.15, 15:45 Sporo imion już zostało zaproponowanych, ale chyba jeszcze nikt nie zasugerował Artura i Igora Oba imiona spełniają to, iż nie trzeba ich zdrabniać i można używać pełnej formy obojętnie ile imiennik lat posiada. "Starodawne" w grę nie wchodzą, jednak skoro padł Leon i Juliusz to może spodoba Ci się Julianm Anatol bądź Albin. I jeszcze przyszedł mi do głowi Jeremi, Jacek, Tomir Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: brat Blanki 02.04.15, 16:38 Tymon,i Tymoteusz też,fajnie chociaż rzadszy i fajny jest też Tobiasz,którego lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 19:39 O właśnie, jeszcze Jeremi Ciekawe, co na to wszystko tatuś Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: brat Blanki 02.04.15, 19:33 Pierwsze imię jakie mi przychodzi na myśl i które pasowałoby do Blanki to Oskar. Inne typy: Wiktor, Mikołaj, Filip, Norbert, Igor, Nikodem, Kornel, Feliks, Eryk. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Podsumowanie nr 1 02.04.15, 20:44 Dziękuję za wszystkie propozycje, jeśli Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy, będę wdzięczna Z propozycji wybrałam te, które do mnie przemawiają bardziej lub mniej, niezależnie od tego, jak brzmią z nazwiskiem: Igor, Eryk, Leon, Wiktor, Iwo, Tobiasz, Oskar, Samuel, Tymon, Marcel(i), Jeremi. Całkiem sporo, ale żadnego nie jestem pewna na 100%. Wszelkie sugestie mile widziane Dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 04.04.15, 07:08 Z wybranych imion tata dziecka bierze pod uwagę 3: Igor, Wiktor, Oskar. Mó,j chyba teraz, ulubiony Tymon jest zdrabniany przez większość do Tymka, zatem odpada. Igora jestem najmniej pewna w tym zestawie, jeśli będziecie mieli jeszcze inne pomysły, to piszcie, będę wdzięczna. A tak poza ty, życzę wszystkim Radosnych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 07.04.15, 18:08 Barnaba Tybel Baltazar Tybel Baldwin Tybel Bernard Tybel Bolemir Tybel - przy tych propozycjach inspirowałam się dopasowaniem Blanki do nazwiska. Igor, Oskar - MSZ imiona nowomodne i sezonowe. Wiktor - pasuje do nazwiska Tymon - powtórzenie pierwszej sylaby z nazwiskiem jest niekorzystne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 07.04.15, 19:44 Dzięki. Nowe propozycje nie przejdą u M, poza tym wolałabym, żeby dzieci miały różne inicjały Ale to nie jest sztywne kryterium. Żadnego imienia na razie nie jestem pewna, szukam dalej czegoś w stylu Tymona, albo czegoś, co po prostu do mnie "przemówi". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 01.05.15, 15:12 Erwin? Justyn? Rufin? Iwo? Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 02.05.15, 17:12 U mnie jedynie Iwo z Twoich propozycji, ale m jest na nie. Na razie przeglądam forum i szukam olśnienia. Mam jeszcze trochę czasu i nadzieję, że uda mi się znaleźć TO imię Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 15.04.15, 22:12 Moja pierwsza myśl to Eryk-ale chyba tylko dlatego,że w rodzinie mamy rodzeństwo Eryka i Blankę i tak jakoś mi te imiona pasują > Z wybranych imion tata dziecka bierze pod uwagę 3: > Igor, Wiktor, Oskar. Wg mnie wszystkie pasują do Blanki.Z tych trzech wybrałabym Oskara (choć sama mam synka Igora ale jakoś tak do Blanki bardziej Oskar mi pasuje ). Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 03.05.15, 13:19 Wiktor brzmi ok z nazwiskiem i najbardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Podsumowanie nr 1 04.04.15, 09:10 Z Twoich propozycji najbardziej lubię Tobiasza, Jeremiego i Marcelego. Igor, Leon, Wiktor, Tymon są dla mnie zbyt popularne. Eryk i Oskar trochę pretensjonalne, a Samuel i Iwo zbyt zniewieściali. Imiona akceptowane przez tatę są popularne, ale gdybym miała wybierać dla swojego syna to zdecydowałabym się chyba na Wiktora. Dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkiejnocy! Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Podsumowanie nr 1 04.04.15, 15:33 Z wybranych najbardziej podoba mi się Igor, Wiktor, Tobiasz i Jeremi. Z tych po aktualizacji wyberałabym pomiędzy Igorem a Wiktorem. Igor robi się teraz "ciut" popularny. Oskar dla mnie jak z rodziny Samanty i jakiś bez uroku. Wiktor ma w sobie to coś. Jednak ze wszystkich wymieninych wybrałabym na nr 1 - Tobiasz Wzajemnie, życzę Wesołego Alleluja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Alan?? 08.04.15, 22:32 Natknęłam się na niego przypadkiem, i w jakimś stopniu to imię mnie zainteresowało.M zapytany o opinię stwierdził "Nie wiem", po czym dodał "Chyba jakieś niepolskie?". Jakie są wasze opinie, odczucia co do Alana? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Alan?? 08.04.15, 22:48 Jeśli Wam się podoba, to z nazwiskiem brzmi nieźle i do Blanki IMO pasuje (Blanka dla mnie jest też taka ciut niepolska). Mnie się nie podoba: stosunkowo młody import (więc właśnie niepolskie), mdłe brzmienie, niewiadoma etymologia i potencjalnie paskudne przezwisko w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Alan?? 09.04.15, 00:59 Znam Alana, na którego mówią "Anal". Jak dla mnie imię totalnie spalone. Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: Alan?? 16.04.15, 16:56 A ja Kubę, na którego mówią "Kupa" a mimo to imię popularne.... Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Alan?? 16.04.15, 18:31 Też słyszałam o takim przezwisku i również zaskakuje mnie niesłabnąca popularnosc Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Alan?? 09.04.15, 08:34 Nie lubię Alana, nie podoba mi się, jest taki jessicowaty w moim odczuciu Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Alan?? 09.04.15, 10:55 W moim również. Łączenie Alana z Blanką to jakaś procanacja (dla Blanki oczywiście,heh). Mam nadzieję, że Rodzice szukają dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: Alan?? 09.04.15, 15:51 dasza_dm napisała: > W moim również. Łączenie Alana z Blanką to jakaś procanacja (dla Blanki oczywiś > cie,heh). Mam nadzieję, że Rodzice szukają dalej? Ha ha Ładnie ujęte Tak, szukamy dalej. Byłam ciekawa Waszych opinii, ponieważ nie spotkałam osobiście żadnego Alana i jakoś nie wiedziałam, jak się do niego odnieść. Nadal za bardzo nie wiem i nadal nie mam typów co do imienia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alan?? 09.04.15, 10:32 Nie lubię Alana, odbieram go jako pretensjonalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Podsumowanie nr 1 09.04.15, 09:25 Z tych niewymienionych: Beniamin, Dorian, Edwin, Jonatan, Kryspin, Ksawery, Kajetan, Kosma, Kornel, Kasper, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
volke_86 Re: Podsumowanie nr 1 10.05.15, 11:15 Beniamin boski! Znam jednego i gdyby nie fakt ze pierworodny ma w zdrobnieniu podobne rozwazylabym dla drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 11.05.15, 11:26 Beniamin i Ksawery ładne, ale jednak to nie to. Jednak wolę krótsze, bez konieczności zdrabniania. Cały czas po głowie chodzi mi ten nieszczęsny Tymon, którego prawdopodobnie większość zdrabniałaby do Tymka (wrrr!), no i Bruno - ale tatusiowy nie podchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 24.07.15, 19:44 Do porodu zostało 10 tygodni, a my nadal nie mamy decyzji. Dziś zrobiliśmy razem podsumowanie i po odrzuceniu innych (z przyczyn wszelakich, tj. brzmienie z nazwiskiem, występowanie wśród bliskich itp.) zostały: - moje typy: Olaf, Emil - typy M: Hubert, Adrian Napiszcie, co sądzicie, oceńcie na chłodno, bo dla mnie wybór jest jeden, ale chciałabym poznać Wasze opinie. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Blanki 24.07.15, 19:55 Twoje typy podobają mi się oba, z typów męża - ciut mniej - Hubert. Do Blanki mi te trzy pasują. Adrian jakoś marnie mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Blanki 24.07.15, 19:57 Zapomniałam o nazwisku! Hubert Tybel - dla mnie dwa "t" na końcu za mocno się zlewają. Emil Tybel - ok, chociaż nie bardzo podoba mi się brzmieniowo, że oba kończą się na -l. Olaf Tybel - IMO najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: brat Blanki 25.07.15, 07:17 Trudna sprawa. Olaf, Emil średnio mi się podobają, są jakieś takie bez wyrazu. Z nazwiskiem brzmią wg mnie tak sobie. Imienia Adrian nie lubię. Hubert niezbyt komponuje się z nazwiskiem (t na końcu), jest dość popularny, ale za to ma jakieś brzmienie. Jeśli jednak wybór tylko z tych 4, do tego nazwiska, to chyba najlepiej komponuje się Olaf. Adrian Tybel też brzmi ok, jeśli wam się podoba, to nadawajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Blanki 25.07.15, 12:28 Abstrahując od nazwiska i popularności moja kolejność wyglądałaby tak: 1. Hubert, mimo że nie przepadam za większością "-bertów 2. Olaf - swego czasu miałam go na liście, ale ostatnio mi się odwidział zupełnie 3. Adrian - nie jestem fanką; odbieram go nieco pretensjonalnie, ale doceniam dość konkretne brzmienie . . . 4. Emil - wybitnie nie lubię tego imienia; jest dla mnie mdłe, nijakie i zniewieściałe Gdyby jednak oceniać wraz z nazwiskiem, to moja kolejność wyglądałaby tak: 1. Adrian Tybel - w moim odczuciu brzmi najlepiej; choć też niezbyt rewelacyjnie, bo w moim odczuciu do 2-sylabowych nazwisk niekoniecznie pasują 2-sylabowe imiona 2. Hubert Tybel - to powtarzające się "t" nieco zaburza mi melodyjność 3. Olaf Tybel - trochę mdło i za krótko 4. Emil Tybel - jw, plus do tego tworzy się taki irytujący rym Jeśli chodzi o dopasowanie do Blanki to najlepszy wydaje mi się być Olaf, a najgorszy Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: brat Blanki 25.07.15, 17:08 IMO wszystkie średnio pasują do nazwiska, Hubert jeszcze najlepiej, choć ma powtórzone "t" które przeszkadza. Nazwisko jest bardzo krótkie i do niego dobierałabym zdecydowanie trzysylabowe imiona. Albo chociaż dłuższe, np. Eliasz Tybel. A może Emilian Tybel? Brzmi pełniej, można mówić Emil. Lucjan Tybel? albo Lucjusz Tybel? Ludwik Tybel? Byłby z Blanką jak rodzice tego pana. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 26.07.15, 09:09 Sądzę, że nic innego jednak nie przejdzie. Ja nie mam już pomysłu, pomysły M mnie przerażają. Co do krótkiego imienia i nazwiska - mnie akurat taka forma się podoba, nie mam nic przeciwko. Z ostatnich typów odpadł Emil - jakoś mi przestał pasować, M mówi, że jest za miękki. Hubert mi "warczy", Adrian - hmmm, jakieś za "zwykłe", jak na mój gust. Nadal Olaf jest moim nr 1., chociaż bez wielkiego "wow". M upiera się przy swoich typach, więc syna wciąż bezimienny. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: brat Blanki 28.07.15, 16:34 Olaf i Emil oba super Hubert też ok Adraian nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: brat Blanki 26.07.15, 14:05 Dziwię się, że nikt nie zaproponował Alberta - skoro Hubert jest wysoko na Waszej liście. Moim zdaniem o wiele bardziej pasuje do Blanki, to dla mnie dokładnie ten sam "klimat", a Albert Tymel nie brzmi najgorzej. Pod względem (nie)popularności - także Albert wygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 28.07.15, 11:17 Hubert to propozycja M, mnie nie gra najlepiej. Albert do mnie nie przemawia w ogóle, ale dziękuję za sugestię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 16.09.15, 09:41 Dwa tygodnie do porodu, a pewności nadal brak. Na placu boju pozostały w sumie dwie propozycje, według mnie obie do zaakceptowania, jednak w jakiej kolejności? Ksawery Olaf czy Olaf Ksawery? Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: brat Blanki 16.09.15, 09:59 Hmmm...ciężki wybór...Chyba ciut bardziej skłaniałabym się ku Ksaweremu... Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: brat Blanki 16.09.15, 10:15 Ostatnio poznałam małego Ksawerego i przekonałam się do tego imienia. Stawiam właśnie na to imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Blanki 16.09.15, 12:37 Tylko Ksawery Olaf! Szczególnie biorąc pod uwagę Wasze nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: brat Blanki 16.09.15, 14:13 Ksawery Tybel brzmi moim zdaniem zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Blanki 16.09.15, 16:08 Oba mi pasują do Blanki i oba podobają mi się w tym samym stopniu. Do nazwiska lepiej Ksawery, choc ja jestem uczulona na zdrobnienie Ksawcio. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: brat Blanki 16.09.15, 16:18 Ja też nie lubię zdrobnienia Ksawcio albo Ksawi ale myślę że jeśli rodzice sami nie zaczną tak zdrabniac to inni też nie będą. W klasie mojego syna (druga klasa) jest Ksawery i każdy zwraca się do niego pełną formą. W przedszkolu też nikt go nie zarabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Blanki 16.09.15, 18:57 Jasne, ale ja akurat nie wyobrażam sobie zwracania się do małego dziecka wyłącznie pełną formą imienia albo bezosobowym Misiem czy Pszczółką, dlatego u mnie Ksawery by nie przeszedł, bo żadne spieszczenie mi nie podchodzi, chociaż pełna forma bardzo ładna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: brat Blanki 16.09.15, 22:32 Podoba mi sie zarowno Ksawery jak i Olaf jednak troche bardziej to drugie i dlatego nadalbym Olaf Ksawery i wg mnie do nazwiska pasuje tez i w tej kolejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: brat Blanki 17.09.15, 08:40 > Ksawery Olaf czy Olaf Ksawery? Jeśli taki wybór, to tylko Ksawery Olaf. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 17.09.15, 09:06 Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi, pomoc i opinie. Ostateczny wybór padł na Ksawerego Olafa, prawie wszyscy zadowoleni Najbardziej jednak cieszy się przyszły tata P.S. Co do zdrobnień - nie jestem ich fanką, lubię pełne formy, dlatego "Ksawcio" (brrrr...) z moich ust nigdy nie padnie Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Blanki 17.09.15, 22:46 Super decyzja Pochwal się koniecznie, gdy Ksawery będzie już na świecie. Wszystkiego dobrego i cudownego porodu! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: brat Blanki 19.09.15, 09:36 Świetny wybór! Trzymam kciuki za Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: brat Blanki 20.10.15, 14:24 Miło mi poinformować, że przed tygodniem do naszej rodziny dołączył Ksawery Olaf Wszystkim zaangażowanym w pomoc przy wyborze imienia serdecznie dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Blanki 20.10.15, 19:27 Moje gratulacje! Świetne imina wybraliście, niech Ksawery rośnie zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: brat Blanki 08.11.15, 20:16 Bardzo serdecznie gratuluję, synka i wyboru imienia Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia7891 Re: brat Blanki 20.10.15, 19:19 Gdybym miala synka nazwalabym go Jeremiasz lub krotko Jeremi. Imie piekne o pieknym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś