Dodaj do ulubionych

brat Blanki

01.04.15, 09:23
Cześć, chciałam prosić Was o pomoc w wyborze imienia dla synka. Mamy jeszcze trochę czasu, ale że względu na to, że obecnie żadne imię mi nie pasuje, muszę mieć chwilę, żeby się z nim oswoić i odsłuchać. Miło by było, gdyby spełniały kilka kryteriów, aczkolwiek nie jest to konieczność :
- imiona w miarę krótkie
- imiona, których nie trzeba ich zarabiać i można używać pełnej formy zarówno dla dziecka jak i dorosłego
- najlepiej niezbyt popularne
- nie lubię imion "starodawnych" w stylu Antoni, Kazimierz, Henryk itp.
Miło by było, żeby pasowało do nazwiska Tybel. W domu mamy 4-letnią Blankę.
Będę wdzięczna za wszystkie propozycje. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • niwius Re: brat Blanki 01.04.15, 11:42
      Igor, Adam, Eryk, Leon, Natan, Olaf, Gustaw, Florian, Wiktor, Błażej, Miron, Aleksy, Cyryl, Jędrzej, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert
      • dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:11
        niwius napisała:

> Igor, Adam, Eryk, Leon, Natan, Olaf, Gustaw, Florian, Wiktor, Błażej, Miron, Al
        > eksy, Cyryl, Jędrzej, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert

Igor, Eryk, Leon, Wiktor są ok, aczkolwiek wydaje mi się, że oprócz Eryka są dosyć popularne.

Gustaw fajny, ale jest w bliskiej rodzinie.

Adam, Natan, Olaf, Florian, Miron, Aleksy, Cyryl, Borys, Emil, Konrad, Albert, Robert - nie moja bajka, niektórych nie lubię, inne mi się nie podobają.

Błażej i Jędrzej - niby ok, ale wolałabym imię bez polskich znaków diakrytycznych, poza tym chyba u M nie przejdą.
    • dasza_dm Re: brat Blanki 01.04.15, 12:28
      Po pierwsze piękne imię nosi Twoja córka. Jest prześliczne! smile
      A jeśli chodzi o Twoje oszukiwania to najbardziej pasuje mi tu Bruno lub Brunon, a także Norbert, Iwo, Gracjan, Cyprian, Sergiusz, Jonasz...
      • dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:22
        dasza_dm napisała:

> Po pierwsze piękne imię nosi Twoja córka. Jest prześliczne! smile
        > A jeśli chodzi o Twoje oszukiwania to najbardziej pasuje mi tu Bruno lub Brunon
        > , a także Norbert, Iwo, Gracjan, Cyprian, Sergiusz, Jonasz...

Dzięki, też mi się bardzo podoba smile

Co do propozycji:
        - Bruno, Iwo i Sergiusz są ok, tylko Bruno i Sergiusz są już wśród bliskich, nie chciałabym powtarzać.
        - pozostałe raczej nie w moim guście.

• florianne Re: brat Blanki 01.04.15, 15:16
      Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Seweryn
      • dalliaa Re: brat Blanki 01.04.15, 15:26
        florianne napisała:

> Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Seweryn

Z zaproponowanych chyba tylko Tobą, ale bez przekonania na razie. Muszę się z nim o słuchać.
        • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:37
          dalliaa napisał:

> florianne napisała:
          >
          > > Erwin, Edwin, Albert, Daniel, Olaf, Tobiasz, Emil, Kornel, Konrad, Sewery
          > n
          >
          > Z zaproponowanych chyba tylko Tobą, ale bez przekonania na razie. Muszę się z
          > nim o słuchać.

Chodziło o Tobiasza, tylko mi tablet jakieś korekty robi wink
    • olinininka Re: brat Blanki 01.04.15, 19:37
      Moja pierwsza myśl Oskar

Inne propozycje:
      Dominik, Fabian, Hubert, Tymoteusz, Miłosz
      • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:28
        olinininka napisał:

> Moja pierwsza myśl Oskar
        >
        > Inne propozycje:
        > Dominik, Fabian, Hubert, Tymoteusz, Miłosz

Oskar też chodził mi po głowie smile
        Pozostałe niekoniecznie.
    • nowalij_ka0 Re: brat Blanki 01.04.15, 19:42
      Zacznę od tego że córka ma świetne imię, a teraz moje propozycje : Wiktor, Maksym, Aleksy, Ignacy, Maurycy, Leonard.
      • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:31
        nowalij_ka0 napisała:

> Zacznę od tego że córka ma świetne imię, a teraz moje propozycje : Wiktor, Maks
        > ym, Aleksy, Ignacy, Maurycy, Leonard.

Dzięki smile
        Wiktora biorę pod uwagę. Pozostałe propozycje jakoś mi nie pasują.
    • liliowewzgorze Re: brat Blanki 01.04.15, 22:44
      Leon?
      • liliowewzgorze Re: brat Blanki 01.04.15, 22:52
        Leon już był widzę i wydaję Ci się zbyt popularny, obecnie jest na 24 miejscu więc nie jest tak źle smile
        z innych może Gabriel, Samuel, Alwin, Ernest
        • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:35
          liliowewzgorze napisała:

> Leon już był widzę i wydaję Ci się zbyt popularny, obecnie jest na 24 miejscu w
          > ięc nie jest tak źle smile
          > z innych może Gabriel, Samuel, Alwin, Ernest
          >

Może rzeczywiście nie aż tak bardzo popularny ten Leon...
          Z pozostałych jeszcze Samuel, tylko zastanawiam się nad tym -el powtórzonym w końcówce imienia i nazwiska?
          • dasza_dm Re: brat Blanki 02.04.15, 10:59
            hm... "Gratulujemy Samuelowi Tybelowi"... "Dyplom dla Samuela Tybela"... Faktycznie, źle to brzmi uncertain
            • dasza_dm Re: brat Blanki 02.04.15, 11:00
              I z Gabrielem jest podobnie...
    • abiela Re: brat Blanki 01.04.15, 23:59
      Chciałam zaproponować Tymona ale do nazwiska nie pasuje. Może więc:

Kronel Tybel
      Miron Tybel
      Rufus Tybel
      Marceli Tybel
      Leon Tybel
      Juliusz Tybel
      • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 09:53
        abiela napisała:

> Chciałam zaproponować Tymona ale do nazwiska nie pasuje. Może więc:
        >
        > Kronel Tybel
        > Miron Tybel
        > Rufus Tybel
        > Marceli Tybel
        > Leon Tybel
        > Juliusz Tybel

Tymon smile Myślałam o nim wczoraj wieczorem i podoba mi się, tylko z nazwiskiem średnio gra. No i trochę do Tymoteusza podobny, jednak jakoś serce mi do niego bije wink
        Z pozostałych Leon i Marceli, chociaż bardziej mi się chyba jednak podoba Marcel.
        • lily-beth Re: brat Blanki 02.04.15, 10:02
          Dla mnie wszystkie te, które mają powtórzone sylaby z nazwiska marnie brzmią MarcEL Tybel, TYmon TYbel, Odwrócona sylaba w LEon TybEL też średnio.
    • dalenia Re: brat Blanki 02.04.15, 11:50
      Widzę, że sporo propozycji już padło, a ja chyba nie zaproponuję nic nowego. Czekam więc na jakaś konkretną listę, może wtedy coś podpowiem smile
      • sigalla1 Re: brat Blanki 02.04.15, 14:37
        Znam Blanke i dla jej brata najbardziej pasowało mi imie Bruno- u was odpada. Drugie pasujące to Tymon- totalnie złe brzmi z nazwiskiem, odpada. Dalej pasujące to Leon, Kostek, Ignacy, Bartek
        A jakie sa Twoje typy na teraz?
    • angelina7-83 Re: brat Blanki 02.04.15, 15:45
      Sporo imion już zostało zaproponowanych, ale chyba jeszcze nikt nie zasugerował Artura i Igora wink Oba imiona spełniają to, iż nie trzeba ich zdrabniać i można używać pełnej formy obojętnie ile imiennik lat posiada. "Starodawne" w grę nie wchodzą, jednak skoro padł Leon i Juliusz to może spodoba Ci się Julianm Anatol bądź Albin. I jeszcze przyszedł mi do głowi Jeremi, Jacek, Tomir smile
      • meggan79 Re: brat Blanki 02.04.15, 16:38
        Tymon,i Tymoteusz też,fajnie chociaż rzadszy i fajny jest też Tobiasz,którego lubię.
      • dalliaa Re: brat Blanki 02.04.15, 19:39
        O właśnie, jeszcze Jeremi smile
        Ciekawe, co na to wszystko tatuś wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: brat Blanki 02.04.15, 19:33
      Pierwsze imię jakie mi przychodzi na myśl i które pasowałoby do Blanki to Oskar. Inne typy: Wiktor, Mikołaj, Filip, Norbert, Igor, Nikodem, Kornel, Feliks, Eryk.
      • dalliaa Podsumowanie nr 1 02.04.15, 20:44
        Dziękuję za wszystkie propozycje, jeśli Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy, będę wdzięczna smile
        Z propozycji wybrałam te, które do mnie przemawiają bardziej lub mniej, niezależnie od tego, jak brzmią z nazwiskiem:
        Igor, Eryk, Leon, Wiktor, Iwo, Tobiasz, Oskar, Samuel, Tymon, Marcel(i), Jeremi.
        Całkiem sporo, ale żadnego nie jestem pewna na 100%. Wszelkie sugestie mile widziane wink
        Dobrej nocy smile
        • dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 04.04.15, 07:08
          Z wybranych imion tata dziecka bierze pod uwagę 3:
          Igor, Wiktor, Oskar.
          Mó,j chyba teraz, ulubiony Tymon jest zdrabniany przez większość do Tymka, zatem odpada.
          Igora jestem najmniej pewna w tym zestawie, jeśli będziecie mieli jeszcze inne pomysły, to piszcie, będę wdzięczna.

A tak poza ty, życzę wszystkim Radosnych Świąt! smile
          • gaudencja Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 07.04.15, 18:08
            Barnaba Tybel
            Baltazar Tybel
            Baldwin Tybel
            Bernard Tybel
            Bolemir Tybel
            - przy tych propozycjach inspirowałam się dopasowaniem Blanki do nazwiska.

Igor, Oskar - MSZ imiona nowomodne i sezonowe.
            Wiktor - pasuje do nazwiska
            Tymon - powtórzenie pierwszej sylaby z nazwiskiem jest niekorzystne.

Pozdrawiam smile
            • dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 07.04.15, 19:44
              Dzięki. Nowe propozycje nie przejdą u M, poza tym wolałabym, żeby dzieci miały różne inicjały wink Ale to nie jest sztywne kryterium.
              Żadnego imienia na razie nie jestem pewna, szukam dalej czegoś w stylu Tymona, albo czegoś, co po prostu do mnie "przemówi".
              • gaudencja Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 01.05.15, 15:12
                Erwin? Justyn? Rufin? Iwo?
                • dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 02.05.15, 17:12
                  U mnie jedynie Iwo z Twoich propozycji, ale m jest na nie.
                  Na razie przeglądam forum i szukam olśnienia. Mam jeszcze trochę czasu i nadzieję, że uda mi się znaleźć TO imię smile
          • betty842 Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 15.04.15, 22:12
            Moja pierwsza myśl to Eryk-ale chyba tylko dlatego,że w rodzinie mamy rodzeństwo Eryka i Blankę i tak jakoś mi te imiona pasująwink

> Z wybranych imion tata dziecka bierze pod uwagę 3:
            > Igor, Wiktor, Oskar.

Wg mnie wszystkie pasują do Blanki.Z tych trzech wybrałabym Oskara (choć sama mam synka Igora ale jakoś tak do Blanki bardziej Oskar mi pasuje smile ).
          • vi0let Re: Podsumowanie nr 1 - aktualizacja 03.05.15, 13:19
            Wiktor brzmi ok z nazwiskiem i najbardziej mi się podoba. smile
        • dalenia Re: Podsumowanie nr 1 04.04.15, 09:10
          Z Twoich propozycji najbardziej lubię Tobiasza, Jeremiego i Marcelego. Igor, Leon, Wiktor, Tymon są dla mnie zbyt popularne. Eryk i Oskar trochę pretensjonalne, a Samuel i Iwo zbyt zniewieściali. Imiona akceptowane przez tatę są popularne, ale gdybym miała wybierać dla swojego syna to zdecydowałabym się chyba na Wiktora.

Dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkiejnocy! smile
        • angelina7-83 Re: Podsumowanie nr 1 04.04.15, 15:33
          Z wybranych najbardziej podoba mi się Igor, Wiktor, Tobiasz i Jeremi.
          Z tych po aktualizacji wyberałabym pomiędzy Igorem a Wiktorem. Igor robi się teraz "ciut" popularny. Oskar dla mnie jak z rodziny Samanty tongue_out i jakiś bez uroku. Wiktor ma w sobie to coś.
          Jednak ze wszystkich wymieninych wybrałabym na nr 1 - Tobiasz smile

Wzajemnie, życzę Wesołego Alleluja!!!
          • dalliaa Alan?? 08.04.15, 22:32
            Natknęłam się na niego przypadkiem, i w jakimś stopniu to imię mnie zainteresowało.M zapytany o opinię stwierdził "Nie wiem", po czym dodał "Chyba jakieś niepolskie?". Jakie są wasze opinie, odczucia co do Alana?
            • lily-beth Re: Alan?? 08.04.15, 22:48
              Jeśli Wam się podoba, to z nazwiskiem brzmi nieźle i do Blanki IMO pasuje (Blanka dla mnie jest też taka ciut niepolska).

Mnie się nie podoba: stosunkowo młody import (więc właśnie niepolskie), mdłe brzmienie, niewiadoma etymologia i potencjalnie paskudne przezwisko w szkole.
            • dasza_dm Re: Alan?? 09.04.15, 00:59
              Znam Alana, na którego mówią "Anal". Jak dla mnie imię totalnie spalone.
              • malga.p Re: Alan?? 16.04.15, 16:56
                A ja Kubę, na którego mówią "Kupa" a mimo to imię popularne....
                • dasza_dm Re: Alan?? 16.04.15, 18:31
                  Też słyszałam o takim przezwisku i również zaskakuje mnie niesłabnąca popularnosc Jakuba.
            • paula.anna Re: Alan?? 09.04.15, 08:34
              Nie lubię Alana, nie podoba mi się, jest taki jessicowaty w moim odczuciu uncertain
              • dasza_dm Re: Alan?? 09.04.15, 10:55
                W moim również. Łączenie Alana z Blanką to jakaś procanacja (dla Blanki oczywiście,heh). Mam nadzieję, że Rodzice szukają dalej? smile
                • dalliaa Re: Alan?? 09.04.15, 15:51
                  dasza_dm napisała:

> W moim również. Łączenie Alana z Blanką to jakaś procanacja (dla Blanki oczywiś
                  > cie,heh). Mam nadzieję, że Rodzice szukają dalej? smile

Ha ha smile Ładnie ujęte wink
                  Tak, szukamy dalej. Byłam ciekawa Waszych opinii, ponieważ nie spotkałam osobiście żadnego Alana i jakoś nie wiedziałam, jak się do niego odnieść. Nadal za bardzo nie wiem i nadal nie mam typów co do imienia smile
            • dalenia Re: Alan?? 09.04.15, 10:32
              Nie lubię Alana, odbieram go jako pretensjonalnego.
          • mary.h Re: Podsumowanie nr 1 09.04.15, 09:25
            Z tych niewymienionych: Beniamin, Dorian, Edwin, Jonatan, Kryspin, Ksawery, Kajetan, Kosma, Kornel, Kasper, Zachary
            • volke_86 Re: Podsumowanie nr 1 10.05.15, 11:15
              Beniamin boski! Znam jednego i gdyby nie fakt ze pierworodny ma w zdrobnieniu podobne rozwazylabym dla drugiego.
            • dalliaa Re: Podsumowanie nr 1 11.05.15, 11:26
              Beniamin i Ksawery ładne, ale jednak to nie to. Jednak wolę krótsze, bez konieczności zdrabniania. Cały czas po głowie chodzi mi ten nieszczęsny Tymon, którego prawdopodobnie większość zdrabniałaby do Tymka (wrrr!), no i Bruno - ale tatusiowy nie podchodzi... uncertain
    • dalliaa Re: brat Blanki 24.07.15, 19:44
      Do porodu zostało 10 tygodni, a my nadal nie mamy decyzji.
      Dziś zrobiliśmy razem podsumowanie i po odrzuceniu innych (z przyczyn wszelakich, tj. brzmienie z nazwiskiem, występowanie wśród bliskich itp.) zostały:
      - moje typy: Olaf, Emil
      - typy M: Hubert, Adrian
      Napiszcie, co sądzicie, oceńcie na chłodno, bo dla mnie wybór jest jeden, ale chciałabym poznać Wasze opinie.
      Z góry dziękuję smile
      • lily-beth Re: brat Blanki 24.07.15, 19:55
        Twoje typy podobają mi się oba, z typów męża - ciut mniej - Hubert. Do Blanki mi te trzy pasują. Adrian jakoś marnie mi się kojarzy.
        • lily-beth Re: brat Blanki 24.07.15, 19:57
          Zapomniałam o nazwisku!
          Hubert Tybel - dla mnie dwa "t" na końcu za mocno się zlewają.
          Emil Tybel - ok, chociaż nie bardzo podoba mi się brzmieniowo, że oba kończą się na -l.
          Olaf Tybel - IMO najlepiej.
      • paula.anna Re: brat Blanki 25.07.15, 07:17
        Trudna sprawa.
        Olaf, Emil średnio mi się podobają, są jakieś takie bez wyrazu. Z nazwiskiem brzmią wg mnie tak sobie.
        Imienia Adrian nie lubię.
        Hubert niezbyt komponuje się z nazwiskiem (t na końcu), jest dość popularny, ale za to ma jakieś brzmienie.

Jeśli jednak wybór tylko z tych 4, do tego nazwiska, to chyba najlepiej komponuje się Olaf.
        Adrian Tybel też brzmi ok, jeśli wam się podoba, to nadawajcie.
      • dalenia Re: brat Blanki 25.07.15, 12:28
        Abstrahując od nazwiska i popularności moja kolejność wyglądałaby tak:
        1. Hubert, mimo że nie przepadam za większością "-bertów
        2. Olaf - swego czasu miałam go na liście, ale ostatnio mi się odwidział zupełnie
        3. Adrian - nie jestem fanką; odbieram go nieco pretensjonalnie, ale doceniam dość konkretne brzmienie
        .
        .
        .
        4. Emil - wybitnie nie lubię tego imienia; jest dla mnie mdłe, nijakie i zniewieściałe

Gdyby jednak oceniać wraz z nazwiskiem, to moja kolejność wyglądałaby tak:
        1. Adrian Tybel - w moim odczuciu brzmi najlepiej; choć też niezbyt rewelacyjnie, bo w moim odczuciu do 2-sylabowych nazwisk niekoniecznie pasują 2-sylabowe imiona
        2. Hubert Tybel - to powtarzające się "t" nieco zaburza mi melodyjność
        3. Olaf Tybel - trochę mdło i za krótko
        4. Emil Tybel - jw, plus do tego tworzy się taki irytujący rym

Jeśli chodzi o dopasowanie do Blanki to najlepszy wydaje mi się być Olaf, a najgorszy Adrian.
        • gaudencja Re: brat Blanki 25.07.15, 17:08
          IMO wszystkie średnio pasują do nazwiska, Hubert jeszcze najlepiej, choć ma powtórzone "t" które przeszkadza. Nazwisko jest bardzo krótkie i do niego dobierałabym zdecydowanie trzysylabowe imiona. Albo chociaż dłuższe, np. Eliasz Tybel.
          A może Emilian Tybel? Brzmi pełniej, można mówić Emil. Lucjan Tybel? albo Lucjusz Tybel? Ludwik Tybel? Byłby z Blanką jak rodzice tego pana.
          • dalliaa Re: brat Blanki 26.07.15, 09:09
            Sądzę, że nic innego jednak nie przejdzie. Ja nie mam już pomysłu, pomysły M mnie przerażają. Co do krótkiego imienia i nazwiska - mnie akurat taka forma się podoba, nie mam nic przeciwko.
            Z ostatnich typów odpadł Emil - jakoś mi przestał pasować, M mówi, że jest za miękki.
            Hubert mi "warczy", Adrian - hmmm, jakieś za "zwykłe", jak na mój gust.
            Nadal Olaf jest moim nr 1., chociaż bez wielkiego "wow".
            M upiera się przy swoich typach, więc syna wciąż bezimienny.
      • luska.s Re: brat Blanki 28.07.15, 16:34
        Olaf i Emil oba super
        Hubert też ok
        Adraian nie podoba mi się
    • szarrak Re: brat Blanki 26.07.15, 14:05
      Dziwię się, że nikt nie zaproponował Alberta - skoro Hubert jest wysoko na Waszej liście. Moim zdaniem o wiele bardziej pasuje do Blanki, to dla mnie dokładnie ten sam "klimat", a Albert Tymel nie brzmi najgorzej. Pod względem (nie)popularności - także Albert wygrywa smile
      • dalliaa Re: brat Blanki 28.07.15, 11:17
        Hubert to propozycja M, mnie nie gra najlepiej. Albert do mnie nie przemawia w ogóle, ale dziękuję za sugestię.
    • dalliaa Re: brat Blanki 16.09.15, 09:41
      Dwa tygodnie do porodu, a pewności nadal brak. Na placu boju pozostały w sumie dwie propozycje, według mnie obie do zaakceptowania, jednak w jakiej kolejności?
      Ksawery Olaf czy Olaf Ksawery?
      • betty842 Re: brat Blanki 16.09.15, 09:59
        Hmmm...ciężki wybór...Chyba ciut bardziej skłaniałabym się ku Ksaweremu...
      • nowalij_ka0 Re: brat Blanki 16.09.15, 10:15
        Ostatnio poznałam małego Ksawerego i przekonałam się do tego imienia. Stawiam właśnie na to imię smile
      • dasza_dm Re: brat Blanki 16.09.15, 10:48
        Olaf Ksawery. Bez dwóch zdań.
      • meggan79 Re: brat Blanki 16.09.15, 12:16
        Ksawery Olaf!
      • dalenia Re: brat Blanki 16.09.15, 12:37
        Tylko Ksawery Olaf! Szczególnie biorąc pod uwagę Wasze nazwisko smile
        • florianne Re: brat Blanki 16.09.15, 14:13
          Ksawery Tybel brzmi moim zdaniem zdecydowanie lepiej.
      • lily-beth Re: brat Blanki 16.09.15, 16:08
        Oba mi pasują do Blanki i oba podobają mi się w tym samym stopniu. Do nazwiska lepiej Ksawery, choc ja jestem uczulona na zdrobnienie Ksawcio.
        • betty842 Re: brat Blanki 16.09.15, 16:18
          Ja też nie lubię zdrobnienia Ksawcio albo Ksawi ale myślę że jeśli rodzice sami nie zaczną tak zdrabniac to inni też nie będą. W klasie mojego syna (druga klasa) jest Ksawery i każdy zwraca się do niego pełną formą. W przedszkolu też nikt go nie zarabiał.
          • lily-beth Re: brat Blanki 16.09.15, 18:57
            Jasne, ale ja akurat nie wyobrażam sobie zwracania się do małego dziecka wyłącznie pełną formą imienia albo bezosobowym Misiem czy Pszczółką, dlatego u mnie Ksawery by nie przeszedł, bo żadne spieszczenie mi nie podchodzi, chociaż pełna forma bardzo ładna jest.
            • dolcevita007 Re: brat Blanki 16.09.15, 22:32
              Podoba mi sie zarowno Ksawery jak i Olaf jednak troche bardziej to drugie i dlatego nadalbym Olaf Ksawery i wg mnie do nazwiska pasuje tez i w tej kolejnosci.
      • vi0let Re: brat Blanki 17.09.15, 00:43
        Ksawery Olaf
      • paula.anna Re: brat Blanki 17.09.15, 08:40
        > Ksawery Olaf czy Olaf Ksawery?

Jeśli taki wybór, to tylko Ksawery Olaf.
    • dalliaa Re: brat Blanki 17.09.15, 09:06
      Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi, pomoc i opinie. Ostateczny wybór padł na Ksawerego Olafa, prawie wszyscy zadowoleni wink Najbardziej jednak cieszy się przyszły tata smile
      P.S. Co do zdrobnień - nie jestem ich fanką, lubię pełne formy, dlatego "Ksawcio" (brrrr...) z moich ust nigdy nie padnie smile
      Pozdrawiam i życzę miłego dnia! smile
      • dalenia Re: brat Blanki 17.09.15, 22:46
        Super decyzja smile Pochwal się koniecznie, gdy Ksawery będzie już na świecie. Wszystkiego dobrego i cudownego porodu!
      • gaudencja Re: brat Blanki 19.09.15, 09:36
        Świetny wybór! Trzymam kciuki za Ksawerego.
    • dalliaa Re: brat Blanki 20.10.15, 14:24
      Miło mi poinformować, że przed tygodniem do naszej rodziny dołączył Ksawery Olaf smile

Wszystkim zaangażowanym w pomoc przy wyborze imienia serdecznie dziękujemy smile
      • annthonka Re: brat Blanki 20.10.15, 15:00
        Gratuluję smile
      • dalenia Re: brat Blanki 20.10.15, 19:27
        Moje gratulacje! Świetne imina wybraliście, niech Ksawery rośnie zdrowo smile
      • paula.anna Re: brat Blanki 21.10.15, 10:22
        Gratulacje!
      • nataszaasza Re: brat Blanki 21.10.15, 13:05
        Super! Gratulacje smile
      • gaudencja Re: brat Blanki 08.11.15, 20:16
        Bardzo serdecznie gratuluję, synka i wyboru imienia smile
    • olimpia7891 Re: brat Blanki 20.10.15, 19:19
      Gdybym miala synka nazwalabym go Jeremiasz lub krotko Jeremi. Imie piekne o pieknym znaczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.