asiak103 18.04.15, 20:25 Nie możemy dogadać się z mężem w kwestii imienia. W sumie jeszcze do lipca troszkę czasu jest, ale zaczęłam już myśleć. Mi się podoba Róża, Aniela. Mąż chce Dominikę. Mówi coś jeszcze o Natalii (ostatecznie mogło by być). Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 21:02 Podobają mi się Twoje pomysły. Skoro mąż preferuje takie lekkie, zwiewne imiona, to może da się przekonać do Anieli? Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 21:57 Róża to jedno z moich ulubionych- jestem za, Aniela tez mi się podoba. Dominika ostatecznie, Natalia - nie wg mnie już za bardzo osłuchana. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 22:09 Wolę twoje propozycje, szczególnie Anielę. Natalii za duuużo Dominika dla mnie neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 22:20 Bardzo fajne te Twoje propozycje. Anielę uwielbiam, Dominika też ok z tym że Natalii za dużo już jest jeszcze nie dawno panowała moda na to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 22:48 Róża, Aniela - super. Natalia - ładne, ale bardzo popularne obecnie. Dominika - nie przepadam, dla mnie zbyt męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 23:45 Z twoich propozycji podoba mi się Aniela. Kojarzy mi się z aniołem. Dominika i Natalia - na nie. Popularne i takie osłuchane Moze poszukacie jeszcze innych? Na przykład Idalia, Antonina, Klara, Nadia, Sara ( ostatnio wraca do łask ). Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla dziewczynki 18.04.15, 23:58 Najbardziej podoba mi się Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 08:30 Zdecydowanie bardziej podobają mi się Twoje propozycje, Różą mogłabym nazwać swoją córkę. Natalię odrzuciłabym, bo od co najmniej 20 lat jest w pierwszej 10-tce nadań. Dominika dla mnie neutralna. Proponuję jeszcze Rozalię - połączenie Róży z Natalią. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 09:22 Róża i Aniela - ślicznie. Próbowałabym przekonać męża. Natalia bardzo popularna, Dominika osłuchana już od dwóch pokoleń. Czy rozważacie jeszcze jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
szysz_ka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 10:32 Może Weronika jest teraz mniej popularna Odpowiedz Link Zgłoś
asiak103 Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 11:51 Są jeszcze dwie propozycje, które też wyszły ode mnie Marta i Emilia, ale mąż też kręci nosem. Chyba będzie walka Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 12:31 widzę, ze rozszerzasz swoją listę propozycji. A mąż ? twardo stoi przy swoich pomysłach, czy podaje jeszcze inne opcje ? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 15:38 asiak103 napisała: > Są jeszcze dwie propozycje, które też wyszły ode mnie Marta i Emilia, ale mąż t > eż kręci nosem. Chyba będzie walka Tym razem popieram męża. Marty wyjątkowo nie lubię, Emilia, oprócz tego, że popularna jak Natalia, to jeszcze mdła, bez wyrazu w moim odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 12:29 Szukajcie dalej takiego imienia, które spodoba się zarówno Tobie jak i mężowi. Może Kalina, Karina, Milena, Rozalia, Agata, Anita ? Najgorsza z całego zestawu jest Natalia, zbyt popularna. Róża najładniejsza. Dominika też ładna. Aniela - nie bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 15:05 Bardzo podobają mi się Twoje propozycje, oba imiona mam na swojej liście. Propozycje męża mniej. Całkiem podoba mi się Natalia, ale jest niestety popularna. Dominika rzadsza, ale za tą z kolei nigdy nie przepadałam. Widzę, że Ty wolisz imiona retro, a mąż raczej te osłuchane. Może ta Aniela Was pogodzi? Można ją zdrabniać do "nowoczesnej" Neli. Pierwsze imię, o którym pomyślałam po przeczytaniu postu to Kornelia - trochę retro, a trochę nowoczesna i osłuchana. Może jeszcze Helena zdrabniana do Leny albo Antonina-Nina, Laura? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 15:08 Pomyślałam jeszcze o Lilianie, Gabrieli i Zofii. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 16:56 Twoje propozycje są fajne męża też ok. Z Twoich propozycji wybrałabym Anielkę z męża Dominikę (Natalia zbyt popularna przez kilkanaście lat w czołówce). Ale skoro coś w każdym nie gra szukałabym dalej. Aha warto dopasować imię do nazwiska może podasz łatwiej coś dobrać Moje propozycje: Marcelinka, Malwinka, Berenika, Matylda, Jaśminka I jak moje propozycje ???? Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 20:19 Wybrałabym Różę, bardzo mi się to imię podoba. Martę też odbieram bardzo pozytywnie. Pozostałych imion nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak103 Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 20:58 Pewnie będę przekonywała męża do swoich propozycji, chociaż nie będzie łatwo i czuje że Róży nie będzie ( jak to mówi przecież to kwiat), Aniela też coś bo od Anioła. Ja z kolei nie dam się przekonać na Dominikę, z kolei Natalia kojarzy mi się z tą dziewczyną z M jak Miłość (wiem, że to strasznie głupie, ale stoi mi przed oczami jak wymawiam to imię, z drugiej strony lubię Natalie Portman czy Natalię Vodianową?). Z kolei Rozalii, Weroniki , Kornelii czy też Kariny sobie nie wyobrażam dla małej dziewczynki. W ogóle mam straszny problem bo bardzo Malo imion mi się podoba, a te które jeszcze brałam pod uwagę jak Ania ( a najbliżej rodzinie 2-latka), Julia ( 2 sąsiadki i same Julki w przedszkolach), czy też Zosia ( też słyszę na każdym kroku) nie dam z wyżej wymienionych przyczyn. Czuję, że będzie Marta, bo dobrze mi się kojarzy i można ładnie zdrobnić ( Martusia, Martuś), albo ta Natalia, chociaż dalej będę forsować tę Różę i Anielę, no chyba, że jeszcze przyjdzie coś do głowy. U mnie musi być w miarę prosto, krotko i nie pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 21:10 Marta jest w porządku, ale nie tak fajna jak Róża czy Aniela. Natalia, Zosia i Julia są naprawdę bardzo popularne. Inne krótkie i proste, które chyba jeszcze tutaj nie padły to Klara, Adela, Ewa, Olga Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Imię dla dziewczynki 19.04.15, 23:10 Jako matka Marty popieram Martę! Imię proste, nie z czołówki, ma ładne zdrobnienia, pasuje dla małej dziewczynki, nastolatki, kobiety i starszej pani. Oraz jest kosmopolityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 07:25 > Z kolei Rozalii, Weroniki , Kornelii czy też Kariny sobie > nie wyobrażam dla małej dziewczynki. Szkoda, że Kornelia nie ma szans. Mnie się bardzo podoba. U mojej młodszej córki w grupie przedszkolnej jest urocza Kornelka, z warkoczykami, ubierana głównie na granatowo- pewnie to także, oprócz imienia i warkoczyków, mnie urzekło . Kornelka, Nelka- ja mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 11:29 Nie jestem fanką Marty, ale jeśli to ma być Waszym kompromisem, to dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 12:35 Ja też fanka Marty nie jestem ale to ciekawa odmiana pośród Zuzanny, Leny itp. A może Basia ? Barbara, Basieńka, Baśka . Mam wrażenie ,że to ta "sama półka", co Marta i Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
greater.bilby Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 14:55 Nie chcę tu roztrząsać kwestii tego, czy imię nadaje charakter. Często to pomijam, bo raczej się imiennikami nie sugeruję - najważniejsze to żeby imię się podobało, a charakter objawi się potem. Niemniej jednak przekonałam się na własnej skórze, że coś w tym jest, a z uwagi na imiona które podajesz to temat mi sam się wręcz nasuwa. Róża i Aniela to imiona, z którymi dobrze będzie się czuła dziewczynka delikatna, łagodna, bardziej marzycielska niż waleczna. Natomiast Marta to zupełne przeciwieństwo. Jeśli córka okaże się silną osobowością to podziękuje tatusiowi, że nie zgodził się na Różę i Anielę. Ale najczęściej jest tak, że im bliżej do pełnoletności tym imię się coraz bardziej akceptuje, nawet jeśli się go w dzieciństwie nie lubiło i w okresie największego buntu realnie myślało się o jego zmianie. Charakter zaczyna się zmieniać, imię zaczyna się lubić, wręcz traktuje się je jako nasze przeznaczenie (coś co dostajemy i nie mamy na to wpływu). A polubienie imienia jest jednym z kluczowych elementów do pełnej akceptacji siebie, bo jest częścią naszej tożsamości. Tyle w temacie. Jeszcze tak apropos tej Basi proponowanej przez izulę1. Osobiście wolę Martę niż imię, z którego po dodaniu jednej litery robi się "Barabara". Dla mnie to zupełnie inna półka chyba też dlatego, że Martę kojarzę tylko jedną (poznana niecały rok temu), a z Basiami mam do czynienia od dzieciństwa. Ale nadawalność imion się zmienia, więc nie ma co patrzeć na moje pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 15:40 Anielka i Róża to imiona, które bardzo lubię. Jeśli chodzi o Martę to ja znam tlyko jedną, prawie 5 i myślę, że to to całkiem fajne, proste, każdemu dobrze znane imię . Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 19:00 Anielka i Róża to imiona, które bardzo lubię...mogę się podpisać! Jednak nie przymuszałabym męża,o wiele lepiej jest wybrać imię,które i jemu się podoba,wiem z doświadczenia.Ja lubię Nelę-Anielę,Kornelię,mąż Różę, a jednak dla obu córek,i synka też,wybraliśmy imiona ,które obojgu się podobają,bez przymuszania,więc szukałabym dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 21:57 Z kolei Rozalii, Weroniki , Kornelii czy też Kariny sobie > nie wyobrażam dla małej dziewczynki Ale to imiona dobre i dla małych dziewczynek, jak i dla nastolatek i doroslych kobiet. Kornelia zdrabnia sie uroczo do Neli, Nelusi, Nelki. Weronika - Weronka, Weroniczka, Nika, Wera. Rozalia -Rozalka, Roza. Ale nie namawiam, bo jak Ci się te imiona nie podobają, to nie ma o czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 20.04.15, 23:33 Róża i Aniela znacznie bardziej podobają mi się niż Dominika czy Natalia która jest bardzo popularna. Dlatego starałabym się przekonać męża. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak103 Re: Imię dla dziewczynki 21.04.15, 20:39 Dziękuję Wam wszystkim. Pewnie jeszcze w gronie rodzinnym coś się rozegra i może da się jakoś przekonać męża do tej mojej Róży bądź Anieli. Ale jakoś tak mam przeczucie, że będzie jednak Marta, no chyba, że jeszcze jakiś pomysł mi wpadnie do głowy bo jeszcze 3 miesiące zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla dziewczynki 21.04.15, 23:13 Wlasciwie moge sie podpisac pod tym co juz napisano. Aniela , Roza, Kornelia czy Barbara wszystkie sa do nadania , ladnie sie zdrabniaja pasuja do malej dziewczynki i w wieku doroslym. Marta nie przemawia do mnie, moze dlatego ze znam sporo z mojego pokolenia. Oczywiscie jesli Wam sie obojgu podoba to nadaj, obiektywnie jest ladne . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 22.04.15, 14:35 Zdrowych 3 miesięcy życzę i szczęśliwego porodu Pochwal się po narodzinach córki! Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Imię dla dziewczynki 24.04.15, 00:02 asiak103 napisała: > Nie możemy dogadać się z mężem w kwestii imienia. W sumie jeszcze do lipca tros > zkę czasu jest, ale zaczęłam już myśleć. Mi się podoba Róża, Aniela. Mąż chce D > ominikę. Mówi coś jeszcze o Natalii (ostatecznie mogło by być). Co myślicie? Popieram te imiona obecnie mniej modne tj. Dominika lub Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 24.04.15, 14:34 Natalia jest rzeczywiście "mniej modna", 9 miejsce w rankingu ogólnopolskim w 2014. Jest właśnie najczęściej nadawana z wymienionych, proponowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 01.05.15, 15:47 Dominika i Natalia są obecnie bardzo modne - nadal. Wraz z Martą. Kolejność jest taka: Natalia, Marta, Dominika. Jak można wypowiadać się o popularności imion ignorując statystyki? A do autorki wątku: może znajdziesz coś dla siebie w podanym linku. Są w nim dane na temat nadawalności imion w 2014 r.: www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/ewidencja-ludnosci-dowo/statystyki-imion-i-nazw/12831,Najpopularniejsze-imiona-nadawane-w-2014-roku.html Odpowiedz Link Zgłoś