buglady 13.11.15, 21:22 Hej, spodziewam się dzidziusia, jeszcze nie wiadomo czy chłopczyk czy dziewczynka jednak zupełnie rozmijam się z mężem jeśli chodzi o gust. Co do chłopca to jeszcze jesteśmy w stanie się zgodzić na Adama lub Michała, ale jeśli chodzi o imię dla dziewczynki to dramat. Mężowi podobają się właściwie tylko imiona: Kasia, Asia i Ania. Mnie nie bardzo i wymarzyłam sobie Emilkę. Kompromis to Magdalena i Małgorzata. No i bądź tu człowieku mądry. A jak jest u Was? Macie podobne preferencje z Waszymi męzami/partnerami co do wyboru imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Problem z imieniem:) 13.11.15, 22:45 U mnie bylo tez ciezko, wlasciwie to imiona ktore podobaly sie nam wspolnie naleza do popularnych aktualnie. Wybralismy w koncu Emilke. jestem bardzo zadowolona i nie przejmuje sie wcale, ze na forum wiekszosci sie nie podoba. Ja uwielbiam Emilie i trzymam kciuki, zebys meza przekonala. Co do typow Twojego meza to nie wybralabym imienia ktore byly modne w moim pokoleniu, a wszystkie wymienione tu Kasie , Asie, Magdaleny i Malgorzaty to wg mnie powinny odpoczac . To bardzo piekne imiona. Jedynym imieniem, ktore moglabym nadac to Ania ma jakas ponadczasowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Problem z imieniem:) 13.11.15, 23:35 Ja też bardzo lubię Emilkę, moja córka o mały włos nie została Emilką, ale wyprzedził mnie kuzyni dał tak swojej córce, która urodziła sie tuż przed moją.Mimo popularności mam ogromną słabość do tego imienia. Również uważam, że Kasie itd., z Anią włącznie, to są imiona straszliwie zużyte w pokoleniu mamuś i nie byłabym ich w stanie nadać. Z mężem ciężko szło przy wyborze imienia dla córki, nie podobała mu się żadna z moich propozycji. Z synem (urodziłam 3 mies. temu) dłużej wałkowałam temat i w końcu zgodził się na imię, przed którym się wzbraniał początkowo. Sam proponował takie, których ja zupełnie nie czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina78 Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 01:11 U mnie było tak samo. Każde z nas wypisało po 10 propozycji i nie było ani jednego wspólnego trafienia.... Przy pierwszym dziecku, synu, poszłam na kompromis i w efekcie mały ma imię, które ani mnie a ni męża nie zachwyca, w dodatku jest mega popularne. Przy drugim dziecku, córce miałam wymarzone imię dla niej i udało mi się je wywalczyć Jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu. Propozycje twojego męża oraz te imiona kompromisowe są z lekka nieświeże... tak jak pisały dolcevita007 i lily-beth, są zużyte i należy im się odpoczynek. Spróbuj zawalczyć o Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 11:23 Myślę, ze wypisywanie 10 ulubionych imion przez każdego rodzica jest bardzo ryzykowne, bo przy mnogości imion spore jest zagrożenie, ze propozycje się nie spotkają. Polecałabym wspólną lekturę kalendarza i omawianie imienia po imieniu, które się podoba, które jest nie do przyjęcia, a które byłoby do zaakceptowania. U mnie przy pierwszym podejściu było taką drogą wyłonione dosłownie jedno imię (i to tylko dla chłopca), zaskakujące dla obu stron. Ostatecznie i tak stanęło na innym imieniu, ale pamiętam te żmudne negocjacje Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 11:38 Mieliśmy różne preferencje, ale na 2 na 3 razy satysfakcjonująco się dogadaliśmy. Pierwszy raz kiepsko nam wyszło... Na podstawie mojego doświadczenia radzę zająć się tematem wcześnie, nie odkładać, że "jakoś to będzie". Że kiedy dziecko się urodzi, to "powie kim jest", na "kogoś będzie wyglądać" itp, itd. Wg mnie zrobienie 2 list jest dobrym pomysłem- tak można ograniczyć liczbę imion do omawiania, mnie by się nie chciało omawiać wszystkich dostępnych w kalendarzu . A takie listy i tak się zmieniają, przynajmniej moja się zmieniała. Ale i tak, nawet w przypadku zmian, jest pula, obie strony mogą się z nią opatrzeć, osłuchać, przemyśleć itp, itd. A w razie absolutnej niezgodności, w stylu "twoje imiona po moim trupie", zawsze można jednak razem sięgnąć do kalendarza, czy innego zbioru imion wszelakich. A patrząc na wasze propozycje widzę, że trudno byłoby mi się dogadać się w kwestii imienia i z tobą i z twoim mężem. pink stinks Porównując się z innymi, możesz stać się próżny i zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz lepszych i gorszych od siebie. Dezyderata Odpowiedz Link Zgłoś
buglady Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 17:03 Męzowi podobają się po prostu najzwyklejsze, proste imiona a ja sama mam na imię Ania i jako dziecko cierpiałam, ze nie mam bardziej wyszukanego imienia. Co do Asi to nie bardzo mi się podoba, za to Joanna juz tak. Bedę forsowała Emilię, choć pewnie będzie cieżko bo mąż twierdzi, że w dziecinstwie niektóre dzieci wołały na małą Emilkę - debilka. No ale zawsze znajdą się dzieci, które coś 'dorymują'. Mąż jeszcze zgadza się na Oliwię, ja również jestem za tylko boję się, że teraz to bardzo popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 17:24 Popularność Emilii i Oliwii jest porównywalna, w zeszłym roku Oliwia była raptem 3 miejsca wyżej. Ja jestem za wspólnym przeglądaniem kalendarza, bo "z głowy" to można wcale nie pomyśleć o jakimś imieniu. U nas przy córce nie wpadły żadnemu do głowy Florentyna, Marcelina, a nawet Ewa... Jakbyśmy jakiś porządny słownik imion obejrzeli, pewnie byłaby Florką lub Ewcią. Przy synu mojego męża nie mogłam namówić na analizę słownika, więc sama go czytałam i pytałam o każde imię, które mnie nie odrzucało , o niektóre kilkakrotnie, bo przez 9 miesięcy to mu się niektóre osłuchały i zmieniał zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina78 Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 18:39 Facetom na ogół podobają się najprostsze i osłuchane imiona. Moja koleżanka ma córkę o imieniu Ania i teraz spodziewa się drugiej dziewczynki. I co się okazuje? Jej mąż nie chce słyszeć, o innym imieniu niż Hania. Podobno straszny z niego uparciuch i koleżance nie chce się walczyć, stwierdziła, że w sumie imię Hanna jej się podoba i będą mieli Anię i Hanię, chociaż oczywiście zdaje sobie sprawę, że to niezbyt praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 18:42 Trzymam kciuki za Emilkę . Tak jak napisałaś - do każdego imienia znajdzie się rym. Nazywam się Ania i rymowano moje imię z dużo ohydniejszym zwrotem niż "debilka". Popularność reszty imion Wam nie przeszkadza, więc nie widzę sensu w odrzucaniu z tego powodu Oliwii. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 20:32 buglady napisała: > Męzowi podobają się po prostu najzwyklejsze, proste imiona a ja sama mam na imi > ę Ania i jako dziecko cierpiałam, ze nie mam bardziej wyszukanego imienia. > Bedę forsowała Emilię, A dla mnie Emilia nie jest wcale bardziej wyszukana niż Anna czy Kasia. Trochę mniej popularna ale też z gatunku imion całkiem "zwykłych", osłuchanych itp. Choć rozumiem, że może się podobać. W każdym razie nie widzę znacznej różnicy między waszymi propozycjami. A może właśnie coś bardziej wyszukanego was pogodzi? Szukacie dalej, czy walczysz tylko i wyłącznie o Emilię? Odpowiedz Link Zgłoś
buglady Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 20:43 Szukamy dalej. Dla mnie Emilia absolutnie jest z innego 'rodzaju' niż Anna, Katarzyna czy Joanna, wg mnie Emilka brzmi ślicznie, dźwięcznie i bezpretensjonalnie. Ale ja nie znam osobiście żadnej Emilii (jedynie moja zmarła ciocia miała tak na imię i mowiono do niej Mila co też uważam brzmi bardzo ładnie) i może dlatego to imię jest dla mnie dość niespotykane. Z drugiej strony na pewno nie chcemy też imienia bardzo oryginalnego. Mi podoba się jeszcze Oliwia, Zuzanna (teraz bardzo popularne) i Milena (mąż oczywiście na nie). Póki co i ja i mąż zgadzamy się na Oliwię choć bez przekonania. Ale może będzie synek to wtedy Adaś i nie bedzie dylematów. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Problem z imieniem:) 14.11.15, 22:11 Moze Alicja, Michalina, Gabriela, Aurelia, Liliana, Weronika, Karolina....? Ja jestem za Emilia, bo wiem ze sie Tobie podoba. U mnie bylo to samo ja nie znalam jakiejs szerszej liczby Emilek stad mimo, ze jest aktualnie nadawane w moim odczuciu nie jest popularne. Julek znam sporo i to mi juz przeszkadza, popularnosc w otoczeniu. No i jeszcze odnosnie porownania Emilii do imion typu Kasia, Joanna . Absolutnie nie odbieram ich za popuarne w tym samym pokoleniu, odbieram je wobec tego inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Problem z imieniem:) 15.11.15, 08:05 buglady napisała: > Szukamy dalej. Dla mnie Emilia absolutnie jest z innego 'rodzaju' niż Anna, K > atarzyna czy Joanna, wg mnie Emilka brzmi ślicznie, dźwięcznie i bezpretensjona > lnie. > Mi podoba się jeszcze Oliwia, Zuzanna (teraz bardzo popularne) i Milena (mąż oc > zywiście na nie). Ok, rozumiem. Mam jednak zupełnie różny gust niż wy. Więc już cicho czekam na efekt waszych negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
buglady Re: Problem z imieniem:) 15.11.15, 12:06 Paula.anna a tak z ciekawości jakie Ty masz preferencje/jakie imiona mają Twoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Problem z imieniem:) 17.11.15, 07:06 buglady napisała: > Paula.anna a tak z ciekawości jakie Ty masz preferencje/jakie imiona mają Twoje > dzieci? Buglady, nie lubię imion popularnych, szybko mi brzydną, tracą ewentualny urok. Nie podobają mi się i już. Lubię imiona wyróżniające człowieka na tyle, żeby nie potrzebował ciągle nazwiska do identyfikacji, np w przedszkolu, szkole itp. Moja I córka to Anna- nie wiem, jak to się stało, serio. Na szczęście nie spotyka wiele dziewczynek imienniczek, przynajmniej na razie. W przedszkolu nawet była jedyna, fuks . II to Matylda Klara, syn to Feliks Józef. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Problem z imieniem:) 15.11.15, 09:26 piszesz, że sama cierpiałaś, że nie masz wyszukanego imienia, tylko że Emilka dla twojej córki będzie tak samo "wyszukana" jak dla ciebie Ania. Pewnie w każdej klasie znajdzie swoją imienniczkę. Z twoich propozycji podobajaą mi się Małgosia i Magda oba piękne a wśród dzieci rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
buglady Re: Problem z imieniem:) 15.11.15, 09:33 Tak, ale z drugiej strony nie nadam dziecku imienia tylko po to, żeby się wyróżniało. Ale Małgosia i Magda też fajne. Mąż jeszcze zgadza się na Zuzannę, wg mnie to sliczne imię ale teraz jest tak popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Problem z imieniem:) 17.11.15, 07:11 buglady napisała: > Tak, ale z drugiej strony nie nadam dziecku imienia tylko po to, żeby się wyróżniało. To jasne, imię ma się podobać wybierającym je rodzicom. Ale już pytałam- absolutnie nic mniej oklepanego ci nie odpowiada? Czy nie bo nie ? Albo może raczej tak, bo tak. Bo to też jakiś argument. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Problem z imieniem:) 16.11.15, 18:33 Wybrałabym kompromis. Jeszcze nie miałam okazji wybierać imienia dla swojego potomka, ale już teraz wiem, że z moim partnerem będzie to przeprawa przez męki... ech.... Mamy zupełnie inne zdanie na tematy imiennicze Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Problem z imieniem:) 17.11.15, 00:15 Z waszych propozycji wybrałabym Małgorzatę, ale tak bez przekonania, po prostu jest chyba najmniej populara. Jeśli mąż lubi osłuchane imiona, to może Izabela, Dorota, Barbara, Ewa? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Problem z imieniem:) 23.11.15, 02:17 Ja w prawdzie nie spodziewam sie dziecka, i nawet nie planuje w najbliższym czasie, ale jestem wielka fanka imion dlatego wybrane imiona dla dzieci mam juz od dłuższego czasu. Kiedy zaczęłam sie spotykać z moim obecnym partnerem przy okazji jakiejś tam rozmowy padły nasze ulubione imiona i choć juz nie pamietam jakie mój podał, to pamietam ze go skrytykowałam ze mi sie one zupełnie nie podobają i nigdy tak bym nie nazwała dziecka. Od tego czasu gdy jest jakaś rozmowa o dzieciach mój zawsze mówi ze my jeszcze nie planujemy Alexandra (moje wymarzone imię dla chłopca) ale imię juz wybraliśmy. Nie wiem tylko czy mój chłopak tak mówi bo on w sumie to by chciał juz dziecko i próbuje mnie w ten sposób przekonać byśmy sie w końcu zdecydowali, a pózniej powie ze jednak imię mu sie nie podoba, czy może rzeczywiście uległ mojemu zdaniu i zechce by wybór imienia należał tylko do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś