Dodaj do ulubionych

Numer 4 - potrzebne imię!

21.11.15, 16:35
Staram się dobrać imię tak, by pasowało do reszty smile nazwisko polskie, kończy się na -ski. Nie umiem się zdecydować, a dziecko przyjdzie na świat jeszcze przed świętami, więc został nam niecały miesiąc. Starsze: Weronika, Krystyna, Sebastian. Maluszek będzie dziewczynką smile. Zastanawiam się nad imionami: Celia, Tamara, Wioleta, Lena. Wolałabym bez polskich znaków. Macie jakieś pomysły? Co myślicie o moich pomysłach?
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 17:49
      myslalam, ze masz tylko dziecko, nie trolluj !

forum.gazeta.pl/forum/w,898,159356962,159356962,_Nie_przyjedziemy_na_swieta_.html
      • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:05
        Poczytaj, proszę, moje starsze wątki smile.
      • mrts Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:07
        Eee... z tego postu wynika, ze dzieci jest co najmniej dwoje + jedno w drodze wink

PS. Lena? Nie przeszkadza Ci ta przeogromna popularność?
        • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:16
          Nie wiem, czy aż tak przeogromna w moim otoczeniu smile Weronika ma w przedszkolu w grupie dwie koleżanki o tym samym imieniu, nie przeszkadza mi to. A Leny ani jednej.
          • florianne Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:26
            Nie ma co zakładać, że córka spędzi całe życie w obecnym otoczeniu. A tłumy Len z "boomu" dopiero wejdą do przedszkoli.
            Odrzuciłabym Wioletę - to taki dawny odpowiednik Nikoli. Celia niby w porządku, ale niezbyt ciekawie mi się kojarzy. Zostaje Tamara.

Imiona starszych dzieci są z tak różnych "bajek", że ciężko coś dobrać. Może: Blanka, Helena, Paulina, Marcelina, Urszula, Malwina, Klara, Emma, Sara, Ida.
            • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:38
              Nie upieram się na Wioletę, to po cioci, która mi kiedyś w życiu dużo pomogła. Mąż chciałby Warwara po swojej babci, ja nie chcę, zdrobnienie to Waria, boję sie, że zostanie przerobiona na "Wariat" smile). Jego drugi typ to Dominika.
              • mrts Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 19:26
                Mnie to się brzmieniowo "Lena" podoba, ale statystyki krzyczą NIE wink
                Dominika jest bardzo ładnym imieniem, ale Weronika i Dominika razem?
                A powiem szczerze, ze o faworycie męża to nawet nie słyszałam...
                Podzielam też opinię o Wiolecie.
    • koralina78 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 19:47
      Fajna ta Warwara i zdrobnienie Waria - kojarzę to imię z "Dzieci Arbatu". Jak to właściwie jest z tym imieniem, ktoś wie? to jest rosyjska wersja Barbary czy Barbara też funkcjonuje. Waria w ogóle mi się nie kojarzy z wariatem i gorzej by było, gdyby zdrabniało się Wasia idąc tropem Barbary.

Z twoim propozycji podoba mi się Tamara - egzotyczne, tajemnicze i rzadkie. Póki żyję spotkałam tylko dwie.

A to pierwsze imię, które podajesz to Celia, czy zgubiłaś n i miała być Celina?
      • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 21:16
        Nie, nie Celina. Celia.
      • dolcevita007 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 21:32
        Najbardziej podoba mi sie Tamara od Warwary wole Barbare chociaz zdrobnienie Waria jest ladne.
        Ja tez nie znam Celii, brzmienie ma srednie bez zachwytu. Leny nie lubie, dla mnie za duzo tego dobrego. Podobalo mi sie na studiach , mialam wtedy jedna kolezanke z roku Lene i wydawalo mi sie jej imie oryginalne.
        Moje propozycje Aurelia, Anastazja, Izabela, Waleria, Tatiana, Walentyna, Jowita, Natasza, Nadzieja czy jej rosyjski odpowiednik chyba masz wschodnie korzenie? A moze sie myle. A i jeszcze Cecylia.
    • lily-beth Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 20:01
      Trdno będzie dopasować do reszty, bo starszaki mają imiona w zupełnie różnych stylach, a propozycje, to tez kompletnie inna bajka, zwłaszcza w połączeniu z Krystyną mi zgrzytają.
      Pasowałoby mi ciut lepiej - Celina lub Cecylia zamiast Celii, Barbara zamiast Warwary, Helena zamiast Leny, Wiktoria zamiast Wiolety.
      Moje propozycje: Marianna, Ewa, Hanna, Urszula, Aurelia, Liliana, Kalina, Kornelia, Aniela, Emilia.
      Dominika i Weronika to dla mnie za dużo Nik.
    • dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 23:45
      Zgadzam się z Lily- każde dziecko ma imię z innej bajki (w moim odczuciu), a Twoje propozycje to kolejne bajki do tego "misz-maszu" wink

- Celia - mnie nie zachwyca; do imion starszaków też ma się nijak. Wolałabym jednak Celinę, według mnie pasuje całkiem przyzwoicie
      - Tamara - samo imię nie w moim guście, ale do imion rodzeństwa pasuje mi chyba najbardziej spośród Twoich propozycji. Szukałabym jednak dalej.
      - Wioleta - przebrzmiała sezonówka z dawnych lat, z pewnością bym się na nią nie zdecydowała. Choć sama Wiola całkiem mi się podoba.
      - Lena - obrzydliwie popularna. Do tego skoczyła na 1 miejsce właściwie znikąd, obstawiam, że równie szybko zniknie - to przepis na sezonówkę. Ponadto według mnie jest strasznie mdła, nijaka, bezbarwna i taka bez wyrazu.

Jeśli chodzi o propozycje męża, które wymieniłaś:
      - Warwara - w Polsce mamy Barbarę i tego bym się trzymała. Basia fajnie pasuje do Weroniki i Krystyny, poważnie bym ją rozważyła. Warwara w moim odczuciu bardzo dziwna i totalnie niezgrywająca się z imionami starszych dzieci.
      - Dominika - właściwie to imię najbardziej mi pasuje ze wszystkich propozycji, ale macie już jedną "Nikę", więc nie nadałabym drugiej. Imiona dziewczynek brzmiałby wtedy "Weronika, Dominika i .... Krystyna" , nie pasowałoby mi to.

Czyli wybrałabym Tamarę, albo Celinę (nie Celię) i Barbarę (nie Warwarę). Z pewnością odrzuciłabym Dominikę, Lenę i Wioletę. A moje propozycje są takie (te pogrubione szczególnie mi pasują):

Aniela, Alicja, Alina, Agata, Anna, Cecylia, Daria, Daniela, Ewa, Emilia, Helena, Izabela, Joanna, Julianna, Kornelia, Laura, Lilian(n)a, Lidia, Marianna, Matylda, Marta, Melania, Teresa, Wanda
    • annthonka Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 00:27
      Z podanych przez Ciebie tylko Tamara, ale też bez entuzjazmu.

Każde z imion Twoich dzieci jest z innej parafii, ciężko wyczuć Twój gust i zaproponować coś jeszcze.
    • luska.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 09:42
      szczerze to żadne mi się nie podoba. Tamara bardzo ruskie. Lena popularne do .... Celia kojarzy mi się z cepelią, Wiola chyba jeszcze najlepsze z tych wszystkich
    • gaudencja Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 10:25
      Żadne z imion, które wymieniłaś, nie pasuje stylistycznie do rodzeństwa. Z nich wybrałabym Celię. Jest w porządku.

Tamara - w sumie niby też się nada, nie polecam jej jedynie dlatego, ze okropnie mi się nie podoba (czytam ją jako "ta mara"), ale de gustibus non est disputandum.

Lena - jest to obecnie imię żeńskie nr 1 i nie ma co się łudzić, ze akurat z twojego otoczenia i z otoczenia córki Leny wywieje. Poza tym nie wypada nadawać takiej formy przy wschodnich korzeniach, bo to nie imię, a zdrobnienie (od Jelieny). W tym przypadku polecałabym Helenę, można ją zdrabniać do Leny.

Wioletta - absolutnie odpada, to sezonówka o minionej już chwale, obecnie będzie postrzegana jako lekki obciach.

Warwara - jeśli to imię po babci, oczywiście jest uzasadnienie, żeby je nadać w rosyjskim (wschodniosłowiańskim) odpowiedniku, a nie w polskiej formie Barbara. Można także rozważyć "przetłumaczoną" Barbarę na cześć babci, mówić do niej można dowolną formą, w innym języku także wink Waria to akurat IMO piękne zdrobnienie, bardziej bałabym się, że utrze się w Polsce zdrobnienie Warka, a to jest i miasto, i piwo.

Z innej mańki - jedyny klucz, jakiego byłam się w stanie dopatrzyć w imionach Twoich dzieci, to klucz XV/XVI-wieczny. To wtedy były popularne zarówno Krystyna, jak i Sebastian (przykłady: pl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_z_Felsztyna pl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Fabian_Klonowic ).

W takim razie sięgamy do rankingu imion kobiet Minakowskiego, i mamy tam takie pomysły, jak np. wspomniane Barbara czy Helena, ale także np. Marianna.

Ze względu na konotacje wschodnie rodziny sięgamy jeszcze do statystyki z powiatu mielnickiego w XVI-XVII wieku i mamy tam Teodorę, Anastazję, Tacjanę, Ksenię, Juliannę.
    • cyprian21 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 16:16
      Imiona twoich córek poprzez literę "r" są dźwięczne, to następne można by również wybrać z literą "r" :

Aleksandra
      Aurelia
      Dagmara
      Dorota
      Irena
      Kornelia
      Karina
      Grażyna
      Barbara/Warwara
      Urszula
      Renata
      Tamara
      Teresa
    • meriyem Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 22:31
      Z Twoich Propozycji podoba mi sie Tamara. Odradzałbym stanowczo Lenę - nijaka, a do tego strasznie popularna.
      Od siebie dorzucam Anastazje, Aurelię, Kornelię, Marceline, Matyldę, Estere, Gabriele, Helenę ( alternatywa dla Leny) Olimpie, Stefanię.
    • liliowewzgorze Re: Numer 4 - potrzebne imię! 23.11.15, 00:25
      Tamara - Piękne imię, takie tajemnicze i kobiece smile
      Lena też fajna ale bardzo popularna
      reszta tak średnio.
      Dodaję Klementynę smile
    • abiela Re: Numer 4 - potrzebne imię! 23.11.15, 00:43
      Hej,
      mnie podoba się Celia najbardziej z propozycji, aczkolwiek bardzo odstaje od imion rodzeństwa i w kwestii popularności i stylistyki. Przełnęłabym jeszcze Tamarę, choć mi się nie podoba. Lena jest strasznie popularna i mdła, a Wioletta, jak już napisano, przebrzmiała. Mnie podoba się za to Wiola.
    • vi0let Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 00:10
      Na siłę wybrałabym Tamarę. Barbara po babci bardzo fajnie i lepiej brzmi dla mnie w naszej wersji. Proponuję jeszcze Zoję, Anastazję, Alinę, Izabelę, Judytę.
    • paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 09:08
      Trudna sprawa, bo trudno mi odgadnąć klucz, wg jakiego nadajesz imiona.
      A druga sprawa- propozycje zupełnie nie w moim guście.
      Od razu skreśliłabym Lenę- ma dla mnie urok śniętej ryby + ta oszałamiająca popularność -> daj dziecku imię nie wymagające wołania po nazwisku wink.
      Wioletta- jedno z imion, które mi się wyjątkowo nie podobają.
      Tamara- nie wzbudza takiego "brrr" jak wyżej wymienione, ale też nie moja bajka. I nijak się ma do Krystyny, choć to wg mnie sprawa drugorzędna.
      Celia- hm, trudno mi się wypowiedzieć, brzmi jak ucięta Celina.

czerwczyna90 napisała:

> Mąż chciałby Warwara po swojej babci, ja nie chcę, zdrobnienie to Waria, boję s
      > ie, że zostanie przerobiona na "Wariat" smile). Jego drugi typ to Dominika.

Przyznam, że chyba pierwszy raz widzę Warwarę. I nie podoba mi się uncertain.
      Jeśli, jak pisze Dalenia, Warwara to po polsku Barbara- to bardzo podobałaby się właśnie Basia!
      Dominika też niezła, szczególnie jeśli jest do wyboru zamiast Leny czy Wiolety.

A tak ode mnie, co by jakoś tam pasowało...
      Do Krystyny pasuje mi Danuta smile I Teresa.
      A może coś "bezpiecznego"- Maria, Urszula, Zofia, Alicja, Emilia, Ewa, Helena? A może Halina?
      • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:36
        Może faktycznie Teresa... to ładne imię, tylko takie trochę ciotkowe.
        • dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:38
          Wydaje mi się, że nie bardziej niż Krystyna wink
        • paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 12:19
          Mnie Teresa wydaje się mniej ciotkowata niż Krystyna smile.
          • florianne Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 16:29
            paula.anna napisała:

> Mnie Teresa wydaje się mniej ciotkowata niż Krystyna smile.

Podpisuję się.
            • lily-beth Re: Numer 4 - potrzebne imię! 30.11.15, 13:56
              Dla mnie oba ciotkowate, bo akurat mam ciotki o tych imionach big_grin Teresa mi się nigdy nie podobała.
        • luska.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 29.11.15, 22:32
          dla mnie babciowate.. nie chciałabym mieć tak na imię
        • vi0let Re: Numer 4 - potrzebne imię! 02.12.15, 12:18
          Znam ze słyszenia pięcioletnią Teresę, na którą rodzina woła uroczym zdrobnieniem Tesia. smile Jestem za Teresą.
    • adriankaa.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 20:40
      Do imion rodzeństwa najlepiej pasowała by według mnie Tamara
      Pózniej Lena, Celia, Wioleta
      • tami46 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 23:23
        Mam w rodzinie 10-letnią Tamarę - ładna ,mądra i z charakterem dziewczynka.
    • justii23 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:44
      Lena bądź Tamara, z propozycji męża Dominika

ja dorzucę Natalię, Gabrielę, Karolinę, Kornelię
    • czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 00:19
      Dziękuję wszystkim za pomoc smile. Mała Basia już jest z nami w domu! Pomyślałam, że możecie być ciekawe, jakie imię zostało wybrane, skoro wypisałyście tyle propozycji. A więc: Barbara Adrianna. Jeszcze raz wielkie dzięki!
      • paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 08:23
        Gratulacje!
        Bardzo podobają mi się wybrane imiona.
      • dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 10:20
        Moje gratulacje! Według mnie Basia świetnie pasuje do pozostałej trójki. To chyba najlepszy wybór, jakiego mogliście dokonać smile
      • gaudencja Re: Numer 4 - potrzebne imię! 09.01.16, 10:51
        Gratuluję, myślę że to bardzo rozsądny wybór! smile
        • dolcevita007 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 09.01.16, 12:46
          Gratuluje Basia sliczne imie! Niech sie zdrowo chowa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.