czerwczyna90 21.11.15, 16:35 Staram się dobrać imię tak, by pasowało do reszty nazwisko polskie, kończy się na -ski. Nie umiem się zdecydować, a dziecko przyjdzie na świat jeszcze przed świętami, więc został nam niecały miesiąc. Starsze: Weronika, Krystyna, Sebastian. Maluszek będzie dziewczynką . Zastanawiam się nad imionami: Celia, Tamara, Wioleta, Lena. Wolałabym bez polskich znaków. Macie jakieś pomysły? Co myślicie o moich pomysłach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majarzeszow Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 17:49 myslalam, ze masz tylko dziecko, nie trolluj ! forum.gazeta.pl/forum/w,898,159356962,159356962,_Nie_przyjedziemy_na_swieta_.html Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:05 Poczytaj, proszę, moje starsze wątki . Odpowiedz Link Zgłoś
mrts Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:07 Eee... z tego postu wynika, ze dzieci jest co najmniej dwoje + jedno w drodze PS. Lena? Nie przeszkadza Ci ta przeogromna popularność? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:16 Nie wiem, czy aż tak przeogromna w moim otoczeniu Weronika ma w przedszkolu w grupie dwie koleżanki o tym samym imieniu, nie przeszkadza mi to. A Leny ani jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:26 Nie ma co zakładać, że córka spędzi całe życie w obecnym otoczeniu. A tłumy Len z "boomu" dopiero wejdą do przedszkoli. Odrzuciłabym Wioletę - to taki dawny odpowiednik Nikoli. Celia niby w porządku, ale niezbyt ciekawie mi się kojarzy. Zostaje Tamara. Imiona starszych dzieci są z tak różnych "bajek", że ciężko coś dobrać. Może: Blanka, Helena, Paulina, Marcelina, Urszula, Malwina, Klara, Emma, Sara, Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 18:38 Nie upieram się na Wioletę, to po cioci, która mi kiedyś w życiu dużo pomogła. Mąż chciałby Warwara po swojej babci, ja nie chcę, zdrobnienie to Waria, boję sie, że zostanie przerobiona na "Wariat" ). Jego drugi typ to Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
mrts Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 19:26 Mnie to się brzmieniowo "Lena" podoba, ale statystyki krzyczą NIE Dominika jest bardzo ładnym imieniem, ale Weronika i Dominika razem? A powiem szczerze, ze o faworycie męża to nawet nie słyszałam... Podzielam też opinię o Wiolecie. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina78 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 19:47 Fajna ta Warwara i zdrobnienie Waria - kojarzę to imię z "Dzieci Arbatu". Jak to właściwie jest z tym imieniem, ktoś wie? to jest rosyjska wersja Barbary czy Barbara też funkcjonuje. Waria w ogóle mi się nie kojarzy z wariatem i gorzej by było, gdyby zdrabniało się Wasia idąc tropem Barbary. Z twoim propozycji podoba mi się Tamara - egzotyczne, tajemnicze i rzadkie. Póki żyję spotkałam tylko dwie. A to pierwsze imię, które podajesz to Celia, czy zgubiłaś n i miała być Celina? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 21:16 Nie, nie Celina. Celia. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 21:32 Najbardziej podoba mi sie Tamara od Warwary wole Barbare chociaz zdrobnienie Waria jest ladne. Ja tez nie znam Celii, brzmienie ma srednie bez zachwytu. Leny nie lubie, dla mnie za duzo tego dobrego. Podobalo mi sie na studiach , mialam wtedy jedna kolezanke z roku Lene i wydawalo mi sie jej imie oryginalne. Moje propozycje Aurelia, Anastazja, Izabela, Waleria, Tatiana, Walentyna, Jowita, Natasza, Nadzieja czy jej rosyjski odpowiednik chyba masz wschodnie korzenie? A moze sie myle. A i jeszcze Cecylia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 20:01 Trdno będzie dopasować do reszty, bo starszaki mają imiona w zupełnie różnych stylach, a propozycje, to tez kompletnie inna bajka, zwłaszcza w połączeniu z Krystyną mi zgrzytają. Pasowałoby mi ciut lepiej - Celina lub Cecylia zamiast Celii, Barbara zamiast Warwary, Helena zamiast Leny, Wiktoria zamiast Wiolety. Moje propozycje: Marianna, Ewa, Hanna, Urszula, Aurelia, Liliana, Kalina, Kornelia, Aniela, Emilia. Dominika i Weronika to dla mnie za dużo Nik. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 21.11.15, 23:45 Zgadzam się z Lily- każde dziecko ma imię z innej bajki (w moim odczuciu), a Twoje propozycje to kolejne bajki do tego "misz-maszu" - Celia - mnie nie zachwyca; do imion starszaków też ma się nijak. Wolałabym jednak Celinę, według mnie pasuje całkiem przyzwoicie - Tamara - samo imię nie w moim guście, ale do imion rodzeństwa pasuje mi chyba najbardziej spośród Twoich propozycji. Szukałabym jednak dalej. - Wioleta - przebrzmiała sezonówka z dawnych lat, z pewnością bym się na nią nie zdecydowała. Choć sama Wiola całkiem mi się podoba. - Lena - obrzydliwie popularna. Do tego skoczyła na 1 miejsce właściwie znikąd, obstawiam, że równie szybko zniknie - to przepis na sezonówkę. Ponadto według mnie jest strasznie mdła, nijaka, bezbarwna i taka bez wyrazu. Jeśli chodzi o propozycje męża, które wymieniłaś: - Warwara - w Polsce mamy Barbarę i tego bym się trzymała. Basia fajnie pasuje do Weroniki i Krystyny, poważnie bym ją rozważyła. Warwara w moim odczuciu bardzo dziwna i totalnie niezgrywająca się z imionami starszych dzieci. - Dominika - właściwie to imię najbardziej mi pasuje ze wszystkich propozycji, ale macie już jedną "Nikę", więc nie nadałabym drugiej. Imiona dziewczynek brzmiałby wtedy "Weronika, Dominika i .... Krystyna" , nie pasowałoby mi to. Czyli wybrałabym Tamarę, albo Celinę (nie Celię) i Barbarę (nie Warwarę). Z pewnością odrzuciłabym Dominikę, Lenę i Wioletę. A moje propozycje są takie (te pogrubione szczególnie mi pasują): Aniela, Alicja, Alina, Agata, Anna, Cecylia, Daria, Daniela, Ewa, Emilia, Helena, Izabela, Joanna, Julianna, Kornelia, Laura, Lilian(n)a, Lidia, Marianna, Matylda, Marta, Melania, Teresa, Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 00:27 Z podanych przez Ciebie tylko Tamara, ale też bez entuzjazmu. Każde z imion Twoich dzieci jest z innej parafii, ciężko wyczuć Twój gust i zaproponować coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 09:42 szczerze to żadne mi się nie podoba. Tamara bardzo ruskie. Lena popularne do .... Celia kojarzy mi się z cepelią, Wiola chyba jeszcze najlepsze z tych wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 10:25 Żadne z imion, które wymieniłaś, nie pasuje stylistycznie do rodzeństwa. Z nich wybrałabym Celię. Jest w porządku. Tamara - w sumie niby też się nada, nie polecam jej jedynie dlatego, ze okropnie mi się nie podoba (czytam ją jako "ta mara"), ale de gustibus non est disputandum. Lena - jest to obecnie imię żeńskie nr 1 i nie ma co się łudzić, ze akurat z twojego otoczenia i z otoczenia córki Leny wywieje. Poza tym nie wypada nadawać takiej formy przy wschodnich korzeniach, bo to nie imię, a zdrobnienie (od Jelieny). W tym przypadku polecałabym Helenę, można ją zdrabniać do Leny. Wioletta - absolutnie odpada, to sezonówka o minionej już chwale, obecnie będzie postrzegana jako lekki obciach. Warwara - jeśli to imię po babci, oczywiście jest uzasadnienie, żeby je nadać w rosyjskim (wschodniosłowiańskim) odpowiedniku, a nie w polskiej formie Barbara. Można także rozważyć "przetłumaczoną" Barbarę na cześć babci, mówić do niej można dowolną formą, w innym języku także Waria to akurat IMO piękne zdrobnienie, bardziej bałabym się, że utrze się w Polsce zdrobnienie Warka, a to jest i miasto, i piwo. Z innej mańki - jedyny klucz, jakiego byłam się w stanie dopatrzyć w imionach Twoich dzieci, to klucz XV/XVI-wieczny. To wtedy były popularne zarówno Krystyna, jak i Sebastian (przykłady: pl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_z_Felsztyna pl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Fabian_Klonowic ). W takim razie sięgamy do rankingu imion kobiet Minakowskiego, i mamy tam takie pomysły, jak np. wspomniane Barbara czy Helena, ale także np. Marianna. Ze względu na konotacje wschodnie rodziny sięgamy jeszcze do statystyki z powiatu mielnickiego w XVI-XVII wieku i mamy tam Teodorę, Anastazję, Tacjanę, Ksenię, Juliannę. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian21 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 16:16 Imiona twoich córek poprzez literę "r" są dźwięczne, to następne można by również wybrać z literą "r" : Aleksandra Aurelia Dagmara Dorota Irena Kornelia Karina Grażyna Barbara/Warwara Urszula Renata Tamara Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
meriyem Re: Numer 4 - potrzebne imię! 22.11.15, 22:31 Z Twoich Propozycji podoba mi sie Tamara. Odradzałbym stanowczo Lenę - nijaka, a do tego strasznie popularna. Od siebie dorzucam Anastazje, Aurelię, Kornelię, Marceline, Matyldę, Estere, Gabriele, Helenę ( alternatywa dla Leny) Olimpie, Stefanię. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Numer 4 - potrzebne imię! 23.11.15, 00:25 Tamara - Piękne imię, takie tajemnicze i kobiece Lena też fajna ale bardzo popularna reszta tak średnio. Dodaję Klementynę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Numer 4 - potrzebne imię! 23.11.15, 00:43 Hej, mnie podoba się Celia najbardziej z propozycji, aczkolwiek bardzo odstaje od imion rodzeństwa i w kwestii popularności i stylistyki. Przełnęłabym jeszcze Tamarę, choć mi się nie podoba. Lena jest strasznie popularna i mdła, a Wioletta, jak już napisano, przebrzmiała. Mnie podoba się za to Wiola. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 00:10 Na siłę wybrałabym Tamarę. Barbara po babci bardzo fajnie i lepiej brzmi dla mnie w naszej wersji. Proponuję jeszcze Zoję, Anastazję, Alinę, Izabelę, Judytę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 09:08 Trudna sprawa, bo trudno mi odgadnąć klucz, wg jakiego nadajesz imiona. A druga sprawa- propozycje zupełnie nie w moim guście. Od razu skreśliłabym Lenę- ma dla mnie urok śniętej ryby + ta oszałamiająca popularność -> daj dziecku imię nie wymagające wołania po nazwisku . Wioletta- jedno z imion, które mi się wyjątkowo nie podobają. Tamara- nie wzbudza takiego "brrr" jak wyżej wymienione, ale też nie moja bajka. I nijak się ma do Krystyny, choć to wg mnie sprawa drugorzędna. Celia- hm, trudno mi się wypowiedzieć, brzmi jak ucięta Celina. czerwczyna90 napisała: > Mąż chciałby Warwara po swojej babci, ja nie chcę, zdrobnienie to Waria, boję s > ie, że zostanie przerobiona na "Wariat" ). Jego drugi typ to Dominika. Przyznam, że chyba pierwszy raz widzę Warwarę. I nie podoba mi się . Jeśli, jak pisze Dalenia, Warwara to po polsku Barbara- to bardzo podobałaby się właśnie Basia! Dominika też niezła, szczególnie jeśli jest do wyboru zamiast Leny czy Wiolety. A tak ode mnie, co by jakoś tam pasowało... Do Krystyny pasuje mi Danuta I Teresa. A może coś "bezpiecznego"- Maria, Urszula, Zofia, Alicja, Emilia, Ewa, Helena? A może Halina? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:36 Może faktycznie Teresa... to ładne imię, tylko takie trochę ciotkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:38 Wydaje mi się, że nie bardziej niż Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 12:19 Mnie Teresa wydaje się mniej ciotkowata niż Krystyna . Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 16:29 paula.anna napisała: > Mnie Teresa wydaje się mniej ciotkowata niż Krystyna . Podpisuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Numer 4 - potrzebne imię! 30.11.15, 13:56 Dla mnie oba ciotkowate, bo akurat mam ciotki o tych imionach Teresa mi się nigdy nie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 29.11.15, 22:32 dla mnie babciowate.. nie chciałabym mieć tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Numer 4 - potrzebne imię! 02.12.15, 12:18 Znam ze słyszenia pięcioletnią Teresę, na którą rodzina woła uroczym zdrobnieniem Tesia. Jestem za Teresą. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 20:40 Do imion rodzeństwa najlepiej pasowała by według mnie Tamara Pózniej Lena, Celia, Wioleta Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 26.11.15, 23:23 Mam w rodzinie 10-letnią Tamarę - ładna ,mądra i z charakterem dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 27.11.15, 11:44 Lena bądź Tamara, z propozycji męża Dominika ja dorzucę Natalię, Gabrielę, Karolinę, Kornelię Odpowiedz Link Zgłoś
czerwczyna90 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 00:19 Dziękuję wszystkim za pomoc . Mała Basia już jest z nami w domu! Pomyślałam, że możecie być ciekawe, jakie imię zostało wybrane, skoro wypisałyście tyle propozycji. A więc: Barbara Adrianna. Jeszcze raz wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 08:23 Gratulacje! Bardzo podobają mi się wybrane imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Numer 4 - potrzebne imię! 07.01.16, 10:20 Moje gratulacje! Według mnie Basia świetnie pasuje do pozostałej trójki. To chyba najlepszy wybór, jakiego mogliście dokonać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Numer 4 - potrzebne imię! 09.01.16, 10:51 Gratuluję, myślę że to bardzo rozsądny wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Numer 4 - potrzebne imię! 09.01.16, 12:46 Gratuluje Basia sliczne imie! Niech sie zdrowo chowa! Odpowiedz Link Zgłoś