10.12.15, 23:32
Swojego wątku dekadę temu dorobiła się Zina, czyli zdrobnienie od Zenaidy, ale sama Zenaida - nigdy; po takim czasie warto zresztą odświeżyć temat.

Wpadła mi w oko na jakiejś liście na "z", kiedy szukałam imion do forumowej zabawy, ale kojarzę ją tylko z rosyjskiej (a wręcz radzieckiej) literatury. Brzmi bardzo ładnie, kojarzy mi się z piękną, tajemniczą kobietą, trochę ezoterycznie, zdrobnienie jest z kolei urocze, a imię dość wygodne na każdym etapie życia (swobodnie wyobrażam sobie kilkumiesięczną Zinkę i dr. Zenaidę). Jednocześnie nie wiem, czy nie jest za bardzo... no nie wiem, mam skojarzenia z elfami wink Znalazłam gdzieś info, że w XX wieku było około 500 nadań - pewnie głównie na wschodzie kraju. Ładne? Brzydkie? Pretensjonalne? Co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Zenaida 11.12.15, 00:07
      Podoba mi sie bardzo jednak mam skojarzenie kiedy wymawiam je ze znajda, a to juz mnie lekko odstrasza.
    • dasza_dm Re: Zenaida 11.12.15, 00:13
      Podoba mi się skrót Zenia, nie podoba wymowa - kilka dni temu spotkalam u lekarza panią ok. 60 lat, wymawiala swe imię przez "j", czyli "Zenajda". Wychodzi prawie "znajda". Gdyby wymawiano je przez "i" zachwycalabym się tym imieniem.
    • dalenia Re: Zenaida 11.12.15, 11:50
      Właśnie zawsze byłam ciekawa, czy to imię wymawia się jako "Zena-ida" czy "Zenajda". Mnie się wydaje, że ta pierwsze wersja, ale po wypowiedzi Daszy mam wątpliwości wink

Imię fajne, choć dla mnie zbyt pojechane. Nie miałabym odwagi. Ale zdrobnienia urocze - Zina, Zenia, nawet Ida. Bardzo bym się ucieszyła z jakiejś małej Zenaidy, choć tak jak mówię - trzeba do niej dużej odwagi (przynajmniej w moim odczuciu wink).
      • lily-beth Re: Zenaida 11.12.15, 11:57
        Zenia bardziej podoba mi się od Zenobii, Zenaida dla mnie brzmi zbyt egzotycznie.
        • aka10 Re: Zenaida 11.12.15, 20:06
          Znalam kiedys Zinaide.
    • gaudencja Re: Zenaida 12.12.15, 10:35
      Całkiem mi się podoba, choć swojej córki tak bym nie nazwała.
      Im bardziej na wschód, tym bardziej jest Zinajdą. W Polsce wymawiałabym konsekwentnie przez krórkie "i".
    • olinininka Re: Zenaida 12.12.15, 11:23
      Szarrak właśnie w tym tygodniu o tym imieniu myślałam. W swoje pracy spotkałam osobę noszącą to imię. Dodam jeszcze że pani Zenaida ma synową Zinaidę.
      • dalenia Re: Zenaida 12.12.15, 17:59
        U mnie w rodzinie są Anny, synowe Ann - 2 takie przypadki. Ale z tą Zenaidą i Zinaidą to faktycznie ciekawy zbieg okoliczności smile
        • lily-beth Re: Zenaida 12.12.15, 20:09
          U mnie Elżbieta teściowa i synowa, ale o taki zbieg okoliczności łatwiej. Tej Zinaidy to chyba syn specjalnie szukał wink
    • florianne Re: Zenaida 12.12.15, 21:20
      Nie podoba mi się chyba żadne imię zaczynające się na "Zen". Zenaida nie jest wyjątkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.