Dodaj do ulubionych

dla córeczki

12.01.16, 12:45
Dzień Dobry,
szukam pomysłu na imię dla córki, bo choć jeszcze płci dziecka nie znamy, to synek prawie na pewno będzie Kajetanem (myślałam o Witoldzie, ale mężowi nie podoba się to imię). Mamy już w domu Tymona i to imię spełnia wszystkie "wymogi" tj. nie jest zbyt długie (nazwisko mamy czterosylabowe), łatwe do wymówienia dla obcokrajowców, ma "naturalne", lubiane przez nas zdrobnienia (choć oczywiście tworzymy i własne) oraz pełną formę, od której się "nie ucieka" - jestem na tym punkcie dość wrażliwa, bo w moim wypadku praktycznie wszyscy zwracają się do mnie w zdrobniałej formie (nie mam kija w tylnej części ciała, ale czasem mi to przeszkadza; myślę, że wiele Katarzyn, Małgorzat, Aleksander i Magdalen wie, o czym piszę).
Dla córki pomysły na razie mamy takie:
Emilia (z sentymentu do książkowej Emilkismile obawiam się jednak, czy nie będzie nazywana Emilą)
Klara (mąż trochę krzywi nos, nie ma oczywistych zdrobnień)
Jagoda
Róża (dla obcokrajowców zapewne najczęściej byłaby "Rozą")
Matylda
Ewa
Judyta
Melania
mąż zdecydowanie odrzucił Janinę, Wandę, Kornelię.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nat000 Re: dla córeczki 12.01.16, 15:35
      Witam. Nie jestem ekspertem imienniczym, ale chciałabym pomóc w wyborze imienia.

Emilia - posiada masę różnych zdrobnień (jednak nie da się całkowicie uciec przed dwoma podstawowymi - "Emila" oraz "Emilka"). Moim zdaniem to imię eleganckie, klasyczne i rozpoznawalne na całym świecie.
      Klara, Matylda, Melania, Judyta - jestem zdecydowanie na tak. Podobają mi się te imiona i nie są bardzo popularne.
      Jagoda, Róża - bardzo dobre propozycje. Niestety, niektórzy nie lubią ich "roślinnego" pochodzenie.
      Z Twojej listy odrzuciłabym jedynie imię Ewa. Nie podoba mi się ono, ale jest to jednak wyłącznie moje osobiste odczucie.

Podrzucam: Alicja, Idalia, Ida, Eleonora, Rozalia, Malina, Teresa, Konstancja, Regina.
      Jest jeszcze Flora oraz Florentyna, Florianna, Floriana, Florencja.
    • 4emalia Re: dla córeczki 12.01.16, 21:06
      ja bym Wam zaproponowała Laurę. spieszczeń ma całkiem sporo, a pełna forma jest wygodna w użyciu.
      jako Emilia mogę potwierdzić, że imię stwarza trochę kłopotu - pełna forma jest w odczuciu wielu osób zbyt oficjalna, a bycie Emilką trochę "upupiające". Chyba że nie przeszkadzają Wam skrócenia do Mili, wtedy imię rzeczywiście może stać się wygodne. Ja bardzo lubię pełną formę mojego imienia, ale także dlatego, że nie było bardzo popularne w moim roczniku i nie spotykam zbyt wielu imienniczek. W tym momencie małych Emilek jest mrowie, więc i urok imienia słabnie.
    • luska.s Re: dla córeczki 12.01.16, 21:15
      Emilia - pewnie będzie Emilą albo do końca życia Emilką, a chciałabyś by wołali na nią Emilią? jeśli tak to wątpie
      Klara - ładne
      Jagoda - Jagódka dla malutkiej jest fajne, ale dla nastolatki Jagoda już mi się nie widzi
      Róża - dla obcokrajowców tak, ale czy macie częste kontakty z obcokrajowcami? a samo imię piękne
      Matylda - ok
      Ewa - ok
      Judyta - ok
      Melania - ładne

Odrzuciłabym Emilię i Jagodę, pozostałe imiona podobają mi się tak samo, może Roża najbardziej
    • vi0let Re: dla córeczki 12.01.16, 21:33
      Szkoda Witolda, ale Kajetan też bardzo ok. smile
      Propozycje dla dziewczynki podobają mi się w kolejności: Judyta, Róża, Melania, Ewa, Klara, Matylda, Emilia (ma duże szanse na zostanie Emilą i Emilką), Jagoda (dwie ostatnie bym odrzuciła).
      Od siebie zaproponuję Aurelię, Sabinę, Leonię i Jaśminę.
    • dalenia Re: dla córeczki 12.01.16, 21:34
      Z Waszych propozycji odrzuciłabym Emilię (przez Emilę i przez popularność) i Jagodę (dla mnie infantylna).

Pozostałe propozycje są fajne. Mnie najbardziej podoba się Róża i Melania. Mieszkacie za granicą, że zależy Wam na międzynarodowości?
    • lily-beth Re: dla córeczki 12.01.16, 21:41
      Bardzo podobają mi się Twoje typy, większość sama chętnie bym nadała, w tym Emilię na cześć Emilki Starr. Nawet nasi mężowie odrzucili te same imiona big_grin
      Emilia - podejrzewam, że będzie jednak Emilą lub Emilką, a do tego będzie miała mnóstwo imienniczek.
      Jagoda - znam 40-letnią Jagodę i nie wydaje mi się imieniem tylko dla małej dziewczynko, jak najbardziej ok.
      Klara, Róża, Matylda - sama bym chętnie nadała.
      Ewa - bardzo lubię, ale mam mnóstwo koleżanek o tym imieniu, co mnie nieco zniechęca.
      Judyta - ok, tworzy fajny zestaw z Tymonem.
      Za Melanią osobiście nie przepadam (kojarzy mi się z kaczką Melańcią z książki z dzieciństwa big_grin), ale obiektywnie ładne.
      Podrzucam Idę, Idalię, Adelę, Elizę, Laurę, Anielę, Aurelię i Łucję.
    • dolcevita007 Re: dla córeczki 12.01.16, 22:44
      Jesli Emilia bedzie mieszkac za granica bedzie Emilia, ja dla mojej corki mam mase zdrobnien Emili w ogole nie uzywamy. Natomiast Emilka podoba mi sie. Najczesciej w domu mowimy Emi, Eminia. Znam jedna kobiete na ktora mowiono tylko Milka. Uwazam, ze Emilia ma wiele mozliwosci zdrobnien i nie obawialabym sie skrotu Emila.
      Klara, Matylda, Melania, Judyta wszystkie mi sie podobaja sa mniej popularne od Emilii.
      Roza sliczne, ale juz nie za granica- polskie znaki.
      Jagoda nie lubie, Ewa piekne uniwersalne.
      Moje propozycje.
      Aurelia, Anastazja, Daria, Diana, Magdalena, Tamara, Cecylia, Mira, Celina, Agata, Izabela, Nina, Barbara, Laura, Aldona, Dominika, Paulina.
    • kawa_o_poranku Re: dla córeczki 13.01.16, 08:12
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzismile
      mieszkamy w Polsce, ale jesteśmy z gatunku "nie wiadomo gdzie nas poniesie" i już nam się zdarzyło zmienić kilka razy zmienić miejsce zamieszkania; dodatkowo teściowie nie mieszkają w Polsce - więc tak na wszelki wypadeksmile
      Laura i Daria są w bliskiej rodzinie, dlatego ich nie rozważałam choć oba imiona bardzo mi się podobają.
      Na razie chyba najbardziej skłaniam się do Matyldy lub Judyty...
      • florianne Re: dla córeczki 13.01.16, 10:17
        kawa_o_poranku napisała:

> Na razie chyba najbardziej skłaniam się do Matyldy lub Judyty...

W takim razie głosuję na Judytę smile.

Wracając do pozostałych propozycji - podobają mi się wszystkie oprócz Ewy, która nawet dla mnie jest ciotkowata, a co dopiero dla współczesnego dziecka. Odrzuciłabym też popularną Emilię oraz Jagodę, której etymologia mnie nie przekonuje.
        • paula.anna Re: dla córeczki 13.01.16, 11:13
          florianne napisała:

> kawa_o_poranku napisała:
          >
          > > Na razie chyba najbardziej skłaniam się do Matyldy lub Judyty...
          >
          > W takim razie głosuję na Judytę smile.

A ja na Matyldę.
          • dalenia Re: dla córeczki 13.01.16, 17:59
            Ja również jestem za Matyldą smile Choć Judyta też w porządku.
      • lily-beth Re: dla córeczki 13.01.16, 19:31
        Ja chyba jestem za Judytą, bo Matylda ostatnio coraz modniejsza i mam wrażenie, że Tymon i Matylda to będzie mało oryginalny zestaw. Poza tym trochę przeszkadzałaby mi powtórka sylaby: TYmon i MaTYlda, jakoś mi się to rzuca w ucho wink Ale oba ładne.
      • vi0let Re: dla córeczki 17.01.16, 12:52
        Kibicuję Judycie. smile
      • abiela Re: dla córeczki 18.01.16, 00:46
        Wybrałabym Judytę.
      • darwina Re: dla córeczki 21.02.16, 21:07
        Klary sa 2 w mojej rodzinie i sa to małe klarunie. Sa świetnymi dziewczynkami i obie maja bardzo dobre serca. Polecam to imie i łatwe do wymówienia na świecie. Oprócz tego polecam imiona: Kamila, tamara i Laura. A moze Teresa?
    • paula.anna Re: dla córeczki 13.01.16, 08:52
      Też żałuję Witolda, mam słabość do tego imienia.
      I Kornelii.

Od razu odrzuciłabym Emilię- myślę, że rzadko używana jest pełna forma, częściej Emila lub Emilka, a tego chcesz uniknąć. Do tego duża popularność, no i mnie się to imię zupełnie nie podoba- takie mdłe i nijakie smile.
      Pozostałe mniej lub bardziej mi się podobają.

Najbardziej Matylda- mam córkę o tym imieniu, okazało się, że nie wymaga skracania/zdrabniania, czego się obawiałam. A formy inne niż podstawowa przyszły same.
      Klara- jedno z moich ulubionych, zdrobnienia znajdziecie na pewno!
      Melania- też bardzo ją lubię.
      Jagoda- dla mnie zbyt owocowa i jednak ciągle mam z tyłu głowy, że to (dawne niby, ale jednak) zdrobnienie od Jadwigi.
      Wszystkie wymienione imiona doceniłabym u kogoś.
    • czarna.perla Re: dla córeczki 13.01.16, 10:04
      Dziewczyny zaproponowały wiele ciekawych imion, ja jeszcze dorzucę Aurelię i Łucję (zdrabnianą do Lusi). Twój mąż odrzucił dwa które mi się bardzo podobają czyli Kornelię i Janinę, szczególnie lubię tę drugą za ilość zdrobnień (Janka, Janeczka, Jasia, Janina, Janinka)

Z podanych przez Ciebie propozycji najbardziej podoba mi się Matylda i Melania. Emilii, Ewy i Judyty zwyczajnie nie lubię ale Ewę i Judytę mogłabym docenić u kogoś za oryginalność.
      Róża dziwnie brzmi mi przy Tymonie, jest taka ostra twarda. Tymon i Róża- nie podoba mi się.
      Jagodę kiedyś bardzo lubiłam teraz wydaje mi się nijaka ale podobnie jak Ewę i Judytę doceniłabym u kogoś.
    • jowita771 Re: dla córeczki 13.01.16, 13:33
      Najbardziej podoba mi się Judyta, ale nie jestem obiektywna, mam córkę o tym imieniu.
    • gaudencja Re: dla córeczki 15.01.16, 21:27
      Prawie wszystkie żeńskie mi się podobają. Odrzuciłabym Ewę i Emilię ze względu na popularność (w różnych grupach wiekowych, ale sporą) oraz Jagodę jako już od razu zdrobnienie (od Jadwigi). Poza tym nie jest rozpoznawalna zagranicą (Dżadżoda? Żażoda?).
      • lily-beth Re: dla córeczki 18.01.16, 13:43
        Dżagoda i Żagoda smile Może się przedstawiać Blueberry wink
        • dolcevita007 Re: dla córeczki 18.01.16, 23:08
          lily-beth napisała:

> Dżagoda i Żagoda smile Może się przedstawiać Blueberry wink
          To jest jakas opcja.
          smile
    • meggan79 Re: dla córeczki 18.01.16, 10:37
      Klara lub Matylda
      Tymek i Matylda to dla mnie świetny duetsmile
    • karola1705 Re: dla córeczki 20.02.16, 21:26
      Jeśli rozważasz teraz tylko czy wybrać Judytę czy Matyldę to ja głosuję na Matyldę smile Według mnie świetnie pasuje do Tymona. Judyta brzmi dla mnie jakoś tak twardo i szorstko, ale to subiektywne odczucia.
      • meggan79 Re: dla córeczki 27.02.16, 09:43
        Matylda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.