dasza_dm 19.02.16, 18:56 3 dziewczynki: Maja, Maria i Marta. Ich rodzice to Magdalena i Marcin... Jestem ciekawa Waszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0ldjoanna Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 19:12 Takie "jednakowe" te imiona, na pewno będą się mylić. Marta mi się podoba, Maria też dosyć, najgorzej z Mają. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 19:31 Zbyt małe podobieństwo, proponuję Lilę, Lilię i Lilianę. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 20:13 Przynajmniej nie można zarzucić, że rodzice nie przemyśleli imion Dawno już nie słyszałam o małej Marcie, lubię to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 20:27 No cóż ... Za każdym razem, gdy widzę jakiś wątek o wieloraczkach, to wchodzę z nadzieją, że w końcu ktoś nada jakieś oryginalne, fajnie dopasowane imiona - chyba się nie doczekam Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 21:14 Uch, no jakby zamiast Mai mogli dać Magdalenę (gdyby nie było to imię mamy), to byłoby chociaż biblijnie, a tak jest tylko nudno... Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 21:52 Zawsze mogły być Maja, Kaja i Gaja... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 23:18 Marta i Maria w porzadku, Maja absolutnie nie pasuje. Skoro Magdalena nie moze to moze Malgorzata, Michalina, Milena, Malwina, Monika. Szkoda ,wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 23:57 dasza_dm napisała: > 3 dziewczynki: Maja, Maria i Marta. Ich rodzice to Magdalena i Marcin... > Jestem ciekawa Waszych opinii Znam bliźniaczki Marię i Martę. Maja dla mnie to niemal to samo imię, co Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 08:00 Też mam problem z Marią i Mają, bo za moich czasów (lata70/80) zdarzało się, że na dziewczynkę o imieniu Maria, mówiliśmy Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 11:00 Bo Maja to jest (podobno usamodzielnione ) zdrobnienie od Marii. Podobnie jak Maryla. Czy raczej oba kiedyś nimi były, bo teraz to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 10:58 Moja opinia jest taka, że nie znoszę Mai i Marty, Marię ledwie toleruję . Mają ludzie fantazję.... Właśnie dlatego nie lubię nadawania imion na tę samą literę. A zamiast Marty powinna być Marika! Ew. Maryla. Podobnie jak Dalenia czekam na interesujące imiona u wieloraczków. A tu jak dotąd ni huhu. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 11:55 Aliteracja mi nie przeszkadza, ale dobór imion już tak. Maria i Maja? Nie, nie, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eimile Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 12:16 Ja akurat nie mam szczególnej awersji do imienia Maja jak większość z Was, może dlatego, że bardzo jestem z nim osłuchana, ta sama litera rozpoczynająca imiona sióstr również mnie nie razi, ale połączenie Mai i Marii jest moim zdaniem bezsensowne, a w każdym razie dla mnie niezrozumiałe. Poza tym, są do siebie tak podobne w brzmieniu, że jeśli dziewczynki będą podobne także z wyglądu, albo nie będą umiały wymówić literki r i będą ją zastępować j, może być ciekawie, a ludziom na sto procent będą się niesamowicie mylić. Dlatego zamiast Mai, ewentualnie zamiast Marii wolałabym tu jakąś Milenkę, Melanię, czy Monikę. I byłby bardzo fajny zestaw. A swoją drogą zaobserwowałam, że przynajmniej w moim otoczeniu Maja i Marta lubią występować razem. Znam dziewczynę, która nazywa się właśnie Maja Marta i kilkuletnie siostrzyczki o tychże imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 13:17 Maja - mnie się podoba, ale ze względu na jej popularność ( i to,że już mam w rodzinie 2 Maje) nigdy jej nie nadam, a w połączeniu z siostrą Marią nie brzmi najlepiej i na pewno ludziom będą się mylić imiona dziewczynek; sama mam znajomą Marię, na którą wszyscy mówią Maja i sama przez jakiś czas myślałam,że Marysia jest Mają Maria- też jest popularna, nie wiem czemu ale nie przepadam za tym imieniem Marta- ładne imię, nie tak oklepane jak Maja i Marysia , dla mnie Marta jest bardzo na plus Jeśli rodzicom tylko te imiona się podobały to cóż, ich wybór. Osobiście nie wiem czy zdecydowałabym się na to by trojaczki, do tego 3 dziewczynki wszystkie nosiły imiona rozpoczynające się na tę samą literkę. Już nie będą wspominać o Mai i Marii razem bo mogło być rzeczywiście gorzej np. Maja, Mia, Maria.Czytałam też kiedyś o siostrach Agnieszce i Inez... Odpowiedz Link Zgłoś
rannala Re: Trojaczki z Torunia 22.02.16, 00:11 No nie bardzo ten tercet mi sie widzi. Maja takie zbyt nowoczesne/nowomodne przy dostojnej Marii. Zdrobnienia się różnią w wymowie, może więc obejdzie sie bez omyłek: Marysia Majeczka A Marta może po prostu być Martą! Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 15:25 Oliwia, Jagoda i Iga www.gazetawroclawska.pl/wiadomosci/brochow-i-ksieze/a/trojaczki-w-szpitalu-na-brochowie-oliwia-jagoda-i-iga-pierwsze-od-20-lat-zdjecia-film,9440709/ Oliwia odstaje, Jagna, Jagoda i Iga byłyby zestawem "idealnym". Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Trojaczki spod Radomia 04.03.16, 15:31 Miłosz, Marcelina i Mirabella (nie wstawię linka, wyskakuje "spam") Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Trojaczki spod Radomia 05.03.16, 00:03 florianne napisała: > Miłosz, Marcelina i Mirabella (nie wstawię linka, wyskakuje "spam") Naprawdę Mirabella????? Pędzę guglować. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 15:37 Zamiast Oliwii faktycznie mogłoby być coś innego. Ale sam zestaw nawet spoko, tzn. wg mnie lepszy niż np. Maja, Julia i Lena Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 20:45 Dla mnie Jagna i Jagoda to jednak zestaw maślano-maślany Ale coś z g byłoby super zamiast Oliwii, np. Dagna. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 21:21 Jagoda i Iga to zdrobnienia od Jadwigi, dlatego Jagna by tu pasowała . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Trojaczki z Wrocławia 05.03.16, 08:47 Cóż, znowu nie mogę napisać, że imiona mi się podobają... 2 zdrobniałe (choć w sumie nie najgorsze) + Oliwia. Nie moja bajka. Nadal czekam na interesujące "zestawy" wieloraczków. W końcu się doczekam! Odpowiedz Link Zgłoś