Dodaj do ulubionych

Trojaczki z Torunia

19.02.16, 18:56
3 dziewczynki: Maja, Maria i Marta. Ich rodzice to Magdalena i Marcin...
Jestem ciekawa Waszych opinii big_grin
Obserwuj wątek
    • 0ldjoanna Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 19:12
      Takie "jednakowe" te imiona, na pewno będą się mylić. Marta mi się podoba, Maria też dosyć, najgorzej z Mają.
    • florianne Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 19:31
      Zbyt małe podobieństwo, proponuję Lilę, Lilię i Lilianę.
    • niwius Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 20:13
      Przynajmniej nie można zarzucić, że rodzice nie przemyśleli imion big_grin
      Dawno już nie słyszałam o małej Marcie, lubię to imię.
    • dalenia Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 20:27
      No cóż ... wink Za każdym razem, gdy widzę jakiś wątek o wieloraczkach, to wchodzę z nadzieją, że w końcu ktoś nada jakieś oryginalne, fajnie dopasowane imiona - chyba się nie doczekam big_grin
    • lily-beth Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 21:14
      Uch, no jakby zamiast Mai mogli dać Magdalenę (gdyby nie było to imię mamy), to byłoby chociaż biblijnie, a tak jest tylko nudno...
    • vi0let Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 21:52
      Zawsze mogły być Maja, Kaja i Gaja...
    • dolcevita007 Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 23:18
      Marta i Maria w porzadku, Maja absolutnie nie pasuje. Skoro Magdalena nie moze to moze Malgorzata, Michalina, Milena, Malwina, Monika. Szkoda ,wielka szkoda.
    • abiela Re: Trojaczki z Torunia 19.02.16, 23:57
      dasza_dm napisała:

> 3 dziewczynki: Maja, Maria i Marta. Ich rodzice to Magdalena i Marcin...
      > Jestem ciekawa Waszych opinii big_grin

Znam bliźniaczki Marię i Martę. Maja dla mnie to niemal to samo imię, co Maria.
      • aguar Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 08:00
        Też mam problem z Marią i Mają, bo za moich czasów (lata70/80) zdarzało się, że na dziewczynkę o imieniu Maria, mówiliśmy Maja.
        • paula.anna Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 11:00
          Bo Maja to jest (podobno usamodzielnione wink) zdrobnienie od Marii.
          Podobnie jak Maryla.
          Czy raczej oba kiedyś nimi były, bo teraz to wiadomo.
    • paula.anna Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 10:58
      Moja opinia jest taka, że nie znoszę Mai i Marty, Marię ledwie toleruję wink.

Mają ludzie fantazję....
      Właśnie dlatego nie lubię nadawania imion na tę samą literę.
      A zamiast Marty powinna być Marika! Ew. Maryla.

Podobnie jak Dalenia czekam na interesujące imiona u wieloraczków.
      A tu jak dotąd ni huhu.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 11:55
      Aliteracja mi nie przeszkadza, ale dobór imion już tak. Maria i Maja? Nie, nie, nie.
    • eimile Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 12:16
      Ja akurat nie mam szczególnej awersji do imienia Maja jak większość z Was, może dlatego, że bardzo jestem z nim osłuchana, ta sama litera rozpoczynająca imiona sióstr również mnie nie razi, ale połączenie Mai i Marii jest moim zdaniem bezsensowne, a w każdym razie dla mnie niezrozumiałe. Poza tym, są do siebie tak podobne w brzmieniu, że jeśli dziewczynki będą podobne także z wyglądu, albo nie będą umiały wymówić literki r i będą ją zastępować j, może być ciekawie, a ludziom na sto procent będą się niesamowicie mylić. Dlatego zamiast Mai, ewentualnie zamiast Marii wolałabym tu jakąś Milenkę, Melanię, czy Monikę. I byłby bardzo fajny zestaw. A swoją drogą zaobserwowałam, że przynajmniej w moim otoczeniu Maja i Marta lubią występować razem. Znam dziewczynę, która nazywa się właśnie Maja Marta i kilkuletnie siostrzyczki o tychże imionach.
    • karola1705 Re: Trojaczki z Torunia 20.02.16, 13:17
      Maja - mnie się podoba, ale ze względu na jej popularność ( i to,że już mam w rodzinie 2 Maje) nigdy jej nie nadam, a w połączeniu z siostrą Marią nie brzmi najlepiej i na pewno ludziom będą się mylić imiona dziewczynek; sama mam znajomą Marię, na którą wszyscy mówią Maja i sama przez jakiś czas myślałam,że Marysia jest Mają
      Maria- też jest popularna, nie wiem czemu ale nie przepadam za tym imieniem
      Marta- ładne imię, nie tak oklepane jak Maja i Marysia , dla mnie Marta jest bardzo na plus wink

Jeśli rodzicom tylko te imiona się podobały to cóż, ich wybór. Osobiście nie wiem czy zdecydowałabym się na to by trojaczki, do tego 3 dziewczynki wszystkie nosiły imiona rozpoczynające się na tę samą literkę. Już nie będą wspominać o Mai i Marii razem bo mogło być rzeczywiście gorzej np. Maja, Mia, Maria.Czytałam też kiedyś o siostrach Agnieszce i Inez...
    • rannala Re: Trojaczki z Torunia 22.02.16, 00:11
      No nie bardzo ten tercet mi sie widzi. Maja takie zbyt nowoczesne/nowomodne przy dostojnej Marii. smile
      Zdrobnienia się różnią w wymowie, może więc obejdzie sie bez omyłek:
      Marysia
      Majeczka
      A Marta może po prostu być Martą!
    • florianne Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 15:25
      Oliwia, Jagoda i Iga
      www.gazetawroclawska.pl/wiadomosci/brochow-i-ksieze/a/trojaczki-w-szpitalu-na-brochowie-oliwia-jagoda-i-iga-pierwsze-od-20-lat-zdjecia-film,9440709/
      Oliwia odstaje, Jagna, Jagoda i Iga byłyby zestawem "idealnym".
      • florianne Re: Trojaczki spod Radomia 04.03.16, 15:31
        Miłosz, Marcelina i Mirabella (nie wstawię linka, wyskakuje "spam")
        • dasza_dm Re: Trojaczki spod Radomia 04.03.16, 15:37
          Mirabella???! O nie!
        • abiela Re: Trojaczki spod Radomia 05.03.16, 00:03
          florianne napisała:

> Miłosz, Marcelina i Mirabella (nie wstawię linka, wyskakuje "spam")

Naprawdę Mirabella????? Pędzę guglować.
      • dasza_dm Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 15:37
        Zamiast Oliwii faktycznie mogłoby być coś innego. Ale sam zestaw nawet spoko, tzn. wg mnie lepszy niż np. Maja, Julia i Lena tongue_out
      • lily-beth Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 20:45
        Dla mnie Jagna i Jagoda to jednak zestaw maślano-maślany wink Ale coś z g byłoby super zamiast Oliwii, np. Dagna.
        • florianne Re: Trojaczki z Wrocławia 04.03.16, 21:21
          Jagoda i Iga to zdrobnienia od Jadwigi, dlatego Jagna by tu pasowała wink.
          • lily-beth Re: Trojaczki z Wrocławia 05.03.16, 09:00
            A no fakt.
      • paula.anna Re: Trojaczki z Wrocławia 05.03.16, 08:47
        Cóż, znowu nie mogę napisać, że imiona mi się podobają...
        2 zdrobniałe (choć w sumie nie najgorsze) + Oliwia.
        Nie moja bajka.

Nadal czekam na interesujące "zestawy" wieloraczków. W końcu się doczekam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.