Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca

07.07.16, 18:06
Potrzebuję fachowej porady smile. W drodze brat Zofii Katarzyny (tak wiem, że córka dostała bardzo popularne imię, jej drugie podoba mi się tylko w pełnej wersji).

Trudnością, według mnie, jest nazwisko (Baryłka), które raczej wyklucza bardzo oryginalne imiona - nie chciałabym osiągnąć efektu Dolores Miednicy.

Nasze pomysły: Franciszek (tak wiem, znowu bardzo popularne), Jeremi (tu trochę przeszkadza mi brak typowych zdrobnień, nie chciałaby, żeby nazywany był Jarkiem), Konstanty (musiałabym przekonać mężawink, Ignacy (tu ja musiałabym się przekonać do wersji Igi).

Podrzucicie coś? Opinie mile widziane.
Obserwuj wątek
    • liz.corps Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 18:56
      Z waszych pomysłów najbliżej mi do Franka. Jeremi neutralnie, Konstanty i Ignacy to zupełnie nie moja bajka, z nazwiskiem wg mnie też nie najlepiej się komponują.

moją pierwszą myślą jest Piotrek. Tak jak imię siostry, ma pełną wersję, sporo zdrobnień, jest powszechnie znane, pasuje do nazwiska. Szukałabym imion właśnie w takim stylu; Aleksander, Wojciech, Arkadiusz itp.

• n-ell Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 23:38
        Piotrka lubię, ale niestety w rodzinie mojego męża jest to imię o kiepskich konotacjach. O Aleksandrze myślałam, Wojciech też gdzieś się pojawia (niestety mój mąż nie pała entuzjazmem w przypadku obu). Arek jest już wykorzystany, ale nie żałuję bo nie przepadam.
        Niestety w rodzinie mojego męża (dużej i zżytej) jest przewaga chłopców i dużo imion mam spalonych.
    • lily-beth Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 19:25
      Z nazwiskiem najlepiej brzmi IMO Jeremi. Zdrobnienia - Jeremiś (Miś), Jarema, Jaremka, Remik, Remiś.
      Ignacy też nieźle.
      Franciszek i Konstanty w pełnej formie zgrzytają mi z nazwiskiem. Franek/Kostek Baryłka fajnie, ale już pełna forma tworzy dla mnie zestaw typu, bo ja wiem - Anastazja Klupś. No, dysonans widzę.

Wybrałabym coś krótkiego - Adam, Leon, Jan, z mniej popularnych Aleksy, Feliks, Jerzy, Ludwik. Chociaż np. imiona słowiańskie, chociaż długie, np. Ziemowit, Jaromir, Radomir, Stanisław też brzmią w porządku z nazwiskiem.
      • n-ell Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 23:41
        Te misiowe zdrobnienia mnie przekonują smile)). Dzięki. Z Frankiem i Kostkiem też bliższa jest mi wersja zdrobniona od pełnej, czuję ten zgrzyt, o którym piszesz. Malutki, ale jednak. Słowiańskie kuszące - najbardziej chyba Radomir, ale zdrobnienie jest Radek? To gorzej, bo mam brata Radosława.
        • lily-beth Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 10:04
          Pewnie Radek. Można tez na modłę słowiańską zdrabniać Radosz smile
    • ilia.1 Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 19:57
      Zofia to bardzo ładne i klasyczne imię. Najbardziej, z podanych propozycji, podoba mi się Konstanty. Ignacy oraz Jeremi także pasują.
      Sugestie: Andrzej, Bruno(n), Ernest, Feliks, Fryderyk, Henryk, Jan, Janusz, Jerzy, Klemens, Leon(ard), Leopold, Lucjan, Ludwik, Maksym(ilian), Olgierd, Stefan, Tadeusz, Teodor, Tobiasz, Tymon.
      • n-ell Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 23:45
        Dzięki za Zośkę smile. Na szczęście w przedszkolu nie ma imienniczki, ale i tak ostatnio mi oznajmiła, żeby nazywać ją Esterą (nie mam pojęcia skąd wzięła to imię, bardzo ładnie IMO). Bruno i Teodor, hmm... Zośka miała być Tymonem, kiedy jeszcze nie znałam płci.
        • ilia.1 Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 11:16
          Tymon, Bruno i Teodor doskonale pasują do Zofii. Estera również podoba mi się smile. Wszystkie te imiona nie są niezwykle popularne, ale generalnie znane. Sadzę, że, Tymon, Bruno lub Teodor to może być bardzo dobry wybór.
          • lily-beth Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 12:25
            Dla mnie Bruno Baryłka ma trochę za dużo "b" i "r" w sobie, a Teodor Baryłka skręca w stronę wspomnianego Baltazara Gąbki. Za to Tymon Baryłka IMO dobrze brzmi, nie za długie, nie za oryginalne, nie za banalne w zestawie z Zofią.
            • dalenia Re: Imię dla chłopca 09.07.16, 11:37
              Zgadzam się w 100%-ach wink
    • bo_gna Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 20:29
      Z tych, które podałaś najbardziej mi pasuje Jeremi (można mówić Remik smile). Konstanty mi pasuje tylko do nazwisk tzw. szlacheckich. Za Ignacym nie przepadam - uważam że w użyciu jest trudny, Franek Baryłka hmm.
      Sama proponuję takie, które mi się podobają i uważam, że pasują z nazwiskiem: Jerzy, Wojciech, Ksawery, Leon, Michał, Aleksander.
    • liliowewzgorze Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 20:42
      Wszystkie rozważane imiona ładne smile na ostatnim miejscu Ignacy, który podoba mi się najmniej.
      Pozostałe trzy lubię na równi Franciszek najlepszy ale bardzo popularny, Jeremi fajny ale trochę przereklamowany na forum... Konstanty z tej samej bajki co Franciszek i równie ładny a na plus mała popularność smile Dorzucam Andrzeja i Edwarda.
    • dalenia Re: Imię dla chłopca 07.07.16, 22:51
      Fajne imiona rozważacie. Franciszka uwielbiam, ale ta rosnąca popularność przyprawia mnie o dreszcze. Do nazwiska nawet mi pasuje, ale znowu Zosia i Franek to duet nudny jak flaki z olejem. Nie zaproponowałabym też Antka wink

Bardzo lubię Jeremiego. Co do zdrobnień, to dziewczyny wcześniej już kilka zaproponowały. Ja proponowałabym coś w stylu Jeremik-Remik, Jeremiś-Remiś-Miś, Jeremko-Remko, ale ja tam lubię Remkowe zdrobnienia. Jeremi Baryłka brzmi na moje ucho w porządku, do Zosi też fajnie pasuje i nie tworzy przy tym duetu pokroju Zosi i Franka.

Konstanty jest świetny, ale IMO totalnie nie trafiony do nazwiska. Konstanty Baryłka brzmi trochę jak Baltazar Gąbka, a Kostek Baryłka wcale nie lepiej ("Kogo dzisiaj nie ma? Kostka Baryłki/baryłki kostka" - średnio). Więc nie przekonuj męża wink

Ignacy Baryłka jest w porządku. Imię fajne, osłuchane, ale jeszcze nie tak szalenie popularne. Mnie zupełnie nie podoba się zdrobnienie Igi, na pewno bym nie korzystała z niego, więc może nie ma się co tak przekonywać? wink IMO Ignaś spokojnie może funkcjonować bez tego strasznego zdrobnienia.

Podsumowując: Ignacy albo Jeremi, sama nie wiem, który lepszy. Dla swojego syna wybrałabym Jeremiego, bo rzadszy. Ale Tobie chyba aż tak nie przeszkadza popularność.

Co do innych propozycji, to nie zgadzam się zupełnie, że do Waszego nazwiska trzeba szukać imion popularnych jak Wojtek czy właśnie ten rzeczony Franek. Wręcz przeciwnie. Franek Baryłka będzie "entym" Frankiem w klasie - jak myślisz, w jaki sposób będą go rozpoznać i rozróżniać koledzy? Nazwiskiem, a jakże. Szukałabym więc imion, które niosą jednak mniejsze prawdopodobieństwo napotkania imiennika w klasie (bo tego oczywiście się nie przewidzi), a jednocześnie nie stworzą Baltazara Gąbki. Zastanawiam się też, czy takie krótkie imiona są dobrym pomysłem - nazwisko je trochę przytłacza.

Moje propozycje:
      Aleksander (choć ten też dość popularny), Błażej, Dominik, Ernest (?), Feliks, Gustaw, Hubert, Joachim, Jędrzej, Kornel, Kajetan, Leon, Nikodem, Stanisław, Tobiasz, Tymon, Witold
      • n-ell Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 00:16
        Tak, Zośka i Franek to trochę pójście na łatwiznę. Ładne, ale faktycznie nuda. Ja nie mam problemu z tym nazwiskiem, przyzwyczaiłam się i nawet zdarza mi się je traktować jako atut wink. Problem nazywania po nazwisku w szkole i tak może mieć moja córka. Myślę, że tutaj sporo zależy od osobowości dziecka. Tak naprawdę z Frankiem mam tak, że uwielbiam właśnie wersję Franek, a już pełna trochę mniej mnie kusi.

Jeremi - gdy pierwszy raz usłyszałam, że ktoś tak nazwał dziecko (znajoma 6 lat temu) to nie mogłam sobie wyobrazić gorszego wyboruwink. Chociaż Jeremi Przybora brzmi świetnie. Chyba powoli wysuwa się na prowadzenie, choć Remek niestety kojarzy mi się z Remigiuszem (baardzo kiepski nauczyciel z mojego liceum).

Kostek - faktycznie, dzięki za obrazowe przykłady smile

Ignacy - to marzenie mojej babci (po zmarłym podczas wojny pradziadku). Ale nie muszę zadowalać babci (już w dalszej rodzinie jest maluch z tego roku). Zdrobnienie Igi jest niestety naturalne dla mojego męża (i pewnie rodzina też nie będzie się ograniczać), więc nie bardzo widzę możliwość zmuszenia ich do Ignasia. Zastanawiałam się też nad wersją pośrednią - już nie maluch, ale jeszcze nie Pan Ignacy. Igi pewnie wtedy będzie najsilniejszy, choć dla mnie o wiele lepiej brzmi np. Ignac.

Z Twoich propozycji najciekawszy jest dla mnie Gustaw. Pogadam z małżonkiem smile
    • dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 00:37
      Wybralabym Jeremi , bo dla mnie najpiekniejsze. Ja zdrabnialabym Jerema, Jarema,Jeremis ,Jeremiaszek, bo Remika nie lubie i tez mi sie kojarzy Remigiuszem. Z listy podoba mi sie Franek i znam nawet rodzenstwo Zosia i Franek. Dla mnie zestaw ladny moze popularny, ale bardzo udany. Ignacy, Ignac, Ignas rowniez bardzo ladne, Konstanty podoba mi sie najmniej, ale ogolnie ladne.
      Moje propozycje to Olgierd, Gustaw, Milosz, Ksawery, Leopold, Stanislaw, Bronislaw.
    • q_fla Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 10:23
      Pierwsza myśl: Maksym, Makary. smile
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 14:27
        A wg mnie Makary zdecydowanie nie nadaje się takich odrzeczownikowych nazwisk. Ma-kary-Baryłka, Baryłka-Ma-kary .... Nie pasuje mi zupełnie wink
    • luska.s Re: Imię dla chłopca 08.07.16, 16:38
      Kostek to ładne imię, ale jak już pisano powyżej Konstanty Baryłka nie brzmi wg mnie dobrze. Franek brzmi dobrze imię ładne, Zosia i Franek to faktycznie nuda ale tobie to nie musi przeszkadzać. Jeremi jest ok. Ignacy to imię którego nie lubię, forma Ignaś jest dobra dla małego dziecka, dla dorosłego brzmi śmiesznie, tak samo jak i Igi, dla nastolatka przejdzie a dla dorosłego tak sobie. Iganc nie podoba mi się wgl, pytanie czy ty chcesz to imię czy chcesz je tylko ze względu na babcię.

Osobiście wolę Igora, ale podejrzewam, że to nie twój gust. Może Witold, Leon, Emil, Eryk, Florian
      • n-ell Re: Imię dla chłopca 09.07.16, 22:37
        Ignacy to była jedna z propozycji po prostu, bez ciśnienia. Akurat z Igorem to dobrze podejrzewasz smile, ale już moja mama bardzo lubi to imię i jest szansa, że zostanie niebawem wykorzystane.
    • n-ell Re: Imię dla chłopca 09.07.16, 22:41
      Bardzo Wam dziękuję za twórczą dyskusję i wiele pomysłów. Wybraliśmy Jeremiego. Brzmi mi dobrze z nazwiskiem, a do tego IMO najlepiej z nim wygląda. Teraz pewnie spokojnie pomyślimy nad drugim.
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 10.07.16, 12:49
        Świetny wybór smile Kiedy Jeremi będzie na świecie?
        • n-ell Re: Imię dla chłopca 10.07.16, 22:45
          Grudzień smile Więc mamy jeszcze sporo czasu. Ale w najblizszej rodzinie szykuje się rok owocny w dzieci, więc wolalam szybko " zarezerwować" imię.
      • dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 11.07.16, 00:08
        Gratulacje imie przesliczne! Wszystkiego dobrego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.