plain-vanilla Re: Imię 30.09.16, 19:58 Orla - znaczy zlota ksiezniczka. Weronika - zdrobniale Rona Gloria - troche wyszukane, ale mnie sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Imię 30.09.16, 19:59 A dlaczego tak rzadko wypada Maria? Porzadne, solidne, ladne imie, z drugim Anna pieknie gra. A ile mozliwosci zdrobnien od Maryski, Maryni, Mani, Myszki, Muszki, Mychy, Marylki, po Mysiulka Mialam byc Marianna Anna po babci i prababci, ale tatko byl lekko zamroczony ze szczescia i zapisal Marie Anne. Nie powiem zebym byla szczesliwa z Maryski jako dziecko, ale powoli, powoli dorastalam do Marii. I wygoda duza, wszedzie na swiecie zrozumiale i latwe do podania i zapisania. Pamietajcie o Maryskach Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Imię 30.09.16, 20:24 Wybralabym cos z tych imion: Scarlett Charlotte Brooklyn Elizabeth Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Imię 30.09.16, 20:44 Mnie się najbardziej podobały Jagoda, Ida i Milena, ale były trochę za wysoko w rankingach, więc wybraliśmy inne, też piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię 30.09.16, 20:55 Moja córka jest poza rankingami, chciałam dobrać synowi imię pasujące, zlądował na 13 miejscu i na placu zabaw bywa chłopców o tym imieniu trzech lub czterech w jednej piaskownicy Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię 30.09.16, 20:54 Aniela (babcia męża) Lena (pasuje do imion pozostałych dzieci) Olga (Boznańska <3 ) Hanna (Rumcajsowa!) Marianna (a u niej orzechy z miodem, szampan pod lodem i krwawa langusta) Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Imię 30.09.16, 21:01 Jaroslawa. Szkoda, ze nie chlopiec, bo imie Jaroslaw otworzyloby wiele drzwi. P.S. Kiedys w ZSRR wielu rodzicow nadawalo dziecku imie Wladimir... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię 30.09.16, 21:05 Marcjanna/Marianna, Janina, Tadea, Walentyna, Ludwika, Urszula, Irena, Celina, Alicja, Ewa, Krystyna, Felicja, Józefina, Elżbieta - pomogłam? Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Imię 30.09.16, 21:46 Podobają mi się: Zuzanna Liliana Alicja Amelia Arleta Hortensja Karolina Lena Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
stara.mostowiakowa Re: Imię 30.09.16, 21:49 A z mniej popularnych Greta, Emma, Stella. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Imię 30.09.16, 21:47 kkalipso napisała: > Ciężarne macie już imiona dla swoich maleństw czy też jeszcze nie? Mam. Moja córeczka będzie miała na imię Alina. A Ty nie spodziewasz się syna? Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Imię 30.09.16, 22:09 Moje dzieci maja niepopularne imiona, syn jako tako - 600+ imiennikow w PL, corka ekstremalnie niepopularne - 45 imienniczek. Ale nie lubie popularnych imion i to bylo jedno z kryteriow. Imie corki ostetecznie wygralo z Felicja. Rozwazalismy jeszcze Łucje, Adelę i Janinę. Wygrało inne, za rzadkie, żebym zdradziła :p Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Imię 30.09.16, 22:28 Na początku wiele wskazywało że chłopiec, ale jednak dziewczynka i w sumie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Imię 03.10.16, 11:04 super imię ja jakiś czas temu poradziłam takie koleżance dla jej córki. Nieoklepane, proste, dobrze brzmiące i można ładnie zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Imię 04.10.16, 03:24 Dzięki, Yennefer Zawsze mi się podobało, chyba właśnie z tych powodów, o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Imię 30.09.16, 22:43 A może popatrzysz jej w oczy i będziesz po prostu wiedziała, jakie imię pasuje do tej twojej panny? Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Imię 30.09.16, 22:54 Mhhhm, jak popatrzyłam w oczy mojej małej księżniczce (bardziej jak jej posłuchałam) jedyne imię, które tłukło mi się długimi dniami po głowie było - Kwiryna. Od ciągłego kwiczenia oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Imię 30.09.16, 22:57 O, mnie się to zdarzyło. Mielismy przygotowane imie i zdrobnienie, kiedy spojrzalam jej w oczy, imie zostalo, zdrobnienie "przyszlo" zupelnie inne, samo, bez namyslu. A tego przygotowanego po prostu nie moglłam wypowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Imię 01.10.16, 05:20 Też mieliśmy przygotowane imię dla jednej z naszych córek. Całą ciążę się do niej tym imieniem zwracałam, a gdy urodziłam, to mąż od razu powiedział, że to jednak inne imię pasuje. I tak ją nazwaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Imię 30.09.16, 23:04 Może i tak ale jakieś imiona muszę mieć w zanadrzu bo tak spontanicznie to jeszcze coś okrutnego wymyślę. Nazbierało mi się z pięć/siedem po tym wątku prawie wszystkie chodziły mi po głowie oprócz Grety a ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Imię 30.09.16, 23:02 Znajoma ma córkę o imieniu Madea Może Malwina? Nina Manuela Dalia Dasza - dalszą kuzynka z Czech , podoba mi się to imię U syna w szkole: Juliana Marcelina Laura Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Imię 30.09.16, 23:01 Teraz to tylko jedno: Concepción, znaczy się: Poczęcie. Zdrobnienie od tego: Conchita (znaczy się: Muszelka). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Imię 30.09.16, 23:19 Calkiem słusznie. Muszelka to muszelka, za to concepcion to w calosci Inmaculada Concepcion, czyli Niepokalane Poczęcie. Zawsze mnie fascynowalo, jak z takiego imienia - takie zdrobnienie. Ale wystarczy obejrzeć "Annę i wilki" Carosa Saury, żeby dojść do wniosku, że to kwintesencja machistowsko frankistowskiej Hiszpanii. A my idziemy tym tropem Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Imię 30.09.16, 23:08 Mnie się podobają imiona mające swoje długie oficjalne wersje (bo moje nie ma) i mnóstwo przeróżnych zdrobnień i odmian. No i takie z charakterem, bo moje dzieci charakterne bardzo I z nazwiskiem powinny brzmieć, choć dziewczynka nazwisko może zmienić. No i najważniejsze, ma pasować do dziecka i ma się NIE kojarzyć, co nie było łatwe Marianna, Marcjanna, Marcelina, Matylda (choć trudno zdrobnić), Adrianna, Kornelia, i wiele innych plus dwa moich dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Imię 01.10.16, 05:24 Matyldę trudno zdrobnić? Matyla, Matysia, Tysia, Tyla, Mati - to tylko kilka przykładów Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Imię 30.09.16, 23:18 Najpiękniejsze to imiona moich córek : Weronika i Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Imię 30.09.16, 23:26 Chciałabym córkę Rozalkę albo Elę, albo Helenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Imię 01.10.16, 00:09 Słowiańskie imiona są ładne, a takie niepopularne. Damroka Nawojka Bogna Ludmiła Tomira Wisława Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Imię 01.10.16, 01:39 U mnie już niedługo (jak najszybciej mam nadzieję) pojawi się mała Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Imię 04.10.16, 04:54 Ella znam jedną nastolatkę. Imię dla niektórych na tyle dziwne, że zamieniane w oficjalnych drukach na Elżbieta. Nota bene Elżbieta to imię , którego nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś