21.10.16, 20:39
Moja koleżanka jest nauczycielką w podstawówce, ostatnio jej uczennicą została Ronia (tak jest zapisana w dzienniku). Nigdy nie słyszałam o tym imieniu. Owszem znam formę Ronja z twórczości Astrid Lindgren, ale Ronii nigdy nie widziałam.

Jak myślicie, czy to zdrobnienie? Czy może forma od jakiegoś nieznanego mi imienia?

Mnie podoba się jako zdrobnienie, a Wam? smile
Obserwuj wątek
    • florianne Re: Ronia 21.10.16, 22:12
      Skoro tak jest zapisana w dzienniku, to pewnie pełna forma. Dla mnie zbyt podobne do słowa "ronić".
    • lidianek Re: Ronia 21.10.16, 23:23
      A mnie pierwsze przyszło do głowy "ironia" big_grin Nie podchodzi mi, ani w pełnej wersji, ani jako zdrobnienie.
    • paula.anna Re: Ronia 22.10.16, 11:12
      Skoro tak zapisane w dzienniku, to może być zdrobnienie udające pełne imię tongue_out.
      Nie podoba mi się ani jako zdrobnienie, ani, tym bardziej, zapisane jako oficjalne.

A dziecko ma narodowość i obywatelstwo polskie?
      • andracyt Re: Ronia 22.10.16, 13:36
        No właśnie zapomniałam dodać, że obywatelstwo i narodowość jest polska smile
    • lily-beth Re: Ronia 22.10.16, 11:20
      Gdyby była zapisana jako Ronja, to nawet by mi się podobało, przez sentyment do bohaterki Astrid Lindgren. Ale przez -i robi się szalenie zdrobnieniowe i brzmi... dziwnie.
    • dolcevita007 Re: Ronia 22.10.16, 14:10
      Znam to imie , dziewczynki mama jest Austriaczka . Pisowni nie znam , ale brzmienie podoba mi sie. Ladne imie dla dziewczynki.
    • liliowewzgorze Re: Ronia 22.10.16, 16:19
      Bardzo mi się podoba, nawet jako pełne imię troche brzmi jak aRonia smile
    • liliowewzgorze Re: Ronia 22.10.16, 16:29
      Znalazła trochę informacjo dt. Ronii - rzeczywiście wywodzi się z książki A. Lindgren, ale istnieje równiez jako imię hebrajskie i oznacza "muzyka Boga" smile www.babynames.com/name/Ronia
      • liliowewzgorze Re: Ronia 22.10.16, 16:32
        miało być "piosenka Boga" !!!
    • dalenia Re: Ronia 22.10.16, 18:29
      Na pierwszy "rzut ucha" wink brzmi nawet fajnie. Ale potem przyszło skojarzenie z poronieniem, ronieniem i jakoś tak już niekoniecznie mi się podoba.
      • gaudencja Re: Ronia 06.11.16, 16:21
        Ja też jakoś nie czuję tego imienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.