emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 29.09.21, 00:44 Agnieszka i Dominika (18 lat) Agnieszka i Ewa (30+ lat) Aleksander i Laura (2018) Józefina i Marianna (1915) Katarzyna i Krystyna (ok. 40 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 08.10.21, 21:16 Znalezione na innych forach: - Marianna i Helena - Natka i Ala - Ania, Marta i Ewa (najstarsza ma 14 lat, najmłodsza 6) Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Imiona sióstr 09.10.21, 22:47 - Julia 8l. , Alicja 6l. i Martynka 1,5roku - Anna, Marta (koło 40 obydwie) - Julia (21l) + bliźniaczki Antonina i Alicja (nastolatki) - Emilia, Gabriela i Julia + brat Łukasz - Angelika i Karolina (około 30) - Czesława, Wiesława i Maria (wiek od okolo 73 do 63) - Emilka i Gabrysia- córki A. Kaczorowskiej- Peli - Patrycja (5l) i Martyna ( 4l) - Kamila (okolo 20 lay) i Maja (9-10l) - Agata (przed 30) i Hania (13l) - moja prababcia i jej siostry- Maria, Aniela, Genowefa - Jolanta, (31) Patrycja (27), Justyna (25) - Jolanta, Anna, Ewa, Marta, Justyna ( najstarsza z sióstr jest po 50, najmlodsza ma 30 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imiona sióstr 10.10.21, 19:50 Awaz Lila i Miranda Konstancja (rodzina polsko- chińska) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 15.10.21, 02:02 Agata i Marta (po parę lat) Aleksandra i Maja (A. przedszkole, M. szkoła) Klara i Magdalena (M. starsza, ur. w poł. XX w.) Bliźniaczki: Łucja i Zofia (poniżej roku) Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Imiona sióstr 15.10.21, 07:57 Łucja i Zofia - coś mi w tym zestawie "nie gra", może to, że Zofia na co dzień jest zdrabniana, a Łucja funkcjonuje raczej w pełnej formie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 15.10.21, 08:36 Tam Łucja była Lusią. Lusia i Zosia. Na pewno jest różnica popularności, ale imiona łączy np. to, że w obu jestem zakochana. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Imiona sióstr 15.10.21, 08:54 Oo, super Nie wiedziałam, że Łucję można zdrabniać do Lusi😁 Słyszałam tylko o zdrobnieniu Łucysia. U mojej mamy w przedszkolu jest Łucja i podobno zdrabniają ją "Łucka". Gdy usłyszałam to zdrobnienie, przeraziłam się🤣 Bo to tak samo, jakby na Alicję mówić "Alicka" XD Chociaż to jest trudne imię do zdrabniania, ja dopiero na tym forum poznałam, jak można zdrabniać Łucję😅 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 15.10.21, 08:58 Ja bym zdrabniała Łusia, to chyba kwestia regionalna. Jest jeszcze obszar Polski (Śląsk?), gdzie się zdrabnia Łucyjka (a Anastazję - Stazyjka, itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Imiona sióstr 15.10.21, 09:40 Dokładnie Tak samo jak to jest w Polsce z wychodzeniem na dwór czy na pole😂 Ja zaliczam się do tej 2 grupy Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 15.10.21, 14:52 sulika napisał(a): > Adrianna i Zuzanna Prawie jak alfa i omega. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Imiona sióstr 15.10.21, 16:07 XDDD Rozwaliłaś mnie😂😂🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 20.10.21, 16:27 Ela i Maja (E. starsza, mają jeszcze najstarszą siostrę o nieznanym mi imieniu) Tosia i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
ala3 Re: Imiona sióstr 25.10.21, 15:53 Maja (13) i Jana (11) Alicja i Marta (8) Wiktoria i Nikola Julia i Bianka Amelia i Maja Bianka i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 31.10.21, 16:07 Maja i Jana - bardzo ciekawy zestaw Podoba mi się połączenie Amelka i Maja oraz Bianka i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 30.10.21, 00:22 Laura i Letycja (Laura starsza) Z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 31.10.21, 16:09 Bardzo ładne, nieoczywiste połączenie, Letycja ostatnio bardzo mi się spodobała Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 30.10.21, 11:18 Celinka i Jagódka (J. starsza) Chiara i Valeria (bliźniaczki, wiek szkolny) Hania i Pola (kilka lat i wiek szkolny) Marysia (kilka lat) i Zosia (niemowlę) Nadia i Roksana (R. starsza) Odpowiedz Link Zgłoś
fiufetka Re: Imiona sióstr 04.11.21, 19:18 Ala i Łucja Jola, Karolina, Basia, Amelka, Ilonka (+ Paweł i Antek) Maja i Lena (+ Janek) Ola, Tosia i Zuzia Julka i Oliwka Paulinka i Julka Hania i Zosia Oliwka i Martynka (bliźniaczki) Hania i Ania (!) Nadia i Pola Laura i Maja Marcysia i Kornelcia Te rodzeństwa przyszły mi do głowy jako pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 12.02.22, 20:18 fiufetka napisała: > Ola, Tosia i Zuzia U mnie w rodzinie są siostry Tosia i Zuzia, tak mi się skojarzyło 🙂 > Paulinka i Julka O, też znam siostry o tych imionach, już dorosłe 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imiona sióstr 04.11.21, 20:14 Wiktoria i Weronika Kamila i Milena (bliźniaczki) Urszula i Jadwiga (+2 braci) Anna i Monika Anna i Eliza (bliźniaczki) Monika, Alina, Emilia, Aldona (+ 2 braci) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 05.11.21, 21:22 Ostatnio w galerii handlowej: Julia, Natalia i Kornelia+Mateusz Laura, Blanka i Matylda Lena, Maja i Zuzia Hania, Emilka+Kubuś Zosia, Helenka+brat, którego imię nie padło Wiktoria, Lilka (nie znam pełnej formy)+Filip Amelka i Ola (wiek ok. 10 i 8 lat) Zuzia i Zosia (ok. 7 i 5 lat) Tosia i Ala (ok. 12 i 8-9 lat) Weronika i Kornelia (ok. 15 i 10 lat) Ola i Julka (ok. 16 i 15 lat) - tutaj nie mam pewności, czy to na pewno były siostry, bo zachowywały się bardziej jak koleżanki😅 Wiktoria i Milenka (ok. 10 i 6 lat) Marcelina i Łucja (ok. 8 i 4 lat) Kilka tygodni temu spotkałam też na ulicy siostry Amelkę i Emilkę. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 17.11.21, 20:50 Aleksandra i Urszula Julia i Kamila (bliźniaczki) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 18.11.21, 01:08 decadent46 napisała: > Aleksandra i Urszula Ja za to znam w realu siostry Alicję i Urszulę Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 28.11.21, 08:28 O 😉 Znam grupę przedszkolną, w której są Ala i Ola (nie siostry) - ciągle mi się mylą 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imiona sióstr 28.11.21, 11:57 Ja znam siostry (już dorosłe): Elę, Alę (Alicję) i ostatnia siostra miała być Olą, ale jednak dostała imię Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 28.11.21, 14:13 Ja słyszałam też kiedyś o siostrach Oli i Ali, a osobiście nadawanie dzieciom tak bardzo podobnych imion odbieram dość negatywnie, jako taki brak wyobraźni i chęci do większego zastanowienia się nad imieniem własnego dziecka😅 Bo przecież rodzeństwo to nie jest "komplet filiżanek" i ich imiona nie muszą być idealnie do siebie dopasowane Oczywiście fajnie, jak są z jednej bajki (przykładowo Klara i Łucja), jednak ja uważam, że najważniejsze jest, żeby imię podobało się rodzicom. A nie działanie na takiej zasadzie "mamy już Olę, to kolejna nasza córka będzie Alą" albo "Jest Zosia, więc następna dziewczynka będzie Tosia" 😂😕 I do tego wszystkiego dochodzi jeszcze bardzo prawdopodobne mylenie dzieci na własne życzenie...Kurcze, jakby to były te same osoby, a nie odrębne, które kiedyś wyprowadzą się z domu i będą miały swoje życie, a ich bardzo podobne imiona na nic się nie zdadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imiona sióstr 28.11.21, 16:46 Mylenie dzieci na własne życzenie - to prawda. Znajoma ma Wiktorię i Weronikę (Wika i Wera). Teraz żałuje, bo mylą się te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 22.11.21, 20:51 Bogusława i Iwona (w programie "Rolnik szuka żony") - zaskoczył mnie ten zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imiona sióstr 22.11.21, 20:57 Znam siostry Bogusławę i Beatę (kilka lat różnicy między nimi). Imiona z innej beczki, ale kluczem pewnie była litera B. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 27.11.21, 18:33 Ja znam dokładnie takie siostry w realu, to chyba popularny zestaw Strasznie nie lubię rymowanek. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona sióstr 27.11.21, 23:16 Tak samo, ta roznica jednej litery to zadna roznica Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imiona sióstr 28.11.21, 16:59 Też znam takie siostry, haha. I również wydaje mi się, że to popularny zestaw. Nie przepadam za nim, tak jak za zestawem Kaja i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 28.11.21, 17:05 Kiedyś jedna z dziewczyn wspominała tu o siostrach Mai, Kai i Gai. Bardzo mała różnica wieku. Nazywane Majka, Kajka i Gajka. I tak po milion pięćset sto dziewięćset razy dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 28.11.21, 19:39 Oo boże, istna masakra😂😱😅 Język sobie można łatwo poplątać na takich zestawach🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona sióstr 30.11.21, 20:23 Obydwa te zestawy sa fajne chociaz ja nie lubie Franki. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 30.11.21, 21:41 Antonina i Marysia (parolatki) Antosia i Marysia (nastolatka i parolatka, nie wiem, która jest która) Chloe i Sophie Dagmara (3) i Weronika (8) Odpowiedz Link Zgłoś