emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 19.01.23, 21:02 Krystyna (1953) i Joanna Nie wiem, w jakim wieku jest Joanna, ale zestaw jakby z innych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 07.02.23, 19:37 Michalina (3 lata) i Ola (1,5 roku) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 07.02.23, 19:38 Program "Bogaty dom - biedny dom". Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 08.02.23, 14:31 Wczoraj byłam z moją suczką na spacerze i natknęłam się na siostry Florę i Lillę Wiek ok. 3-4 lat i chyba były to bliźniaczki, bo bardzo do siebie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 13.03.23, 02:23 Lorina (31) i Katarzyna Z artykułu Katarzynki: weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,29330149,domka-mila-i-spolka-jak-sie-zyje-z-rzadkim-imieniem.html Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 28.05.23, 17:49 Odkąd przeczytałam wczoraj ten artykuł (swoją drogą dzięki za ten link <3), autentycznie nie mogę się pozbierać po tym dziwnym połączeniu. Może mam jakieś niezdiagnozowane zaburzenie obsesyjno-kompulsywne w kwestii imion, ale para sióstr o imionach Lorina i Katarzyna działa na mnie jak drapanie paznokciami po tablicy. 😅 Oba imiona są jak najbardziej w porządku (Lorina to imię jednej z sióstr Alice Liddell, pierwowzoru literackiej Alicji z Krainy Czarów, więc nie jest jakimś dziwnym tworem z kosmosu), ale kurczę blade, nie razem! To są imiona z kompletnie dwóch biegunów, jak Bronisława i Nikola, albo coś w ten deseń. Zwłaszcza, że Katarzyna będzie na co dzień po prosu Kasią, więc odpada jedyny łączący je element, czyli rym. W dodatku sparowanie Loriny z Kasią tylko podkreśla osobliwość tego pierwszego i zwyczajność tego drugiego imienia. Dużo lepszym wyborem byłaby choćby Sabina - Lorina i Sabina. Nie jest to tak oryginalne imię jak Lorina, ale nie gryzie się z nim tak rażąco jak Kasia. (Albo Marianna - Lorina i Marianna <3) Nie wiem jakie założenie mieli rodzice tych dziewczyn (albo czy w ogóle jakieś mieli), ale takie połączenie to według mnie recepta na to, by obie siostry miały permanentne poczucie niedopasowania w kwestii imienia, tylko z różnych powodów. Przepraszam za ten rant, ale tak mnie to męczyło, że musiałam to z siebie wyrzucić. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 28.05.23, 18:12 A, jeszcze coś. Z artykułu wynika, że rodzice bardzo się postarali przy wyborze imienia dla starszej córki - wyszukali to oryginalne imię, a potem włożyli wiele trudu w przekonanie urzędników USC do zarejestrowania go, co oznacza, że imię szalenie im się podobało i bardzo im zależało na nazwaniu tak córki. Natomiast nazwanie młodszej Katarzyną sprawia wrażenie jakby już im się nie chciało wysilać przy drugim dziecku, wzięli i walnęli jej tę Kaśkę i po kłopocie. Nie wiem, może za tym wyborem stoi jakiś ważki cel (uhonorowanie ukochanej babci Katarzyny albo coś takiego), ale jeśli nie, to szczerze mówiąc na miejscu Katarzyny czułabym się trochę po macoszemu potraktowana. 🤪 P.S. Malwina też byłoby niezłą alternatywą dla Kasi w tym duecie - Lorina i Malwina. <3 Dobra, kończę temat, teraz już chyba zaznam spokoju. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona sióstr 28.05.23, 21:37 adalia_decempunctata napisała: > ina i Marianna <3) Nie wiem jakie założenie mieli rodzice tych dziewczyn (a > lbo czy w ogóle jakieś mieli), ale takie połączenie to według mnie recepta na t > o, by obie siostry miały permanentne poczucie niedopasowania w kwestii imienia, > tylko z różnych powodów. Przepraszam za ten rant, ale tak mnie to męczyło, że > musiałam to z siebie wyrzucić. 😂 Lorina nosi imię po swojej matce chrzestnej, a po kim Katarzyna - trudno powiedzieć, może po innej ważnej dla rodziców osobie. Nie zawsze dobiera się imiona pod kątem oczywistym dla postronnego obserwatora, co nie oznacza, że na pewno są one dobrane przypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona sióstr 18.03.23, 15:06 Pola (starsza) i Adela - kilkulatki. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 28.05.23, 19:59 O, bardzo przyjemne połączenie. Mam w bliskiej rodzinie dwuletnią Polę, i imię Adela było jedną z moim propozycji dla jej półrocznej obecnie siostrzyczki. (Koniec końców jej rodzice wybierali spośród Mai i Leny, ostatecznie zdecydowali się na to drugie.) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 20.03.23, 00:32 Julia i Zuzanna Córki Agnieszki Kaźmierczyk, pisarki. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 20.03.23, 00:40 Basia (starsza) i Mirelka (pełna forma Mirela, 30+) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 20.03.23, 21:50 Iwona i Justyna Monika i Sylwia Patrycja i Sylwia Wszystko to osoby dorosłe, raczej młode. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imiona sióstr 21.03.23, 10:28 Karolina (ok. 12 lat) i Eleonora (ok. 10 lat). Wiek określałam "na oko", bardzo zaciekawiła mnie Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 30.04.23, 00:13 > Karolina (ok. 12 lat) i Eleonora (ok. 10 lat) Dość królewski zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 23.03.23, 23:20 Julita i Paulina Karolina i Ola Osoby dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_renata_86 Re: Imiona sióstr 26.03.23, 08:28 Victoria i Maya (polki z polskim nazwiskiem, mieszkające najpierw w UK a obecnie Dania) Weronika 6lat i Magdalena 2miesiace Liliana 11, Gabriela 7 i Ada 1 Amelia 6 i Julita 3 Gabriela 3 i Wiktoria 1 Martyna 16, Wiktoria 9 , Katarzyna 5 Nikola 2kl szp, Laura przedszkole Oliwia 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imiona sióstr 13.04.23, 19:30 Ale Kasia jako Kasia, czy Kasia od Katarzyny? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 13.04.23, 07:16 Alicja i Iwona (obie dorosłe) Asia (28) i Magda (27) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 30.04.23, 00:12 Kaja (5-6 lat) i Kristina (4 lata) Tata Polak, mama anglojęzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imiona sióstr 03.05.23, 09:03 Alicja (14 lat) i Maja (8 lat) Karolina (studentka) i Paulina (15 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imiona sióstr 16.05.23, 12:05 To chyba dość popularny zestaw - Marcelina podoba mi się bardzo, Michalina wcale😆 Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 27.05.23, 17:30 Aleksandra (po 50.), Anna (dobiega 40.), Halina (po 30.) Hanna i Zofia (kilkulatki) Zofia i Wiktoria (jak wyżej) Pola (2 latka) i Lena (pół roczku) Julia i Magdalena (obie po 30.) Aleksandra, Joanna, Izabela, Julia, Wiktoria (starsze po 30., młodsze po 20., wspominałam już o nich chyba w wątku o imionach w rodzinach wielodzietnych) Irena i Renata (obie panie po 60.) Blanka i Frasynka (kuzynki mojej babci, urodzone w latach 20.) Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 27.05.23, 21:30 Frasyna, ale zwana całe życie Frasynką lub Fraską. Myślę, że może mieć ten sam źródłosłów co nazwisko Frasyniuk i pokrewne. To czeska gałąź rodziny (pradziadek Emil był Czechem), jeśli to coś wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imiona sióstr 27.05.23, 22:18 Intrygujące imię, tak sądziłam, że raczej niespotykane w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 27.05.23, 23:06 Ta czeska gałąź wywodzi się z Francji - pod koniec 17. wieku 9x-pra-dziadkowie Hermes i Anna wyjechali z Francji i osiedlili się na terenie dzisiejszych Czech (podejrzewam, że powodem mogły być prześladowania hugenotów), więc właściwie Twój trop może być słuszny i inspiracja francuską "truskawką" (fraise) nie jest tak całkiem wykluczona. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 28.05.23, 20:06 Dzięki Genealogia to też mój wielki konik, uwielbiam odkrywać takie kwiatki. Mogłabym o tym gadać/pisać godzinami, ale z tym to już chyba na inne forum, bo zaraz mnie tu Gaudencja dopadnie i ochrzani 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona sióstr 28.05.23, 20:54 Kwiatki genealogiczne omawiamy tu regularnie, jak tylko ktoś wypatrzy jakąś ciekawostkę i założy o niej wątek Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imiona sióstr 28.05.23, 09:42 Bardzo prawdopodobne, a wtedy imię przepyszne ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona sióstr 28.05.23, 13:31 Nie sądzę. Przypuszczam, że to forma Eufrozyny, por: www.behindthename.com/name/frosina www.behindthename.com/name/fruzsina Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 28.05.23, 20:16 No nie! A już się rozmarzyłam, że takie baśniowe, jak dla uroczej skrzatki z bajki czy innej smerfetki, mieszkającej w domku-truskawce 😁 Ale poważnie - dzięki za link, dobrze wiedzieć. Zawsze się zastanawiałam, skąd ta Frasyna i jakoś nie przyszło mi do głowy skojarzenie z Eufrozyną. 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona sióstr 28.05.23, 20:53 Eufrozyna ma też piękne znaczenie - pochodzi od euphrosýn- 'radość'. Zdrobniale Fruzia - widzisz, jak niedaleko od Frasyny? BTW, truskawkę po francusku wymawia się jako "frez" z wyraźnym "z" i długim "e". Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imiona sióstr 27.05.23, 19:43 Grażynka? Eufrozyna? Frezja? Czy Frasynka od Fraisinne? Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imiona sióstr 29.05.23, 09:37 Ada i Idą Dziewczynki, na które natknęłam się kiedyś na wakacjach, chyba teraz są już nastolatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 14.06.23, 13:16 Dorota i Ewa Olka i Zuzanna Wszystkie panie dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Imiona sióstr 08.07.23, 11:29 Z Facebooka: - Kornelia i Wanda - Helenka i Gosia - Laura i Helenka Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: Imiona sióstr 08.07.23, 17:15 Z herbarza - siostry Karnickie: hr. Ida Maria (ur. 1875) i hr. Maria Stella (ur. 1881) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 13.07.23, 20:09 Agnieszka i Ela Barbara i Elżbieta Dorota i Sabina Julita i Milena Kasia i Marysia (starsza) Monika i Patrycja Osoby dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imiona sióstr 31.07.23, 19:37 Anita i Oliwia Anna i Monika Osoby dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś