niwius 04.11.25, 16:01 Czy uważacie, że Ferdynand bardzo się kojarzy z Kiepskimi? Dalej szukamy imienia dla syna, to jest jeden z naszych typów, ale zastanawiam się, jak otoczenie by na niego reagowało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aequoreavictoria Re: Ferdynand 04.11.25, 18:31 Mnie się kojarzy w pierwszej kolejności z Ferdynandem Wspaniałym Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Ferdynand 04.11.25, 22:57 Mi też! I jeszcze z księciem Ferdynandem od zamachu w Sarajewie… Ale nie jestem obiektywna - nie miałam telewizji w domu 😉 Plus Ferdynand to jedno, a Ferdek to drugie…. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ferdynand 23.11.25, 21:06 aequoreavictoria napisała: > Mnie się kojarzy w pierwszej kolejności z Ferdynandem Wspaniałym I mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Ferdynand 05.11.25, 07:22 Miałam studenta Ferdynanda, który w trakcie studiów zmienił imię na Leon. Mówił, że całe życie musiał mierzyć się z docinkami.. ale to była osoba wychowana w trakcie emitowania serialu o Kiepskich.. Dzisiejszemu nowemu pokoleniu (moim zdaniem) może nie będzie aż tak się kojarzyć ze znanym Ferdkiem Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Ferdynand 05.11.25, 09:33 A ten serial nie jest już emitowany? Nie oglądam telewizji i się nie orientuję. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Ferdynand 07.11.25, 06:51 Nie, nie jest, część aktorów też nie żyje z obsady. Jakoś to się tak posypało w okolicy pandemii. Niemniej serial kulturowo jest dość mocno osadzony w świadomości i rozpoznawalny dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ferdynand 05.11.25, 07:55 Tak - wg mnie większości będzie niestety kojarzyć się z Kiepskimi. Wydaje mi się też, że trzeba uważać z dopasowaniem do nazwiska. Ferdynand Bosak, Ferdynand Copik, Ferdynand Baran, Ferdynand Kiełbasa - to może się nie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Ferdynand 05.11.25, 09:46 Mnie się kojarzy ze znajomym psem albo z grupą Franz Ferdinand. Nie oglądałam serialu, ale chyba już go nie puszczają, więc imię raczej nie będzie się kojarzyć kolegom Twojego dziecka, ale ich rodzicom jeszcze tak. Ja akurat tego imienia nie lubię, żadnych ładnych zdrobnień, trudne do dopasowania do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ferdynand 05.11.25, 12:01 Mnie się kojarzy z Ferdynandem Wspaniałym. Poza tym ma tak na imię syn Makłowicza. Z Kiepskimi kojarzy się zdrobnienie Ferdek i trzeba przyznać, że rzeczywiście to imię nie ma wdzięcznych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ferdynand 05.11.25, 12:03 Pisałam przed przeczytaniem komentarzy, żeby się nie zasugerować. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ferdynand 05.11.25, 19:47 Ferdynand to dla mnie w pierwszej kolejności pies, Wspaniały 😉 Ale, że nigdy nie byłam wielką fanką tej historii, to i imię nie zachwyca. Jako Ferdek to owszem, Kiepski. Ale dla pokolenia małego chłopca zapewne będzie to abstrakcja. Kiedyś wśród moich rówieśników i Rozalia była "fe"- bo babka Kiepska. A jednak, to skojarzenie nie przeszkadzało Rozalii na coraz większą popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Ferdynand 06.11.25, 21:16 A co sądzisz o Fryderyku? Skojarzenie z Chopinem zdecydowanie lepsze 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Ferdynand 06.11.25, 22:42 Mężowi nie podobają się zrobienia Fryderyka. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Ferdynand 07.11.25, 06:58 Mi się kojarzy austriacko-cesarsko, z Ferdynandem Wspaniałym, no ale i z Ferdkiem Kiepskim też. Mimo że nie byłam jakąś fanką serialu i nie oglądałam go zasadniczo. Ale o ile skojarzenia to jedno, bo faktycznie serial mimo istnienia w świadomości społecznej czy kulturowej będzie powoli jednak odchodził w zapomnienie, to bardziej bym zwróciła uwagę na to, czy to imię będzie dobrze grało z nazwiskiem oraz rozważyć opcje zdrobnień, bo to bardzo dumne i poważne imię dla małego rozbrykanego chłopczyka. Przemawia do mnie idea, żeby sprawdzić, czy imię nadaje się do tego, żeby wołać za małym psotnym rozrabiaką na próbę, czy nam to leży :p Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Ferdynand 07.11.25, 12:44 Nie oglądałem kiepskich ale Ferdynand baaardzo mi się z nimi kojarzy, Arnold np. już nie, mocniej z Schwarzeneggerem. Prócz tego Ferdek kojarzy mi się z bajka Psoty Dudusia Wesołka gdzie był byczek Ferdek. Samo imię brzmi naprawdę pozytywnie, tylko pytanie czy dziecko w przyszłości będzie umiało sobie z nimi radzić (bo tak naprawdę jakiekolwiek inne dziecko w grupie można zagnębić bo ma różowe buciki). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Ferdynand 10.11.25, 14:09 Imię z niczym mi się nie kojarzy, z Kiepskimi również nie, bo nie oglądałam. Dla mnie brzmi bardzo dystyngowanie, aż za bardzo - może przez to że nie znam nikogo o tym imieniu, ciężko mi je sobie wyobrazić w użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Ferdynand 02.01.26, 15:48 Mnie się kojarzy tylko z Ferdynandem Wspaniałym 🤗 Z Kiepskimi raczej nie, ale nie jestem obiektywna, bo w rodzinie bardzo nie lubiliśmy tego serialu i nie oglądaliśmy go. Samo imię nie do końca z mojej bajki, ale jeśli Tobie się podoba, to się nie wahaj 😍 Odpowiedz Link Zgłoś