Dodaj do ulubionych

PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE?

02.10.04, 04:15
Ja jestem za, ale znam kilka osob przeciwnych nadawaniu dwoch. Ich glowny
argumentem jest, ze tego sie i tak nie uzywa a jesli juz to jako inicjal. Mi
sie podoba sama idea nadawania dwoch. Ladnie wyglada w dokumentach, jedno
wydaje sie takie osamotnione... U mnie w rodzinie chlopcom na drugie nadawano
imie ojca, dziadka czy ku pamieci waznego czlonka rodziny - mozna w ten
sposob oddac hold drogiej osobie nawet gdy za imieniem sie nie przepada i
nigdy by sie je nie wybralo na pierwsze. A dla dziewczat - nie tylko
oczywiscie bo chlopcom tez i to samo tyczy sie to pisalam o nadawaniu
chlopcom - imie swietej, ktora traktowano, ze bedzie patronka dziecka i
bedzie ja strzegla. Nie lubie tego powrotu do starych imion z pokolenia
naszych rodzicow i dziadkow (co nieznaczy, ze jestem za bardzo udziwnionymi
imionami na sile spolszczanymi gdzie ani pisownia ani wymowa nie ma nic do
oryginalu) ale jako drugie imie to tylko stare, z tradycja i najchetniej
swiety z "dobrym zyciorysem". jakie jest wasze zdanie i czy wy wszyscy macie
dwa imiona?
Obserwuj wątek
    • forencja Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 02.10.04, 08:42
      Ja nie mam niestety w ogóle drugiego imienia sad Moi rodzice uznali, że to
      głupota, która służy jedynie generowaniu zbędnego chaosu w dokumentach. Ja na
      szczęście mam w tej sprawie stanowisko podobne do Twojego i swoim dzieciom na
      pewno nadam po dwa imiona.
    • roxi_hart Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 02.10.04, 09:02
      Ja jestem przeciwniczka dwoch imion-jedno wystarczy. W calej mojej rodzinie nie ma osoby z dwoma imionami, nie wiem jaki jest sens, moim zdaniem utrudnia zycie innym (np. w szkole , kiedy to ciezko zmiescic sie w rubryczkesmile
    • amberangel czy wszyscy nadaliscie lub zamierzacie 2 imiona 07.10.04, 07:05
      Moje drugei to... Maria.
      • gaudencja Re: czy wszyscy nadaliscie lub zamierzacie 2 imio 07.10.04, 17:38
        Ja początkowo nie nadałam drugiego, ale potem je dodałam synkowi. Sama nie mam
        drugiego, jak i moja mama, i to jest w pewnym sensie wygodne, a z drugiej -
        przy wpisywaniu do dokumentów zawsze czuję, że mi czegoś "brak". Ewentualnym
        przyszłym dzieciom, które - mam nadzieję - pojawią sie w naszej rodzinie,
        będziemy nadawać dwa imiona, bo tyle jest pięknych imion do wykorzystania smile
    • ewcian Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 07.10.04, 09:35
      Ja bardzo lubie podwojne imiona takie klasyczne jak np. Anna Maria, czy Jan
      Alexander. W kraju w ktorym mieszkam wymawia sie je podwojnie,co doroslej osoby
      brzmi bardzo dostojnie, a dziecko jest dla rodzicow i tak Ania czy Jasiem.
    • dodwig2 Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 08.10.04, 11:41
      Zależy od okoliczności np moja córka ma jedno imię Aleksandra stwierdziliśmy z
      mężem , że to imię jest już tak długie, że z dodawaniem jeszcze drugiego imiena
      były by tylko problemy w dokumentacjach (np w dowodzi odobistym itp),

. >natomiast syn J a k u b (pierwsze) Józef (drugie) - urodził się dwa tygodnie
      po terminie i to właście w Józefa (19 marca), w dodatku osoba, która mnie
      wiozła do szpitala cały czas powtarzała, że szczęśliwy ten, kto sobie na
      patrona Józefa obiera, nie dość tego takie imię ma mój teść (dziadek Jakuba) i
      tak się składa, że Jakub jest jedynym następcą (płci męskiej) - wszędzie są
      dziewczynki, więc stwierdziliśmy z mężem, że skoro sam sobie wybrał taki termin
      swojego urodzenia to niechaj ma już tego Józefa dlatego jest Jakub Józef
    • aneta10ta Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 09.10.04, 22:39
      Żeby - jakby co - się gówniarstwo nie myliło.
    • aluc Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 10.10.04, 10:36
      bo ładnie wygląda na wizytówce wink

mam drugie imię i używam jego inicjału, moje dzieci też mają lub będą miały
      drugie imiona
      • ewa.gs Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 12.10.04, 14:37
        po to, żeby dziecko miało większy potencjał energetyczny = więcej możliwości
        (co wynika z numerologii).
        Popatrzcie na rody szlacheckie... Ci to mieli imion i nazwisk, ze ho ho...
        • amberangel RODY SZLACHECKIE 13.10.04, 05:13
          Tak, ci rzeczywiscie mieli imion i nazwisk, ze ho ho - wiec niech nam cos z
          tego pozostanie smile
          A sam inicjal tez dobrze wyglada w zapisie.
    • raliw Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 29.10.04, 18:13
      My nadalismy 1 imię córce, drugiemu dziecku też nadamy 1, żeby było
      sprawiedliwie. Juz z ustaleniem tego 1 imienia mieliśmy taki problem, że nawet
      do głowy nam nie przyszło ustalać jeszcze jedno smile
      Drugiego imienia wogóle się nie używa. Że wygląda ładnie w dokumentach - to
      zależy, bo cóż skoro na świadectwie Anna Maria ma np. same dwóje wink Zalezy kto
      do czego przywiązuje wagę. A używanie dwóch imion na wizytówce, a wręcz czasami
      na codzień świadczy wg mnie o pewnych cechach takich ludzi (którzy może tym
      chcą sobie dodać trochę powagi) - razi mnie to i nie lubię tego.
      Ale to moja subiektywna opinia.
      Pozdrawiam.
      • aniadm Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 29.10.04, 22:00
        Ja używam dwóch imion, a to z tej przyczyny, że mam nie tylko popularne imię,
        ale i do?ć często spotykane nazwisko. Używanie na wszystkie oficjalne okazje
        obu imion doradził mi pewien człowiek, który miał dokładnie ten sam problem. I
        to dosłownie, bo nazwisko miałl to samo, chociaż nie bylismy spokrewnieni.
        Znałam jednak jeszcze dwóch facetów o dokładnie tym samym imieniu i nazwisku, a
        tylko jeden był moim kuzynem (zresztš drugiego znałam tylko z telewizji). Żeby
        było jeszcze ?mieszniej, to facet, który doradził mi podwójne imię, chodził do
        liceum razem z moim tatš, tylko do równoległej klasy.

Zresztš kombinacja Anna Dorota jako? mi się podoba (np. Klementyna Michalina
        podoba mi się jako kombinacja mniej, chociaż oba imiona same w sobie - jak
        najbardziej).
    • grazynka13 Bo tyle jest pięknych imion... 29.10.04, 20:55
      ...że aż trudno się powstrzymać.

A może nasz Maluch zechce to kiedyś wykorzystać? Znam wiele osób, które przedstawiają się swoim 2. imieniem. Dobrze im - mają wybór. Zostawmy im tę otwartą furtkę -
      - Grażka
    • mgna Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 30.10.04, 01:09
      Jest to naogol tradycja, tak samo jak nadawanie trzech lub wiecej imion. Jesli
      w rodzinie nie ma takich tradycji to drogie imie mozna nadac chocby tylko dla
      wyboru ktore w doroslych latach dziecko bedzie moglo miec (a noz nie spodoba
      sie jemu pierwsze nadane imie?). Lub zeby zadowolic oboch rodzicow wybory
      imienia (np jesli nie moga sie zgodzic nad tym samym imieniem).
    • reirei Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 02.11.04, 14:29
      ja jestem za nadawaniem drugiego imienia. Po pierwsze jeżeli ktoś ma popularne
      imię i nazwisko to może używać obu imion żeby nie był mylony z kimś innym. Poza
      tym często nadaje sie drugie imię z sentymentu do kogoś albo ku pamięci np.
      dziadka, babci, przyjaciela itd. Ja mam drugie imię po mojej cioci, którą moi
      rodzice bardzo lubią. A sama w daaalekiej przyszłości chciałabym dać córce na
      drugie imię mojej babci.
    • minerwamcg Re: PO CO NADAWAC DRUGIE IMIE? 04.11.04, 15:28
      Przyda się. Mam kumpla aktora, który nazywa sie tak samo, jak inny aktor,
      bardzo sławny, zmarły przed kilku laty. I wdowa po tymże zaczęła protestować,
      że mój kumpel figuruje na afiszach pod takim samym nazwiskiem jak jej świętej
      pamięci sławny nieboszczyk. Kumpel jej odpisał, że imię ma ze chrztu a nazwisko
      po rodzicach, więc to nie jego wina - ale na afiszu zaczął się podpisywać dwoma
      imionami i wdowa się zamknęła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.