Dodaj do ulubionych

Pretensjonalne

15.03.17, 11:01
A co dla Was znaczy, że imię jest pretensjonalne? No i które to sa dla Was te pretensjonalne smile Lubię oryginalność, ale czasami słyszę zarzuty, że jest to "silenie się na oryginalność". Jak uważacie?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Pretensjonalne 15.03.17, 11:31
      Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę słowo "pretensjonalne" to znajdzie Ci trochę wątków na ten temat.
    • lily-beth Re: Pretensjonalne 15.03.17, 11:39
      To już było w tysiącach wątków.
      Dla mnie - w przypadku polskiego dziecka, mieszkającego w Polsce - zagraniczne niespolszczone imię (Brian Piórek np.), zagraniczne imię spolszczone do wersji koszmarkowej (Ksawier) lub polskie imię w hamerykańskiej pisowni (Victor, Ivo). Reszta mnie nie bardzo rusza.
      • lily-beth Re: Pretensjonalne 15.03.17, 11:51
        A jeśli chodzi o "silenie się" - dla większości ludzi ślepe truchtanie za tłumem jest, mam wrażenie, jedyną opcją, więc w ich mniemaniu podążanie własną drogą wymaga naprawdę wielkiego wysiłku...
        • annthonka Re: Pretensjonalne 15.03.17, 15:37
          Otóż to. Dla wielu nadanie imienia spoza pierwszej dwudziestki jest już "sileniem się na oryginalność".

• rosynanta Re: Pretensjonalne 16.03.17, 10:18
      Bardzo subiektywna kwestia. Dla mnie to imiona wyszukane, zestawione z pospolitymi, szczególnie rzeczownikowymi nazwiskami (Napoleon Grzyb, Henrietta Kiełbasa). Albo walka o inną niż zwykła pisownię (Maxymilian, Annastassia itd.) tylko po to, żeby tym samym zamanifestować światu przekonanie o wyjątkowości potomka. Albo świadome nazywanie dziecka tak, żeby się myliło z kimś już znanym (typu Michał Żebrowski, Juliusz Słowacki).

Jasne, dla każdego rodzica jego dziecko, szczególnie pierwsze, jest najcudowniejsze i jedyne w swoim rodzaju, ale nie można tracić głowy, bo z efektami ten maluch sobie będzie musiał radzić całe życie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.