sarabi 03.10.04, 21:25 Witam i proszę o Wasze opinie na temat tych imion. Liliana, Zofia, Sara, Luiza, Emma, Pola dziękuję i pozdrawiam, Kamila, mama swojej ukochanej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 03.10.04, 21:37 Z imion, które podałaś, jednoznacznie podoba mi się Zofia. Pozostałe imiona nie przekonują mnie w 100%. Drugie w kolejności jest Sara - dawniej kojarzona jako imię jednoznacznie żydowskie, ale teraz zmienia swoją konotację i zyskuje coraz większą popularnosć. Potem Emma (Greznia podaje, że spolszczoną formą jest Ema). I tu sie zaczynają imiona, których już bym zdecydowanie nie wybrała dla swojej córki. Stopniowanie wyglada następująco: Liliana i Luiza (zamiast Luizy wolałabym Ludwikę, to w zasadzie to samo), no i na szarym końcu Pola. Niektórzy uważają, że Pola jest imieniem, ale całkiem niedawno była wyłącznie zdrobnieniem od Apolonii i wiele osób jeszcze o tym pamięta. Dla mnie jest to imię dobre na pseudonim artystyczny, ale nie jako pełne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 08.10.04, 22:04 Sara to jest zydowskie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 08.10.04, 23:46 mwarszaw1 napisała: > Sara to jest zydowskie imie. Przyznaj się, ty też nosisz żydowskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 03.10.04, 21:42 Wg mnie: Liliana-ładnie Zofia-pełna forma taka sobie,ale zdrobnienie Zosia ładne Sara i Luiza-nie w moim guście Emma-ładne Pola-fajne,ale może lepiej dać Apolonia W sumie z Twoich propozycji-Emma jest najoryginalniejsza i najbardziej intrygującapozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 03.10.04, 21:42 Mnie sie podoba najbardziej Liliana, choc lubie wersje Lilianna. Pozniej to juz troche gorzej, zastanowilabym sie jedynie nad Luizą i Sarą, ale to nie sa moje ulubione imoona. Polecam imie Liliana, jest naprawde slodkie i bardzo kobiece! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 03.10.04, 21:58 > Liliana- nie za bardzo mi sie podoba > Zofia,- lubie to imie ale szkoda ze takie popularne ostatnio > Sara,- OK > Luiza,- nalezy do moich ulubionych, chyba malo popularne bo slyszalam tylko o jednej Luizie > Emma,- fajne imie > Pola- tylko jako zdrobnienie Najbardziej podoba mi sie Zosia, Luiza i Emma Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 03.10.04, 23:24 Najbardziej podoba mi się Lilianna (ale właśnie przez dwa "n"). Nie jest zła Sara (kojarzy mi się z moją ukochaną lekturą dzieciństwa - "Małą księżniczką"), nawet ładne brzmienie, biblijne, proste, uniwersalne (międzynarodowe), ale nie daje ciekawych możliwości zdrobnień, spotykam się też z nim w środowisku Andżelik... Emma - trochę zbyt "zagraniczne", ale do zaakceptowania, oryginalne. Luiza - z przykrością stwierdzam, że nie znosze tego imienia, brzmi dla mnie mniej więcej tak, jak Nikola. Zofia - nie przepadam się, podoba mi się za to Sophie (nie w Polsce oczywiście), choć obiektywnie muszę przyznać, że nie jest to złe imię. Pola - tak, ale jako zdrobnienie, od Apolonii albo (i to preferuję ) od Pauliny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 09:42 Najbardziej podoba mi sie nasza tradycyjna Zofia oraz rzadsza Liliana. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 09:49 Podoba mi się Zofia, do przyjęcia są także Pola, Emma i Liliana Sara i Luiza nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 10:57 sarabi napisała: Prosze bardzo: > Liliana - pretensjonalne > Zofia - dla mnei niespecjalne > Sara - łądbe,ale nie zwala mnie z nóg > Luiza - wybrałabym raczej Elizę > Emma - ślicznie i kobieco > Pola - bardzo ładne dla dziewczynki i kobiety > Kamila, mama swojej ukochanej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
sarabi Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 11:13 Dziękuję za opinie i proszę o jeszcze. Nie potrafię się zdecydować. Mąż upiera się przy Zośce. Ja nie mam tak naprawdę faworyta (faworytki). Chyba najbardziej z moich propozycji podoba mi się Lilian(n)a. Fajne zdrobnienia mogą z tego wyjść. Poza tym imię to kojarzy mi się z ciepłem, słońcem... Tak przyjemnie Emma wydaje mi się zbyt zagraniczne (również, któraś z Was to napisała), choć bardzo mi się podoba. Poza tym nie pasowałoby chyba do nazwiska... Pola to tak sobie napisałam, ale chyba do końca nie brałam tego imienia realnie pod uwagę. Taka swego rodzaju egzotyka Myślałam też o Laurze, Konstancji lub Korneli... Ehh, ale to trudne... Pozdrawiam, Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 11:36 Cześć-moja córeczka(ma 7 miesięcy) ma na imię Lilianna,mówimy na nią Lila,Lili,Lilanka,Lilka,i wg mnie to imię jest fajne chociaż wiem,że niektórzy uważają je za "pretensjonalne".Problem jest też taki,że mało kto zna wersję przez 2 "n" i często ludzie przekręcają Lilianna na Liliana,więc gdybyś wybierała to imię może wybierz tę bardziej znaną wersję.Jestem ciekawa gdzie mieszkasz,bo ja w W-wie i tu imię mojej córeczki jest rzadkie i budzi pewien rodzaj "sensacji"Wg mnie śliczne jest też Kornelia(i chyba nieco częściej nadawane)-zdrobnienia są podobne-Nela(piękne wg mnie),Neli,Kornelka,Nelka.Może zastanów się,które lepiej pasuje do nazwiska-może Liliana Zofia albo Kornelia Zofia(żeby mąż też był zadowolony)?Napisz,co wybrałaś,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sarabi Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 11:59 Hej, mieszkam w Poznaniu. Nie znam nikogo o imieniu Lilian(n)a. Należy chyba do rzadkich. Ale, jak już napisałam, bardzo mi się podoba. Podoba mi się także Dobrochna (Dobrusia). Bardzo dobrze się kojarzy - z ciepłem, dobrym, pogodnym człowiekiem... Ale mam mętlik w głowie. Do rozpaczy doprowadzają mnie też komentarze innych członków rodziny (zwłaszcza mojej siostry), która mówi, że Zosia jest ok, ale jakby ona miała mieć na imię ZOFIA to by się powiesiła. Z kolei Lilianna odpada bo jej się kojarzy z upośledzoną matematyczką, a Kornelia z innym nauczycielem, którego nie znosiła!! Ja chyba przestanę się słuchać kogokolwiek z rodziny. Tak naprawdę mnie to nie obchodzi. Chcę tylko, by moja córunia była zadowolona. Dlatego szukam porady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 12:06 Dam ci dobrą radę-naprawdę nie słuchaj nikogo z rodziny,znajomych,bo zawsze znajdzie się ktoś komu źle się kojarzy dane imię-u mnie w rodzinie były takie same komentarze np."nie dajcie Lilka,bo mam taką głupią koleżankę"-co mnie to obchodzi,że moja babcia,ciocia,siostra ma jakąś koleżankęPoza tym-jak rodzina zobaczy Twoją córeczkę,to Lila/Nela czy inne imię,które dasz będzie im się odtąd kojarzyć z nią a nie z kimś kogo kiedyś tam znali.Wiem co przechodzisz,bo ja tez na początku przejmowałam się niezbyt mądrymi komentarzami rodziny-w pewnym momencie nawet wywierali na mnie presję mówiąc "do mojego brzucha"Maja i żebym tak dała"bo oni się już przyzwyczaili"ale się nie dałam i jestem teraz zadowolona z decyzji.Pamiętaj-to Twoje dziecko i męża,a nie ich Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sarabi Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 12:31 Masz rację. To nasze dziecko i nasza decyzja. I tego muszę się trzymać. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 17:51 Hej! Ze wszystkich Twoich propozycji najbardziej podobają mi się Zofia, Dobrochna, Laura, Konstancja lub Kornelia. Pozostałe są według mnie hm... takie sobie. Moze jeszcze Ema byłoby ciekawym pomysłem. sarabi napisała: > Do rozpaczy doprowadzają mnie też komentarze innych członków rodziny (zwłaszcza > > mojej siostry), która mówi, że Zosia jest ok, ale jakby ona miała mieć na imię > ZOFIA to by się powiesiła. No własnie - Twoja siostra by się może i powiesiła, a córeczka być może będzie zachwycona. Z mojego doświadczenia tez wynika, że lepiej nikogo (oprócz męża) nie słuchać (a męża oczywiscie też nie bezkrytycznie ). Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 14:59 Witaj. > Liliana - bardzo ładne > Zofia - nie mój gust > Sara - takie sobie > Luiza - bardzo ładnie > Emma - niezbyt mi sie podoba > Pola - ładnie Z podanych przez Ciebie imion wybrałabym Luizę i Liliannę. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 17:42 Liliana - bardzo piękne, aczkolwiek podobnie, jak moje poprzedniczki wolę wersję przez dwa "n" Zofia - nie jest złe, ale sama nie nadałabym go dziecku Sara - wg. mnie jedno z najgorszych w całym tym zestawie Luiza - całkiem ładne i oryginalne, można je skradcać do Izy Emma - polska wersja tego imienia to (jak już wspomniała chyba Gaudencja czy ktoś inny, nie pomnę w tej chwili) Ema, a czy rozważałaś może nadanie swojej dziewczynce imienia Emanuela lub Emmanuela? Na dziewczynkę można mówić wówczas Emma lub Nela, a wiem, że to drugie zdrobnienie bardzo Ci się podoba Pola - zdrobnienie od Apolonii, nie przekonuje mnie Pozdrawiam. Koniecznie napisz, co wybrałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 04.10.04, 17:47 Liliana - nie podoba mi sie choc nie mam zadnych skojarzen Zofia - ladnie, to imie powraca, znam duzo malych Zoś Sara - mi kojarzy sie tylko z imieniem dla pieska Luiza - nie podoba mi sie Emma - nie na polskie warunki Pola - bardzo ladne bo krotkie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lilla 05.10.04, 18:13 roxi_hart napisała: > Liliana - nie podoba mi sie choc nie mam zadnych skojarzen Ja bym zamiast Liliany zaproponowała Lillę - imię podobne, ale zasadniczo rózne (moim zdaniem, na korzysć). Odpowiedz Link Zgłoś
ja_an Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 05.10.04, 00:50 mój syn miał mieć na imię Liliana, ale okazał się być chłopcem. i dobrze- bo imię to bedzie śliczne dla blondyneczki o niebieskich oczach, a syn jest raczej brunetem o piwnych ślipiach. podoba mi się jeszcze Pola, znam taką fajną małą Polę. Zosia też ładnie, ostatnio popularnie. Sara , Luiza i Emma dla mnie odpadają. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i_koty Re: Liliana,Zofia,Sara,Luiza,Emma,Pola-opinie 06.10.04, 00:42 Zdecydowanie Pola i Zofia. Odpowiedz Link Zgłoś
skylight Pola 06.10.04, 15:40 Jak to faktycznie jest z tym imieniem ? Mojemu małżonkowi też to imię bardzo się podoba, chociaż mnie się wydaje, ze jest to tylko skrót od Apolonii. A podobno istnieje jako samodzielne imię ? Czy to prawda - sprawdzałaś to ?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 06.10.04, 15:55 Można je nadać, ale w świadoomości bardzo wielu osób funkcjonuje jako zdrobnienie. Osobiście bym odradzała, choćby ze względu na to, że dziewczynk zawsze będzie wypyywana, czy nie jest Apolonią, a może i znajdą się tacy, co na nią będą mówić "Apolonio" (mówię tak opierając sie na doswiadczeniach z życia; bo do mojego synka, który nosi krótszą z dwóch form imienia, często ludzie zwracają sie formą dłuższa - co mi zresztą akurat zupełnie nie przeszkadza). Odpowiedz Link Zgłoś
odettag Re: Pola 07.10.04, 23:49 Moja córeczka ma na imię Pola. Obecnie istnieje to imię, jako samodzielne (imieniny 9II). Na naszą Poleczkę nikt (poza mną) nie powiedział jeszcze Apolonia. Raczej Paula (wrrrr!!) albo Paulina (wrrrrrr!). Apolonia - mówię do córeczki wtedy, kiedy się na nią złoszczę..... i powiem, że to imię zaczyna mi się podobać..... Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 Gaudencjo... 11.10.04, 22:48 czyżbyś była antysemitką, tak jak ja...he he... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo... 11.10.04, 22:54 mwarszaw1 napisała: > czyżbyś była antysemitką, tak jak ja...he he... Tego by jeszcze brakowało! Niestety, muszę cię rozczarować. Próbowałam Ci tylko udowodnić, że co najmniej połowa ludności naszego kraju nosi żydowskie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś