mamamichalka1 04.10.04, 14:38 Cześć, zastanawiam się, które z imion można tak nazwać. Chodzi o imiona, które są stale nadawane (oczywiście czasem częściej, a czasem rzadziej), i nie są odbierane ani jako sezonowe czy "obciachowe", ani jako przestarzałe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady Re: Imiona ponadczasowe 04.10.04, 15:35 I Maria - chociaż to falami, ale zawsze wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ponadczasowe 04.10.04, 17:24 Maria jako imię "dla ludzi" jest akurat w Polsce wynalazkiem na szerszą skalę XIX-wiecznym, dlatego nie nazwałabym tego imienia ponadczasowym (tak tak, sama się zdziwiłam, kiedy o tym przeczytałam ) Tu podawałam statystykę z poprzednich wieków, można z niej wyciągnąć ciekawe wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Imiona ponadczasowe 05.10.04, 12:24 Ciekawe, co takiego jest w imieniu ANNA, że od tylu już stuleci jest niezmiennie popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imiona ponadczasowe 05.10.04, 15:27 mamamichalka1 napisała: > Ciekawe, co takiego jest w imieniu ANNA, że od tylu już stuleci jest > niezmiennie popularne? Krótkie, dźwięczne, pasuje do prawie każdego nazwiska, pasuje do małej dziewczynki i do babci, odmienia się w prawie wszystkich językach, łatwe do wymówienia dla obcokrajowca. Po prostu ŁADNE! Odpowiedz Link Zgłoś
zojka Re: Imiona ponadczasowe 05.10.04, 16:25 Michał, Marcin, Piotr, Paweł, Jan, Krzysztof Anna, Joanna, Hanna, Agnieszka, Monika, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 11:43 zojka napisała: > Marcin, Macin od XVIII do połowy XX wieku był imieniem niepopularnym, jeśli wierzyc Grzeni. > Jan, jego popularnosć przejściowo malała, w XVIII wieku i w ostatnich dziesięcioleciach XX wieku, a do przez jakiś czas do niedawna imię to uwazane było za przestarzałe. > Krzysztof między XVII a XX wiekiem był imieniem rzadkim > Agnieszka, 100 lat temu imię to było uważane za przestarzałe, mogące narazić na smiesznosć - patrz post anidm o imionach sprzed stu lat > Monika, Zaczęto nadawać to imię częściej od XIX wieku; moim zdaniem zdecydowanie nie mieści sie w kategorii imion ponadczasowych Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i_koty Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 00:14 No i Marta, chociaż nigdy nie było bardzo popularne. Uwielbiam swoje imię, jest krótkie, dźwięczne i piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 11:34 marta_i_koty napisała: > No i Marta, chociaż nigdy nie było bardzo popularne. Imię Marta 100 lat temu było uważane za ekscentryczne. Zajrzyj do wątki anidm. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 14:40 Wiesz, Gaudencjo, mnie sie wydaje, ze autorka tego watku nie wybiegala myslami az tak daleko, patrzac na wszystkie wieki, tylko bardziej na nasze wspolczesne czasy (nie nasza dekade, tylko bardziej XX-XXI wiek). Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 14:41 ale oczywiscie bardzo ciekawe jest przyjrzenie sie poplarnosci imion na przestrzeni wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 16:05 hanna73 napisała: > Wiesz, Gaudencjo, mnie sie wydaje, ze autorka tego watku nie wybiegala myslami > az tak daleko, patrzac na wszystkie wieki, tylko bardziej na nasze wspolczesne > czasy (nie nasza dekade, tylko bardziej XX-XXI wiek). Ale wiesz, ponadczasowe to niesustająco popularne od naprawdę długiego czasu. Inaczej można mówić tylko o popluarności utrzymującej sie kilka dziesiątków lat Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 16:24 A co z Małgorzatą? Podobno w XIX wieku imię to było uznawane za przestarzałe? Odpowiedz Link Zgłoś
krk1975 Re: Imiona ponadczasowe 06.10.04, 20:17 A Elżbieta i Katarzyna? Myślę,że to są podobnie jak Anna imiona ponadczasowe Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Imiona ponadczasowe 07.10.04, 10:42 Katarzyna jest chyba od kilku dziesięcioleci niezmiennie popularna, ale na początku XX wieku było to imię przestarzałe (jak wynika z postu aniadm). A Elżbieta? Obecnie nie ma raczej małych Elżbietek i myślę, że imię to jest uważane za dość staromodne. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Imiona ponadczasowe 31.12.20, 13:10 Dla mnie to Anna, która dla mnie jest znana i popularna w każdym pokoleniu. Później może Maria, ewentualnie Marianna, Katarzyna, może Zofia, Elżbieta i Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imiona ponadczasowe 31.12.20, 13:56 Piotr, Aleksander, Henryk, Adam, Konrad, Jan, Stefan, Stanisław, Tadeusz, Antoni, Krzysztof, Tomasz, Paweł, Wojciech, Karol, Ludwik. Anna, Hanna, Maria, Emilia, Helena, Elżbieta, Katarzyna, Natalia, Ewa, Teresa, Joanna, Barbara, Aleksandra, Krystyna, Zofia, Alicja, Małgorzata, Karolina, Dorota, Magdalena, Antonina. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona ponadczasowe 03.04.22, 01:29 Stanisław, Kazimierz, Kacper, Michał, Antoni, Anna, Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona ponadczasowe 03.04.22, 01:33 Leszek, Bogdan, Konrad, Bogumił, Stanisława, Barbara Odpowiedz Link Zgłoś