07.11.17, 11:16
Własnie się dowiedziałam ze znajoma dała takie imię córce. Co o nim myślicie bo ja mam.mieszane odczucia.
Obserwuj wątek
    • meriyem Re: Nela 07.11.17, 11:38
      Dla mnie to skrót od Heleny lub Anieli. Dorosła kobieta o imieniu Nela zupełnie do mnie nie przemawia.
    • annthonka Re: Nela 07.11.17, 11:54
      To trochę tak jakby nazwać córkę Natalka lub Oliwka, że podam przykłady popularnych imion. A przecież każdy zasługuje na to, żeby mieć "dorosłą" wersję imienia.

Za to jako zdrobnienie Kornelii lub Anieli jest ok.
    • ilia.1 Re: Nela 07.11.17, 12:12
      Obecnie zdrobnienia takie jak Lena, Nela, Pola, Rita, Mila, Maja, Nina zyskuja coraz wieksza popularnosc. Niemniej jednak, warto pamietac, ze tego typu imiona to zdrobnienia. Nela moze byc zdrobnieniem np. Anieli, Kornelii czy Heleny.
      • isa_bella1 Re: Nela 07.11.17, 12:34
        Ja mam Ninę i trochę z tym zdrobnieniem się nie zgodzę ponieważ Nina jest też samodzielnym imieniem (za Wikipedią od św. Niny).
        • meriyem Re: Nela 07.11.17, 13:49
          Tylko że Nina pasuje do dorosłej kobiety, natomiast Nela czy Pola już nie bardzo.
          • stokrotka_96 Re: Nela 08.11.17, 01:45
            Właśnie wink. Z Polą i Nelą to trochę tak, jakby nazwać dziewczynkę Helą zamiast Heleną lub Alą, a nie Alicją. Choć przyznam, że zafascynowała mnie kiedyś samodzielna Tola (o Anatolii wówczas nie słyszałam).
            A propos tych imion, Apolonia to piękne imię - szkoda, że raczej nie wykorzystam ze względu na małe Pole dookoła.
    • lily-beth Re: Nela 07.11.17, 14:06
      Mnie się Nela podoba i nie sądzę, żeby za 20 lat dorosła Nela kogokolwiek raziła, otoczona dorosłymi Polami, Lenami, Majami i Tolami. Sama nadałabym jednak pełną formę, bo Kornelia i zwłaszcza Aniela podobają mi się bardziej.
    • aniloria Re: Nela 07.11.17, 17:21
      Moim znajomym też niedawno urodziła się Nela. Jako zdrobnienie bardzo mi się podoba. Jako pełna wersja - zdecydowanie nie. I nie chodzi już nawet o to, że jest to skrót od pełnego imienia, tylko, że w moim odczuciu brzmi infantylnie. Roma czy Kinga też są zdrobnieniami, ale moim zdaniem pasują do dorosłej kobiety.
    • dalenia Re: Nela 07.11.17, 18:47
      Dla mnie to piękne zdrobnienie. Jako pełna forma - zbyt infantylne.
    • gaudencja Re: Nela 07.11.17, 19:17
      Wolałabym sama na miejscu tego dziecka mieć imię, a nie tylko zdrobnienie.
    • stokrotka_96 Re: Nela 08.11.17, 01:52
      Nela nie jest jakaś zła, ale mnie nie zachwyca jakoś szczególnie. Pamiętam jednak, jak doceniałam to zdrobnienie, gdy Aniele były mało popularne. Uważam, że Aniela lub nawet Kornelia brzmią lepiej, bardziej się nadają do dokumentów. Lubię za to zdrobnienie Nel (dzięki Sienkiewiczowi) i choć niektórym brzmi to pretensjonalnie (na dobrą sprawę Nel była Angielką), to Anielę zdrabniałabym mimo wszystko do Anielki lub właśnie Nel.
    • paula.anna Re: Nela 08.11.17, 06:24
      Nie podoba mi się jako niby pełne imię.
      Dla mnie brzmi infantylnie i już. Niezależnie od nagromadzenia Len, Pol i Maj (?).
      Jako zdrobnienie może być, ale każdy zasługuje na pełne, poważnie brzmiące imię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.