humbelina 14.01.18, 10:29 Bardzo mi się podoba w pełnej formie, ale nie wyobrażam sobie zwracać się tak do małego dziecka. Niestety nie znam żadnych zdrobnień. Jak z nadawalnością ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: August 14.01.18, 12:11 Można zdrabniać do Gucia. Była gdzieś na forum mama Augustyna. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: August 14.01.18, 12:59 Przychodzi mi do głowy Auguścik . Nie zachwyca mnie taka forma. Pewnie wiele osób zdrabniałoby Augustek- też mi się nie podoba. Pewnie wiele form wyszłoby "w praniu", jednak oczywistych zdrobnień brak. Bo nawet po wrzuceniu w wyszukiwarkę "zdrobnienia imienia August" prawie nic nie wyskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: August 14.01.18, 14:26 No właśnie, tak się nasuwa Auguścik czy Augustek, ale moim zdaniem kompletnie nie do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: August 14.01.18, 13:07 August to Gucio, Gutek, Gustek; zdrobnienia jak od Gustawa. Ja mam z tym imieniem problem, bo niby mi się podoba, ale myślę "August" dopowiadam "Poniatowski". Trochę zbyt nadęty i wyniosły jak na mój gust. Z kolei Augustyn silnie kojarzy mi się ze świętym i jest za bardzo ascetyczny. Także oba mi się podobają, ale u kogoś - nie są to imiona dla moich synów. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: August 14.01.18, 14:27 Uwielbiam też Gustawa, więc jeśli miałabym zdrabniać do Gustka ( uwielbiam to zdrobnienie) to nadałabym raczej Gustaw Ale faktycznie możnaby tak zdrabniać Augusta również. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: August 14.01.18, 18:15 U mojej Idalii w 1 klasie, jeszcze w Wwie,był August i mówiono do niego zawsze i tylko pełnym imieniem. Widziałam też raz niemowlę-Augusta-Gucia. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: August 14.01.18, 22:17 Mi też się podoba, a zdrabniałabym do Gucia, Gutka, Gustlika tak jak Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: August 15.01.18, 01:48 humbelina napisała: > o małego dziecka. Niestety nie znam żadnych zdrobnień. Jak z nadawalnością ? W 2007 r. Augustów było 826 (liczba ta niemal dwukrotnie niższa niż w 2001 r.), co dawało Augustowi 238 miejsce wśród imion męskich. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: August 15.01.18, 09:54 Czyli można się domyślać, że z każdym rokiem nadań było mniej ? Dobrze kombinuję ? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: August 15.01.18, 16:43 Myślę, że po prostu wiekowi Augustowie umierali, stąd spadek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: August 15.01.18, 19:26 Wszystko na to niestety wskazuje. A nowe nadania nie rekompensowały odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: August 16.01.18, 09:05 podoba mi się ale wolę wersję Augustyn jakaś taka pełniejsza się wydaję i uwielbiam zdrobnienie Gutek oraz Auguś Odpowiedz Link Zgłoś