14.01.18, 10:29
Bardzo mi się podoba w pełnej formie, ale nie wyobrażam sobie zwracać się tak do małego dziecka. Niestety nie znam żadnych zdrobnień. Jak z nadawalnością ?
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: August 14.01.18, 12:11
      Można zdrabniać do Gucia. Była gdzieś na forum mama Augustyna.
    • paula.anna Re: August 14.01.18, 12:59
      Przychodzi mi do głowy Auguścik wink. Nie zachwyca mnie taka forma.
      Pewnie wiele osób zdrabniałoby Augustek- też mi się nie podoba.
      Pewnie wiele form wyszłoby "w praniu", jednak oczywistych zdrobnień brak.
      Bo nawet po wrzuceniu w wyszukiwarkę "zdrobnienia imienia August" prawie nic nie wyskakuje.
      • humbelina Re: August 14.01.18, 14:26
        No właśnie, tak się nasuwa Auguścik czy Augustek, ale moim zdaniem kompletnie nie do przyjęcia wink
    • dalenia Re: August 14.01.18, 13:07
      August to Gucio, Gutek, Gustek; zdrobnienia jak od Gustawa. Ja mam z tym imieniem problem, bo niby mi się podoba, ale myślę "August" dopowiadam "Poniatowski". Trochę zbyt nadęty i wyniosły jak na mój gust. Z kolei Augustyn silnie kojarzy mi się ze świętym i jest za bardzo ascetyczny. Także oba mi się podobają, ale u kogoś - nie są to imiona dla moich synów.
      • humbelina Re: August 14.01.18, 14:27
        Uwielbiam też Gustawa, więc jeśli miałabym zdrabniać do Gustka ( uwielbiam to zdrobnienie) to nadałabym raczej Gustaw wink
        Ale faktycznie możnaby tak zdrabniać Augusta również.
        • meggan79 Re: August 14.01.18, 18:15
          U mojej Idalii w 1 klasie, jeszcze w Wwie,był August i mówiono do niego zawsze i tylko pełnym imieniem.
          Widziałam też raz niemowlę-Augusta-Gucia.
          • meggan79 Re: August 14.01.18, 18:15
            Osobiście wolę Gustawa
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: August 14.01.18, 22:17
      Mi też się podoba, a zdrabniałabym do Gucia, Gutka, Gustlika tak jak Gustawa.
    • gaudencja Re: August 15.01.18, 01:48
      humbelina napisała:

> o małego dziecka. Niestety nie znam żadnych zdrobnień. Jak z nadawalnością ?

W 2007 r. Augustów było 826 (liczba ta niemal dwukrotnie niższa niż w 2001 r.), co dawało Augustowi 238 miejsce wśród imion męskich.
      • humbelina Re: August 15.01.18, 09:54
        Czyli można się domyślać, że z każdym rokiem nadań było mniej ? Dobrze kombinuję ?
        • dalenia Re: August 15.01.18, 16:43
          Myślę, że po prostu wiekowi Augustowie umierali, stąd spadek.
          • gaudencja Re: August 15.01.18, 19:26
            Wszystko na to niestety wskazuje. A nowe nadania nie rekompensowały odejść.
    • justii23 Re: August 16.01.18, 09:05
      podoba mi się ale wolę wersję Augustyn jakaś taka pełniejsza się wydaję i uwielbiam zdrobnienie Gutek oraz Auguś smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.