ertes
14.09.17, 16:19
Od zeszlego tygodnia wylonia sie obraz komplektnego zniszczenia kilkudziesieciu karaibskich wysp. Cos jakby Raj na Ziemi zostal zmieciony z powierzchni . Niestety i co gorsze ludzie na niektorych wyspach nie staneli na wysokosci zadania. I nie tylko mieszkancy ale rzady do ktorych wyspy naleza. Mianowicie Wielka Brytania, Francja i Holandia. Kompletny brak przygotowania na to co przyszlo po huragania. Okradanie domow przez bandy. Mieszkancy bronia sie uzbrajac w kije i maczety. Pomoc, niewielka, ktora dociera do portow jest natychmiast kradziona. Nie ma wody, jedzenia. Jest bardzo niebezpiecznie.
A 12 lat temu mielismy podobmy kataklizm: Katrina. Oczywiscie, bez dyskusji, sluzby USA nie byly przygotowane na taka skale problemow.
Ale, ilez to tutaj na tym forum sie dyskutowalo i przyganialo i wyzywalo i rzucalo kalumnie na USA. Pamietam jak nasi, zwlaszcza europejscy forumowicze, odsadzali od czci i wiary glupich Amerykanow.
Coz, zycie weryfikuje wiele rzeczy. Tak wlasnie po 12 latach zweryfikowalo tamte wszystkie wpisy. Wiem, wiem, 90% forumowiczow nie istnieje w naszej przestrzeni ale mimo to sa tu jeszcze niektorzy :).
Nawiasem mowiac ja od jutra mam w domu na kilka miesiecy uciekinierke z British Virgin Islands ktorej zycie zostalo zupelnie zmiecione z powierzcni Ziemi i zostala bez niczego.