kasik.84 25.02.18, 13:47 Witam serdecznie, od kilku miesięcy mam wieeelki problem z imieniem dla mojej drugiej córci. Otóż mam w domu 4-letnią Agnieszkę i nie wiem jakię imię bedzie najlepsze dla jej siostry. Prosze o jakies pomysły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 15:56 A jakie imiona lubisz? Bo jestem z pokolenia, w którym Agnieszek było kilka w każdej klasie. Podobnie jak Magd, Kasiek czy Ań. I te właśnie ww imiona "pchają" mi się na myśl do kompletu z Agnieszką . O znajomych nie możemy rozmawiać mówiąc po prostu Agnieszka (czy Magda itp), ale od razu Agnieszka plus nazwisko lub inny wyróżnik. W ciemno proponuję te na pierwszy rzut oka "pasujące" mi do Agnieszki (nie wszystkie mi się podobają)- Karolinę, Agatę, Kornelię, Joannę, Weronikę, Dominikę, Kamilę, Dorotę, Monikę , Justynę. Ale mogą być też przeróżne inne, trudno mi proponować, kiedy nie wiadomo, co lubisz itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 16:38 Chodzi właśnie o to, że tak mocno zajęłam się studiowaniem listy imion, że straciłam zupełnie głowę. I nie czuje juz 'natchnienia' przy żadnym. Zdaję sobie sprawę, że przy Agnieszce nasuwają się inne z lat 70-80, ale jakie jeszcze powiedzmy klasyczne imiona można by tu dopisać. Bo fakt, ze było imię popularne w tych latach nie znaczy, ze nie było go wcześniej czy później. Agnieszka jest bardzo starym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 16:47 No jasne, że to nie znaczy, że nie było go wcześniej i później . Nie wiesz, co Ci się podoba? A próbowałaś wypisywać te, które "mogą być" itp? I aktualizować listę? Co to dla Ciebie znaczy "klasyczne imiona"? Serio pytam. Przyszła mi jeszcze do głowy Ewa, jako siostra Agnieszki. Nadać można właściwie jakiekolwiek imię, ważne, żeby podobało się rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:03 Troszkę myślałam o takich imionach: Marta, Joanna, a później Aleksandra, teraz jeszcze Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:52 Marta i Joanna to pomysły pasujące do Agnieszki. Aleksandra i Maria są teraz nieprzytomnie popularne i dlatego bym je odradzała. Co powiesz na Mariannę? Była, podobnie jak Agnieszka, popularna przez wieki w Polsce (dużo bardziej niż Maria). Może jeszcze Dorota? Sabina? Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: imię dla siostry Agnieszki 28.02.18, 22:43 Marysia jest dosyć popularna teraz. Może Joanna czy Marta to dobry typ. A może Magdalena? Lub imię , które w populacji jest popularne, ale teraz nie jest w pierwszej 20. Może Paulina, Malwina, Weronika, Dominika, Karolina? Jeśli wolisz coś mniej osłuchanego to może Róża, Łucja, Kornelia, Rozalia, Wanda, Urszula? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:48 Ja mam wrażenie, że Agnieszka już zaczyna wracać. Sama znam dwie małe w wieku wczesnopodstawówkowym i słyszałam o jeszcze kilku. Mi do Agnieszki pasuje Małgosia. Aleksandra i Maria są teraz bardzo popularne, nie wiem, czy to Ci nie będzie przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:06 Niestety moja siostra to Małgorzata, a teściowa Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:18 Mnie też podobnie jak innym forumowiczkom w pierwszej kolejności nasuwają się imiona typowe dla pokolenia, w którym królowały Agnieszki, a więc: Magdalena, Katarzyna, Barbara, Małgorzata, Patrycja, Joanna, Anna, Dorota, Monika, Ewa, Marta, Justyna, Ewelina, Karolina, Sylwia, Aleksandra, Iwona, Natalia itd. Nie jestem fanką wielu z nich, ale to Twoje zadanie, by ocenić, czy Ci się te sugestie podobają czy nie . Powiem Ci jednak, że może warto troszkę zmienić perspektywę i nie nadawać na siłę załóżmy Magdy tylko dlatego, że ta idealnie pasuje do Agnieszki. Można pomyśleć nad innymi, ciekawymi, niesztampowymi rozwiązaniami. Przecież siostra Marii to nie zawsze musi być Anna, a bratem Piotra nie zawsze musi być Paweł . Moje sugestie: Michalina, Lidia, Maria, Weronika, Róża, Milena, Martyna, Kalina, Lilian(n)a, Elżbieta, Eliza, Klara, Łucja, Lucyna, Jolanta, Marcelina, Matylda, Danuta, Izabel(l)a, Ilona, Wanda, Urszula, Kinga, Marlena, Wiolet(t)a, Daria, Anita, Olga, Diana, Elwira, Aldona, Honorata, Luiza, Laura, Adrianna, Helena, Celina, Gabriela, Melania, Ida, Donata... Jak wpadnie mi coś jeszcze do głowy, to się podzielę. Imiona, które może by jako tako pasowały, ale które IMO zbyt popularne: Zofia, Hanna, Alicja, Wiktoria. Odpowiedz Link Zgłoś
olkat90 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:36 Mnie się Agnieszka kojarzy tylko z jedną osobą na szczęście, więc nie mam problemu ze skojarzeniami. Wydaje mi się, że do tego imienia pasowałyby: Aldona, Bożena, Danuta, Estera, Honorata, Ilona, Jagoda, Jolanta, Jowita, Judyta, Lucyna, Roma, Sabina, Zyta. Oczywiście, wymieniam tylko imiona, które bardzo mi się podobają i wydaje mi się, że całkiem pasują. Napisz, czy masz już jakieś swoje typy Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 19:59 Proponuję : Joanna, Janina, Justyna, Urszula, Paulina, Ewelina, Karolina, Weronika, Marianna, Dominika, Kamila, Marcelina, Michalina, Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 20:18 Olga, Kaja, Tamara, Cecylia, Celina, Aurelia, Elżbieta, Dorota, Klementyna, Konstancja Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 20:45 Jeśli nie masz żadnego pomysłu to może: Adrianna, Otylia, Lilianna, Klara, bardzo ładne i chyba tak samo łatwe w użyciu jak Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 20:49 Przyszła mi do głowy jeszcze Paulina, Dorota i Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 09:49 Ja bym jednak unikała imienia popularnego w latach 70/80 dla drugiej córki, zeby nie tworzyć zbyt nachalnych skojarzeń. Gdybym usłyszała o siostrach Agnieszce i Marcie, Agnieszce i Małgosi, Agnieszce i Joannie, Agnieszce i Ani/Agacie/Aleksandrze (bardzo popularne zestawy w moim pokoleniu co "oba na A"), pomyślałabym o dwóch czterdziestolatkach... Może Weronika, Gabriela, Michalina, Alicja (bardzo popularna), Helena, Barbara, Aniela? Olga, skoro podoba Ci się Ola, poza tym powtarza sie "g" i to daje fajne podobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 18:05 Może Lidia? Anastazja? Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:45 Nie będę oryginalna-mi do kompletu z Agnieszką pasują imiona popularne w tym samym okresie co ona, a więc, Anna, Katarzyna, Magdalena, Joanna, Ewa, Dorota, Dominika, Karolina, Paulina, Patrycja, Kinga, Monika, Aleksandra, Justyna, Ewelina, może Julia, Alicja, Maria, Zofia ,Hanna, Helena, Emilia (choć te strasznie popularne teraz), Edyta, Ilona, Renata, Beata,może jeszcze Michalina, Antonina( też bardzo popularne teraz), Rozalia, Izabela? Nie jestem fanką wielu z tych imion ale pasują mi do Agnieszki. Zrezygnowałabym z subtelnych Lilian, Laur(encji), Kornelii, Amelii, Aurelii, Blanek, Luiz etc. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 08:21 > Emilia (choć te strasznie popularne teraz), > Antonina( też bardzo popularne teraz) Julia, Zofia, Alicja, Hanna jeszcze popularniejsze. Szczególnie Julia, od wielu lat w I trójce, nuuuda Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkajzl_91 Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:27 Paulina Koleżanka Agnieszka ma siostry o imieniu Magdalena i Katarzyna. Św. Agnieszka z Asyżu miała siostrę o imieniu Klara. a Agnieszka wrocławska, księżniczka śląska z dynastii Piastów miała siostrę Gertrudę, Konstancję i Elżbietę. Zaczekaj do dnia narodzin. Może w ten dzień ktoś znany się urodził lub będzię to dzień urodzenia lub śmierci jakiejś szczególnej świętej. Ostatnio dowiedziałam się, że w dniu moich urodzin zmarła św. Teresa od Dzieciątka Jezus gdybym o tym wiedziała to 11 lat temu bez wachania wybrałabym imię Teresa na bierzmowanie zamiast Zuzanna. Albo coś znanego, głośnego aby obchodziła imieniny, aby dziadkowie o niej pamiętali. Najlepiej takie co ksiądz ogłasza w kościele, np. Jolanta (15 czerwiec) Zofia (15 maj) Karolina (18 listopad) Anna (26 lipiec) Łucja ( 13 grudzień) Odpowiedz Link Zgłoś
debrna Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:59 >...nie wiem jakię imię bedzie najlepsze dla jej siostry. Prosze o jakies pomysły Dagmara, Brygida Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: imię dla siostry Agnieszki 27.02.18, 14:27 Agnieszka będzie odbierana jako imię ciotkowe , jak w moim pokoleniu imiona typu Zosia, Janek itp... W wziązku z tym szukałabym czegoś równie popularnego wśród moich rówieśników, ale takiego co jednak nie będzie aż tak ciotkowe jak Agnieszka na przykład Ola ( cały czas dużo nadań) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Kasik 01.03.18, 08:24 Kasik, i masz coś na oku? Jakieś typy? Czarna lista (tzn imiona nie_do_nadania)? Też się przydaje, moim zdaniem . Ile zostało czasu- zakładając, że córka jest już drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 09:52 Dominika, Agata, Weronika, Natalia, Emilia, Kamila, Marta, Olga, Aleksandra, Ewa, Karolina, Barbara. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 14:32 Wolałabym uniknąć typowego zestawu z lat 70., więc może: Weronika, Blanka, Michalina, Matylda, Malwina, Alicja, Daria, Marianna, Kornelia, Gabriela, Lilian(n)a, Dominika, Kalina, Judyta. Gorąco popieram też wspomnianą Olgę - może być Olą, a to "G" faktycznie fajnie się łączy z Agnieszką. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 16:15 Również popieram Olgę😉 Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: imię dla siostry Agnieszki 02.03.18, 11:06 To i ja się pod Olgą podpiszę Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: imię dla siostry Agnieszki 02.03.18, 01:00 mozna dopasowac Imie roznymi czynnikami np: 1) Helena zrobi z tej pary lekko sredniwieczny klimat, Marianna podobnie 2) Monika, Weronika sie podobnie koncza 3) Alina, Aniela sie tez zaczynaja na A jeszcze zalezy jak sie komponuje z nazwiskiem ... Odpowiedz Link Zgłoś