Dodaj do ulubionych

imię dla siostry Agnieszki

25.02.18, 13:47
Witam serdecznie,
od kilku miesięcy mam wieeelki problem z imieniem dla mojej drugiej córci. Otóż mam w domu 4-letnią Agnieszkę i nie wiem jakię imię bedzie najlepsze dla jej siostry. Prosze o jakies pomysły
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 15:56
      A jakie imiona lubisz?
      Bo jestem z pokolenia, w którym Agnieszek było kilka w każdej klasie. Podobnie jak Magd, Kasiek czy Ań.
      I te właśnie ww imiona "pchają" mi się na myśl do kompletu z Agnieszką wink.
      O znajomych nie możemy rozmawiać mówiąc po prostu Agnieszka (czy Magda itp), ale od razu Agnieszka plus nazwisko lub inny wyróżnik.
      W ciemno proponuję te na pierwszy rzut oka "pasujące" wink mi do Agnieszki (nie wszystkie mi się podobają)- Karolinę, Agatę, Kornelię, Joannę, Weronikę, Dominikę, Kamilę, Dorotę, Monikę , Justynę.
      Ale mogą być też przeróżne inne, trudno mi proponować, kiedy nie wiadomo, co lubisz itp.
    • kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 16:38
      Chodzi właśnie o to, że tak mocno zajęłam się studiowaniem listy imion, że straciłam zupełnie głowę. I nie czuje juz 'natchnienia' przy żadnym. Zdaję sobie sprawę, że przy Agnieszce nasuwają się inne z lat 70-80, ale jakie jeszcze powiedzmy klasyczne imiona można by tu dopisać. Bo fakt, ze było imię popularne w tych latach nie znaczy, ze nie było go wcześniej czy później. Agnieszka jest bardzo starym imieniem.
      • paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 16:47
        No jasne, że to nie znaczy, że nie było go wcześniej i później smile.
        Nie wiesz, co Ci się podoba?
        A próbowałaś wypisywać te, które "mogą być" itp? I aktualizować listę?

Co to dla Ciebie znaczy "klasyczne imiona"?
        Serio pytam.

Przyszła mi jeszcze do głowy Ewa, jako siostra Agnieszki.
        Nadać można właściwie jakiekolwiek imię, ważne, żeby podobało się rodzicom.
    • kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:03
      Troszkę myślałam o takich imionach: Marta, Joanna, a później Aleksandra, teraz jeszcze Maria
      • gaudencja Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:52
        Marta i Joanna to pomysły pasujące do Agnieszki. Aleksandra i Maria są teraz nieprzytomnie popularne i dlatego bym je odradzała. Co powiesz na Mariannę? Była, podobnie jak Agnieszka, popularna przez wieki w Polsce (dużo bardziej niż Maria). Może jeszcze Dorota? Sabina?
      • karola1705 Re: imię dla siostry Agnieszki 28.02.18, 22:43
        Marysia jest dosyć popularna teraz. Może Joanna czy Marta to dobry typ. A może Magdalena? Lub imię , które w populacji jest popularne, ale teraz nie jest w pierwszej 20. Może Paulina, Malwina, Weronika, Dominika, Karolina? Jeśli wolisz coś mniej osłuchanego to może Róża, Łucja, Kornelia, Rozalia, Wanda, Urszula?
    • annthonka Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 17:48
      Ja mam wrażenie, że Agnieszka już zaczyna wracać. Sama znam dwie małe w wieku wczesnopodstawówkowym i słyszałam o jeszcze kilku. Mi do Agnieszki pasuje Małgosia.
      Aleksandra i Maria są teraz bardzo popularne, nie wiem, czy to Ci nie będzie przeszkadzać.
    • kasik.84 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:06
      Niestety moja siostra to Małgorzata, a teściowa Ewa
    • stokrotka_96 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:18
      Mnie też podobnie jak innym forumowiczkom w pierwszej kolejności nasuwają się imiona typowe dla pokolenia, w którym królowały Agnieszki, a więc: Magdalena, Katarzyna, Barbara, Małgorzata, Patrycja, Joanna, Anna, Dorota, Monika, Ewa, Marta, Justyna, Ewelina, Karolina, Sylwia, Aleksandra, Iwona, Natalia itd. Nie jestem fanką wielu z nich, ale to Twoje zadanie, by ocenić, czy Ci się te sugestie podobają czy nie wink.

Powiem Ci jednak, że może warto troszkę zmienić perspektywę i nie nadawać na siłę załóżmy Magdy tylko dlatego, że ta idealnie pasuje do Agnieszki. Można pomyśleć nad innymi, ciekawymi, niesztampowymi rozwiązaniami. Przecież siostra Marii to nie zawsze musi być Anna, a bratem Piotra nie zawsze musi być Paweł wink.

Moje sugestie: Michalina, Lidia, Maria, Weronika, Róża, Milena, Martyna, Kalina, Lilian(n)a, Elżbieta, Eliza, Klara, Łucja, Lucyna, Jolanta, Marcelina, Matylda, Danuta, Izabel(l)a, Ilona, Wanda, Urszula, Kinga, Marlena, Wiolet(t)a, Daria, Anita, Olga, Diana, Elwira, Aldona, Honorata, Luiza, Laura, Adrianna, Helena, Celina, Gabriela, Melania, Ida, Donata... Jak wpadnie mi coś jeszcze do głowy, to się podzielę.

Imiona, które może by jako tako pasowały, ale które IMO zbyt popularne: Zofia, Hanna, Alicja, Wiktoria.
    • olkat90 Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 18:36
      Mnie się Agnieszka kojarzy tylko z jedną osobą na szczęście, więc nie mam problemu ze skojarzeniami.

Wydaje mi się, że do tego imienia pasowałyby: Aldona, Bożena, Danuta, Estera, Honorata, Ilona, Jagoda, Jolanta, Jowita, Judyta, Lucyna, Roma, Sabina, Zyta. Oczywiście, wymieniam tylko imiona, które bardzo mi się podobają i wydaje mi się, że całkiem pasują. Napisz, czy masz już jakieś swoje typy smile
    • inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 19:59
      Proponuję : Joanna, Janina, Justyna, Urszula, Paulina, Ewelina, Karolina, Weronika, Marianna, Dominika, Kamila, Marcelina, Michalina, Adrianna
      • inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 20:18
        Olga, Kaja, Tamara, Cecylia, Celina, Aurelia, Elżbieta, Dorota, Klementyna, Konstancja
    • bo_gna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 20:45
      Jeśli nie masz żadnego pomysłu to może: Adrianna, Otylia, Lilianna, Klara, bardzo ładne i chyba tak samo łatwe w użyciu jak Agnieszka
      • bo_gna Re: imię dla siostry Agnieszki 25.02.18, 20:49
        Przyszła mi do głowy jeszcze Paulina, Dorota i Urszula smile
    • lily-beth Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 09:49
      Ja bym jednak unikała imienia popularnego w latach 70/80 dla drugiej córki, zeby nie tworzyć zbyt nachalnych skojarzeń. Gdybym usłyszała o siostrach Agnieszce i Marcie, Agnieszce i Małgosi, Agnieszce i Joannie, Agnieszce i Ani/Agacie/Aleksandrze (bardzo popularne zestawy w moim pokoleniu co "oba na A"), pomyślałabym o dwóch czterdziestolatkach...
      Może Weronika, Gabriela, Michalina, Alicja (bardzo popularna), Helena, Barbara, Aniela? Olga, skoro podoba Ci się Ola, poza tym powtarza sie "g" i to daje fajne podobieństwo.
    • wisniowy_sad Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 18:05
      Może Lidia? Anastazja?
    • skubany_kotecek Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 18:38
      Basia.
      • miraflores5 Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:45
        Nie będę oryginalna-mi do kompletu z Agnieszką pasują imiona popularne w tym samym okresie co ona, a więc, Anna, Katarzyna, Magdalena, Joanna, Ewa, Dorota, Dominika, Karolina, Paulina, Patrycja, Kinga, Monika, Aleksandra, Justyna, Ewelina, może Julia, Alicja, Maria, Zofia ,Hanna, Helena, Emilia (choć te strasznie popularne teraz), Edyta, Ilona, Renata, Beata,może jeszcze Michalina, Antonina( też bardzo popularne teraz), Rozalia, Izabela? Nie jestem fanką wielu z tych imion ale pasują mi do Agnieszki. Zrezygnowałabym z subtelnych Lilian, Laur(encji), Kornelii, Amelii, Aurelii, Blanek, Luiz etc.
        • paula.anna Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 08:21
          > Emilia (choć te strasznie popularne teraz),
          > Antonina( też bardzo popularne teraz)

Julia, Zofia, Alicja, Hanna jeszcze popularniejsze.
          Szczególnie Julia, od wielu lat w I trójce, nuuuda wink
    • kaszkajzl_91 Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:27
      Paulina

Koleżanka Agnieszka ma siostry o imieniu Magdalena i Katarzyna.

Św. Agnieszka z Asyżu miała siostrę o imieniu Klara.

a Agnieszka wrocławska, księżniczka śląska z dynastii Piastów miała siostrę Gertrudę, Konstancję i Elżbietę.

Zaczekaj do dnia narodzin. Może w ten dzień ktoś znany się urodził lub będzię to dzień urodzenia lub śmierci jakiejś szczególnej świętej. Ostatnio dowiedziałam się, że w dniu moich urodzin zmarła św. Teresa od Dzieciątka Jezus gdybym o tym wiedziała to 11 lat temu bez wachania wybrałabym imię Teresa na bierzmowanie zamiast Zuzanna.

Albo coś znanego, głośnego aby obchodziła imieniny, aby dziadkowie o niej pamiętali. Najlepiej takie co ksiądz ogłasza w kościele, np.
      Jolanta (15 czerwiec)
      Zofia (15 maj)
      Karolina (18 listopad)
      Anna (26 lipiec)
      Łucja ( 13 grudzień)

• debrna Re: imię dla siostry Agnieszki 26.02.18, 21:59
      >...nie wiem jakię imię bedzie najlepsze dla jej siostry. Prosze o jakies pomysły

Dagmara, Brygida
    • humbelina Re: imię dla siostry Agnieszki 27.02.18, 14:27
      Agnieszka będzie odbierana jako imię ciotkowe , jak w moim pokoleniu imiona typu Zosia, Janek itp...
      W wziązku z tym szukałabym czegoś równie popularnego wśród moich rówieśników, ale takiego co jednak nie będzie aż tak ciotkowe jak Agnieszka na przykład Ola ( cały czas dużo nadań)
    • paula.anna Kasik 01.03.18, 08:24
      Kasik, i masz coś na oku?
      Jakieś typy?
      Czarna lista (tzn imiona nie_do_nadania)? Też się przydaje, moim zdaniem smile.
      Ile zostało czasu- zakładając, że córka jest już drodze.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 09:52
      Dominika, Agata, Weronika, Natalia, Emilia, Kamila, Marta, Olga, Aleksandra, Ewa, Karolina, Barbara.
    • dalenia Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 14:32
      Wolałabym uniknąć typowego zestawu z lat 70., więc może:
      Weronika, Blanka, Michalina, Matylda, Malwina, Alicja, Daria, Marianna, Kornelia, Gabriela, Lilian(n)a, Dominika, Kalina, Judyta.
      Gorąco popieram też wspomnianą Olgę - może być Olą, a to "G" faktycznie fajnie się łączy z Agnieszką.
      • inga.a.m.r Re: imię dla siostry Agnieszki 01.03.18, 16:15
        Również popieram Olgę😉
        • humbelina Re: imię dla siostry Agnieszki 02.03.18, 11:06
          To i ja się pod Olgą podpiszę smile
    • cynta Re: imię dla siostry Agnieszki 02.03.18, 01:00
      mozna dopasowac Imie roznymi czynnikami np:
      1) Helena zrobi z tej pary lekko sredniwieczny klimat, Marianna podobnie
      2) Monika, Weronika sie podobnie koncza
      3) Alina, Aniela sie tez zaczynaja na A
      jeszcze zalezy jak sie komponuje z nazwiskiem ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.