Dodaj do ulubionych

A gdyby tak...

12.10.04, 19:18
.. w Polsce był taki sam system jak w Ameryce nadawania dowolnych imion?
Ciekawe ile osób zdecydowało by się nazwać swoje dziecko Brooklyn czyli np.
Mokotów, Apple czyli Jabłuszko, czy Poranek.
Myślicie, ze gdyby mieliście taką możliwość dalibyście dziecku jakoś inaczej
na imię?
Obserwuj wątek
    • kubuspuchatek18 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 19:22
      Fajnie... Chłopiec o imieniu Żoliborz a dziewczynka Marchewka lub Cebulka...
      Chyba zdecydowałabym się jednak na tradycyjne imiona.
      • grazynka13 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 20:00
        Całe życie miałam psy, więc tu mogłam się wyżyć wink I zapewniam Was, że żaden z moich psów nie miał mi za złe, że wybrałam mu zbyt oryginalne imię. Również psi koledzy jakoś się z nich nie naśmiewali wink
        Ale gdybym moją córkę nazwała na przykład Farsa... No cóż, w szkole pewnie byłaby niezła farsa wink))

Niech zostanie, jak jest. Po polsku, nie po amerykańsku!
        Grażka
    • hanna73 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 20:43
      mam kolezanke, ktora, gdy byla mala, chciala sie nazywac Szklanka. Bo strasznie
      jej sie podobalo brzmienie tego slowa. Mnie tez sie podobasmile Tylko znaczenie
      jakby nie tewink
      • gaudencja Re: A gdyby tak... 12.10.04, 22:24
        To mi przypomina taki zasłyszany dialog:
        - "Chodź tu szybko"
        - (z obrażoną miną) "Nie jestem szybką!".
    • aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 01:36
      Hmm. Np. amerykańska moda nadawania dziewczynko imion męskich raczej by nie
      przeszła ze względu na ograniczenia gramatyki.

Niedawno czytałam na jakimś zagranicznym forum wypowiedź pewnej Amerykanki o
      kobiecie, która leżała z nią na porodówce. Otóz pani owa postanowiła nadać
      swojej córce jako imie słowo, które przypadkiem usłyszała w telewizji (ale
      niestety nie dosłyszała, w jakim kontekście padło). Nijak sobie potem nie dała
      wyperswadować (bo co ją w końcu obchodzi znaczenie). Można sie tylko modlić, że
      po wyjściu ze szpitala i urwaniu kontaktu z autorką wypowiedzi jednak zmieniła
      zdanie.

Jeśli nie, to gdzieś tam biega dziecko o pięknym imieniu Treblinka.

Ja już wolę te nasze ograniczenia.
    • claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 19:48
      Mimo ze w Stanach mozna nadac dzieciom takie imie jakie podoba sie rodzicom,
      nie spotkalam sie osobiscie ze zjawiskiem nadawania imion, ktore w slowniku
      maja definicje. Wyjatki to np Dawn, Hope, Misty, Jasmine, ale sa one w
      amerykanskiej kulturze przyjete jako imiona od dawna tak, jak Nadzieja, i Roza
      w polskiej. Jest natomiast duza rozbieznosc w zapisie imion. Niektorzy pisza f
      w miejscu ph albo e zamieniaja na a itp. Na przyklad Joanna ma chyba z szesc
      odmian. Zdrobniena sa takze uzywane jako samodzielne imiona. Rodzice czasami
      sami wymyslaja imiona, gdy chca byc orginalni, ale nie sa to wyrazenia
      slownikowe.

Najwieksza pomyslowoscia wykazuja sie artysci (Apple, Prince Michael), ale na
      codzien nie spotyka sie takich udziwnien. Jak widac spoleczenstwo moze sie samo
      cenzurowac.
      • mgna Re: A gdyby tak... 13.10.04, 20:54
        W Stanach wymyslne imiona byly spopularyzowane poprzez hippisow i African-
        Americans, najwyrazniej jednak tradycje kontynuuja ich dzieci: Abacus, Abianne,
        Acacia, Acanthus, Admire, Affinity, Air, A'Janae, Akia, Alchemy, Alliance,
        Amaryllis, Ambrosia, Amiable, Analogy, Anchor, Anemone, Angora, Answer,
        Antiquity, Arbor, Arcadia, Archer, Aria, Armor, Arrow, Ash, Atiyana, Auburn,
        Auster, Avalanche, Axiom, Azalea, Azure, Bay, Baylyn, Beech, Benevolent,
        Bettina, Beyonce, Birch, Blade, Blaze, Bliss, Blithe, Blue, Botany, Boundary,
        Boxer, Braelyn, Branch, Bridge, Brown, Burr, Cadence, Calico, Calliope, Calyx,
        Cameo, Camera, Camisha, Canoe, Cantata, Canyon, Caraway, Carnelian, Cascade,
        Cashmere, Cassia, Castle, Catalpa, Catcher, Cayenne, Cedar, CeeJay, Chamomile,
        Chance, Chavonne, Chinyere, Ciliza, Cinnamon, Citron, Clarity, Cloud, Cobalt,
        Columbine, Comet, Comfort, Confidence, Contemplate, Coralee, Corona, Crimson,
        Damario, Damonica, Dance, Dancer, Darilynn, Dashawna, Davonte, Dawan, Declare,
        Dedicate, Democracy, Demontay, Dewayne, Diamond, Diplomacy, Discovery,
        Distance, Diversity, Divinity, Doneshia, Doubt, Drake, Dream, Eccentricity,
        Echo, Efficiency, Elegant, Eleven, Elm, Eloquent, Emotion, Endeavor, Energy,
        English, Enterprise, Enthusiasm, Essential, Eternity, Ethereal, Ethical, Even,
        Ever, Every, Excellence, Exceptional, Experience, Explorer, Fable, Fantasy,
        Fascination, Fast, Fauna, Favorite, Fennel, Festival, Field, Fielder, Finch,
        Five, Flame, Flint, Flower, Forest, Forever, Forsythia, Fortune, Forward, Fox,
        Free, Freedom, Freesia, Friend, Frost, Fury, Future, Gage, Galaxy, Gallant,
        Gardener, Generous, Gentle, Gillus, Glade, Glass, Glimmer, Graceanne, Granite,
        Gravity, Green, Grove, Guardian, Guide, Halcyon, Harbor, Harmony, Hermetta,
        History, Hoby, Holiday, Horizon, Illuminate, Imagine, Indigo, Infinity,
        Inspiration, Integrity, Irony, Jae'won, Jamari, Jaquelle, Jewel, Justice,
        Katrita, Kayleigh-Ann, Keever, Keneisha, Keveen, King, Kismet, Lake, Lamond,
        Lanien, Laquan, Lark, Leaf, Legend, Liberty, Lilac, Lively, Love, Lyric,
        Mahogany, Makayla, Maleaka, Marcoe, Meadow, Memory, Mercury, Merilynn, Meteor,
        Mialyn, Mica, Mikki, Mimosa, Miracle, Muse, Music, Myeisha, Mystery, Nakeisha,
        Navigator, North, Nuesha, Oak, Ocean, Opera, Osment, Pace, Painter, Palace,
        Peace, Philosophy, Pike, Pilot, Pine, Pleasant, Power, Prairie, Precious,
        Promise, Prosper, Pyramid, Quantiko, Quarry, Quianna, Quintessence, Racer,
        Rain, Rainbow, Ranger, Red, Remember, Reshawn, Rhythm, River, Rontae, Rule,
        Rush, Safari, Sage, Sailor, Science, Scout, Secret, Serendipity, Serenity,
        Sesame, Seven, Shade, Shaquan, Shatrina, Shawntika, Silver, Simplicity,
        Sincerity, Singor, Sky, Skylar, Slate, Snow, Society, Sonnet, Spirit, Spruce,
        Star, Steel, Sterling, Stone, Storm, Story, Strategy, Taffeta, Taheesha,
        Tamarind, Tarragon, Teal, Temperance, Tender, Theatre, Thunder, Timber,
        Traveler, Trinity, Wolf.
        • claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 22:17
          Mgna, wiekszosc z imion, ktore przytoczylas nie ma definicji w slowniku np
          Atiyana czy Dashawna a autorce tego watku chodzilo chyba o imiona typu Apple
          albo szklanka. Indiane amerykanscy mieli i chyba w niektorych przypadkach nadal
          maja tendencje uzywania opisowych imion. Byc moze hippisi spopularyzowali
          uzywanie nietypowych imion takich jak Misty, April, Amber, Grace, Crystal,
          Jasmine czy Gloria. Faktem jest jednak, ze nie jest powszechnym zjawiskiem
          nadawanie imion ze slownika.

Ze wzgladu na moja prace mam dostep do danych osobowych prawe 5 tysiecy osob.
          Sprawdzilam pobieznie jakie imiona i jak czesto wystepuja i oto jedyne, ktore
          pasuja do slownikowej grupy:
          Opal
          Sun
          Stormy
          Baron
          Candy
          Clay - ze znakiem zapytania, bo to chyba jednak dosc popularne imie
          Dusty
          Earl
          Hortensia
          Amarilis

Sa to pojedyncze imiona na prawie 5 tysiecy osob. Trudno wiec mowic tutaj o
          jakims powszechnym zjawisku.
          • mgna Re: A gdyby tak... 14.10.04, 21:25
            Claudia207, wymienione przezemnie ponizej imiona sa wymyslnymi "modnymi"
            imionami nadawanymi w Stanach. W ostatnich latach coraz czesciej sie znimi
            spotyka. Ciekawa jestem czy jest to zjawisko spopularyzowane poprzez gwiazdy
            holiwodzkie? Jet, Prince itp. Nie wlaczylam do tej listy imion Amerykanskich
            Indian, poniewaz mimo ich wymyslnych znaczen sa to imiona nadawane w danym
            indianskim dialeckie (a nie w angielskim ich znaczeniu) przez setki lat, wiec
            tak naprawde nie mozna ich zaliczyc do szalu "modnych" imion z ostatnich lat.
            Osoby nie-pochodzenia indianskiego zadko nadaja dziecia te imiona. Imiona
            typowo amerykansko-indianskie: Aponi (motylek), Tareva-Chine-Shanay (sliczne
            oczy), Paco (dzielny orzel), Lakota/Dakota (przyjaciel), Magena/Migina
            (nadchodzacy ksiezyc), Sakari (slodka), Nantan (mowca), Shy-sie (silent little
            one), Motega (nowa strzala), Ka-Chine (najswietszyAleshanee tancerz), Che-noa
            (bialy golab), Aleshanee (ona bawi sie przez caly czas)... Hippisi naogol
            nadawali imiona wziete z natury (Lisc, Rzeka, Tecza, Golab, Niebo...) ale w
            angielskim jezyku. Amerykanscy Afrykanie natomiast nadaja wymyslne imiona o
            brzmieniu angielskim (Dewane, Dawn, Margo, Aleesha, Earl, Baron, Tricia, Omar,
            Solomiya, Ebonee, Tyona, Yashicka, Lester, Shawn, Darrell, Tanisha, Lerone,
            Zain, Aiesha, Tymia, Daymeyn, Doretta, Tesha, Marluet, Bernice, Licyna,
            Darryll, Umika, Lamont, Alyssa).
            Pozdrowienia.
            • gaudencja Re: A gdyby tak... 14.10.04, 22:19
              > Licyna,

To ciekawe; czyżby chodziło o Licynię, o której był swojego czasu wątek na
              Forum? Jest to imię rzymskie, które figuruje w polskich kalendarzach, ale nie
              zostało ani razu nadane według Rymuta.
              • mgna Re: A gdyby tak... 14.10.04, 23:12
                Najprawdopodobniej.

Gaudencjo, czy dostalas mojego mail'a? Poczta ostatnio mi nie dziala... sad
                • gaudencja Re: A gdyby tak... 15.10.04, 01:59
                  Dostałam, ale jeszcze nie zdażyłam odpisać...
      • aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 22:27
        Oj, imion mających definicje w słowniku jest więcej... w tej chwili do
        popularniejszych dla dziewczynek należy Destiny (i jego udziwnione pisownie,
        jak Destini, Dystiny, Destinee...), Trinity (w różnych wersjach), Heaven i
        pisane od końca - Nevaeh.
        Poza tym jest jeszcze (od wieków) cała seria imion pochodzących od cnót (Faith,
        Hope, Charity, Chastity, Patience, Prudence...)

Inne, co dziwniejsze imiona "słownikowe", z którymi sie spotkałam (tzn.
        widziałam np. zawiadomienie o narodzinach):
        Rythm, Clever, Wisodm, Winter, Autumn, Precious, Unique, Sailor (dziewczynka),
        Love Romance (dwojga imion, chłopiec - biedne dziecko), Hunter (megapopularne
        dla obu płci), Star, Storm, His Majesty, Princess, Duchess. Dalej mi sie nie
        chce wypisywać.

Widziałam też cytaty z procesu o prawo do opieki, gdzie jednym z argumentów
        było, że matka uparła sie na nazwanie syna Weather'by Dot Com Chanel Fourcast,
        a ojciec wolałby Samuel Charles. Ojciec wygrał. (oczywiście nie tylko dlatego.
        Kobieta była wyraźnie niezrównowazona).

• claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 23:39
          Aniu, w jakim rejonie mieszkasz? Moze w gre wchodzi regionalna moda.
          • aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 23:49
            W Polsce. Rozejrzałam się po internetowych forach o imionach. Starałam się
            wymieniac tylko takie imiona, których pojawieniu sie na tychże forach
            towarzyszył link do strony informującej o urodzeniu sie dziecka, albo jesli
            ktos poświadczył, że zna taką osobę.

Jeszcze parę:
            Precious Promyse (tak), SheWonderful (dorosła osoba podobno), Wolverine Logan,
            Miracle, Heaven Leigh Angel (przeczytać na głos), Cadence (modne), Melody
            (stare i znane), River Moon, Messiah, Ashen Thursday.

Mam szczerą nadzieję, że przynajmniej niektóre z nich to jednostkowe przypadki
            (Cadence, melody i River na pewno nie).
            • claudia207 Re: A gdyby tak... 14.10.04, 15:59
              Nie wiem jakie strony internetowe i fora odwiedzasz, ale podejzewam, ze tam
              podawane sa tylko albo przede wszystkim ciekawe przypadki i przekazywane od
              osoby do osoby poczta pantoflowa tak jak Kurtyzana i Drzesika w Polsce. Kogo
              interesuja urodziny kolejnego Joe czy Ann (oprocz rodziny oczywiscie)? Podalam
              ciekawe "kwiatki" sporej grupy osob pochodzacej z calych Stanow i wyglada na
              to, ze slownikowe imiona to marginalne zjawisko.
              • aniadm Re: A gdyby tak... 14.10.04, 17:14
                claudia207 napisała:

> Nie wiem jakie strony internetowe i fora odwiedzasz, ale podejzewam, ze tam
                > podawane sa tylko albo przede wszystkim ciekawe przypadki i przekazywane od
                > osoby do osoby poczta pantoflowa tak jak Kurtyzana i Drzesika w Polsce. Kogo
                > interesuja urodziny kolejnego Joe czy Ann (oprocz rodziny oczywiscie)?
                Podalam
                > ciekawe "kwiatki" sporej grupy osob pochodzacej z calych Stanow i wyglada na
                > to, ze slownikowe imiona to marginalne zjawisko.

Owszem, statystycznie aż tak źle nie jest. Wśród 1000 najpopularniejszych imion
                z całych Stanów (2003 r., według Social Security Administration) nie ma aż tak
                dużo imion "znaczących". Uznając za takie równiez nazwy geograficzne, mamy:
                kobiece - Sydney (poz. 25), Destiny (37), Faith (52), Trinity (57), Lily (69),
                Amber (74), Autumn (76), Bailey (99 - ale tu nie mam pewności, tzn. czy imię
                jest "słownikowe smile), Jade (100), Brooklyn (119), Angel (121), Cheyenne (135),
                Daisy (138), Nevaeh (150), Summer (154), Crystal (168), Hope (177), Chelsea
                (180), Genesis (181), Ruby (197), Reagan (202 - ?????), Heather (208), Raven
                (233), Serenity (235), Diamond (238), Asia (239), Holly (263), Heaven (267),
                Lilly (270 - inna pisownia), April (281), Melody (303), Harley (313), Dakota
                (342), Piper (343), Rose (358), Krystal (369 - inna pisownia), Sage (405), Ivy
                (407), India (415), Justice (456), Joy (492), Miracle (493), Liberty (502),
                America (510), Precious (526), Willow (530), Charity (531), Aspen (568),
                Cristal (579 - kolejna pisownia), Kenya (585), Harmony (592), Violet (597),
                Brandy (602), Brandi (610), Tiara (612), Felicity (625), Laurel (662), Presley
                (664 - na cześć Elvisa???), Rosemary (671), Hazel (681), Lyric (686), Princess
                (690), Jewel (738), Ebony (754), Essence (757), Devon (762), Hunter (767),
                Meadow (769), Galilea (799), London (801), Montana (827), Kadence (880 - głupia
                pisownia, ale...), Patience (881), Lexus (888), Destiney (869 - też głupia
                pisownia), Sky (897), Journey (910), Armani (932), Rowan (949), Brook (966),
                Baby (969), Phoenix (982), Kaydence (993 - kolejna pisownia)

Ostatnie z tych mion - Kaydence - miało w 2003 r. 232 nadania

Chłopcom nadaje się imiona znaczące rzadziej, za to częściej uzywa się jako
                imion nazwisk (niekoniecznie rodzinnych, teraz jest taka moda), ale tych mi się
                nie chciało wypisywać.
                Męskie: Hunter(41), Angel (43, ale tu nalezy pamietac, że jest to od dawna
                uzywane imie hiszpańskie, więc może być popularne wśród Latynosów), Mason (56),
                Chase (87), Tanner (120), Dakota (130), Devon (161), Chance (246), Lance (272),
                Lane (277), Bailey (360), Dallas (391), Justice (401), Harley (426), Marquis
                (480), Pierce (485), Clay (487), Reed (511), Lincoln (553), Orion (572),
                Phoenix (574), River (580), Sage (610), Rowan (626), Junior (642), Porter
                (649), Marquise (698 - zakładam tu niestety niedouczenie, bo nie widze
                sensownego powodu nazywania chłopca "Markiza"), Armani (711), Sincere (722),
                Heath (724), Blaze (727), Maverick (732), Talon (745), Baby (767), Remington
                (817), Houston (840), Marques (870), Prince (874), Reagan (877), Earl (882),
                London (892), Cannon (899), Stone (921), Cash (985), Coy (986)

Pełna lista:
                www.ssa.gov/OACT/babynames/
    • avarja Re: A gdyby tak... 13.10.04, 20:40
      To byłoby super... Ale... Ale nie gdyby rodzice nadawali imiona tylko każdy
      samwemu sobie! big_grin Myślałm o tym wiele... Nazwałabym się Szczeżuja! albo
      Elektryfikacja albo Fenyloketonuria albo Prostytucja [żart]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.