zojka 12.10.04, 19:18 .. w Polsce był taki sam system jak w Ameryce nadawania dowolnych imion? Ciekawe ile osób zdecydowało by się nazwać swoje dziecko Brooklyn czyli np. Mokotów, Apple czyli Jabłuszko, czy Poranek. Myślicie, ze gdyby mieliście taką możliwość dalibyście dziecku jakoś inaczej na imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubuspuchatek18 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 19:22 Fajnie... Chłopiec o imieniu Żoliborz a dziewczynka Marchewka lub Cebulka... Chyba zdecydowałabym się jednak na tradycyjne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynka13 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 20:00 Całe życie miałam psy, więc tu mogłam się wyżyć I zapewniam Was, że żaden z moich psów nie miał mi za złe, że wybrałam mu zbyt oryginalne imię. Również psi koledzy jakoś się z nich nie naśmiewali Ale gdybym moją córkę nazwała na przykład Farsa... No cóż, w szkole pewnie byłaby niezła farsa )) Niech zostanie, jak jest. Po polsku, nie po amerykańsku! Grażka Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: A gdyby tak... 12.10.04, 20:43 mam kolezanke, ktora, gdy byla mala, chciala sie nazywac Szklanka. Bo strasznie jej sie podobalo brzmienie tego slowa. Mnie tez sie podoba Tylko znaczenie jakby nie te Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdyby tak... 12.10.04, 22:24 To mi przypomina taki zasłyszany dialog: - "Chodź tu szybko" - (z obrażoną miną) "Nie jestem szybką!". Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 01:36 Hmm. Np. amerykańska moda nadawania dziewczynko imion męskich raczej by nie przeszła ze względu na ograniczenia gramatyki. Niedawno czytałam na jakimś zagranicznym forum wypowiedź pewnej Amerykanki o kobiecie, która leżała z nią na porodówce. Otóz pani owa postanowiła nadać swojej córce jako imie słowo, które przypadkiem usłyszała w telewizji (ale niestety nie dosłyszała, w jakim kontekście padło). Nijak sobie potem nie dała wyperswadować (bo co ją w końcu obchodzi znaczenie). Można sie tylko modlić, że po wyjściu ze szpitala i urwaniu kontaktu z autorką wypowiedzi jednak zmieniła zdanie. Jeśli nie, to gdzieś tam biega dziecko o pięknym imieniu Treblinka. Ja już wolę te nasze ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 19:48 Mimo ze w Stanach mozna nadac dzieciom takie imie jakie podoba sie rodzicom, nie spotkalam sie osobiscie ze zjawiskiem nadawania imion, ktore w slowniku maja definicje. Wyjatki to np Dawn, Hope, Misty, Jasmine, ale sa one w amerykanskiej kulturze przyjete jako imiona od dawna tak, jak Nadzieja, i Roza w polskiej. Jest natomiast duza rozbieznosc w zapisie imion. Niektorzy pisza f w miejscu ph albo e zamieniaja na a itp. Na przyklad Joanna ma chyba z szesc odmian. Zdrobniena sa takze uzywane jako samodzielne imiona. Rodzice czasami sami wymyslaja imiona, gdy chca byc orginalni, ale nie sa to wyrazenia slownikowe. Najwieksza pomyslowoscia wykazuja sie artysci (Apple, Prince Michael), ale na codzien nie spotyka sie takich udziwnien. Jak widac spoleczenstwo moze sie samo cenzurowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: A gdyby tak... 13.10.04, 20:54 W Stanach wymyslne imiona byly spopularyzowane poprzez hippisow i African- Americans, najwyrazniej jednak tradycje kontynuuja ich dzieci: Abacus, Abianne, Acacia, Acanthus, Admire, Affinity, Air, A'Janae, Akia, Alchemy, Alliance, Amaryllis, Ambrosia, Amiable, Analogy, Anchor, Anemone, Angora, Answer, Antiquity, Arbor, Arcadia, Archer, Aria, Armor, Arrow, Ash, Atiyana, Auburn, Auster, Avalanche, Axiom, Azalea, Azure, Bay, Baylyn, Beech, Benevolent, Bettina, Beyonce, Birch, Blade, Blaze, Bliss, Blithe, Blue, Botany, Boundary, Boxer, Braelyn, Branch, Bridge, Brown, Burr, Cadence, Calico, Calliope, Calyx, Cameo, Camera, Camisha, Canoe, Cantata, Canyon, Caraway, Carnelian, Cascade, Cashmere, Cassia, Castle, Catalpa, Catcher, Cayenne, Cedar, CeeJay, Chamomile, Chance, Chavonne, Chinyere, Ciliza, Cinnamon, Citron, Clarity, Cloud, Cobalt, Columbine, Comet, Comfort, Confidence, Contemplate, Coralee, Corona, Crimson, Damario, Damonica, Dance, Dancer, Darilynn, Dashawna, Davonte, Dawan, Declare, Dedicate, Democracy, Demontay, Dewayne, Diamond, Diplomacy, Discovery, Distance, Diversity, Divinity, Doneshia, Doubt, Drake, Dream, Eccentricity, Echo, Efficiency, Elegant, Eleven, Elm, Eloquent, Emotion, Endeavor, Energy, English, Enterprise, Enthusiasm, Essential, Eternity, Ethereal, Ethical, Even, Ever, Every, Excellence, Exceptional, Experience, Explorer, Fable, Fantasy, Fascination, Fast, Fauna, Favorite, Fennel, Festival, Field, Fielder, Finch, Five, Flame, Flint, Flower, Forest, Forever, Forsythia, Fortune, Forward, Fox, Free, Freedom, Freesia, Friend, Frost, Fury, Future, Gage, Galaxy, Gallant, Gardener, Generous, Gentle, Gillus, Glade, Glass, Glimmer, Graceanne, Granite, Gravity, Green, Grove, Guardian, Guide, Halcyon, Harbor, Harmony, Hermetta, History, Hoby, Holiday, Horizon, Illuminate, Imagine, Indigo, Infinity, Inspiration, Integrity, Irony, Jae'won, Jamari, Jaquelle, Jewel, Justice, Katrita, Kayleigh-Ann, Keever, Keneisha, Keveen, King, Kismet, Lake, Lamond, Lanien, Laquan, Lark, Leaf, Legend, Liberty, Lilac, Lively, Love, Lyric, Mahogany, Makayla, Maleaka, Marcoe, Meadow, Memory, Mercury, Merilynn, Meteor, Mialyn, Mica, Mikki, Mimosa, Miracle, Muse, Music, Myeisha, Mystery, Nakeisha, Navigator, North, Nuesha, Oak, Ocean, Opera, Osment, Pace, Painter, Palace, Peace, Philosophy, Pike, Pilot, Pine, Pleasant, Power, Prairie, Precious, Promise, Prosper, Pyramid, Quantiko, Quarry, Quianna, Quintessence, Racer, Rain, Rainbow, Ranger, Red, Remember, Reshawn, Rhythm, River, Rontae, Rule, Rush, Safari, Sage, Sailor, Science, Scout, Secret, Serendipity, Serenity, Sesame, Seven, Shade, Shaquan, Shatrina, Shawntika, Silver, Simplicity, Sincerity, Singor, Sky, Skylar, Slate, Snow, Society, Sonnet, Spirit, Spruce, Star, Steel, Sterling, Stone, Storm, Story, Strategy, Taffeta, Taheesha, Tamarind, Tarragon, Teal, Temperance, Tender, Theatre, Thunder, Timber, Traveler, Trinity, Wolf. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 22:17 Mgna, wiekszosc z imion, ktore przytoczylas nie ma definicji w slowniku np Atiyana czy Dashawna a autorce tego watku chodzilo chyba o imiona typu Apple albo szklanka. Indiane amerykanscy mieli i chyba w niektorych przypadkach nadal maja tendencje uzywania opisowych imion. Byc moze hippisi spopularyzowali uzywanie nietypowych imion takich jak Misty, April, Amber, Grace, Crystal, Jasmine czy Gloria. Faktem jest jednak, ze nie jest powszechnym zjawiskiem nadawanie imion ze slownika. Ze wzgladu na moja prace mam dostep do danych osobowych prawe 5 tysiecy osob. Sprawdzilam pobieznie jakie imiona i jak czesto wystepuja i oto jedyne, ktore pasuja do slownikowej grupy: Opal Sun Stormy Baron Candy Clay - ze znakiem zapytania, bo to chyba jednak dosc popularne imie Dusty Earl Hortensia Amarilis Sa to pojedyncze imiona na prawie 5 tysiecy osob. Trudno wiec mowic tutaj o jakims powszechnym zjawisku. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: A gdyby tak... 14.10.04, 21:25 Claudia207, wymienione przezemnie ponizej imiona sa wymyslnymi "modnymi" imionami nadawanymi w Stanach. W ostatnich latach coraz czesciej sie znimi spotyka. Ciekawa jestem czy jest to zjawisko spopularyzowane poprzez gwiazdy holiwodzkie? Jet, Prince itp. Nie wlaczylam do tej listy imion Amerykanskich Indian, poniewaz mimo ich wymyslnych znaczen sa to imiona nadawane w danym indianskim dialeckie (a nie w angielskim ich znaczeniu) przez setki lat, wiec tak naprawde nie mozna ich zaliczyc do szalu "modnych" imion z ostatnich lat. Osoby nie-pochodzenia indianskiego zadko nadaja dziecia te imiona. Imiona typowo amerykansko-indianskie: Aponi (motylek), Tareva-Chine-Shanay (sliczne oczy), Paco (dzielny orzel), Lakota/Dakota (przyjaciel), Magena/Migina (nadchodzacy ksiezyc), Sakari (slodka), Nantan (mowca), Shy-sie (silent little one), Motega (nowa strzala), Ka-Chine (najswietszyAleshanee tancerz), Che-noa (bialy golab), Aleshanee (ona bawi sie przez caly czas)... Hippisi naogol nadawali imiona wziete z natury (Lisc, Rzeka, Tecza, Golab, Niebo...) ale w angielskim jezyku. Amerykanscy Afrykanie natomiast nadaja wymyslne imiona o brzmieniu angielskim (Dewane, Dawn, Margo, Aleesha, Earl, Baron, Tricia, Omar, Solomiya, Ebonee, Tyona, Yashicka, Lester, Shawn, Darrell, Tanisha, Lerone, Zain, Aiesha, Tymia, Daymeyn, Doretta, Tesha, Marluet, Bernice, Licyna, Darryll, Umika, Lamont, Alyssa). Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdyby tak... 14.10.04, 22:19 > Licyna, To ciekawe; czyżby chodziło o Licynię, o której był swojego czasu wątek na Forum? Jest to imię rzymskie, które figuruje w polskich kalendarzach, ale nie zostało ani razu nadane według Rymuta. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: A gdyby tak... 14.10.04, 23:12 Najprawdopodobniej. Gaudencjo, czy dostalas mojego mail'a? Poczta ostatnio mi nie dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A gdyby tak... 15.10.04, 01:59 Dostałam, ale jeszcze nie zdażyłam odpisać... Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 22:27 Oj, imion mających definicje w słowniku jest więcej... w tej chwili do popularniejszych dla dziewczynek należy Destiny (i jego udziwnione pisownie, jak Destini, Dystiny, Destinee...), Trinity (w różnych wersjach), Heaven i pisane od końca - Nevaeh. Poza tym jest jeszcze (od wieków) cała seria imion pochodzących od cnót (Faith, Hope, Charity, Chastity, Patience, Prudence...) Inne, co dziwniejsze imiona "słownikowe", z którymi sie spotkałam (tzn. widziałam np. zawiadomienie o narodzinach): Rythm, Clever, Wisodm, Winter, Autumn, Precious, Unique, Sailor (dziewczynka), Love Romance (dwojga imion, chłopiec - biedne dziecko), Hunter (megapopularne dla obu płci), Star, Storm, His Majesty, Princess, Duchess. Dalej mi sie nie chce wypisywać. Widziałam też cytaty z procesu o prawo do opieki, gdzie jednym z argumentów było, że matka uparła sie na nazwanie syna Weather'by Dot Com Chanel Fourcast, a ojciec wolałby Samuel Charles. Ojciec wygrał. (oczywiście nie tylko dlatego. Kobieta była wyraźnie niezrównowazona). Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: A gdyby tak... 13.10.04, 23:39 Aniu, w jakim rejonie mieszkasz? Moze w gre wchodzi regionalna moda. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A gdyby tak... 13.10.04, 23:49 W Polsce. Rozejrzałam się po internetowych forach o imionach. Starałam się wymieniac tylko takie imiona, których pojawieniu sie na tychże forach towarzyszył link do strony informującej o urodzeniu sie dziecka, albo jesli ktos poświadczył, że zna taką osobę. Jeszcze parę: Precious Promyse (tak), SheWonderful (dorosła osoba podobno), Wolverine Logan, Miracle, Heaven Leigh Angel (przeczytać na głos), Cadence (modne), Melody (stare i znane), River Moon, Messiah, Ashen Thursday. Mam szczerą nadzieję, że przynajmniej niektóre z nich to jednostkowe przypadki (Cadence, melody i River na pewno nie). Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: A gdyby tak... 14.10.04, 15:59 Nie wiem jakie strony internetowe i fora odwiedzasz, ale podejzewam, ze tam podawane sa tylko albo przede wszystkim ciekawe przypadki i przekazywane od osoby do osoby poczta pantoflowa tak jak Kurtyzana i Drzesika w Polsce. Kogo interesuja urodziny kolejnego Joe czy Ann (oprocz rodziny oczywiscie)? Podalam ciekawe "kwiatki" sporej grupy osob pochodzacej z calych Stanow i wyglada na to, ze slownikowe imiona to marginalne zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: A gdyby tak... 14.10.04, 17:14 claudia207 napisała: > Nie wiem jakie strony internetowe i fora odwiedzasz, ale podejzewam, ze tam > podawane sa tylko albo przede wszystkim ciekawe przypadki i przekazywane od > osoby do osoby poczta pantoflowa tak jak Kurtyzana i Drzesika w Polsce. Kogo > interesuja urodziny kolejnego Joe czy Ann (oprocz rodziny oczywiscie)? Podalam > ciekawe "kwiatki" sporej grupy osob pochodzacej z calych Stanow i wyglada na > to, ze slownikowe imiona to marginalne zjawisko. Owszem, statystycznie aż tak źle nie jest. Wśród 1000 najpopularniejszych imion z całych Stanów (2003 r., według Social Security Administration) nie ma aż tak dużo imion "znaczących". Uznając za takie równiez nazwy geograficzne, mamy: kobiece - Sydney (poz. 25), Destiny (37), Faith (52), Trinity (57), Lily (69), Amber (74), Autumn (76), Bailey (99 - ale tu nie mam pewności, tzn. czy imię jest "słownikowe ), Jade (100), Brooklyn (119), Angel (121), Cheyenne (135), Daisy (138), Nevaeh (150), Summer (154), Crystal (168), Hope (177), Chelsea (180), Genesis (181), Ruby (197), Reagan (202 - ?????), Heather (208), Raven (233), Serenity (235), Diamond (238), Asia (239), Holly (263), Heaven (267), Lilly (270 - inna pisownia), April (281), Melody (303), Harley (313), Dakota (342), Piper (343), Rose (358), Krystal (369 - inna pisownia), Sage (405), Ivy (407), India (415), Justice (456), Joy (492), Miracle (493), Liberty (502), America (510), Precious (526), Willow (530), Charity (531), Aspen (568), Cristal (579 - kolejna pisownia), Kenya (585), Harmony (592), Violet (597), Brandy (602), Brandi (610), Tiara (612), Felicity (625), Laurel (662), Presley (664 - na cześć Elvisa???), Rosemary (671), Hazel (681), Lyric (686), Princess (690), Jewel (738), Ebony (754), Essence (757), Devon (762), Hunter (767), Meadow (769), Galilea (799), London (801), Montana (827), Kadence (880 - głupia pisownia, ale...), Patience (881), Lexus (888), Destiney (869 - też głupia pisownia), Sky (897), Journey (910), Armani (932), Rowan (949), Brook (966), Baby (969), Phoenix (982), Kaydence (993 - kolejna pisownia) Ostatnie z tych mion - Kaydence - miało w 2003 r. 232 nadania Chłopcom nadaje się imiona znaczące rzadziej, za to częściej uzywa się jako imion nazwisk (niekoniecznie rodzinnych, teraz jest taka moda), ale tych mi się nie chciało wypisywać. Męskie: Hunter(41), Angel (43, ale tu nalezy pamietac, że jest to od dawna uzywane imie hiszpańskie, więc może być popularne wśród Latynosów), Mason (56), Chase (87), Tanner (120), Dakota (130), Devon (161), Chance (246), Lance (272), Lane (277), Bailey (360), Dallas (391), Justice (401), Harley (426), Marquis (480), Pierce (485), Clay (487), Reed (511), Lincoln (553), Orion (572), Phoenix (574), River (580), Sage (610), Rowan (626), Junior (642), Porter (649), Marquise (698 - zakładam tu niestety niedouczenie, bo nie widze sensownego powodu nazywania chłopca "Markiza"), Armani (711), Sincere (722), Heath (724), Blaze (727), Maverick (732), Talon (745), Baby (767), Remington (817), Houston (840), Marques (870), Prince (874), Reagan (877), Earl (882), London (892), Cannon (899), Stone (921), Cash (985), Coy (986) Pełna lista: www.ssa.gov/OACT/babynames/ Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: A gdyby tak... 13.10.04, 20:40 To byłoby super... Ale... Ale nie gdyby rodzice nadawali imiona tylko każdy samwemu sobie! Myślałm o tym wiele... Nazwałabym się Szczeżuja! albo Elektryfikacja albo Fenyloketonuria albo Prostytucja [żart] Odpowiedz Link Zgłoś