mama_kewina_marcuni 13.10.04, 17:42 Witam Wszyskich! Byc moze to pytanie pojawilo sie juz na forum ale jestem tu od baaaardzo niedawana i to forum dalo mi duzo do myslenia. A mianowicie: dl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kewina_marcuni przepraszam, przerwalo mi 13.10.04, 17:52 koncze watek bo mi przerwalo: dlaczego tak a nie inaczej nazwaliscie swoje dzieci? Czy jest to kwestia mody, czy uwielbialiscie jakies imie w dziecinstwie, czy daliscie moze imie po przodku? AGATA, tak miala na imie moja zmarla w niemowlectwie starsza siostra. Poniewaz urodzilam sie zaraz po niej i bylam "najstarsza", zawsze mi jej brakowalo. Kiedy bylam w ciazy z pierwszym dzieckiem, wiedzialam ze jezeli bedzie dziewczynka bedzie AGATKA. Chlopiec mial miec na imie Grzes. KEWIN, wbrew przypuszczeniom nie pochodzi od " kevin sam w domu". Kiedy pracowalam w Monachium, przesympatyczna Amerykanka, moja pracodawczyni ktorej wiele zawdzieczam, miala dwoje dzieci w wieku mojej Agaty: Killiana i Kewina. Ten mlodszy byl uroczym i bardzo madrym dzieckiem. Kiedy urodzil sie moj syncio po prostu nie wyobrazalam sobie innego imienia dla niego. MARCUNIA, a wlasciwie MARCJANNA, to byl pomysl Agatki ktora wolala ta wersje od bardziej popularnej MARCELINY. Poniewaz nasze nazwisko zczyna sie na "SIA", nie moglam zdrabniac imienia coreczki Marcysia, chociaz bardzo mi sie to imie podoba ( nie ukrywam ze serial Zlotopolscy mnie zainspirowal ). A na dodatek Marcunia urodzila sie w marcu. Ciekawa jestem jak nazywaja sie wasze dzieci. Pozdrawiam Aga z Miechowa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona waszych pociech 13.10.04, 18:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=7597754 Co do wątku o motywacjach nadawania imion, to w tej chwili nie mogę znaleźć, czy już jest zarchiwizowany, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kewina_marcuni gaudencjo 13.10.04, 18:25 gaudencjo, Bardzo sie ciesze ze sie nie gniewasz i ze mi odpowiadasz. Jestem osoba nieagresywna i zawsze sie ciesze jak jest jakas proba pojednania. Dziekuje bardzo za podjecie tej proby mimo ze zyjemy na innych orbitach pozdrawiam serdecznie Aga z Miechowa Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Imiona waszych pociech 13.10.04, 18:40 Piotrek - bo wtedy żadne inne imię męskie mi sie nie podobało. Piotruś, Piotrek wydawał mi sie naj - choc juz forma Piotr mniej (teraz się ciesze, że imie to ma równiez poważniejszą formę). Gdyby był dziewczynka byłby Marysią. Jędrzej - który miał byc Adasiem, ale stał sie Jędrkiem. Szukałam czegoś mniej uzywanego. A że bardzo lubię imię Andrzej .. Gdyby Jędrek był dziewczynką byłby Gają. Ja nie wybierałam imion ze wzgledu na osoby,które te imiona nosiły. Raczej ze wzgledu na to, czy podoba mi sie brzmienie imienia i jego rózne formy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Imiona waszych pociech 13.10.04, 19:38 Jak łatwo się domyślić, nasz synek ma na imię Michał. Nazwaliśmy go tak pomimo, że imię to jest teraz bardzo popularne (kiedy byłam w ciąży zupełnie o tym nie wiedziałam, a zresztą w moim miasteczku nie ma chyba wielu małych Michałków). Wybraliśmy to imię głównie dlatego, że występowało już kilkakrotnie w naszych rodzinach, a poza tym jest naszym zdaniem po prostu najladniejsze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś