14.12.18, 01:39
Przyznam się, że z imieniem w wersji męskiej stykałam się kilkakroć i niezbyt je lubię. W wersji kobiecej "Alojza" spotkałam się w literaturze. Dawno temu to było, a teraz mi się przypomniało. Bohaterka Alojza wołana była "Ziczka" czytane właśnie jako Z-i-cz-k-a nie "Zi-cz-ka. I tak się zaczęłam zastanawiać - jak inaczej można by tą Alojzę zdrobnić? Alojzego zresztą też? Mi samej trudno wymyślić, bo ani wersja męska ani kobieca mnie nie przekonuje. A was?
Obserwuj wątek
    • mary.h Re: Alojza 14.12.18, 14:49
      Mój młodszy syn był Alojzym w życiu płodowym - nie braliśmy tego imienia pod uwagę, a jedynie funkcjonowało ono na potrzeby ucinania pytań o imię. Wyraz twarzy pytającego zawsze był bezcenny big_grin

Co do zdrobnień, to może: Aloś/Alosia, Alojzek, Alozik, Alojs, Alojz, Loiś, Lojze, Lojzek, Lojzik, Losiek/Losia.
    • dalenia Re: Alojza 14.12.18, 16:03
      Mnie się w teorii podobają, zarówno Alojza jak i Alojzy. Wersja męska nawet bardziej, aczkolwiek obu nie nadałabym własnemu dziecku. Zakładałam chyba kiedyś nawet wątek o Alojzie i Alojzji, bo jest też wersja Alojzja (która notabene nie podoba mi się wcale).

Jeśli chodzi o zdrobnienia, to ja używałabym takich:
      Alojka, Lojka, Alosia, Łosia
      Alek, Aloś, Lojzek.
      • dalenia Re: Alojza 14.12.18, 16:04
        Losia, nie "Łosia" wink
    • humbelina Re: Alojza 29.12.18, 18:59
      Znam z młodości taki brzydki wierszyk, nie wiem czy można? tongue_out
      Ku pamięci, mięci kupa wpisał się Alojzy... D...

Tylko takie mam skojarzenia. Przepraszam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.