kaczorynka 08.03.20, 22:56 Co prawda jeszcze w ciąży nie jestem, ale decyzja zapadła i wkrótce zaczynamy starania o 4 maluszka. Wybór imienia jest chyba najbardziej ekscytującym momentem przy drugim i trzecim dziecku forum bardzo nam pomogło w podjęciu decyzji. Tym razem mam nadzieje, ze tez się uda (zarówno zajść w ciąże jak i wybrać imię) W domu mamy: Mikołaja Marcelinkę Konstantego Od bardzo dawna chodzi mi po głowie Rozalia dla dziewczynki, Teodor dla chłopca. Jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga.a.m.r Re: Imię dla 4 dziecka 09.03.20, 01:56 Teodora uwielbiam, sama bardzo chciałam nazwać tak syna (ale mam same córki ). Rozalia tez bardzo mi się podoba, nasza Róża miała być Rozalką, ale mąż bardzo chciał Różyczkę. Popieram obie opcje Inne propozycje dla dziewczynki: Melania, Aurelia, Felicja, Urszula, Matylda, Kornelia, Aniela, Klara, Łucja dla chłopca: Henryk, Tadeusz, Witold, Roch, Fryderyk, Gustaw, Aleksy Jeśli chodzi o chłopca to nie ukrywam, ze jednak najbardziej podoba mi się rozważany Teodor. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla 4 dziecka 09.03.20, 07:55 Teodor i Rozalia to piękne, ponadczasowe imiona. Propozycje: Adela, Blanka, Helena, Ida, Idalia, Janina, Jaśmina, Julian(n)a, Klementyna, Kornelia, Letycja, Lilia, Lilla, Lilian(n)a, Milena, Teresa, Weronika. Albert, Bruno(n), Edwin, Fabian, Florian, Iwo, Ignacy, Joachim, Julian, Juliusz, Ksawery, Leon(ard), Leopold, Ludwik, Maksym(ilian), Norbert, Wiktor. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla 4 dziecka 09.03.20, 13:51 Rozalia i Teodor baaaaardzo mi się podobają! A jeśli chodzi o dodatkowe propozycje, to inga.a.m.r mnie ubiegła 🙂, nie będę się więc powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla 4 dziecka 09.03.20, 21:18 Rozalia i Teodor - jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorynka Re: Imię dla 4 dziecka 09.03.20, 23:20 Dziękuje dziewczyny. Utwierdzam się w przekonaniu, ze te od dawna wybrane przeze mnie imiona są piękne. Póki co Teodor i Rozalia są na pierwszym miejscu. Z propozycji powyższych podoba mi się jeszcze Leopold, ale męża siostra ma Leona, wiem ze trochę inna bajka, ale jednak przedrostek ten sam. Z imion dla dziewczynek sporo ładnych w rodzinie jest już zajętych (Kornelia, blanka, Nadia, Urszula, Matylda). Mi podoba się jeszcze imię Marianna, a mężowi Jadwiga. Chciałabym, żeby imię popularnością było podobne do Konstantego. Jak najstarszy dostawał imię Mikołaj to było ok 18 miejsca w Polsce (ale mąż nie chciał słyszeć o żadnym innym, mi zreszta tez sie podobało) , potem zrobiło się bardzo popularne. Sama jestem Agnieszka urodzona w Latach 80 i choć imię uważam za ładne to jego popularność bardzo mi doskwiera/ła. Przy popularnym nazwisku męża miałam problem z założeniem poczty itp. Córka Marcelina (lat 7) w roku nadawania była powyżej 50, teraz tez skoczyła w górę, ale i tak mało spotykam dziewczynek o tym imieniu. Teraz pewnie nazwałabym ja Celiną. Kostek póki co to wybór idealny. I szukam czegoś w ten deseń. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla 4 dziecka 10.03.20, 12:16 Hej! Bliskością Leona i Leopolda zupełnie bym się nie przejmowała, bo Leopold zdrabnia się do Poldka, a więc zupełnie inaczej. To wystarczy, żeby imiona chłopców w bliskiej rodzinie się nie myliły. Marianna i Jadwiga - również świetne, choć populacyjnie częstsze od Rozalii, co przy popularnym nazwisku może stanowić pewien minus. Z nich dwóch mniej popularna jest Marianna. Teodor jest w tej chwili tuż nad Konstantym, jeśli chodzi o popularność wśród noworodków. W okolicy Konstantego są także Emil, Stefan, Gustaw, Juliusz, Jeremi, Feliks, Remigiusz, Iwo, Florian, i żeńskie - Melania, Aurelia, Liwia, Apolonia, Diana, Stefania, Lea, a dalej - Felicja, Julianna, Estera, Judyta, Noemi, Faustyna, Sabina, Florentyna, Oktawia. Od siebie dodam jeszcze Reginę, niegdyś bardzo powszechne imię - bardziej, niż nam się obecnie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś