Dodaj do ulubionych

Czy są tutaj mamusie Igorów?

25.10.04, 14:09
Od zawsze marzyłam o synu, zeby móc mu nadać to piękne big_grin imię.Zastanawiam
się ile osób jeszcze wpadło na ten sam
pomysł...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16970605
Obserwuj wątek
    • lady Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 25.10.04, 16:55
      Wita przyszła mama Igora Wojciecha - koniecznie! zawsze wiedzieliśmy z mężem,
      że nasz synek będzie miał tak ma imię.

Ale to dopiero w przyszłym roku, niestety...
      • sdomitrz Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 27.10.04, 20:32
        Dołączam do klubu smile
        Mój IGOREK ma 3 latka i 1 miesiąc.
        Mieszkamy w Warszawie.
        • renik.w Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 27.10.04, 22:29
          Hej Dziewczynki smile
          Nasz Igoruś ma 14,5 m/ca .
          Pamiętam że na wieśc o wybranym imieniu mój dziadek złapał się za głowę smile)no i
          oczywiście musiałam wszystkim tłumaczyć , że to nie jest rosyjskie imie tylko
          staro skandynawskie .
          Imie wybrałam krótkie ponieważ mam długie nazwisko i pięknie się z nim
          komponuje , a dlaczego Wy nazwałyście tak swoich synków ??

aha mieszkamy w Gdańsku

pozdrawiamy serdecznie smile)
          • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 12:08
            Miło mi Was powitać w naszym fan klubie smile)Renik.w-Twój Igorek jest przesłodki!
            Nie wiedziałam, że to imię staroskandynawskie... To nadaje mu dodatkowego
            smaczku.Ja, podobnie jak Ty mam długie nazwisko i pewnie z tego powodu zawsze
            podobały mi się krótkie imiona. Ale Igorek ma nazwisko tatusia, które nie jest
            długie.Pozdrawiam!
            Aha-Igorek ma 1,5 roczku.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16970605
            • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 18:01
              tatjana napisała:

> Miło mi Was powitać w naszym fan klubie smile)Renik.w-Twój Igorek jest
              przesłodki!
              > Nie wiedziałam, że to imię staroskandynawskie... To nadaje mu dodatkowego
              > smaczku.

Ściśle mowiąc, skandynawskim imieniem jest Ingvar, a Igor to jego rosyjska
              wersja. Tak jak niemiecka Helga i rosyjska Olga.
          • ginny22 Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 09:29
            Piękna sprawa - czyli jak imię (to samo!) jest niby staroskandynawskie, to OK,
            a jak rosyjskie, to juz nie??? Ja chyba tego nie pojmuję...
            A samo imię Igor uważam za przepiękne.
            • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 15:41
              Ginny, to proste. Imię to nie tylko dźwięk, ale też jego znaczenie, symbolika,
              konotacje z nim związane i jego historia. Weźmy imię Adolfina. Z brzmienia
              niebrzydkie, ale kojarzy się z Hitlerem i na to skojarzenie nic nie poradzisz.
              Dla mnie odpada, nie wiem, jak to jest z Tobą. Tak samo Narcyz, którego to
              imienia moze nie wykluczam całkowicie, ale bardzo mocno bym się nad nim
              zastanawiała. Imię prześliczne, ale przytłaczającej większości ludzi będzie się
              kojarzyć z zapatrzonym w siebie pięknisiem. Tę listę można by ciągnąć jeszcze
              długo.
              • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 15:42
                Aha, zastrzegam, że tłumaczyłam tylko pewien fakt, a nadal nie uwielbiam
                imienia Igor.
      • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 31.10.04, 13:01
        Powodzenia,lady!Trzymam za Was kciukismile
    • renik.w Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 13:18
      tatjana to nasze dzieciaczki są prawie w tym samym wieku smile) - skąd jesteście ?
      • tatjana do> renik.w 28.10.04, 13:22
        Z Czechowic-Dziedzic k.Bielska-Białej, a Wy?
        • renik.w Re: do> renik.w 28.10.04, 17:42
          a my z Gdańska smile) szkoda że tak daleko smile
          pa
    • tatjana Gaudencjo! 29.10.04, 22:35
      Skąd masz taką wiedzę nt.imion? Czy wiesz coś więcej o imieniu mojego szkraba?
      • gaudencja Re: Gaudencjo! 29.10.04, 23:11
        Tatjano smile Mam kilka dobrych słowników smile Ale imiona to temat-rzeka i te
        słowniki oczywiście nie pokrywają wszystkich, ani też nie zawierają tyle
        wiedzy, ile bym chciała w nich znaleźć smile Traz juz idę spać, ale jutro postaram
        sie coś ciekawego jeszcze o Ingvarze-Igorze znaleźć.
        • gaudencja Re: Gaudencjo! 30.10.04, 12:25
          Hej!

Urządziłam intensywne poszukiwania, i oto co znalazłam:

Henryk Fros SI, Franciszek Sowa, "Twoje imię", Kraków 1988 (bardzo porządna i
          zawierająca treściwe objaśnienia książka):

"I g o r - jest to ruska forma staronordyckiego imienia Ingvarr. Na Rusi
          należało do imion dynastycznych. Genetycznie jest to imię teoforycznie złożone.
          W części pierwszej zawarte jest imię Yngwi stisl. [staroislandzkiego] boga
          Freja z grupy Asów [...] a w częsci dtugiej -varr- 'czujny' od czasownika
          vera 'czuwać' [...]. W dawniejszej Polsce imię nie poświadczone. W czasach
          póxniejszych również nie osiągnęło większej popularności. Spotykamy je rzadko u
          ludzi mających jakieś rodzinne powiązania z kulturą ruską i prawosławiem.
          Jedyny święty, jakiego pod tym imieniem odnajdujemy w wykazach
          hagiograficznych - był potomkiem św. Włodzimierza. [...] Mimo, że zginął 19
          września, jego świąto obchodzono zawsze w dniu 5 czerwca"

Józef Bubak, "Księga naszych imion", Wroc.- Wwa - Kraków 1993 (wyd. Ossolineum):

"Igor - rosyjskie imię męskie najprawdopodobniej ze skandynawskiego Ingvarr
          (Ingwar) o niewyjaśnionym w pełni znaczeniu. Jgo pierwsza część Ing- (jak tez w
          imieniu Ingbert) łączy sie prawdopodobnie z imieniem jednego z bogów
          germańskich Ingi, Ingwio, czesc druga -war łączy się ze st.-wys.-niem.
          wart 'stróż, pasterz'. Jest to imie wielkiego księcia kijowskiego Igora (X w.).
          W Polsce należy do imion rzadkich"

...mam jeszcze kilka innych książek, ale tu opisy tego imienia były najbardziej
          rozbudowane.
          • lady Re: Gaudencjo! 30.10.04, 13:39
            I w takich przypadkach musze pochwalić Twoją rzetelność, Gaudencjo.
          • tatjana Re: Gaudencjo! 30.10.04, 13:54
            Dziękuję smile
            • moniek76 Mój Igorek 25.01.05, 09:38
              Witam w Klubie! Mój Igorek ma 11 miesięcy, 7 lutego skończy roczeksmile Na drugie
              ma Jakub (po tatusiu) i jest przeuroczym, przegrzeczniutkim Aniołkiem.
              Mieszkamy w Krakowie i pozdrawiamy innych Igorkówsmile

• hanya00 Re: Mój Igorek 26.01.05, 17:16
                witaj mamo igorka.moj igus 19.02 konczy roczek.duza buzka dla was.hania
              • mazeb 7 lutego!!!!!!!! Moniek76 :)) 07.02.05, 00:03
                Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin Igora Jakuba smile)))))))))
                I dla Roczniaka, i dla Jego rodziców - życzenia wielu, wielu cudownych lat
                razem!
                Pozdrawiamy urodzinowo smile
                Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03)

PS To już trzeci Igor Jakub, z którym się spotkałam smile
          • gunka2 Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 13:26
            Ja jakos brzmienia Igor za bardzo nie lubie (pomimo to, ze sama mialam tak byc
            nazwana gdybym byla chlopcem). Duzo bardziej podobaloby mi sie Ingwar jako imie
            chlopiece. Ale byloby chyba za podobne od Ingrid i pewnie by sie ludziom mylilo,
            czy to aby nie dziewczyna...
            • gaudencja Re: Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 17:16
              gunka2 napisała:

Ale byloby chyba za podobne od Ingrid i pewnie by sie ludziom mylilo
              > ,
              > czy to aby nie dziewczyna...

Nie, chyba by się nie myliło smile Też mi się Ingwar podoba.
              • abiela Re: Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 19:03
                gaudencja napisała:

> Nie, chyba by się nie myliło smile Też mi się Ingwar podoba.

Mnie rowniez mimo narzucajcych sie skojarzen z imbirem (po niem. Ingwer)
    • grekaa :) 31.10.04, 09:01
      A ja z podobnej beczki...
      Mam dwumiesieczną córcię imieniem IGAsmile

Pozdrawiam mamusie wszystkich Igorkówsmile
    • tatjana do>lady 31.10.04, 18:39
      Daj, proszę, znać, jak malutki Igorek pojawi się na świeciesmilePozdrawiam i
      życzę powodzeniasmile)
      • lady Re: do>lady 01.11.04, 07:07
        Z pewnością dam! smile
        Pozdrowienia dla mamuś i maluszków!
        • tatjana Re: do>lady 02.12.04, 12:50
          Czyżby już?
          Długo Cię nie ma na forum...
          Pozdrawiamsmile
    • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 14:10
      Znalazłam taką definicję:

Igor - imię męskie pochodzenia słowiańskiego. Wywodzi się od słowa
      oznaczającego "Strzegący". Pochodzi od imienia księcia kijowskiego z X wieku.

Igor imieniny obchodzi: 1 października i 5 października

• gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 16:17
        Hmmm.. wiesz... a gdzie znalazłaś? Bo u mnie wszystkie poważne książki mowią
        jednym głosem, że to imię pochodzenia skandynawskiego. Hipotezę o słowiańskim
        pochodzeniu wzmiankuje jedna książka, najstarsza, z zaznaczeniem, że jest to
        hipoteza mało wiarygodna. A internetowe przewodniki po imionach są bardzo
        często przekłamane, do tego stopnia, ze widziałam w niektórych Kosmę i Żegotę
        opisane jako imiona żeńskie.
        • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 21:41
          smile
          I ja sądzę, że informacje przeze mnie przytoczone nie są wiarygodne.Napisałam
          je tylko dla ciekawostkismile
          Znalazłam je właśnie w internecie, ale teraz nie pamiętam, gdzie.Jak znajdę
          stronę-dam znaćsmile
          • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 17:46
            oto ona:
            pl.wikipedia.org/wiki/Igor
            • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 17:58
              hmmm, Wikipedia niestety nie jest źródłem pisanym przez autorytety naukowe.
              Widziałam w niej wiele rażących błędów zwłaszcza z działki, na której sie znam
              najlepiej, to jest muzycznej. Autorem haseł była ta sama osoba, co autorem
              wielu haseł imienniczych, to jest Polak zamieszkały w Kanadzie, którego
              znajomość jęzuka polskiego i dostęp do źródeł pozostawia wiele do życzenia
              (kiedys z nim korespondowałam). Chwała mu za wkład do Wikipedii, niemniej
              większość z tych haseł nie jest do końca wiarygodna. Znajdziesz tam np. wiele
              nieistniejcych imion słowiańskich. Oczywiście to nic złego, bo Wikipedia
              podlega ustawicznemu doskonaleniu. Tak jak już pisałam, choć książki wydane
              przez dobre wydawnictwa naukowe (PWN, Ossolineum) nie są wolne od błędów, to
              ich wiarygodność jest nieporównanie większa od wiarygodności stron
              internetowych.
              • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 18:24
                Rzuciłam jeszcze raz okiem na Wiki. Przede wszystkim co za bzdura, zeby jakieś
                imie pochodziło od czyjegos imienia ("Pochodzi od imienia księcia kijowskiego z
                X wieku.") Autorem hasła jest rzeczywiście ta osoba, o której pisałam. Zgłoszę
                je komuś do zmiany.
    • kmianka Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 21:32
      Jak widać w podpisie mój starszy syn ma na imię Igor. I pasuje do niego
      doskonale. Piękne imię smile))
      Idealne do długiego nazwiska.
    • mama_igora Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 04.12.04, 21:44
      Ja też mam Synka Igorka. Mój Maż i ja mówimy na niego czasami Igor-Śmigor. Ma
      pół roku i jest naszym skarbem!
      • jazz_b Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 04.12.04, 23:29
        Ja nie mamusia ale bardzo chcialam dac tak na imie mojemu przyszlemu synkowi.
        Do momentu jak nie poznalam ludzi /obecni bardzo bliscy znajomi/,ktorych pies
        ma na imie Igor! I szlag wszystko trafil. Chocbym nie wiem jak chciala o tym
        nie myslec to jak slysze imie Igor to widze ogromnego,oslinionego psa!
        Oto przyklad jak znajomi potrafia zrujnowac plany...
      • tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 05.12.04, 21:17
        mama_igora napisała:

>Mój Mąż i ja mówimy na niego Igor-Śmigor.

Hi hi, my też!
        Pozdrawiamsmile
        • mazeb Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 14.01.05, 01:57
          dlługo szukałam, aż znalazłam smile
          Igor ma już 14 miesięcy, mieszkamy w Warszawie. I zauważyłam, niestety (!), że
          jest to coraz popularniejsze imię sad((
          Mój ojciec był bardzo przeciwny temu imieniu, ale ja się uparłam - musiało być
          twarde i krótkie. Chciałam dać synkowi na drugie Józef (po dziadku i dwóch
          pradziadkach), ale mąż kategorycznie się nie zgodził sad W końcu "przeszedł"
          Jerzyk (chrzestny męża ma tak na imię) - nie wiem, czemu się zgodziłam, bo nie
          cierpiałam kiedyś tego imienia wink

Dla dziewczynki mieliśmy Olgę, ale teraz nic z tego nie będzie, bo poznałam
          sąsiadów z osiedla - synek Igor (starszy od mojego), dziewczynka Olga - śliczne
          połączenie, ale już istnieje, więc będę musiała wymyślic coś innego...
          Jedno jest pewne, dziewczynka na drugie będzie miała Marianna - po dwóch
          babciach (mama mojej mamy umarła w czerwcu, niedoczekawszy się kolejnego
          wnuczka, dlatego postanowiłam, że jak będzie dziewczynka, to będzie nosić jej
          imię, ale pojawił się na świecie chłopak; czekam więc na córcię...).

Pozdrawiam serdecznie mamy Igorków
          • tatjana do mazeb:) 14.01.05, 11:08
            fajnie, ze tu zajrzałaśsmile))
          • mama5plus Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 14.01.05, 23:37
            Dla dziewczynki mieliśmy Olgę, ale teraz nic z tego nie będzie, bo poznałam
            > sąsiadów z osiedla - synek Igor (starszy od mojego), dziewczynka Olga -
            śliczne
            >
            > połączenie, ale już istnieje, więc będę musiała wymyślic coś innego...

Tez znam rodzine w W-wie z Igorem i Olga. Czyzby Ci sami? wink)
            • mazeb Czy są tutaj mamusie Igorów? Są, są :) 15.01.05, 00:42
              Do Tatjany:
              też się cieszę, że wreszcie udało mi się poszperać w sieci i Cię tu
              namierzyć wink)

Do Mama5plus:
              mieszkam na Bielanach, ale co do szczegółów, to możemy poplotkować na privie smile

Wcale się nie zdziwię, jeśli świat okaże się tak mały smile

Pozdrawiam cieplutko

IGOR+kompik
              • mama5plus Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? Są, są :) 15.01.05, 21:48
                mazeb, wyslalam wiadomosc na priv smile
                • mazeb :) 15.01.05, 22:42
                  Mama5plus: odpowiedziałam smile))

Gaudencjo: zestaw jak najbardziej logiczny, a świat wbrew pozorom nie taki
                  wielki smile

A czy macie pomysł na imię pasujące do Igora - również twarde i krótkie -
                  zarówno dla chłopczyka, jak i dziewczynki?
                  Przyznam, że za jakiś czas będę chciała zmierzyć się z tym problemem... wink
            • gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 15.01.05, 12:55
              mama5plus napisała:

> Tez znam rodzine w W-wie z Igorem i Olga. Czyzby Ci sami? wink)

Zapewne to możliwe, a z drugiej strony Igor i Olga to nie takie rzadkie imiona,
              a zestaw jest dosyć logiczny, i nie zdziwiłabym się, gdyby występował on w
              większej ilości rodzin.
              • iwonaholka Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 18.01.05, 14:30
                Hej! Ja też mam Igora. Ma 4 miesiące i jest przekochany. Czasem wołam na niego
                Igi. To jest superanckie imię. Idealne dla prawdziwego mężczyzny! pozdrawiam
                • mazeb Czy Wasze Igory mają drugie imię? 19.01.05, 01:28
                  Zawsze mnie interesowały też drugie imiona smile, czasami są zaskakujące...

pozdrawiam

PS Iwonaholka - Twój Iguś jest chyba najmłodszy w tej grupie smile) buziaczki dla
                  malca i jego mamuśki smile
                  G.
                  • tatjana Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 19.01.05, 12:51
                    Drugie imię mojego Igusia nie jest zaskakujące. Chcieliśmy mu wybrać imię
                    bardzo popularne, w przeciwieństwie do pierwszego (kiedy je wybierałam było
                    mało popularne).
                    Jakub, Kuba, mimo ogromnej popularnosci wciąż mi się podobasmile
                    Poza tym znaczenie drugiego imienia było dla nas bardzo ważne, a to
                    oznacza "niech Bóg strzeże"(hebr. Jaaqob).
                    • mazeb Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 21.01.05, 22:23
                      Tatjano, zatem nasze maluchy mają takie same inicjały smile
                      A jeśli Twoje nazwisko zaczyna się na P, to malców różnić będzie tylko data
                      urodzenia smile
                      pozdrawaim cieplo

• tatjana Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 22.01.05, 12:12
                        mazeb napisała:

> Tatjano, zatem nasze maluchy mają takie same inicjały smile
                        > A jeśli Twoje nazwisko zaczyna się na P, to malców różnić będzie tylko data
                        > urodzenia smile
                        > pozdrawaim cieplo
                        >
                        > Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03)

smile))
                        Iguś ma nazwisko na S wink

Pozdrawiamysmile
                        • madziarek_edziecko Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 25.01.05, 15:32
                          Znam dwóch Igorów.
                          Jeden ma 3 i pól roku, a drugi ponad 30 lat. smile
                          Pa
                          Madzia
                        • mazeb Tatjana :) 25.01.05, 21:49
                          Tatjana, czy świętowałaś może imieninowo? Mój kalendarz mówi, że dziś imieniny
                          Tatiany... A nawet jesli nie, to i tak zyczę wiele dobrego! smile))
                          Pozdrawiam serdecznie
                          • tatjana Re: Tatjana :) 25.01.05, 22:05
                            Dziękuję Ci bardzo.
                            Nigdy nie obchodziłam imion, ale okazji do świętowania nigdy za wielewink Właśnie
                            czekam na Ukochanego z winem, bo usypia Szkrabasmile
                            Pozdrawiam również (wypijemy Wasze zdrówkosmile
              • hanya00 hahaha 26.01.05, 17:15
                jakby nie bylo igora to miala byc olga!!!
    • lidka_edziecko Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 26.01.05, 16:21
      Ja mam 3 miesięcznego Igorka. Jest sliczny i kochany!!! Imiw wybrałam ja, choć
      nie miałam sprzymierzeńców w rodzinie. Mówią, że za twarde i takie poważne.Ja
      tak nie uważam

Acha, też mówimy na niego Igor-Śmigor wink)))))
      • hanya00 IGOR,IGUS,IGUNIA!!!!!!! 26.01.05, 17:13
        moje szczescie ma 11 miesiecy,jest cudowny i kochany.pierwsze moje czescie to
        oskar,ma 6 latsmileigor mial byc olafem ale przegralam na polu walki i
        powiedzialam,ze z igora juz sie nie wycofam.pozdrawiam igorkow!!!!!hania
        • mazeb Re: 29.01.05, 00:33
          No i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie bądź inną siłę wyższą - musi coś być w
          gwiazdach, skoro Igorków i Olg coraz więcej - za jakiś czas będą potrzebni
          ludzie o tych konkretnych cechach charakteru (bo imię przecież warunkuje po
          części osobowość) smile)

a na naszego rozrabiakę mówimy Igor-wigor (mało oryginalnie, ale za to
          twardo...)

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.