tatjana 25.10.04, 14:09 Od zawsze marzyłam o synu, zeby móc mu nadać to piękne imię.Zastanawiam się ile osób jeszcze wpadło na ten sam pomysł... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16970605 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 25.10.04, 16:55 Wita przyszła mama Igora Wojciecha - koniecznie! zawsze wiedzieliśmy z mężem, że nasz synek będzie miał tak ma imię. Ale to dopiero w przyszłym roku, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 27.10.04, 20:32 Dołączam do klubu Mój IGOREK ma 3 latka i 1 miesiąc. Mieszkamy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 27.10.04, 22:29 Hej Dziewczynki Nasz Igoruś ma 14,5 m/ca . Pamiętam że na wieśc o wybranym imieniu mój dziadek złapał się za głowę )no i oczywiście musiałam wszystkim tłumaczyć , że to nie jest rosyjskie imie tylko staro skandynawskie . Imie wybrałam krótkie ponieważ mam długie nazwisko i pięknie się z nim komponuje , a dlaczego Wy nazwałyście tak swoich synków ?? aha mieszkamy w Gdańsku pozdrawiamy serdecznie ) Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 12:08 Miło mi Was powitać w naszym fan klubie )Renik.w-Twój Igorek jest przesłodki! Nie wiedziałam, że to imię staroskandynawskie... To nadaje mu dodatkowego smaczku.Ja, podobnie jak Ty mam długie nazwisko i pewnie z tego powodu zawsze podobały mi się krótkie imiona. Ale Igorek ma nazwisko tatusia, które nie jest długie.Pozdrawiam! Aha-Igorek ma 1,5 roczku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16970605 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 18:01 tatjana napisała: > Miło mi Was powitać w naszym fan klubie )Renik.w-Twój Igorek jest przesłodki! > Nie wiedziałam, że to imię staroskandynawskie... To nadaje mu dodatkowego > smaczku. Ściśle mowiąc, skandynawskim imieniem jest Ingvar, a Igor to jego rosyjska wersja. Tak jak niemiecka Helga i rosyjska Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 09:29 Piękna sprawa - czyli jak imię (to samo!) jest niby staroskandynawskie, to OK, a jak rosyjskie, to juz nie??? Ja chyba tego nie pojmuję... A samo imię Igor uważam za przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 15:41 Ginny, to proste. Imię to nie tylko dźwięk, ale też jego znaczenie, symbolika, konotacje z nim związane i jego historia. Weźmy imię Adolfina. Z brzmienia niebrzydkie, ale kojarzy się z Hitlerem i na to skojarzenie nic nie poradzisz. Dla mnie odpada, nie wiem, jak to jest z Tobą. Tak samo Narcyz, którego to imienia moze nie wykluczam całkowicie, ale bardzo mocno bym się nad nim zastanawiała. Imię prześliczne, ale przytłaczającej większości ludzi będzie się kojarzyć z zapatrzonym w siebie pięknisiem. Tę listę można by ciągnąć jeszcze długo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 29.10.04, 15:42 Aha, zastrzegam, że tłumaczyłam tylko pewien fakt, a nadal nie uwielbiam imienia Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 31.10.04, 13:01 Powodzenia,lady!Trzymam za Was kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 28.10.04, 13:18 tatjana to nasze dzieciaczki są prawie w tym samym wieku ) - skąd jesteście ? Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana do> renik.w 28.10.04, 13:22 Z Czechowic-Dziedzic k.Bielska-Białej, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: do> renik.w 28.10.04, 17:42 a my z Gdańska ) szkoda że tak daleko pa Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Gaudencjo! 29.10.04, 22:35 Skąd masz taką wiedzę nt.imion? Czy wiesz coś więcej o imieniu mojego szkraba? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo! 29.10.04, 23:11 Tatjano Mam kilka dobrych słowników Ale imiona to temat-rzeka i te słowniki oczywiście nie pokrywają wszystkich, ani też nie zawierają tyle wiedzy, ile bym chciała w nich znaleźć Traz juz idę spać, ale jutro postaram sie coś ciekawego jeszcze o Ingvarze-Igorze znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo! 30.10.04, 12:25 Hej! Urządziłam intensywne poszukiwania, i oto co znalazłam: Henryk Fros SI, Franciszek Sowa, "Twoje imię", Kraków 1988 (bardzo porządna i zawierająca treściwe objaśnienia książka): "I g o r - jest to ruska forma staronordyckiego imienia Ingvarr. Na Rusi należało do imion dynastycznych. Genetycznie jest to imię teoforycznie złożone. W części pierwszej zawarte jest imię Yngwi stisl. [staroislandzkiego] boga Freja z grupy Asów [...] a w częsci dtugiej -varr- 'czujny' od czasownika vera 'czuwać' [...]. W dawniejszej Polsce imię nie poświadczone. W czasach póxniejszych również nie osiągnęło większej popularności. Spotykamy je rzadko u ludzi mających jakieś rodzinne powiązania z kulturą ruską i prawosławiem. Jedyny święty, jakiego pod tym imieniem odnajdujemy w wykazach hagiograficznych - był potomkiem św. Włodzimierza. [...] Mimo, że zginął 19 września, jego świąto obchodzono zawsze w dniu 5 czerwca" Józef Bubak, "Księga naszych imion", Wroc.- Wwa - Kraków 1993 (wyd. Ossolineum): "Igor - rosyjskie imię męskie najprawdopodobniej ze skandynawskiego Ingvarr (Ingwar) o niewyjaśnionym w pełni znaczeniu. Jgo pierwsza część Ing- (jak tez w imieniu Ingbert) łączy sie prawdopodobnie z imieniem jednego z bogów germańskich Ingi, Ingwio, czesc druga -war łączy się ze st.-wys.-niem. wart 'stróż, pasterz'. Jest to imie wielkiego księcia kijowskiego Igora (X w.). W Polsce należy do imion rzadkich" ...mam jeszcze kilka innych książek, ale tu opisy tego imienia były najbardziej rozbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Gaudencjo! 30.10.04, 13:39 I w takich przypadkach musze pochwalić Twoją rzetelność, Gaudencjo. Odpowiedz Link Zgłoś
moniek76 Mój Igorek 25.01.05, 09:38 Witam w Klubie! Mój Igorek ma 11 miesięcy, 7 lutego skończy roczek Na drugie ma Jakub (po tatusiu) i jest przeuroczym, przegrzeczniutkim Aniołkiem. Mieszkamy w Krakowie i pozdrawiamy innych Igorków Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re: Mój Igorek 26.01.05, 17:16 witaj mamo igorka.moj igus 19.02 konczy roczek.duza buzka dla was.hania Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb 7 lutego!!!!!!!! Moniek76 :)) 07.02.05, 00:03 Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin Igora Jakuba ))))))))) I dla Roczniaka, i dla Jego rodziców - życzenia wielu, wielu cudownych lat razem! Pozdrawiamy urodzinowo Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) PS To już trzeci Igor Jakub, z którym się spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 13:26 Ja jakos brzmienia Igor za bardzo nie lubie (pomimo to, ze sama mialam tak byc nazwana gdybym byla chlopcem). Duzo bardziej podobaloby mi sie Ingwar jako imie chlopiece. Ale byloby chyba za podobne od Ingrid i pewnie by sie ludziom mylilo, czy to aby nie dziewczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 17:16 gunka2 napisała: Ale byloby chyba za podobne od Ingrid i pewnie by sie ludziom mylilo > , > czy to aby nie dziewczyna... Nie, chyba by się nie myliło Też mi się Ingwar podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ingwar chyba lepsze 14.01.05, 19:03 gaudencja napisała: > Nie, chyba by się nie myliło Też mi się Ingwar podoba. Mnie rowniez mimo narzucajcych sie skojarzen z imbirem (po niem. Ingwer) Odpowiedz Link Zgłoś
grekaa :) 31.10.04, 09:01 A ja z podobnej beczki... Mam dwumiesieczną córcię imieniem IGA Pozdrawiam mamusie wszystkich Igorków Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana do>lady 31.10.04, 18:39 Daj, proszę, znać, jak malutki Igorek pojawi się na świeciePozdrawiam i życzę powodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: do>lady 01.11.04, 07:07 Z pewnością dam! Pozdrowienia dla mamuś i maluszków! Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: do>lady 02.12.04, 12:50 Czyżby już? Długo Cię nie ma na forum... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 14:10 Znalazłam taką definicję: Igor - imię męskie pochodzenia słowiańskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego "Strzegący". Pochodzi od imienia księcia kijowskiego z X wieku. Igor imieniny obchodzi: 1 października i 5 października Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 16:17 Hmmm.. wiesz... a gdzie znalazłaś? Bo u mnie wszystkie poważne książki mowią jednym głosem, że to imię pochodzenia skandynawskiego. Hipotezę o słowiańskim pochodzeniu wzmiankuje jedna książka, najstarsza, z zaznaczeniem, że jest to hipoteza mało wiarygodna. A internetowe przewodniki po imionach są bardzo często przekłamane, do tego stopnia, ze widziałam w niektórych Kosmę i Żegotę opisane jako imiona żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 02.11.04, 21:41 I ja sądzę, że informacje przeze mnie przytoczone nie są wiarygodne.Napisałam je tylko dla ciekawostki Znalazłam je właśnie w internecie, ale teraz nie pamiętam, gdzie.Jak znajdę stronę-dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 17:46 oto ona: pl.wikipedia.org/wiki/Igor Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 17:58 hmmm, Wikipedia niestety nie jest źródłem pisanym przez autorytety naukowe. Widziałam w niej wiele rażących błędów zwłaszcza z działki, na której sie znam najlepiej, to jest muzycznej. Autorem haseł była ta sama osoba, co autorem wielu haseł imienniczych, to jest Polak zamieszkały w Kanadzie, którego znajomość jęzuka polskiego i dostęp do źródeł pozostawia wiele do życzenia (kiedys z nim korespondowałam). Chwała mu za wkład do Wikipedii, niemniej większość z tych haseł nie jest do końca wiarygodna. Znajdziesz tam np. wiele nieistniejcych imion słowiańskich. Oczywiście to nic złego, bo Wikipedia podlega ustawicznemu doskonaleniu. Tak jak już pisałam, choć książki wydane przez dobre wydawnictwa naukowe (PWN, Ossolineum) nie są wolne od błędów, to ich wiarygodność jest nieporównanie większa od wiarygodności stron internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 18:24 Rzuciłam jeszcze raz okiem na Wiki. Przede wszystkim co za bzdura, zeby jakieś imie pochodziło od czyjegos imienia ("Pochodzi od imienia księcia kijowskiego z X wieku.") Autorem hasła jest rzeczywiście ta osoba, o której pisałam. Zgłoszę je komuś do zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
kmianka Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 07.11.04, 21:32 Jak widać w podpisie mój starszy syn ma na imię Igor. I pasuje do niego doskonale. Piękne imię )) Idealne do długiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_igora Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 04.12.04, 21:44 Ja też mam Synka Igorka. Mój Maż i ja mówimy na niego czasami Igor-Śmigor. Ma pół roku i jest naszym skarbem! Odpowiedz Link Zgłoś
jazz_b Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 04.12.04, 23:29 Ja nie mamusia ale bardzo chcialam dac tak na imie mojemu przyszlemu synkowi. Do momentu jak nie poznalam ludzi /obecni bardzo bliscy znajomi/,ktorych pies ma na imie Igor! I szlag wszystko trafil. Chocbym nie wiem jak chciala o tym nie myslec to jak slysze imie Igor to widze ogromnego,oslinionego psa! Oto przyklad jak znajomi potrafia zrujnowac plany... Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 05.12.04, 21:17 mama_igora napisała: >Mój Mąż i ja mówimy na niego Igor-Śmigor. Hi hi, my też! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 14.01.05, 01:57 dlługo szukałam, aż znalazłam Igor ma już 14 miesięcy, mieszkamy w Warszawie. I zauważyłam, niestety (!), że jest to coraz popularniejsze imię (( Mój ojciec był bardzo przeciwny temu imieniu, ale ja się uparłam - musiało być twarde i krótkie. Chciałam dać synkowi na drugie Józef (po dziadku i dwóch pradziadkach), ale mąż kategorycznie się nie zgodził W końcu "przeszedł" Jerzyk (chrzestny męża ma tak na imię) - nie wiem, czemu się zgodziłam, bo nie cierpiałam kiedyś tego imienia Dla dziewczynki mieliśmy Olgę, ale teraz nic z tego nie będzie, bo poznałam sąsiadów z osiedla - synek Igor (starszy od mojego), dziewczynka Olga - śliczne połączenie, ale już istnieje, więc będę musiała wymyślic coś innego... Jedno jest pewne, dziewczynka na drugie będzie miała Marianna - po dwóch babciach (mama mojej mamy umarła w czerwcu, niedoczekawszy się kolejnego wnuczka, dlatego postanowiłam, że jak będzie dziewczynka, to będzie nosić jej imię, ale pojawił się na świecie chłopak; czekam więc na córcię...). Pozdrawiam serdecznie mamy Igorków Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 14.01.05, 23:37 Dla dziewczynki mieliśmy Olgę, ale teraz nic z tego nie będzie, bo poznałam > sąsiadów z osiedla - synek Igor (starszy od mojego), dziewczynka Olga - śliczne > > połączenie, ale już istnieje, więc będę musiała wymyślic coś innego... Tez znam rodzine w W-wie z Igorem i Olga. Czyzby Ci sami? ) Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Czy są tutaj mamusie Igorów? Są, są :) 15.01.05, 00:42 Do Tatjany: też się cieszę, że wreszcie udało mi się poszperać w sieci i Cię tu namierzyć ) Do Mama5plus: mieszkam na Bielanach, ale co do szczegółów, to możemy poplotkować na privie Wcale się nie zdziwię, jeśli świat okaże się tak mały Pozdrawiam cieplutko Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) IGOR+kompik Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? Są, są :) 15.01.05, 21:48 mazeb, wyslalam wiadomosc na priv Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb :) 15.01.05, 22:42 Mama5plus: odpowiedziałam )) Gaudencjo: zestaw jak najbardziej logiczny, a świat wbrew pozorom nie taki wielki A czy macie pomysł na imię pasujące do Igora - również twarde i krótkie - zarówno dla chłopczyka, jak i dziewczynki? Przyznam, że za jakiś czas będę chciała zmierzyć się z tym problemem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 15.01.05, 12:55 mama5plus napisała: > Tez znam rodzine w W-wie z Igorem i Olga. Czyzby Ci sami? ) Zapewne to możliwe, a z drugiej strony Igor i Olga to nie takie rzadkie imiona, a zestaw jest dosyć logiczny, i nie zdziwiłabym się, gdyby występował on w większej ilości rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaholka Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 18.01.05, 14:30 Hej! Ja też mam Igora. Ma 4 miesiące i jest przekochany. Czasem wołam na niego Igi. To jest superanckie imię. Idealne dla prawdziwego mężczyzny! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Czy Wasze Igory mają drugie imię? 19.01.05, 01:28 Zawsze mnie interesowały też drugie imiona , czasami są zaskakujące... pozdrawiam Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) PS Iwonaholka - Twój Iguś jest chyba najmłodszy w tej grupie ) buziaczki dla malca i jego mamuśki G. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 19.01.05, 12:51 Drugie imię mojego Igusia nie jest zaskakujące. Chcieliśmy mu wybrać imię bardzo popularne, w przeciwieństwie do pierwszego (kiedy je wybierałam było mało popularne). Jakub, Kuba, mimo ogromnej popularnosci wciąż mi się podoba Poza tym znaczenie drugiego imienia było dla nas bardzo ważne, a to oznacza "niech Bóg strzeże"(hebr. Jaaqob). Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 21.01.05, 22:23 Tatjano, zatem nasze maluchy mają takie same inicjały A jeśli Twoje nazwisko zaczyna się na P, to malców różnić będzie tylko data urodzenia pozdrawaim cieplo Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 22.01.05, 12:12 mazeb napisała: > Tatjano, zatem nasze maluchy mają takie same inicjały > A jeśli Twoje nazwisko zaczyna się na P, to malców różnić będzie tylko data > urodzenia > pozdrawaim cieplo > > Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) )) Iguś ma nazwisko na S Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Czy Wasze Igory mają drugie imię? 25.01.05, 15:32 Znam dwóch Igorów. Jeden ma 3 i pól roku, a drugi ponad 30 lat. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Tatjana :) 25.01.05, 21:49 Tatjana, czy świętowałaś może imieninowo? Mój kalendarz mówi, że dziś imieniny Tatiany... A nawet jesli nie, to i tak zyczę wiele dobrego! )) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Tatjana :) 25.01.05, 22:05 Dziękuję Ci bardzo. Nigdy nie obchodziłam imion, ale okazji do świętowania nigdy za wiele Właśnie czekam na Ukochanego z winem, bo usypia Szkraba Pozdrawiam również (wypijemy Wasze zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Czy są tutaj mamusie Igorów? 26.01.05, 16:21 Ja mam 3 miesięcznego Igorka. Jest sliczny i kochany!!! Imiw wybrałam ja, choć nie miałam sprzymierzeńców w rodzinie. Mówią, że za twarde i takie poważne.Ja tak nie uważam Acha, też mówimy na niego Igor-Śmigor ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 IGOR,IGUS,IGUNIA!!!!!!! 26.01.05, 17:13 moje szczescie ma 11 miesiecy,jest cudowny i kochany.pierwsze moje czescie to oskar,ma 6 latigor mial byc olafem ale przegralam na polu walki i powiedzialam,ze z igora juz sie nie wycofam.pozdrawiam igorkow!!!!!hania Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Re: 29.01.05, 00:33 No i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie bądź inną siłę wyższą - musi coś być w gwiazdach, skoro Igorków i Olg coraz więcej - za jakiś czas będą potrzebni ludzie o tych konkretnych cechach charakteru (bo imię przecież warunkuje po części osobowość) ) a na naszego rozrabiakę mówimy Igor-wigor (mało oryginalnie, ale za to twardo...) pozdr. Gosia z Igorem Jerzykiem (3.11.03) Odpowiedz Link Zgłoś