25.10.04, 21:47
Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Tytus 26.10.04, 08:47
      Znam jednego malego Tytuska, slodki bobasek. Oczywiscie wielu Polakom jesli nie
      kojarzy sie z szymapnsem z komiksu, to z tyfusem. Mnie to imie nie zachwyca,
      ale pasuje do chlopca i doroslego faceta. To jedno z najstarszych imion
      lacinskich znaczy- dziki gołąb.
    • forencja Re: Tytus 26.10.04, 09:14
      Niestety, ale kojarzy mi się jedynie z szympansem, o którym wspomniała
      Szczekuszka. Ale to pewnie dlatego, że nie znam żadnego "żywego" Tytusa.
      • tyma Re: Tytus 27.10.04, 22:59
        Hej!
        kichaj na skojarzenia z szympansem! To, że nam mamom imię to kojarzy się m.in.
        z tym ssakiem, nieoznacza wcale, że dzieciom też tak się będzie kojarzyć. To
        juz inne pokolenie, będą mieć inne komiksy, inne bajki i inne wyznaczniki
        wartości w życiu. Imię jest ciekawe, rzadko spotykane i bardzo oryginalne. Nie
        każdemu się podoba, jak w przypadku każdego innego, kontrowersyjnego imienia,
        ale do odważnych świat należy! Ważne, żebyś Ty czuła, że to imię jest właśnie
        dla Twojego dziecka i żebyś Ty lubiła zwracać się do swojego dziecka tym
        imieniem. Nic na siłę, żeby tylko było oryginalnie. Jeśli więc czujesz wielką
        sympatię do tego imienia to trzymaj tak dalej!

Mój synek ma na imię Tymon, wszyscy sądzą oczywiście, że to Tymoteusz, ale to
        jest samo Tymon. Myśląc o drugim dziecku, w razie synka też przez głowę
        przemknął mi Tytus, bo tak naprawdę to fajne imię, a szympansy są bardzo
        inteligentne i niewiele im do nas nie brakuje (a może odwrotnie? nam do nich?).
        Mnie takie skojarzenia nie zrażają. W takim przypadku każda Tekla kojarzyłaby
        się ze złym pająkiem, Filip z konikiem polnym, Ariel z proszkiem do prania itp.
        Dlatego kichaj na skojarzenia z szympansem!

pozdrawiam,
        Tyma
        • reynevan_a Re: Tytus 21.04.05, 15:09
          Jasne kichaj...... Pytanie czy Twój syn za kilkanaście lat też będzie kichał, a
          może to koledzy bedą prychać??
          • gaudencja Re: Tytus 21.04.05, 18:05
            Trudno powiedzieć, na co koledzy będą prychać...
    • madziarek_edziecko Re: Tytus 26.10.04, 09:15
      Skojarzenia mam takie jak Forencja. Nie podoba mi się to imię sad
      Pa
      Madzia
      • monikaj1 Re: Tytus 26.10.04, 10:51
        Mi też się kojarzy z komiksowym Tytusem, ale dla mnie to bardzo sympatyczne
        skojarzeniesmile
    • marysiaur Re: Tytus 26.10.04, 20:10
      Mnie się kojarzy oprócz Papciowego Tytusa jeszcze z Tytusem Wojnarowiczem.
      Umieściłabym je w mojej prywatnej kategori "Całkiem fajne imię dla odważnych".
      (Ja sama jednak na tyle odważna nie jestem).
      • reptar Re: Wojnowicz i Groan 27.10.04, 09:30
        Może miałaś na myśli Tytusa WOJNOwicza?

A mnie ten wątek przypomniał, że koniecznie muszę w najbliższym czasie kopsnąć
        się do księgarni, bo właśnie wydano trzecią część trylogii Mervyna Peake'a.
        Dwie pierwsze książki, "Tytus Groan" i "Gormenghast", wydano już dawno, ale tę
        trzecią, "Tytus sam" - po raz pierwszy. Dla mnie jest to jedno z najważniejszych
        dzieł światowej literatury. Tak ważne, że Tytus przestał mi się kojarzyć (tak!)
        z Romkiem i A'Tomkiem. Choć lektura ostatniego tomu dopiero przede mną, już
        dziś całość szczerze polecam.
        • marysiaur Re: Wojnowicz i Groan 27.10.04, 11:09
          reptar napisał:

> Może miałaś na myśli Tytusa WOJNOwicza?
          Tak, tak, tak! Coś mi właśnie nie dawało spokoju. Dzięki za sprostowanie. wink
    • gaudencja Re: Tytus 26.10.04, 20:43
      Teraz bardziej kojarzy mi się z "Clemenza di Tito" Mozarta, a co za tym idzie,
      z cesarzem rzymskim (pozytywnie, bo to ładna opera i miała dobrą inscenizację w
      Warszawskiej Operze Kameralnej). W porównaniu z imionami, które mi się podobają
      ostatnio, jest to imię bardzo zwyczajne i popularne smile Aha, podoba mi się.
      • bea-chiara Re: Tytus 27.10.04, 06:53
        "LA clemenza di Tito" kojarzy mi sie wlasnie z forma wloska:Tito.Moze
        dlatego,ze w polskim tlumaczeniu slyszalam tylko tytul:"Laskawosc Tytusa",a
        opere w oryginalnym jezyku-zawsze.Tytus -w dalszym ciagu z Romkiem i...
        Bea.
      • aniadm Re: Tytus 27.10.04, 09:38
        Tytuł we włoskiej wersji kojarzy mi się raczej z Josipem Brozem (pewnie
        dlatego, że zazwyczaj natykałam się na tytuł po polsku).
        Tytus jako taki raczej z szympansem (który z kolei nijak mi się nie kojarzy z
        rzeczonym Josipem, ale może to i lepiej smile)
        • cysia.b Re: Tytus 27.10.04, 10:24
          Tak jak większości kojarzy mi się z Tytusem de Zoosmile Ale samo imię fajne
          • idaaa Re: Tytus 09.02.05, 22:31
            cysia.b napisała:

> Tak jak większości kojarzy mi się z Tytusem de Zoosmile

Fakt. Mi identycznie no może dorzuciłabym skojarzenie z tyfusem...

A samo imię?? Nie jest w moim guście.
    • liliana1 Re: Tytus 28.10.04, 01:09
      Fajne imię, co z tego, że kojarzy sie z szympansem, a Maja z pszczółką, a
      Aleksander z myszką, a Kacper z duszkiem, a Kubuś z misiem - bez przesady, nie
      przejmu sie tym!
      • noshadow Re: Tytus 09.02.05, 13:29
        jeszcze Tytus z Acid Drinkers. Rockowa postać autentyczna
        • illka1 Re: Tytus 09.02.05, 13:45
          Znam jednego prawdziwego dorosłego Tytusa (student) i jego Mam mówi do niego:
          Tycio... Ale generalnie wszystcy używają całą formę imienia i nie wzbudza to
          żadnych sensacji...
      • cynta Re: Tytus 23.04.05, 04:16
        Wlasnie, a Matylda z krowa i ja dopiero za 4 razem, po 16 latach stwierdzilam
        ze mam to w nosie i nawet jej czasem spiewam "4 nogi, usmiech blogi" zwlaszcza
        jak jeszcze raczkowala..
    • pulpcik Re: Tytus 09.02.05, 20:40
      ...Romek i Atomek smile)
      niestety - to jest pierwsze skojarzenie, więc dla mnie imie spalone.
    • sparkling Re: Tytus 11.02.05, 10:12
      Muszę przyznać, że bardzo mi się podoba. Z szympansem skojarzenie bardzo
      dalekie, moze dlatego, że ze wspomnianej serii komiksów przeczytałam może ze
      trzy strony.
      Samo imię Tytus kojarzy mi się natomiast z Feliksem i Klemensem.
    • silwe_iwo Re: Tytus 11.02.05, 16:02
      Kojarzy mi się tylko i wyłącznie z komiksową postacią.
    • kartoflanka Re: Tytus 12.02.05, 22:15
      bardzo mi sie podoba
      zz szympansem kojarzy mi sie odrobine,ale jednak bardziej z Wojnowiczem
      poza tym sama mam nazwisko z koncowka -icz i uwazam ze Tytus swietnie sie z nim
      komponuje.
      • antares22 Re: Tytus 12.02.05, 23:50
        Tytus jest fajne i rzadkie, więc nie grozi mu, że wiele osób będzie się oglądać
        jak zawołasz na niego.Faktycznie: znaczy to imię "dziki gołąb", ale to też jest
        jakiś symbol, jeśli Cię to zainteresuje, to napiszę jutro czego jest
        symbolem.Dla mnie ciekawe, dlaczego chcesz nadać to imię,czy ot tak sobie-bo
        się podoba,czy też coś Cię naszło nagle. Mnie także kojarzy się z Tytusem de
        Zoo, ale to pokolenie - jak każde - zabiera swoje komiksy ze sobą,myślę że nie
        będą się naśmiewać dzieci z synka,to już inne bajki...
    • ladybird75 Re: Tytus 21.04.05, 14:53
      Moj synek (obecnie 2,5 roku) ma na imie wlasnie Tytus. Spotykalismy sie z
      roznymi reakcjami na to imie, ale w wiekszosci byly one pozytywne. Negatywnie
      reagowalo generalnie starsze pokolenie (np. moi rodzice do konca go nie
      zaakceptowali, a to wlasnie min. ze wzgledu skojarzenia z Tytusem d'Zoo). Nie
      zalujemy wyboru takiego imienia a zdecydowalismy sie na nie dlatego, ze nie
      moglismy z mezem dojsc do porozumienia jakie imie wybrac dla naszego synka - tak
      wiec byl to kompromis. Teraz jestem w drugiej ciazy, nie wiem jeszcze jak jest
      plec dziecka, ale jezeli to bedzie drugi chlopczyk to ponownie bedziemy mieli
      problem wink
      Generalnie podobaja mi sie imiona niepospolite ( a chyba Tytus do takich wlasnie
      nalezy). Ile to juz jest malych Kubusiow, Bartkow czy Kacperkow. W przedszkolu
      czy w szkole okaze sie ze w jednej grupie czy klasie jest takich kilkoro. A
      Tytus przynajmniej bedzie tylko jeden.
      • cynta Re: Tytus 23.04.05, 04:22
        Mnie sie Tytus kojarzy pozytywnie z Tytusem Dzialynskim i proponuje ci Hipolita
        na drugiego synka (od Hipolita Cegielskiego). Witajcie poznaniacy!
        • abiela Re: Tytus 26.04.05, 13:59
          Tytus jest super imieniem. Mam pozytywne skojarzenia z Rembrandtemwink Natomiast
          skojarzenia z Tytusem d'zoo mnie nie odstraszaja.
    • bonnie75 Re: Tytus 21.04.05, 15:00
      Nikt chyba nie wspomnial o Tytusie Andronicusie smile Ja w pierwszej kolejnosci
      pomyslalam o nim i o Anthonym Hopkinsie, ktory niesamowicie zagral te postac i
      dlatego mam bardzo dobre skojarzenia z tym imieniem (a niekoniecznie postacia
      Tytusa Andronikusa).
      • kinguch Re: Tytus 11.06.05, 17:25
        A wiesz powiem Ci że bardzo lubie to imię i z mężulem już postanowiliśmy że
        właśnie tak nazwiemy syna! Mąż był zdecydowany na to imię właśnie po obejrzeniu
        Tytusa Andronikusa, a potem jeszcze przeczytaniu książki!
        A ja znam kilku malutkich Tytusów i raczej są to sporadyczne przypadki żeby
        komuś to imię się kojarzyło z małpą(może z powodu wieku mam, nie wiem!)
    • itymonka Re: Tytus 26.04.05, 15:13
      Mi takze kojarzy sie to imie z szymansem, ale nie widze w tym nic złego
      sympatyczne skojarzenie smile) i jeszcze z Wojnowiczem smile)
      bardzo fajne imięsmile
    • ajlii Re: Tytus 11.06.05, 21:25
      Oj, jako 6-latka kochałam to imię! i miałam straszny żal do cioci że nazwała synka Michał, a nie Tytus...
    • marylennox Re: Tytus 27.06.05, 18:56
      Od razu widzę szympansa...No już tak mam i koniec wink Nie mogłabym dać takiego
      imienia swojemu synowi. Nigdy.
    • sani14 Re: Tytus 13.07.05, 15:32
      mój synek będzie miał na imię Tytussmile początkowo byłam przeciwna (to
      propozycja tatusia) ale nie z powodu tego że moje pierwsze skojarzenie to
      komiksowy szympans, bo każde imię z czymś lub kimś się kojarzy: pszczółka Maja,
      duszek Kacper itd itp ale dlatego że uważałam je za zbyt wyszukane... dzisiaj
      mówię do brzuszka Tytus i wiem przynajmniej o 4 innych chłopcach w wieku od 0-1
      roku o imieniu Tytus (co 60tys mieście jest już znaczną ilością)
      no a poza tym Tytus to święte imię w przeciwieństwie to wielu innych b.
      popularnych...
    • vieshack Re: Tytus 26.07.05, 22:56
      Mi podoba się bardzo - jeśli będę miała kiedyś synka to pewnie będzie miał na
      imię właśnie Tytus.
      Monika
      • anetta75 Re: Tytus 25.10.05, 23:10
        Mój młody jest Tytus!! Urodzony 03.07.2005 r. Mój pomysłsmile Kocham Tysia i jego
        imię. Teściowa spazmowała ale teraz ok. dostał już w prezencie komiks o Tytusie
        de Zoosmile Mnie to skojarzenie nie razi. Pozdrawiam wszystkich Tytusówsmile))
        Anetta.
    • gaudencja odswiezanie dla my_name_is_you 08.11.05, 17:31

• gaja011 Re: odswiezanie dla my_name_is_you 10.11.05, 13:06
        Mnie się bardzo podoba i nie miałabym najmniejszych oporów przed nazwaniem tak
        dziecka. Skojarzenia można mieć zawsze chyba do każdego imienia. Jeżeli Ci się
        podoba, to nie zawracaj sobie głowy tym, co myślą inni.
        • mamaemmy Tytus 23.11.05, 13:03
          Fajne,zwłaszcza,że era tych komiksów juz chyba przebrzmiałasmile?Więc raczej
          pokoleniu naszych dzieci nie bedzie kojarzyć się...big_grin
          • mulatu_astatke Re: Tytus 23.11.05, 19:53
            Mojemu pierwszemu synowi dam tak na imie.kiedys...
            pzdr.
    • pepperann Re: Tytus 23.11.05, 13:11
      Bardzo fajne imię, nigdy o nim nie pomyślałam jak dortąd poza kontekstem komiksu...

Chyba nie dałabym dziecku tak na imię (choćby po przeczytaniu postów z
      jednoznacznymi skojarzeniami). Dzieciak musiałby mieć mocną osobowość, żeby je
      nosić bez obciążenia.
      • gaudencja Re: Tytus 23.11.05, 13:47
        Z drugiej strony, teraz Tytusow jest wiecej, wiec jest duza szansa na to, ze
        sie imie bedzie kojarzyc ze znajomymi Tytusami, a nie z komiksem. Tym bardziej,
        ze juz teraz wiele osob pisze przede wszystkim nie o komiksie, lecz o
        Wojnowiczu, choc jest to pewnie jedyna osoba o tym imieniu, jaka mniej lub
        bardziej znaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.